Nejste přihlášen/a.
Hezké dopoledne. Prosím o radu jen znalé věci. Potřebuji oslovit faráře jak v dopise, tak potom při osobním jednání. Víte někdo jakým způsobem, abych ho neurazila? Četla jsem rozhovor s farářem Czendlikem a ten k tomuto dotazu odpověděl, že když neřeknete "veledůstojný pane", že se nic nestane. Veledůstojný pán je šílený výraz, ten mi z pusy nepůjde... Všem znalým děkuji za radu. L.
Je třeba vědět, že ne každý kněz je farářem, tzn. že má na starosti svěřenou farnost. Je jich více, kteří jsou např. kaplanem (třeba i do stáří), jiní zase mají vyšší postavení než farář, jsou děkanem, vikářem, biskupem atd atd.
U vyšší hodnostářů nic nepokazíte titulem Msgr (monsignor, monsiňor), u biskupů Vaše Eminence atd atd. Viz řadu církevních encyklopedií na internetu.
Jiné je to u členů a hodnostářů církevních řádů (opat, převor, provinciál atd), ale to by už bylo nad rámec dotazu.
Z tohoto důvodu tedy oslovovat "pane faráři" toho kněze, který skutečně tím farářem je, tzn. je odpovědným za kostel, faru, farnost. Ostatní klidně a bez problémů : důstojnosti, důstojný otče, otče, nebo i současné mladé i třeba pane magistře, poněvadž vesměs tento titul na vysoké škole získali, ovšem někteří mají z dřívějška titul Ing., MUDr, JUDr apod.
Dost jich je také doktorem theologie (ThDr).
Uvedené se týká římskokatolické církve, u církví reformovat sice mají také faráře, ale ostatní hodnosti mohou být jiné nebo vůbec neexistují. U nekřesťanských církví se napřed raději poradit nebo prostudovat na internetu.
My měli velice nabubřelého pana faráře, který si zakládal na svém oslovení. Když jsem ho jednou slušně oslovila "pane faráři", zarazil mě s tím, že on získal právo užívat titul "biskupský notář". Od té doby jsme mu v rodině říkali: Císařův pekař, podle té pěkné pohádky s janem Werichem.
Naše babičky oslovovaly pana faráře "Velebný pane", od toho se dodnes traduje slovo "velebníček". Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.