Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce na DPP/DPČ

Od: klima® odpovědí: 24 změna:

Zdravím, mám menší problém: jsem vedená na ÚP a nyní se mi naskytla příležitost pracovat brigádně na DPČ (nebo na DPP - je to v jednání). Problém je, že plat by byl asi 9000/měsíc. Jak by to tady bylo s ÚP? Vím, že pokud si člověk vydělává nad 4000/m, tak ho vyřadí. Jenže, co když mě vyřadí a můj nový zaměstnavatel zdravko nezaplatí? Nikdy jsem ještě nebyla nikde zaměstnaná na HPP ani DPČ, jen nějaké DPP, ale to bylo vždy do 4000, takže jsem tyhle věci neřešila. Třeba mi nepošle ani plat a ani nezaplatí zdravko... a potom co? Nemám peníze na nějaké soudní přetahovačky, poplatky nebo abych si pojištění platila sama :( . Mám panickou hrůzu z úřadů (vážně, když mám jít jednou za 3 měsíce na pracák, tak mi bývá tak zle, že třeba ani nespím, potím se jako blázen, točí se mi hlava atd.), tudíž se ptám raději tady než na pracáku (nebo tam dokonce volat, to by mě asi mrsklo *blee*).

doplněno 07.04.14 11:40:

Takže - bude to na DPP.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cuca*
hodnocení

3x

V pripade, vasi castky, pokud hruba mzda nepřekročí 10 tisic hrubeho, zdravotní pojištění za vás nebude platit zamestnavatel, ale vy sama. Při evidenci na up muzete vydelat na dpp max.4250 hrubeho.

Proto se ty dpp zneužívají. ..často. ..

Takze ihned jak zacnete pracovat, dolozite smlouvu na Úřad prace, kde vas odhlasi, pujdete na zdr.pojistovnu, kde se nahlasite jako obzp a budete platit 1148 kc mesicne.

hodnocení

3x

Na úp můžete být pouze při výdělku do 4250kč/hrubého měsíc. (Při podepsání růžového prohlášení i čistého) Nad tuto částku se musíte odhlásit.

Zdrav. pojištění máte odvedené z odměny u DPP od 10 001kč/měsíc. Takže při odměně 4251kč až 10 000 nelze být na úp, musela byste si platit sama ZP jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) - částka 1148kč/měsíc

U DPČ je to složitější, do odměny 2499kč/měsíc si hradíte jako OBZP. Mezi 2500-8499kč se nehlásíte jako OBZP, velmi podrobně vysvětleno zde Od 8500kč se vám ZP odvádí z odměny, nic neřešíte

Pokud to bude trochu možné, zaměstnavatel bude prosazovat DPP (pro zaměstnavatel výhoda do 10000kč včetně neplatí odvody)

Sociální pojištění nemáte hrazené u DPP do 10000kč, u DPČ do 2499kč/měsíc.

hodnocení

Hm, takže na to raděj prdím. Sama si zdravko fakt platit nechci. Díky :)

zvidavajanca*

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys clayman 07. 04. 2014 17:56:31
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick.
martinl*

Zdravím chci se jen zeptat ta práce na DPP částka 2499 kč je v hrubém nebo čistém díky za info

cuca*

Prosím přibližte dotaz, nejak nechápu kontext :)

zwiki*

Ahoj.Částka je v hrubém.Hmm

Ale vy zřejmě myslíte DPČ.

DPP - dohoda o provedení práce - max. 300 hodin za rok, do 10.000 včetně se neodvádí pojistné = musíte si sám zaplatit ZP, pokud nejste pojištěn z jiné současně vykonávané činnosti.

DPČ - dohoda o pracovní činnosti - max. polovina stanovené týdenní pracovní doby, sleduje se za celou dobu trvání dohody, pokud je kratší; jinak za kalendářní rok. Záleží na tom, jak je DPČ sepsaná. Pokud není možné z dohody určit, kolik si za měsíc vyděláte (je tam např. formulace jako práce podle potřeb zaměstnavatele, 200,- Kč na hodinu, ale nejsou stanoveny přesně hodiny), nebo je zřetelně napsáno, že odměna za dohodu bude činit 2.400,-- měsíčně - čili méně než 2.500, je to zaměstnání malého rozsahu (ZMR). Pokud je tam napsáno, že odpracujete 20 hodin týdně a odměna je 55,-úhod, lze po pronásobení zjistit, že měsíčně máte "slíbeno" 4.400 Kč, čili nejedná se o ZMR. Jestli to je nebo není ZMR, to je důležité kvůli odvodům. Pokud se nejedná podle dohody o ZMR, odvede se pojistné z každé koruny, i kdybyste třeba byl nemocný a vydělal si v tm měsíci jen např. 200. Kdyby se jednalo o ZMR, odvádí se pouze z částek (hrubých), které v měsíci dosáhnou 2.500 a víc. V měsících, kdy si vyděláte 2.499,- a míň, se neodvádí a nejste pojištěný.

cuca*

To uz si musite rozmyslet, zda se vam to vyplatí. Pokud byste jeste daleko dojizdela, spocitejte co vam zbyde.

Pak se rozhodnete.

alien*
hodnocení

0x

Docela chápu tvůj odpor k institucím podobným úřadu práce. ) Sama jsem na pracáku chvíli byla a teď už mám mnohem větší motivaci se nedostat do situace, abych se tam ocitla znovu. Zrovna to by mě donutilo se odtamtud dostat ne..? (Zaplatit zdravotní můžeš i přes net skrz elektronic. bankovnictví) jestli máš, nebo i el. účet někoho jiného. Je to během jedný minuty, pošleš peníze a nazdar. Na prac. jen JEDNOU zavoláš, že si budeš platit ZP sama oni ti řeknou/pošlou č účtu pro OSSVČ nebo kód pole a nazdar. Tak nějak jiná možnost není, když to nebude platit zaměstnavatel, že..ty bys měla.

hodnocení

Jo, ale já už to vidím... budu tam pracovat (je to práce přes internet - naštěstí žádné placení "poplatků" atd. dopředu) a potom mi ty peníze nepřijdou a já budu muset ze svého zaplatit pojištění - ale z jakého svého, když ty peníze třeba ani nedostanu? A na pracák asi hned zpátky nemůžu, takže budu muset platit pojištění dál, ale vlastně asi ze vzduchu.

doplněno 07.04.14 15:50:

Prý mi pošlou smlouvu o DPP poštou, mám jim taky poslat číslo účtu, kam mi budou posílat peníze. Kdybych měla aspoň nějaké rezervy nebo už jinou práci na HPP, tak to zkusím, ale takhle se prostě bojím, že budu muset platit pojištění, přitom mám na účtu nějakých 300... (jsem na pracáku, ale podporu neberu)

jancak

Na pracáku se můžete kdykoli sama odhlásit a opětovně přihlásit. Pouze při sankčním vyřazení (nedojdete na schůzku úp, nespolupracujete..) se lze zaevidovat až za 3 či 6 měsíců dle typu nespolupráce

hodnocení

A jak to jde? Když se teď odhlásím z ÚP, tak mám na duben už zp zaplaceno, a můžu zaplatit až v květnu (na konci dubnu) nebo musím hned po odhlášení?

zvidavajanca*

Máš zaplaceno na celý započatý měsíc. Takže teď máš za duben zaplaceno.

jancak

Zdravotní pojištění musí OBZP zaplatit své zdrav. pojišťovně do 8. dne následujícího měsíce (např. za květen do 8. června). Opožděná platba znamená vznik penále. Když se přihlásíte na úp koncem května, máte ZP hrazené coby uchazeč o zaměstnání za celý květen. Pro hrazení ZP na celý měsíc stačí být v evidence úp alespoň jeden den v daném měsíci

hodnocení

takže, řekněme, že zítra zavolám na úp a odhlásím se (a zavolám na FÚ?) a od zítra začnu pracovat. duben mám zaplacený, takže ok. cca ve středu/čtvrtek mi poštou přijde smlouva, tu podepíšu a odešlu. budu pracovat a buď mi přijdou na konci dubna peníze = vše ok, zaplatím si pojištění, nebo nepřijdou a přihlásím se třeba 5. května zpět na ÚP - zaplatí mi za květen, takže budu ok a nemusím pojištění vůbec řešit?

jancak

Proč na FÚ? Za duben máte zdravko zaplacené. Úplně správný postup - jít na úp se odhlásit, dostanete potvrzení o evidenci. Do 8 dnů od ukončení evidence zajdete na vaši zdrav. pojišťovnu, odevzdáte potvrzení z úp a přihlásíte se jako OBZP od května (platba do 8. června). Pokud by vám práce nevyšla, přihlásit se kdykoli během května na úp - nový papír o evidenci zanést opět zdrav. pojišťovně do 8 dnů. Oznamovací povinnost vůči zdrav. pojišťovně je 8 dní. Zavolejte na svou zdrav. pojišťovnu, zda tento postup vyžadují nebo jim stačí postup, který jste napsala vy (odhlášení z úp a až pak v květnu splnění oznamovací povinnosti vůči zdrav. pojišťovně - nahlášení úp či OBZP)

hodnocení

Dobře a to "moje zdravotní pojišťovna" platí ta, která je místě bydliště nebo můžu na jakoukoli pobočku té pojišťovny v republice? Jak říkám - tyhle věci jsem nikdy neřešila, raději se zeptám tady než tam volat. Na ÚP už jsem se 4x osobně i po telefonu ptala na různé věci a vždycky to řeknou tak, že to vůbec nechápu a připadám si jako blbec, když se zeptám znovu.

cuca*

Na jakoukoliv nejbližší pobocku své zdravotní pojišťovny.

07.04.14 19:09
hodnocení

díky

zvidavajanca*

A myslíš si, že tím, že budeš sedět a hledět a čekat než přiletí něco dalšího lepšího, tak budeš mít co jíst a kde bydlet?

Navíc, čím dýl seš na pracáku, tím horší bude najít práci.

Bojíš-li se neserióznosti oné firmy, zkus si ji pohledat na internetu, kdyby měla nekalé praktiky, tak to někdo někam napíše. Případně nelíbí se ti zaslání smlouvy poštou, můžeš se domluvit, že si smlouvu zajedeš podepsat osobně.

hodnocení

Nechápu, proč se do mě navážíte, a říkáte, že jsem blbá. Ne, opravdu nesedím a nečekám, než přiletí něco lepšího. Minulý týden jsem měla nárazovou brigádu, zítra mám domluvené tři pohovory. A to beru jen ta nejbližší data, takže prosím příště neurážejte, když nic nevíte.

doplněno 07.04.14 17:46:

Právě, že nevím, jestli mám "dost na zbyt". Pokud ty peníze nedostanu, tak rozhodně na zbyt nemám nic :(

zvidavajanca*

Já se nenavážím, ale být na pracáku, bez podpory a říct na nabídku práce "já na to prdím, zdravko si fakt sama platit nechci" mi přijde dost hloupý.

A jinak, že máte pohovory neznamená, že z toho něco bude.

doplněno 07.04.14 17:32:

I po odečtení zdravka máte dost na zbyt, proti současnému nic.

Ale asi přemýšlím jinak než vy..

alien*
hodnocení

0x

Nj to se holt musí vyzkoušet ..) Pokud máš pocit, že je výdělek v oné práci nejistý, tak hledej raději perspektivnější..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]