Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oslovení faráře

Od: ergonomics* odpovědí: 11 změna:

Ahoj ,poraďte mi prosím. Jak je v česku zvykem oslovovat faráře? Nebo jaké oslovení správně zvolit?

Nepochybně má na to vliv více faktorů,jedná s o církev římskokatolickou,já ateista mající s panem farářem jednání.Nerad bych se hned při druhé větě dopusti nějakého přešlapu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jakýpak přešlap.

Jste ateista, tak oslovte pana faráře "pane faráři" pokud Vám to nečiní problém.

Jinak ale klidně "pane Nováku"...pokud se farář jmenuje Novák..

Oslovovat ho "otče" jistě "nemusíte" (já jsem také ateista, a mám jediného otce, kterým farář zcela jistě není).

limetka*
hodnocení

2x

Pokud je to administrátor farnosti, tedy farář, tak oslovujte "pane faráři". Pokud je to kněz, který není farářem, můžete oslovovat "otče" a křestním jménem, např. "otče Vojtěchu" a samozřejmě vykat.

ron*
hodnocení

1x

Oslovila bych ho normálně : "pane faráři".

paw*
hodnocení

1x
Normalne bych se jej zeptal uvodnim privitani, jak jej mam oslovovat. Jestli pane farari, velebny otce, nebo obcanskym prijmenim. A on odpovi.

hodnocení

1x

Myslím, že oslovením "pane faráři" nic nezkazíte.

ergonomics*
hodnocení

Já žiji nějakou dobu v zahraničí...kde oslovuji jak faráře,tak příslušníky řádu pane _přijmení_ Tady jsem si nebyl jistý jestli není nejaké zažité oslovení.např důstojnosti apod. jinak děkuji za reakce .

naoko
hodnocení

0x

Pane faráři. Máli titul můžete říkat pane doktore. Jste ateista, tak to neřešte.

Oslovování církevních hodnostářů je pevně vázané tradicí a etiketou.

Hlava katolické církve je oslovována titulem Vaše Svatosti nebo Svatý Otče (jiné je Svatý otec _ viz Velká písmena _ jména živých bytostí a přídavná jména od nich odvozená). V adrese se pak píše Jeho Svatost papež František).

Ke kardinálovi se obracíme prostřednictvím titulu Eminence (Vaše Eminence), v adrese Jeho Eminence, popř. Jeho Eminence nejdůstojnější pán (křestní jméno) kardinál (příjmení).

Arcibiskupovi a biskupovi patří oslovení Excelence (Vaše Excelence nebo Vaše Excelence pane arcibiskupe), v adrese Jeho Excelence pan arcibiskup.

Preláti a kanovníci se oslovují Vaše Milosti, popř. ještě dalším titulem, např. Vaše Milosti nejdůstojnější pane preláte (děkane, probošte), ostatní hodnostáři pak např. Vážený pane faráři, kaplane, děkane.

Biskupové evangelické církve se oslovují Vážený pane biskupe (v adrese Vážený pan biskup...), obdobně i další hodnostáři (Vážený pane faráři, Vážená paní farářko apod.).

hodnocení

0x

U nás babči oslovovaly pana faráře:"velebný pane!"

A mezi sebou mu pak říkaly "velebníček". *:)* Jaga.

doplněno 01.11.13 14:11:

Vaše otázka mi přivodila vzpomínky na písničku z dílny Skoumala a Vodňanského: /vzpomínáte taky?/

Pojďte dále, Svatý otče,

provedeme rozbor moče,

nebo rozbor vaší krve

provedeme jako prve...

hodnocení

0x

Nevím, jestli je to rozšířeno všude, ale v našem kraji říká nejstarší vesnická generace "falář" a oslovuje "pane faláři". Na to pozor, na to jsou faráři dost hákliví. Nějak v tom slyší latinské slovo falus.

Věřím, že vy toto doplnění neptřebujete, ale přidávám to pro zajímavost a třeba i pro jiné.

ergonomics*
hodnocení

Moc vám všem děkuji za odpoovědi ...

Stačí se inspirovat klasikou českého filmu

Ať se propadnu do západního Německa, jestli kecám, velebnosti.

čas 0:22

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]