Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se poradit, podal jsem soudu nezaplacenou směnku, kterou mi dotyčný nechce zaplatit, nemáte někdo zkušenosti s směnečným platebním rozkazem?
1.nevíte někdo jak dloho to trvá soudu?
2. dojde tento příkaz jak žalovanému tak žalobci?
3. co poté následuje?
Kdyby se v tom někdo z vás vyznal, byl bych rád za všechny informace.
Děkuji
Dobrý den.
1) To záleží na vytíženosti příslušného soudu.
2) Ano, soud zašle oběma stranám (popř. jejich právním zástupcům)
3) Pak bude mít žalovaný lhůtu 15 dnů, aby proti plat. rozkazu podal odpor. Pokud tak neučiní, plat.rozkaz nabyde právní moc a vy jej můžete poté vymáhat exekučně.
doplněno 23.02.14 21:15:Opr. Mělo být - Vy můžete po nabytí právní moci vymáhat dlužnou částku exekučně.
Děkuji za velice rychlou odpověď.
U té 3 otázky bych se ještě chtěl zeptat, když mám platnou směnku, jaká je možnost, že žalovaný může podat odpor jaký?
Pokud by nepodal odpor do 15 dnů, jak se postupuje dále? Soud již zařídí nějakého exekutora nebo mi příjde nějaké potvrzení a musel bych jej hledat sám?
Děkuji velice
Dobrý večer,
nevěděl by zde opravdu někdo, jak to pokračuje dále s tím exekutorem? Zda soud nějakého vybere nebo si jej budu muset zařídit sám?
Děkuji pěkně
Na exekutora se můžete obrátit rovnou i sám, až budete mít pravomocný rozsudek a on si dál se vším poradí. Napíše exekuční návrh atd. Jinak byste si exekuční návrh mohl sepsat i sám a poslat jej k soudu. Někdy od soudu však požadují jméno exekutora, kterého navrhujete, aby byl věcí pověřen. Když se obrátíte na exekutorský úřad přímo sám, budete to mít bez práce a ušetří to někdy i čas...
Směnka je vcelku jednoduchá/složitá věc. Přijde na to jaká směnka to je, zda s protestací nebo bez, vlastní směnka, cizí směnka, blankosměnka. Je třeba postupovat přesně dle zákona. "Podat soudu nezaplacenou směnku" je nicneříkající pojem. Abych byl upřímný, bylo by vhodné, abyste se poradil u odborníka, nikoliv na webu, protože u směnky stačí skutečně provést nepatrnou chybu a nedostanete nic. Navíc spousty směnek je neplatných, protože obsahují formální chyby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.