Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závislost na penězích - šetření

Od: setrilek* odpovědí: 19 změna:

Zdravím Vás tady na poradně,

mám takový menší-větší problém , jsem šeredně závislý na šetření a už se doma kvůli tomu i hádáme a nevím co s tím mám dělat. Je mi 22 let, pracuji a bydlím s rodiči v pronajatém domku. Začalo to asi v 15-ti letech , oba rodiče měli úraz a začali v rodině finanční problémy , bylo i období kdy prostě nebylo ani na cestu či jídlo a postupně se ten věčný stres začal na mě podepisovat. Ze začátku jsem jsem si , když byly peníze něco šetřil , na tom není vůbec nic špatného mít nějaké peníze vedle , ale postupně rok po roku to začalo být čim dále horší. nejvíce se na mě podepsalo období na střední škole , kdy jsem neměl jak na dojíždění , tak ani na základní pomůcky a na výlety jsem nejezdil vůbec. Poté jsem nastoupil do zaměstnání a začal pracovat. Peněz začalo být již dostatečně , ale přesto se to pořád zhoršovalo. Teď posledních 1,5 roku nechávají posílat na účet peníze i rodiče , aby se neplatili zbytečně 3 účty a já z účtu platím vše co je potřeba. Aktuálně je to ve stádiu , že se na účet koukám třeba 15-krát denně , věčně něco počítám , přepočítávám , v obchodě když si mamka dává do košíku i pitomý jogurt za 15 Kč tak jí ho vyhodím a řeknu , že se to kupovat nebude nebo se seberu z půli nákupu a jdu k pokladně a šmitec. Přitom bych byl rád úplně normální , dříve jsme si s rodiči udělali radost , koupili jsem si třeba něco na zahradu či jsem si udělali výlet ,všechno bylo v pohodě , teď to ale nejde , mám v hlavě nějaký blok a pořád musím šetřit a přepočítávat a hlavně jsem z toho v permanentním stresu . Rodiče jsou z toho také špatní , že si nemůžou koupit ani sušenku , že jsou jak nesvéprávní, přitom já bych jí rád koupil , ale místo toho začnu vyvádět a vyhazovat věci z košíku , aby to bylo co nějlevnější. Někdy jsem i úplně agresivní z toho. Nevím vůbec co to je , ale pořád se to zhoršuje a já nevím , jak z toho , přitom každý měsíc ušetřím třeba 8 - 10 tisíc , ale pořád je to málo a chci pořád víc a víc , přitom ale rozbourávám rodinu. Co já bych dal za to , kdyby to bylo zase jako dříve.

Nevíte co by to mohlo být? Dokonce se mi z toho stresu zmenšili játra na polovinu , za chvilku se z toho zblázním. Děkuji za rady a omlouvám se za dlouhý román , ale zkrátit to nějak nešlo.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

2x

Můj názor na takové společné hospodaření, tedy dávání peněz celé rodiny na jeden účet je, že není správný. Rodiče ať mají svůj společný účet a Vy též svůj. Spočítáte si náklady na bydlení a budete rodičům platit jak za spotřebované energie, tak i poplatek za nájem. Případně dsi domluvíte přiměřenou platbu za stravování. Záleží, jak kdo vaří, jaké jsou vaše stravovací návyky a pod.. Předpokládám, že Vy bydlíte v bytě, nebo domku u rodičů. Pokud dokážete ušetřit tak velkou sumu, tak platba za účet rodičů Váš rozpočet snese a negativně ho neovlivní. Zbytečně se stresujete a myslíte si, že všechno visí jenom na Vás. Odstavil jste své rodiče na druhou kolej, jakým právem chcete takto rodiče uzurpovat a přikazovat, co si mohou koupit a co ne. Určitě se Vám uleví, omámil Vás totiž mamon. Jste sluhou peněz. Rodiče jsou jistě svéprávní, nejsou to žádné děti a mají si užívat svých vydělaných peněz.

skye*
hodnocení

2x

Bude to určitě psychický problém. V první řadě bych začala ale tím, aby si rodiče udělali svůj účet a posílali peníze tam. Pokud Vy platíte nájemné apod., tak Vám určenou část mohou přeposílat. Dnes už je dost účtů zdarma, např. u FIO banky - mám tam účet přes dva roky a neplatí se tam vůbec za nic standardního, snad kromě výběru z cizího bankomatu. Ale vedení účtu, příchozí platby, odchozí, vše zdarma. Čili tak si rodiče budou moci kupovat, co chtějí. Opravdu je to velmi nestandardní, přehodili jste si role rodič-dítě. Až tohle uděláte, začněte u sebe tak, že si semtam kupte nějakou blbost za pár korun. Prostě jen tak, cíleně si řekněte, že si uděláte radost. Pak zjistíte, že se zase tolik neděje, když si občas něco koupíte. Šetřit v dnešní době je více než v pořádku, ale u Vás je to opravdu psychický blok. Pokud to nepůjde, zajděte za psychologem.

hodnocení

1x

Také zdravím. Šetrnost je dobrá vlastnost, ale nic se nemá přehánět. Možná by Vám pomohl psycholog. Anebo samostatné bydlení, protože pro rodiče to musí být utrpení..Diskuze o šetrnosti zde nedavno byla. Zkuste do ní mrknout.

poradte.cz/...

sargo*
hodnocení

1x

Tohle už je jednoznačně na psychologa. Určitě jsou mechanismy, jak si pomoci sám, ale myslím, že už jste v tom moc hluboko.

Začněte rozhodně tím, že každý bude mít svůj účet, a domluvíte se, kolik kdo bude přispívat na domácnost.

Ale k tomu psychologovi běžte rozhodně. Mohlo by vás utěšit, že takovéhle věci nebývá těžké s odbornou pomocí udolat v relativně krátké době (i když samozřejmě takhle z rychlíku těžko říct), ale tohle si vaši rozhodně nezaslouží a babu si tak taky nenajdete :)

martinaa*
hodnocení

1x

Zdravím, jsou zapotřebí dvě věci.

a) rozdělit účty. Dnes najdete banky, kde se za vedení účtu ani za výběry neplatí, takže výrok "aby se zbytečně neplatily tři účty" je mimo. Rodiče ať mají dohled na svými financemi a pak si mohou klidně koupit i ten jogurt bez toho, abyste jim ho vyhodil z košíku.

a za b) buď se velmi zamyslete a snažte se o změnu, anebo se běžte poradit k odborníkovi. Vaše chování je takové to "já rozhoduju, já všechno řídím". Vyhodit mi jogurt z nákupu anebo se v půlce sebrat a uraženě odejít, tak to byste mi, milý zlatý, udělal jen jednou, i jako partner, i jako syn. Možná je to i chyba rodičů, že toto Vaše chování snášejí a nepostaví se.

wdfd
hodnocení

1x

já bych řekl, že jsi blázen

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Buď se se svým problémem dokážeš vypořádat sám nebo navštiv psychologa.

Začala bych u otázky: Proč šetříš?

penie je treba tocit , do hrobu si je nevemes a na co ti bude , kdyz si na smrtelne posteli vzpomenes kolik mas na ucte hodne penez , z toho budou mit radost jen dedicove , co je hnedka rozhazeji , tak to udelej radeji ty.

To je sice krásné heslo, a neříkám, že neplatí, ale já třeba po 7 letech práce, kdy nemám žádné velké výdaje, zjišťuji, že kromě pravidelných 20 000 ročně na stavebko nemám téměř žádné úspory. Možná bych jako blbec sedm let šetřila, ale mohla jsem mít půlku peněz na byt. Pořád lepší než teď splácet tu částku hypotékou, při dětech (které bych ráda do 2-3 let) se docela špatně šetří.

Nic to ale nemění na tom, že tazatel má problém (a to ne malý) a taktéž doporučuji pomoc psychologa a držím palce.

ccc*
hodnocení

0x

To přejde, až našetříš určitou sumu a budeš se díky tomu cítit bezpečnější.Takže, myslím, že neděláš nic špatného a pokud rodiče proti tvému chování neprotestují, je to v pořádku. V nepořádku by to bylo , kdyby jsi nic neušetřil a dělal k tomu ještě dluhy.Asi se necítíš dobře, ale kdyby jsi neušetři, tak se svou mentalitou by ses cítil ještě hůř.

martinxx1

jj něco podobného znám,máme v rodině člena který když jsou peníze tak utrácí ale když už nejsou tak kouká jak puk:) jinak poslední pulrok mě taky přepadlo šetření pustil jsem kvuli tomu i koníčka a rozhodně nechodím do hospody atd.Protože si řeknu že je to zbytečný utratit částku na kterou dělám třeba pul dne až den,to jsem do tý práce nemusel chodit,takže prostě kromě oblečení benzínu a sem tam něco dorého nekupuju nic takže taky ušetřím měsíčně tak to co tazatel :) ale zase chci mít jednou svoje bydlení takže nešetřím bezučelně,jen nedej bože aby krachla koruna to už bych to vzdal :(

A taky je to fakt jak droga když vidíte jak konto roste tak vás to chytá víc a víc,kolikrát mě ani volné dny nebaví protože nejsem v práci kde to rychle uteče a za chvíli je konec měsíce a zase výplata :)

figurek*
hodnocení

0x

jj, Jsou lidi, kteří jsou schopní žít celý život v chudobě, jen aby měli našetřeno. Váš problém má pěkné pojmenování, jmenuje se syndrom Harpagon.

Co s tím? Uvědomit si, že šetřit neznamená škrtit, ale neplýtvat. Sám vidíte, že vaše jednání je za mezí snesitelnosti. Radím : přestaňte blbnout, rodičům založte jejich vlastní účet, ať si na něj posílají peníze a z něj platí co uznají za vhodné. Co se svými penězi uděláte vy, je už jiná věc.

hodnocení

0x

Viděl bych to na návštěvu psychologa. Pokud si problém uvědomujete, ale neumíte s ním bojovat, máte problém, z kterého si nejspíš sám nepomůžete. Takových, co zemřeli hrůzou na hromadě peněz už svět viděl...ale o tom přeci život není, ne?

tiffany*
hodnocení

0x

Nejdříve k "románu" - píšete moc pěkně :). Šetření OK, vedení jednoho účtu, vše "pod dohledem"..., jenže nic se nemá přehánět. Vaši rodiče to zatím tiše trpí, možná z pocitu viny, jenže Vy jste převzal odpovědnost za všechny tři a to je příliš. Těžká léta jste společně skvěle zvládli, ale přišel čas na změnu. Vy jste samostatný a rodiče jistě ještě zdaleka nejsou staří a "nesvéprávní", nechte je "dýchat". Takže zřídit vlastní účet, je jen a jen na rozhodnutí každého, jak naloží s vlastními penězi. Jinak myslím, že vlivem stresu trpíte přílišnou úzkostí, to taky není nic hrozného, to má v dnešní době kde kdo :) a dá se to srovnat, začala bych u praktického lékaře, přeji pěkný den.

doplněno 21.04.14 13:22:

... a u toho lékaře bych nezapomněla na ta játra ! to není OK !

danys*

proč pro psychologa? Jak zde již bylo řečeno, at si rodiče zřídí svůj vlastní účet, mnoho jich má vedení zdarma a bude po problému. Domluvte se kolik budete přispívat na jídlo a bydlení a vždy když půjdete nakupovat, můžete být u pokladny na sebe pyšný, že máte prázdný košík a nic jste neutratil..:)

hodnocení

0x

Je dobré mít něco ,,na zadní kolečka,,ale vy to už přeháníte.Trochu si s rodiči život užijte a né jenom šetřit,šetřit,šetřit! Do hrobu si každý vezme jen těch pár desek a nic víc.Pozvěte rodiče občas do kina,na dobrý oběd nebo večeři,zajeďte s nima někam na výlet nebo jim sem,tam kupte něco pěkného pro potěšení,ať taky trochu ví,že žijí a budou mít na to pěkné vzpomínky.Vzpamatujte se rychle,než vás z toho stresu ,,klepne,,!

alfonsmucha*
hodnocení

0x

peníze tady budou pořád, ale my tady jednou nebudeme :) pokud utratíte každý měsíc (nebo tak nějak v průměru) o něco míň, než vyděláte, je všechno ok :)

btw. možná by Vám pomohlo přepočítat si na peníze i ten stres ze šetření (stres - zhoršený zdravotní stav - nemoc - výpadek příjmu ze zaměstnání) ;)

jo, a kupováním levných blafů místo kvalitních potravin dlouhodobě taky proděláváte. na druhou stranu, ze zdravé stravy se taky občas stává celkem slušná posedlost :D

mustak
hodnocení

0x

Šetření je nezbytné k dosažení bohatství-ALE je důležité uvědomit si, že v korunách to není. Jestli chceš víc peněz, tak musíš víc pracovat,tím víc vyděláš i ušetříš, ale nesmíš se spokojit s málem.

dejavu*
hodnocení

0x

Dobrý den, je moc dobře, že si uvědomujete, že tohle je slepá cesta, která vám ničí život i vztahy, stává se z toho obsedantně kompulzivní nutkání, ale je to jako přelévat moře lžící, ta kontrola účtu 15x denně vás nijak neuklidňuje a jakmile skončíte, odoláváte pokušení se tam dívat opět.

Spouštěcí mechanismus vaší poruchy je vám znám, ale teď vás čeká ještě spoustu práce na sobě, kdy se úzkost postupně bude rozpouštět a vy si budete uvědomovat, že to, co bylo, už je pryč a není třeba opakovat stále stejné chování, které v současnosti nemá již význam.

K tomu potřebujete dobrého psychologa, kterému byste věřil a který vám sedne. Někdy to není ten první, na kterého narazíte, ale kdybyste neměl šťastnou ruku hned napoprvé, nevzdávejte to, protože s tímhle něco udělat musíte. Jste mladý a máte šanci to změnit, tohle by vás dostalo do sociální izolace a vy to dobře víte.

Jednou se budete chtít oženit a založit rodinu a soužití s někým, kdo dostane epileptický záchvat, když v obálce Prací prášek – zubní pasta chybí pětikoruna, není dlouhodobě možné, ani kdyby na počátku byla láska jako trám.

Sám si s tím těžko poradíte, protože je to něco, co se fixovalo mnoho let a ne vše si uvědomujete, leccos je zasunuto v podvědomí, odkud to bude vyplouvat, když terapie poběží, jak má.

Též, když si něco seberete, v tomto případě nutkavou kontrolu nad financemi, které jsou vaše falešná jistota a kotva, něco jiného si musíte dát, naplnit si svůj život radostí a prožíváním. Je celkem pochopitelné, že do tohoto vašeho nutkání navíc sublimují pocity nejistoty a stresu, které zažíváte v práci.

Zažila jsem to kdysi u jednoho z bratrů, který pár let dělal stewarda. Strach ze smrti při létání přetavil v nutkavé zabezpečování svého bytu proti vykradení, ač v něm nic neměl. Když dolétal a vrátil se do svého oboru, toto odplynulo.

Držím moc palce, nebojte se udělat radikální rozhodnutí a najít si terapeuta, je to dobrá investice, která vám může navrátit smysluplný a radostný život. K čemu budou veškeré finance, když vám někde po pár letech ze stresu cévka a budete tahat nohu někde po LDNce jako osamělý předčasný invalida?
Co se praktického řešení týče, myslím, že spařit účty do jednoho nemá krom toho, že máte vše pod kontrolou, smysl žádný. Pokud si zřídíte třeba fio účet, náklady jsou jen při výběru z bankomatu, platby a příjmy po netu jsou zdarma, takže jakmile se dostanete z nejhorší úzkosti, jak vám radili ostatní, účty rozdělte a do financí rodičů se nepleťte.

Držím moc palce, chce to jen přetít ten bludný kruh a dodat si odvahy udělat krok do neznáma stranou. Čím dřív, tím líp. Nečekejte na nějakou tvrdou životní lekci, kdy by vám osud připravil poznání, že vaše peníze jsou k ničemu nebo jak žít, když o všechny přijdete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]