Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dotyčný mi nezaplatil za směnku, peníze bych z něj chtěl dostat. Neporadil by mi někdo jak mám pokračovat dále? Kam tu směnku předložit či co s ní? Kdo ověřuje zda je směnka platná?
Děkuji
Dobrý den. Toto se zde již párkrát řešilo... Záleží na tom, co máte za směnku. Pokud je na ní napsáno - bez protestu, pak musíte podat žalobu na vydání směnečného platebního rozkazu. Teprve po nabytí právní moci lze potom přistoupit popř. k exekučnímu vymáhání. Pokud na směnce není bez protestu, pak byste jí měl nejdříve protestovat. To se dělá u notáře směnka se musí protestovat, tuším, nejpozději měsíc po splatnosti. Vyzvěte dlužníka nejdříve písemně k zaplacení dlužné částky do tehdy a tehdy. V případě, že dluh neuhradí, že budete nucen vymáhat dlužnou částku soudní cestou, čím mu zvýšíte zbytečně výdaje. Upozorněte ho, že v případě soudního sporu předáte věc právnímu zástupci a tyto náklady, že mu budou přičteny k tíži. Pošlete s doručenkou, kopii si schovejte. V případě, že dlužník nebude reagovat a nesplní svojí platební povinnost vůči Vám, budete muset podat žalobní návrh na vydání směnečného platebního rozkazu. S tím by Vám pomohl právník. V případě, že si žalobní návrh budete psát sám, mrkněte se po nějakém vzoru na netu. Takhle je to složité dát dohromady.
Co vše můžete dále požadovat /kromě dlužné částky) najdete ve směnečném a šekovém zákonu § 48. Pokud se v tom nevyznáte však sám, zkonzultujte vše s advokátem. Ukažte mu, co za směnku máte atd...
Mrkněte do celé diskuze zde: https://www.poradte.cz/spolecnost/17149-smenka-vlastni-jak-vymoci.html
A do dalších třeba i:
#jak+vymoci+směnku
Dobrý den,
mám směnku kde je věta bez protestu, co mám prosím dělat v tomto případě? Vše co jste psal v předchozím odkaze?
Děkuji moc
Jako první krok musíte poslat dlužníkovi písemnou výzvu k zaplacení dlužné částky (popsala jsem výše, poslat s doručenkou, kopii si schovat). Pokud nezaplatí do Vámi dané písemné lhůty, pak budete muset podat žalobu na vydání směnečného platebního rozkazu k soudu. Pokud si s tím nebudete vědět rady a nebudete mít třeba finance na advokáta, se sepsáním žalobního návrhu Vám pomohou v občanské poradně. Tam s sebou vezměte pak směnku i písemnou výzvu, jejíž lhůta uplynula. Občanské poradny fungují zdarma, přikládám odkaz. Vyberte si tu, kterou máte nejblíže svému bydlišti. Se vším podstatným Vám tam pomohou.
doplněno 25.07.13 17:56:Není zač.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.