Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vytáhnul jsem si z nohy klíště, však objevil se mi v místě červený flek po klíštěti okolo průměru 1cm.
Co si o tom myslíte? Ztratí se?
Děkuji
Konečně správná odpověď. Je zbytečné strašit borelkou, když flek vypadá úplně jinak.
doplněno 15.05.14 17:44:Doplním, že pokud by skrvna do 10-14 dnů nezmizela, ale naopak se zvětšovala a její střed byl světlý, tak teprve pak hybaj za doktorem. Borelka potřebuje trochu času, než se v organismu prokáže, určitě to nebude druhý den po kousnutí.
Minulý rok jsem zde řešila stejný problém. Nic to není. Je to jen reakce těla na štípnutí - jako od komára.
Zde je odkaz na tu diskuzi poradte.cz/...
Klíšťata jsou mršky.! Hodně se pohybuju venku, tak jich pár za rok taky schytám. V lékárně lze koupit pinzetu na klíšťata,
která je dobrá v tom, že při jeho vytahování nevymáčknete obsah jeho útrob do kůže. Což u vytahování běžnou pinzetou jaksi nejde. Po vytažení aplikuji Septonex a pak průběžně hřebíčkový macerát vyrobený z Francovky. Do lahvičky Francovky nasypu hřebíček cca 2.Cm ode dna (1/2 sáčku) a přibližně po dvou až třech týdnech je vyluhovaný macerát s
perfektními antiseptickými vlastnostmi. Jinak doporučuji pár hodin před procházkou lesem spolknout dvě tableta vitaminu B.
To pak člověk těmto potvůrkám "smrdí" a ony na něj nelezou. Částečně to funguje i na komáry a ostatní havěť. R.
Pokud je to pár dní, tak nikam nechoďte, je to naprosto zbytečné, protože tak brzo lékař nezjistí vůbec nic. Zarudnutí po přisátí klíštěte je zcela normální a dost často trvá i několik týdnů, než zmizí. Lékaře vyhledejte až v případě, že by se ten flek zvětšoval a měnil tvar v časovém horizontu cca 3-4 týdny, případně se objevily jiné příznaky jako horečky apod.
Druhá možnost je poslat na vyšetření klíště, ale to už asi nemáte. Takže to dávám jen do úvahy pro příště.
doplněno 16.05.14 18:05:Viz například kliste.cz/... kliste-prevence.cz/... atd. Ovšem takové vyšetření není zadarmo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.