Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mohl by mi někdo objasnit jak funguje sbírání plastových uzávěrů pro různé sbírky?
Rozumím posílání peněz, nebo prodej symbolických předmětů. Ale kdo, proč a jak využije zrovna plastové vršky?
Děkuji
Nad tim jsem taky premyslel - zarazi me, ze by vicko melo vic plastu, ale je to mozne. Zkusim doma prevazit...
Nicmene - trideny plast z kontejneru jde prece take na recyklaci. Netusim jake je komercni pozadi, jestli to firmy od statu nejak vykupuji, ale davalo by pak smysl, ze chteji "tu nejlip vyuzitelnou cast" ziskat jinak.
Ale stejne to prece musi nejak nekdo dotovat - IMHO nejde za par pytlu vicek dostat tisice, aby se to na podobne sbirky vyplatilo. Jinak si umim predstavit, ze by se podobnym byznysem zivili bezdomovci u kontejneru s plasty, misto kradeni mrizi od kanalu a okapu..
Už to tady bylo několikrát (dohledej to). Ta víčka jsou údajně z nějakého dražšího plastu a když jsou navíc ještě vytříděná a nejsou smíchaná s jiným plastem jiných plastových výrobků, tak je firmy vykupují za relativně vysokou cenu v poměru s typickou výkupní cenou jiného plastu.
doplněno 15.09.14 10:35:
Víčka PET(polyetylentereftalát) lahví jsou z PE(polyetylen.)Jejich hodnota tkví v tom,že jsou obarvená.Mohou sloužit jako přídavek do plastů z PE,které se musí před extruzí výrobků barvit koncentrátem barvy.Ten je asi 10x dražší,než samotný plast.Přídavkem rozdrceného barevného plastu z víček se dost ušetří.Samotné PET lahve se po rozdrcení zvlákňují a mohou sloužit dál v textilním průmyslu.
JABRAKA
Souhlasím s Martinou, má pravdu. Léčilo se tady několik raněných Ukrajinců, dokonce jsme si je letecky přivezli i odvezli. Teď léčíme malého Brita /podle mě spíš Inda/ pomocí protonů. Tato léčba prý stojí okolo 2 miliónů a pojiš´tovna ji neproplácí. Už vidím rodiče, jak platí. Vím, je to neštěstí, ať je dítě černé, bílé, nebo rudé, ale co vložili do našich pojišťoven tito rodiče? Hrajeme si na mecenáše a pro vlastní lidi nemáme.
My jsme vůči všem strašní dobráci, rozdali bychom se, ale na vlastní postižené děti necháme potupně sbírat víčka. Proč? Proč třeba ten Mireček čeká, až někdo nasbírá víčka a není léčen, když to potřebuje?
To mi moc vadí, pomohla bych každému, aby někdo netrpěl, ale vadí mi ten dvojí metr. Stejně jako zdravotní péče o bezdomovce či feťáky. Od nich nikdy stát v pokladně korunu neuvidí. A já když měla "srajdu", lékař mi řekl, ať si koupím Endiaron. Stál 118 korun. A to platím celý život do zdravotní kasičky. Jaga.
Pro Ra252: Nikdy bych nenazvala postiženého hanlivě "mrzákem". Nikdo z nás neví, co mu život přinese. Stačí vteřina na silnici a je z Vás mrzák taky. Což Vám nepřeju, jen podotýkám.
Babajaga, přesně tak! Je to hnus, sami nemáme, nikdo nám nic nedá, ale budeme se cpát, kam to jen půjde. Však my ty prachy zase vydřeme, že.
Co mi taky poslední dobou fakt vadí, jsou ty věčné srdceryvné reportáže Novy, každý den jiný příběh postiženého dítěte. Je mi jich líto, ale opravdu bych pomohla jen těm, kteří se narodili postižení "neplánovaně", mají po vážném úrazu, nemoci atd. To je fakt průser, se kterým se nedá nic dělat. Ale pokud matka předem věděla, že dítě bude těžce postižené - ať se nikdo nezlobí - rozhodla se sama a ať se taky sama stará. Takové děti většinou nevnímají, jen přežívají, umírají brzy. Natáhnout ruku a brečet v televizi umí každý.
U nás teď jedou "víčka pro Mirečka", což je kluk s dětskou mozkovou obrnou. Výkupní cena normálně prý 3 Kč/kg, v této akci údajně 6 Kč/kg. Prý se do této konkrétní sbírky nasbíralo 6t víček
Ono, kromě té finanční pomoci jde o to, že to dělají děti pro jednoho z nich. Jasně výtěžnost akce je 0,0... Ale ty děti to baví a učí se na tom (papír sbírají nerady a z donucení, není to atraktivní komodita) Pokud by se sbíral papír pod záštitou školy (taky se sbírá), obávám se, že by to schramstla škola a na Mirečka by nic nezbylo.
Zajímalo by mne, jak se na průběh akce tváří firmy svážející tříděný odpad. U nás na vsi je teď permanentně v kontejneru o 90% méně uzávěrů, tzn. lahve nelze efektivně vyfouknout. Musí tak vozit víc vzduchu než předtím, ať to svozový vůz slisuje jak chce, kapacita kontejnerů je konstantní. Nehledě na to, že v odpadu chybí ta dražší komponenta.
Zachraňujeme a léčíme tu kdejaký ehm... cizince, ale na naše postižené děti abychom vybírali víčka a ještě se modlili, aby z toho vůbec něco bylo. Ubohé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.