Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak oslovit faráře

Od: lilys odpovědí: 18 změna:

Hezké dopoledne. Prosím o radu jen znalé věci. Potřebuji oslovit faráře jak v dopise, tak potom při osobním jednání. Víte někdo jakým způsobem, abych ho neurazila? Četla jsem rozhovor s farářem Czendlikem a ten k tomuto dotazu odpověděl, že když neřeknete "veledůstojný pane", že se nic nestane. Veledůstojný pán je šílený výraz, ten mi z pusy nepůjde... Všem znalým děkuji za radu. L.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je třeba vědět, že ne každý kněz je farářem, tzn. že má na starosti svěřenou farnost. Je jich více, kteří jsou např. kaplanem (třeba i do stáří), jiní zase mají vyšší postavení než farář, jsou děkanem, vikářem, biskupem atd atd.

U vyšší hodnostářů nic nepokazíte titulem Msgr (monsignor, monsiňor), u biskupů Vaše Eminence atd atd. Viz řadu církevních encyklopedií na internetu.

Jiné je to u členů a hodnostářů církevních řádů (opat, převor, provinciál atd), ale to by už bylo nad rámec dotazu.

Z tohoto důvodu tedy oslovovat "pane faráři" toho kněze, který skutečně tím farářem je, tzn. je odpovědným za kostel, faru, farnost. Ostatní klidně a bez problémů : důstojnosti, důstojný otče, otče, nebo i současné mladé i třeba pane magistře, poněvadž vesměs tento titul na vysoké škole získali, ovšem někteří mají z dřívějška titul Ing., MUDr, JUDr apod.

Dost jich je také doktorem theologie (ThDr).

Uvedené se týká římskokatolické církve, u církví reformovat sice mají také faráře, ale ostatní hodnosti mohou být jiné nebo vůbec neexistují. U nekřesťanských církví se napřed raději poradit nebo prostudovat na internetu.

milosch

Mne většinou oslovují - otče - a vůbec mi to nevadí. Hodně lidí používá oslovení důstojnosti , důstojný pane , pane faráři a nebo velebnosti. Dokonce se našli i takoví , kteří mne oslovují - abé ..:D .

ron*
hodnocení

1x

Dobrý den. Já bych zvolila výraz "důstojný pane" či jednoduše "pane faráři".

hodnocení

1x

jestli se nevyznáte v jejich hijerarchii, tak ho oslovte pane faráři, tímto oslovením nic nezkazíte

claire*
hodnocení

0x

Otče nebo důstojnosti.

hodnocení

0x

A co napriklad pane Novaku?

doplněno 29.01.14 17:07:

Pokud se ovsem jmenuje Novak.

iz*
hodnocení

0x

Z formulace dotazu soudím, že nejste věřící. V takovém případě použijte spojení pane + příjmení (pana faráře či jiné duchovní tituly bych ponechala věřícím).

hodnocení

0x

Zdravím. Takový dotaz zde již byl. Mrkněte tedy i do této diskuze:

poradte.cz/...

hodnocení

0x

Oslovila bych ho normálně bych ho oslovila "pane faráři". Oslovení "otče" používají především věřící.

doplněno 29.01.14 18:25:

nějak jsem se přepsala - * Oslovila bych ho normálně "pane faráři"

mahan
hodnocení

0x

Můžete oslovit:Pane faráři,velebný pane,nebo Otče.

To "velebný pane" kněží moc rádi neslyší. Ani se jim nedívím. :D

hodnocení

0x

Určitě je nejlepší - pane faráři. I když nejste věřící. Pane doktore si taky neříkají zdravotníci jen mezi sebou :))

hodnocení

0x

Na Moravě bylo zvykem: Důstojný pane. Odtud pořekadlo: Panáček dvakrát nekáže a potřetí ti p...l ukáže. (omlouvám se)

hodnocení

0x

My měli velice nabubřelého pana faráře, který si zakládal na svém oslovení. Když jsem ho jednou slušně oslovila "pane faráři", zarazil mě s tím, že on získal právo užívat titul "biskupský notář". *ee* Od té doby jsme mu v rodině říkali: Císařův pekař, podle té pěkné pohádky s janem Werichem.

Naše babičky oslovovaly pana faráře "Velebný pane", od toho se dodnes traduje slovo "velebníček". Jaga.

lilys
hodnocení

Děkuji všem za rady. Vybrala jsem si oslovení "pane + jeho příjmení". To pro mne bude nejpřirozenější.

Mějte krásný den. L.

romanec
hodnocení

0x
My všichni evangelíci oslovujeme faráře „Bratře“ nebo „Bratře faráři“. Je to jeden z nás, akorát byl věřícími určen jako nejschopnější nás duchovně vést. Všichni si tykáme, normálně si pokecáme a farář nemá žádnou zbožnou úctu ani autoritu jen proto že je farář. Je jedním z nás, není nic víc ani nic míň, než kdokoli jiný. Jediná autorita je boží slovo, kterécje potřeba odborně vykládat, proto jsme si za našeho faráře zvolili vzdělaného doktora evangelické teologie.
sabrinaw
Moc hezký komentář. V tom případě jste jako rodina a to je pro člověka moc důležité.

mime
hodnocení

0x
pane faráři /otče + křestní jméno

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]