Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna lékaře se protahuje

Od: bimbam® odpovědí: 5 změna:

Před nedávnem jsem se zde ptala ohledně změny praktického lékaře.

poradte.cz/...

Situaci jsem vyřešila mailem. Slušně i s poděkováním za dosavadní péči. Jenže předávání zdravotní dokumentace se táhne, starý praktik papíry drží. Momentálně je na dovolené. Ze zákona má čas 30 dnů. Údajně na kopírování, tvorbu CD a kdoví co ještě.

Situace u nás je vážná, nutné léky mamince ten nový předepisuje, ale akutně potřebuji i někam doložit lékařské zprávy o zdravotním stavu. Jsem naprosto zoufalá. To zdlouhavé jednání zdravotně škodí mamince i mně.

Setkal jste se někdy někdo s něčím takovým? Už mě přešla chuť být slušná. Je možné si někde stěžovat?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xixi*
hodnocení

3x

Obraťte se na zdravotní pojišťovnu, měli by vám pomoci.

hodnocení

3x

Já si myslím, že pojišťovna vaší maminky by mohla zakročit a vše uspíšit. Nemá maminka někde založené výsledky odborných vyšetření, propouštěcí zprávy? Já jsem si začala všechny kopie ukládat do složky doma. Myslím si, že kdybych přešla k jinému obvodním, dokázala bych dát dohromady skoro celou historii, včetně léků, které mám uložené v mobilu.

xixi*

taky si necháváme kopie všech vyšetření a propouštěcích zpráv, člověk má přehled a "má něco v ruce" kdyby bylo potřeba

hodnocení

2x

Běžte za lékařem, který zastupuje. Na dveřích musí být uvedeno, kdo vašeho lékaře zastupuje. Ať vám aspoň zkopíruje ty lékařské zprávy pro doložení...kopie by mohl zastupující lékař snad udělat.

Stěžovat si můžete na České lékařské komoře. Zde máte info ke stížnostem lkcr.cz/... Na zdrav. pojišťovnu též.

originál zdrav. dokumentaci si praktik nechává nejméně 10 let (je na to ze zákona vyhláška). Po přihlášení k novému lékáři si nový lékář vyžádá výpis či kopii zdrav. dokumentaci od původního praktika. Výpis v tomto případě hradí původnímu lékaři zdrav. pojišťovna (vy nic neplatíte).

doplněno 22.05.14 07:48:

lhůta 30 dnů je pravdivá...takže v tomto ohledu starý praktik nic neporušuje

hodnocení

Jak to dopadá:

Kopie posledních propouštěcích zpráv a nejdůležitějších vyšetření opravdu stačí, aby nový lékař napsal těch několik vyjádření (změna výplaty důchodu, posudek pro neurology, že není schopná se dostavit,...)

Velmi informativní a zajímavý byl rozhovor s pracovnicí zdravotní pojišťovny. Mimo jiné jsem se dozvěděla, že od letošního roku neplatí zmíněný termín 30 dnů. Z nového právního předpisu časový údaj zcela vypadl, takže doba je neomezená, teoreticky klidně nekonečná. Na požádání si ale mohu ze zdravotní dokumentace něco nechat okopírovat. V tomto případě platím kopírování já. Pokud kopíruje starý lékař pro nového lékaře, hradí mu náklady kopírování zdravotní pojišťovna

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]