Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Směnka vlastní - jak vymoci?

Od: popolok odpovědí: 10 změna:

Dobrý den. Obracím se na vás, neboť jsem v této věci úplný amatér.

Dne 22.2.2012 jsem půjčil známému částku 8000,- na směnku, kde bylo uvedeno datum splatnosti 25.5.2012. Když se mi dlužník do konce května nyní už bývalý ,,přítel´´ neozval sám, pokusil jsem se o telefonický kontakt, dotyčný mi však nezvedal telefony. 4.4 jsem ho však potkal osobně a narovinu mi sdělil, že mi ty peníze prostě nedá. Proto jsem se rozhodl obrátit na soud. Co jsem tak zaslechl, tak bych měl ke směnce přiložit i nějaký průvodní dopis, který ale vůbec nevím jak by měl vypadat. Nic víc nevím, proto bych od vás potřeboval poradit, co dál. Na soud se mám obrátit nejsíše krajský, pokud se nemýlím, že?

Děkuji za každou radu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den. Uvádíte málo informací. Záleží na tom, co máte za směnku. Pokud je na ní napsáno - bez protestu, pak musíte podat žalobu na vydání směnečného platebního rozkazu. Teprve po nabytí právní moci lze potom přistoupit popř. k exekučnímu vymáhání. Pokud na směnce není bez protestu, pak byste jí měl nejdříve protestovat. To se dělá u notáře směnka se musí protestovat, tuším, nejpozději měsíc po splatnosti. Vyzvěte dlužníka nejdříve písemně k zaplacení dlužné částky do tehdy a tehdy. V případě, že dluh neuhradí, že budete nucen vymáhat dlužnou částku soudní cestou, čím mu zvýšíte zbytečně výdaje. Upozorněte ho, že v případě soudního sporu předáte věc právnímu zástupci a tyto náklady, že mu budou přičteny k tíži. Pošlete s doručenkou, kopii si schovejte. V případě, že dlužník nebude reagovat a nesplní svojí platební povinnost vůči Vám, budete muset podat žalobní návrh na vydání směnečného platebního rozkazu. S tím by Vám pomohl právník. v případě, že si žalobní návrh budete psát sám, mrkněte se po nějkém vzoru na netu. Takhle je to složité dát dohromady.

doplněno 06.06.12 11:24:

Co vše můžete požadovat, najdete ve směnečném a šekovém zákonu § 48.

repkin*
hodnocení

2x

Nejdříve mu doporučeně musíte poslat výzvu k úhradě s tím, že pokud dlužnou částku do určité doby nezaplatí, budete částku vymáhat soudně, toto mu musíte poslat minimálně 2x, aby jste poté mohl říct, že to bylo opakované.

Následně na okresní soud v místě jeho bydliště, dopis ve stylu "já xy tímto podávám exekuční žalobu na osobu sz, která i dluži ke dni 1.1.2222 částku ve výši 0000,-Kč, splatnost do data 1.1.2221, kdy tuto částku i přes opakovanou výzvu viz doručenky v příloze neuhradil, jím vlastnoručně podepsanou směnku (úředně ověřenou kopii) přikládám v příloze, jmenovaný v současné době bydlí na adrese Blbice 52, Blbice, okres Blbov, kraj Paprikáš, Česká republika, zaměstnaný je ve firmě XY Autodoprava, Blbice 52, Blbice. Svědci podepsání směnky jsou CD, bytem ..., KL, bytem. Jmenovaného jsem dne 5.5.2220 potkal tam a tam, kdy mi osobně do očí sdělil, že mi nic nezaplatí, svědkem tohoto byl AB, bytem ... Tímto Vás žádám o vydání usnesení k provedení exekuce na majetek povinného.

Je to jen nástin, který vyplívá z logiky věci, každopádně bude nejlepší zeptat se přímo na soudě, exekutora, nebo advokáta. Vymáhání částky 1.000,-Kč vychází u exekutora na 8.000,-Kč, takže vymáhejte dlužnou částku + náklady na exekutora.

popolok
hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď. A myslíte, že lze požadovat i nějakých penálí za ztracený čas a úsilí vynaložené s vymáháním, anebo lze požadovat pouze tu danou částku se směnce? Přeji pěkný den

repkin*

Přesně tak, jak napsal/a kapkanadeje, řekl bych, že i lepší odpověď, než ta má, každopádně záleží co na té směnce je, pokud jste tam nic takového nenapsal, můžete mu následně vyúčtovat opravdu jen náklady na exekuci, případně soudní výlohy, ale částku z prodlení asi nikoliv, ale to je jen má úvaha, na to už přesně odpoví někdo fundovanější.

vsimavy

Takže dnes již není zapotřebí mít aspoń směnečný platební rozkaz? Jste si jista, že to je takový fofr a bez "rozsudku" o povinnosti uhradit směnečnou sumu se hned přistupuje k exekuci? To se mi nezdá, to nemůže být pravda.

miria*
hodnocení

0x

Musíte podat směnečnou žalobu. Podmínkou podání směnečné žaloby není 2x upomínka dlužníkovi., jak se píše v předchozím příspěvku. Pokud si nevíte rady, obraťte se na advokáta.Jak postupovat a vzor žaloby najdete zde nadrevo.blogspot.cz/...

repkin*

Neříkal jsem, že je to podmínkou, ale jak z práce znám, když se odvolávám, že je něco opakovaně, musí to být minimálně 2x. *frajer*

doplněno 06.06.12 11:34:

Jen doplním doplněk kapkynaděje : jedná se o zákon číslo 191/1950 Sb., zákon směnečný a šekový, ve znění pozdějších předpisů,

podnikatel.cz/...

aktuální znění najdete v programech ASPI a BECK, pokud máte dostupné (jinak ASPI pokud máte známého u PČR, beckonline.cz by měl být na nějakou dobu po registraci freeware a najdete tam i zákony s komentářem).

doplněno 06.06.12 11:36:

ještě oprava odkazu tamto je nějaký výňatek, zde je to celé tak jak by to mělo být OK

pravnipredpisy.cz/...

popolok
hodnocení

Tady vám přepíšu doslovně tu moji směnku:

V Brně dne 22.2.2012

Směnka na Kč=8.000,- (slovy: sedm tisíc korun českých)

Za tuto směnku zaplatím panu xx yy, datum narození 8.8.8888 bytem

bbbb, R.Č,... dne 25.05.2012 v Brně, částku =8.000,- Kč (slovy) bez protestu.

V Brně dne 22.2.2012 Souhlasím (jeho podpis)

pan yy xx

rč...

byt...

psč...

repkin*

Tak sedm nebo osm?

popolok
hodnocení

Osm. To jen nějaký chvilkový zkrat:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]