Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
mám dohodnutou brigádu na letní měsíce a netuším, jak to bude s daněmi, nikdo mi více info o tomto nedal.
Pravděpodobně se bude jednat o DPP na 2,5 měsíce s výdělkem nad 5.000 Kč/měs.
Jsem student. Chápu to správně, že pokud u zaměstnavatele podepíšu Daňové přiznání a přiložím potvrzení o studiu, tak hrubá mzda=čistá mzda?
Jestliže daňové přiznání nepodepíši, tak mi bude strhnuta srážková daň 15 %, kterou mi již nikdo nevrátí?
Co když mi zaměstnavatel nenabídne podepsání daňového přiznání, má a to právo? Taková brigáda by pak zřejmě nebyla výhodná, že?
Budu rád za Vaše vysvětlení
Milý studente, doporučila bych seznámit se s alespoň základními pojmy z pracovně právní oblasti, neboť je pravděpodobně budete potřebovat po celý profesní život.
Daňové přiznání podává po skončení kalendářního roku každý sám za sebe, nelze je "podepsat u zaměstnavatele". Tzn., že zaměstnavatel není nejen povinen, ale ani oprávněn nabídnout Vám podepsat daňové přiznání.
Je možné si sjednat účetní nebo daňového poradce, který s tím pomůže, ale podával byste opět Vy.
U zaměstnavatele můžete podepsat "Prohlášení k dani z příjmu" a doporučuji to udělat. Doložíte-li navíc potvrzení o studiu, budete moci uplatnit základní slevu na poplatníka (2.070 Kč měsíčně) plus slevu na studenta (něco málo přes 300 Kč měsíčně - teď si z hlavy nevzpomenu).
Pokud Vám zaměstnavatel prohlášení podepsat nedá, zajímejte se o ně sám, např. u mzdové účetní. Nebo byste si mohl formulář sehnat sám, vyplnit a přinést mzdové účetní. Podepsat radši až před ní.
doplněno 12.05.14 19:40:Máte pravdu, že při sražení srážkové daně by brigáda nemusela být moc výhodná (případné vrácení srážkové daně bude záležet na dalších okolnostech, za letošní rok to bude poprvé, takže s tím zatím nejsou zkušenosti).
Proto doporučuji v případě, že Vám zaměstnavatel prohlášení nedá podepsat, si je sehnat a doručit mzdové účetní.
DPP s odměnou nad 5.000 Kč asi nebude na moc hodin týdně. Kdybyste si k tomu sehnal další dohodu, nemůžete už u dalšího zaměstnavatele prohlášení podepsat. (nelze souběžně podepsat u dvou či více zaměstnavatelů, je to ale možné postupně - jednu dohodu ukončíte a můžete piodepsat u dalšího zaměstnavatele).
Děkuji za Vaši rozsáhlou odpověď.
Kdyby nastala situace, kdy bych si Prohlášení poplatníka daně z příjmů musel sehnat sám, tak toto prohlášení nechám u mzdové účetní nebo ho musím sám někde odevzdat? Toto prohlášení se podepisuje pouze na jeden měsíc, že? Takže bych mo musel vyplňovat každý měsíc.
Uplatnění slevy na poplatníka a studenta se započítává ihned do měsíční výplaty nebo bych o slevy musel žádat až později?
K čemu je dobré to daňové přiznání a budu ho muset vyplňovat?
Mělo by se jednat o brigádu na 2,5 měsíce, po-pá 8 hod/denně jednou za čas soboty. Takže netušíte, jakou smlouvu budu podepisovat?
Kdy je standartní doba na podpis smlouvy? O tom se mi nikdo nezmiňoval, akorát, kdy mám přijít první den do práce.
Prohlášení musíte dát zaměstnavateli, nejlépe přímo do mzdové účtárny. Prohlášení se podepisuje na kalendářní rok. Pokud u zaměstnavatele nepracujete po celý rok, pak na dobu, po kterou smlouva/dohoda trvala.
Sleva se uplatní od měsíce, kdy budete pro zaměstnavatele pracovat hned od 1. kalendářního dne v měsíci, ev. byste mohl dodat čestné prohlášení, že jste slevu neuplatnil u jiného zaměstnavatele.
Na základě DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele odpracovat maximálně 300 hodin v kalendářním roce. Při osmihodinové pracovní době od pondělka do pátku byste zmíněných 300 hodin odpracoval během necelých dvou měsíců (měsíc mívá počet pracovních hodin od cca 160 hodin).
V takovém případě by bylo vhodnější uzavřít DPČ nebo pracovní smlouvu na dobu určitou.
------- Pracovní smlouvu, DPP i DPČ byste měl podepsat nejpozději v den nástupu. Jinak by šlo o práci na černo, za niž by Vám hrozila pokuta od 10.000 do 100.000 Kč )a zaměstnavateli od 250.000 do 10.000.000 Kč).
------- Daňové přiznání je nutné vyplnit a odevzdat v případě, že budete mít souběžně dvě či více zaměstnání, z nichž se bude odvádět zálohová daň.
Pokud by se z jednoho zaměstnání odváděla zálohová daň a z dalšího/dalších daň srážková, nemusel byste přiznání podávat.
Na konci roku byste si mohl u posledního zaměstnavatele se zálohovou daní nechat provést roční zúčtování daně z příjmu.
Pokud by ale byl souběh zálohové daně, nesměl by Vám zaměstnavatel zúčtování provést.
Ještě doplním předchozí dotaz:
Třeba na měsíc květen mám podepsané prohlášení poplatníka u jiné firmy, v tom případě na měsíc červenec, srpen, září nemůžu prohlášení poplatníka podepsat nikde jinde než u zaměstnavatele mé letní brigády? A až mi u něj skončí brigáda, pravděpodobně v září, mohu podepsat prohlášení poplatníka daní u nového zaměstnavatele (tedy mého nynějšího, kde mám podepsaný květen - pro upřesnění je to formou DPČ)?
Já bych v tomto případě zrušila podpis u stávajícího zaměstnavatele (z DPČ se stejně bude odvádět daň zálohová) a podepsala prohlášení pro nového zaměstnavatele (jinak se Vám z DPP bude srážet srážková daň).
Vzhledem k tomu, že máte těch brigád více, si nejsem jista, jak by to bylo s případným vrácením srážkové daně.
Zatím s tím nejsou zkušenosti a já si to vysvětluji (možná mylně) tak, že o vrácení srážkové daně bude moci požádat ten, kdo neměl jiné příjmy (a neodvedl jinou daň).
Přestože může být má představa mylná, radši nenechávala bych nic náhodě. Předešla bych/Vyhnula bych se srážkové dani, tzn., že bych prohlášení podpsala tam, kde by se jinak odváděla daň srážková.
Formou DPČ jsem myslel Dohodu o pracovní činnosti - tu mám podepsanou do 31.7. u pracovní agentury. Když jsem podepisoval prohlášení poplatníka "růžový formulář", tak mi řekli, že tento měsíc ho už nemůžu podepsat nikde jinde. Příští měsíc můžu.
To tedy musím tuto smlouvu zrušit?
Ještě jsem si vzpomněla: Pokud chcete mít i přes prázdniny zachován status studenta, uzavřete DPP od 2. července do 30. srpna t.r. A na červen/záři další. (O prázdninách máte status studenta v případě, že nebudete pracovat od 1. do 31.)
Pokud byste ztratil status studenta, musel byste si navíc uhradit zdravotní pojištění (1.148 Kč měsíčně).
Jsem studentem VŠ a podle internetu bych měl mít statut studenta do dne zápisu tj. někdy v září.
Mám nastoupit 1. července.
Status studenta zůstane zachován, pokud nebudete pracovat po celý kalendářní měsíc. Např. sleva na dani na dítě i na studenta u jednoho z rodičů, ... je možná, pokud nebudete pracovat od 1. do 31. července/srpna.
Radím Vám dobře, uzavřete dohodu od 2. července do 30. srpna. Pak budete pracovat po oba měsíce, ale stále budete (i z hlediska daní) studentem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.