Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit prosím.
Moje nejlepší kamarádka Nelča má viditelně problémy s alkoholem. Známe se už dva roky a jsme nerozlučné. Nelča je chytrá, vtipná a moc hodná ale už od začátku jsem si všímala že vždy když se něco stalo ( hádka s přítelem, běžné stresové situace, problémy v práci atd. ) tak se šla opít. Párkrát jsem jí upozornila na to že takhle se věci neřešej ale věděla jsem že když je všechno v pohodě tak vydrží bez pití klidně několik měsíců. Bohužel se před ani ne třemi měsíci rozešla s přítelem který jí podváděl, ale jelikož do něj byla opravdu hodně zamilovaná tak podlehla jeho prosbám a dali se znovu dohromady. Jenom že ani ne měsíc poté se provalila další jeho nevěra a na dobro se rozešli. Nelča s toho byla zničená a aby toho nebylo málo, zjistila jsem že je dost zadlužená. Od té doby pije každý den, nedbá o sebe a jediné místo kde jí zastihnu vstřízlivou je v práci (máme společnou práci týkající se administrativy) ale taky to není pokaždé. Už jsem si všimla že i do té práce přišla párkrát opilá. Je uzavřenější než kdy dřív a k odborníkovi jít odmítá. Když zavedu řeč na alkohol tak se hned naštve a tvrdí mi že problém nemá a že když bude chtít tak s tím může přestat hned ale já jsem si jistá že sama to nezvládne. Prosím poradte co mám s ní dělat když o tom semnou nechce mluvit a vždycky se akorád naštve a vyhýbá se mi? Ve skutečnosti je to slušný člověk který mi vždycky pomohl a dokázal mě rozesmát. Nechci o ní přijít
Můžete jí říci to, co jste napsala zde a říci, že ať vám i sobě předvede, že bez toho vydrží byť jen týden, že budete jedině ráda, když se mýlíte a můžete jí i říci, že pozorujete i opilost v práci a je jen otázkou času, kdy si toho všimnou ostatní, jestli si už nevšimli. A že ji máte ráda, záleží vám na ní a moc vás to trápí, když ji takhle vidíte. Kdyby byla nemocná, šla by k lékaři, takže tohle není žádná hanba a musí tam též, když si sama nedokáže pomoci, dřív než skončí bez práce někde na ulici, když má dluhy.
Jinak nemá cenu rozebírat příčiny, jestli má nebo nemá důvod se napít, je to jedno. Alkoholik si důvod najde vždy. Někdo holt musí spadnout až do naprosté sociální izolace, aby se odrazil ode dna a někdo to holt už nedokáže a na tom dně zůstane.
Nedá se pomoci někomu, kdo pomoc odmítá, snad jen být na blízku a doufat, že přijde, ale rozhodně nehasit a nemaskovat jeho průšvihy a neprodlužovat dobu, kdy si beztrestně popíjí a škodí sobě i okolí. Tím jen prodlužujete a posilujete jeho závislost. I rodiče narkomanů musí někdy dítko vyhodit na ulici, aby se vzpamatovalo, pokud mu chtějí pomoci, i když je to moc a moc bolí.
Nabídněte jí pomocnou ruku a pak se stáhněte a počkejte, až přijde sama. Někdy to trvá roky. Ale vnutit ruku nikomu nelze.
Myslím že ví že potřebuje pomoct ale veřejně to nepřizná a nevyhledá jí. Věřím že bych jí k tomu ale dokázala donutit jenže nevím jak.. ještě bych o tom mohla říct její mamce která sice bydlí na Slovensku ale vídají se spolu. Kámošku by to nejspíš dost naštvalo ale třeba to s ní její máma bude umět líp než já.
V drtivé většině není s alkoholikem řeč, on přece NEPIJE, urážíte je. Pokud to nepochopí sama ...
Ano,je to tak.Nic nenaděláte a pokud budete na ni ještě více naléhat,tak vás pošle k čertu...Každý strůjcem svého osudu,buďto si to uvědomí a začne se sebou něco dělat,nebo..?...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.