Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prohlášení k dani - student

Od: zvidavajanca* odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

moc tomu nerozumím a nechci udělat chybu. Údaje na webu jsou různé (možná nějaká změna).

Jsem student. Plánuju brigádu (DPP) - aktuálně na týden v květnu. Letos jsem nikde prohlášení nepodepsala. Můžu ho teď podepsat? - Předpokládám, že ano. Ale když si poté najdu jinou brigádu, tak je to jak - můžu až v dalším měsíci nebo už letos nemůžu, případně můžu hned jak skončím na předchozí brigádě?

A jak je to s daňovým přiznáním? Někde píší, že ho musím podat. Jak je to?

Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

něco podobného se zde řešilo 14.5.

poradte.cz/...

zvidavajanca*
hodnocení

No úplně nevím, zda mi to pomohlo.

doplněno 26.05.14 15:49:

Spíš v tom mám daleko větší zmatek.

iz*

Jančo, souběžně můžete pracovat na tolik dohod, kolik jich stihnete, aniž by Vám povinnosti z jedné dohody bránily v povinnostech u dalších zaměstnavatelů.

Prohlášení k dani může být podepsáno vždy jen u jednoho zaměstnavatele. Můžete jeden den podpis zrušit u jednoho a další den podepsat u druhého. Nemusí to tedy být až v dalším měsíci.

Pokud změnu provedete v průběhu měsíce, uplatní Vám další zaměstnavatel slevu na poplatníka až v dalším měsíci. Ale už v tom měsíci odvede zálohovou daň.

Pokud budete mít souběžně dvě nebo více zaměstnání (dohod), z nichž se bude odvádět zálohová daň, nesmí Vám žádný zaměstnavatel provést roční zúčtování daně z příjmu.

V takovém případě byste si musela od všech zaměstnavatelů vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně a po skončení roku podat daňové přiznání.

Pokud se bude zálohová daň odvádět jenom z jednoho zaměstnání a z ostatních zaměstnání daň srážková, přiznání podávat nemusíte. Ovšem srážková daň by se Vám nevrátila.

--- Je to srozumitelnější? Když tak se ptejte dál.

zvidavajanca*
hodnocení

Super!

Takže, když dohody budou nesouběžné a bude jich více, tak daňové přiznání nepodávám? A o zúčtování žádám nebo ho dělá zaměstnavatel automaticky?

Jinak pokud jsem teď v květnu odmaturovala a v záři nastupuju na VŠ, tak jsem student a můžu slevu na dani uplatnit, je tomu tak?

A teda vyplnit prohlášení je taky docela oříšek.

V I./1 píšu rok (2014)?

V I/2d vypisuji od-do jako 9/2013 - 5(6?)/2014?

II./2 nepobírám

III. vyplňuji tu něco?

Díky!

a co ještě budu vyplňovat?

A u každého zaměstnavatele budu mít papír stejný (tj. budu si ho po ukončení brát) nebo nový?

doplněno 26.05.14 23:01:

Ještě něco jsem načetla:

Aktuálně nejsem zapsaná na VŠ, papír o přijetí taky nemám, zatím to mám potvzeno jen elektronicky takže teď píšu k informaci o studiu do prohlášení za rok 2014 9/2013-8/2013 nebo 1/2014-8/2014?

A o potvrzení o příjmech mám žádat hned nebo až se bude blížit konec roku?

A ještě - souběh dvou DPP - jedna zdaněna srážkově, druhá zálohově - musím podat daňové přiznání? A chápu správně, že dvě dohody daněné zálohově mít zaráz nemohu.

iz*

Napřed vyplníte údaje o sobě, potom rok 2014 a škrtnete slovo neuplatňuji (necháte uplatňuji). V I/2d by podle mne mělo být od 1.1.2014 do 31. 12. 2014 (studium v době zdaňovacího období - ale radši se ještě zeptejte mzdové účetní) II - správně, nepobíráte.

Potvrzení o příjmech při skončení brigády - dohody.

Můžete mít dvě i více dohod současně zdaněné zálohovou daní, ale slevu na poplatníka i na studenta lze uplatnit pouze tam, kde bude podepsané prohlášení.

Pokud budete mít DPP s odměnou do 10.000 Kč, odvede se z ní bez podpsaného prohlášení srážková daň. Pokud však prohlášení podepíšete, půjde o daň zálohovou.

Budete-li vedle této DPP mít souběžně DPČ (o pracovní činnosti), odvede se z DPČ daň zálohová i bez podepsaného prohlášení.

Za rok 2014 má být poprvé možné si nechat vrátit i srážkovou daň v případě, že měl člověk malé příjmy. Ale bude to poprvé a zatím s tím nikdo nemáme zkušenosti. Takže radši doporučuji prohlášení podepsat.

Podle mne je vždycky lepší prohlášení podepsat u toho zaměstnavatele, který by bez podpisu odvedl srážkovou daň, kterou až do konce roku 2013 nebylo možné získat zpět.

doplněno 27.05.14 02:05:

Daňové přiznání se bude podávat až po skončení roku 2014. Já bych řekla, že by stálo za to přiznání podat i v případě, že u jednoho zaměstnavatele bude daň zálohová a u druhého srážková.

Pokud byste měla u zaměstnavatele se zálohovou daní malé příjmy, míním tak malé, že byste z nich neuplatnila ani celou slevu na poplatníka a na studenta, mohlo by se Vám něco vrátit i z té srážkové.

Ale jak píši výše - zatím nevíme, jak to přesně bude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]