Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kupující odmítá vrácení platby-notebook

Od: 1aa1 odpovědí: 39 změna:

Dobrý den. Dohodl jsem se s jedním pánem na prodeji notebooku den 11.1ě.2013.Já prodejce---->on kupující.Dohodnutou částku mi ještě týž den vložil přímo na můj bankovní účet.Nicméně další den 12.12.2013 jsem se rozhodl po vlastním zvážení, že notebook prodat nemohu a nechci a proto jsem mu bez dalšího protahování nabídl vrácení celé sumy a požádal ho o jeho č.bankovního účtu.On však od té doby odmítá sdělit své číslo účtu a jakékoliv navrácení platby, přesotže jsem mu nabídl i finanční kompenzaci 500Kč za jeho čas apod.Mám jeho adresu pro zaslání notebooku a neoficiálně se mi podařilo zjistit jeho č.účtu a místo podnikání.Ale z důvodu problémů s tímto pánem dokud účet oficiálně nepotvrdí raději peníze na daný účet posílat nebudu. Pán mi sdělil, že celou věc předal k vyšetřování na PČR, odstoupení nechce a trvá pouze na doručení notebooku.Já mu však chci vrátit jeho peníze.Už ani schválně nekomunikuje. Co mám dělat? Napadlo mě mu peníze poslat zpět přes poštovní poukázku na stejnou adresu, jako měl být původně zaslán notebook. Děkuji za odpověď.

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

3x

Nebudu číst ostatní komentáře, ale dohody se mají dodržovat. Já jsem na to zvyklý z Aukra. Podmínky smlouvy, a tohle je vlastně smlouva mezi prodejcem a kupujícím, by se měly dodržet i za cenu nějaké ztráty. Proč by na můj omyl nebo změnu názoru měla doplácet druhá strana?

wogoos*

Přesně tak, jste problematický prodejce a pán chce jen to, na co má nárok. Není to žádný prudič jak zde zaznělo. Koupí byla uzavřena dohoda a ta platí. Takže máte dvě možnosti. Notebook rozmlátit a dokázat, že mu ho proto nemůžete poslat, nebo mu ho s omluvou zaslat. On ho od vás může vymoci i soudně. Proto chce asi tu účast policie. A to se mu s velkou pravděpodobností i povede.

člověk je tvor svobodný a může si dle vlastního uvážení dělat co chce a každému z nás se občas stane že si něco co udělal později rozmyslí de jen o to se v té věci nák rozumně dohodnout a pokud náká strana činí v tomto ohledu potíže či naschvály řídím se heslem na hrubý pytel ještě hrubší záplata

peníze vrátit ,omluvit se a dál se sním nebavit

vyhrožování policií a soudem tomu se od srdce směju a považuju za bezpředmětné

yzuciced

Svoboda končí tam, kde začíná svoboda jiného.

Kupní smlouva byla uzavřena. Kupní cena byla zaplacena. Takže NB je již majetkem kupujícího. A prodávající odmítá vydat a zaslat zboží. Kdo je tedy ten špatný? Já mám jasno.

Kupní smouvu nemůže jen tak prodávající jednostraně zrušit.

neexistuje kupní smlouva od které by nešlo odstoupit též mám jasno :), :)

1aa1
hodnocení

Ano je to, jak píšete.Vrátím je poukázkou, zašlu i odstoupení od prodeje a zda si to převezme nebo ne je už věc osudu...

martinaa*

"Vymoci notebook soudně" je nesmysl, stejně jako když zakoupíte zboží v běžném internetovém obchodě a ono už není na skladě. Vrátí Vám s omluvou peníze. Budete snad žalovat obchod, že už bylo zboží vyprodané a vrátili Vám peníze, takže Vám vlastně nevznikla žádná škoda? Soudně by mohl kupující vymáhat leda věc, případně peníze, pokud by prodávající peníze vrátit nechtěl. Nikoli, když se chce domluvit.

Policie bych se nebála, ta nezmůže nic. Sice to jednání o Vás nebylo fér, ale stává se, jsme jen lidi. Pošlete peníze a doporučený dopis s odstoupením od obchodu.

doplněno 24.12.13 17:18:

Magdone, s odstoupením nemusí souhlasit obě strany, a taktéž trestní oznámení je v tomto případě zbytečné, protože kupujícímu nevznikla škoda a jen on sám protahuje problémy.

"Budete snad žalovat obchod, že už bylo zboží vyprodané a vrátili Vám peníze"

Pokud mi obchod něco nabízí a nechá si za to předem zaplatit, těžko může dodatečně prohlásit, že zboží nemá (i když mi vrátí peníze). V tomhle případě je to ale jako by Vám onen obchod po zaplacení zboží oznámil, že sice má na skladě zboží dost, ale že Vám vlastně ani nic prodat nechce. Když nic jiného, je to klamání zákazníka. A jestli vznikla kupujícímu škoda můžete těžko soudit. Mohl třeba svůj starý notebook (používaný k podnikání) urychleně prodat (aby měl peníze na ten nový) a zbytečným protahováním obchodu mu uteče několik lukrativních zakázek.

doplněno 24.12.13 18:23:

Problém neprotahuje kupující. On smlouvu neporušuje. Protahuje to prodávající, který odmítá vydat předmět, který mu už nepatří a který už mohl oprávněně užívat kupující.

doplněno 24.12.13 18:28:

Dejme tomu, že s odstoupením nemusí souhlasit obě strany. Ovšem odstoupit může prodávající, či kupující před dokončením (zaplacením) transakce. Pokud dojde k převzetí peněz prodávajícím, není od čeho ustupovat. Obchod proběhl a zadržování zboží prodávajícím je protiprávní.

martinaa*
"Pokud mi obchod něco nabízí a nechá si za to předem zaplatit, těžko může dodatečně prohlásit, že zboží nemá (i když mi vrátí peníze." - v praxi se to stává celkem běžně až na drobný detail, že zákazník většinou dopředu neplatí. Obchody často na svých stránkách nestíhají hlídat tisíce nabídek a občas se chyba vyskytne. Co jsem se dívala na kupní smlouvy na netu, leckde se kupující stává majitelem až tehdy, kdy převezme balík. Netuším, jak v tomto konkrétním případě.Situace je to jistě nemilá, ale nechápu, proč dělat zbytečné problémy a ještě snad žalovat někoho, kdo se slušně omluvil a ještě nabídl kompenzaci. To je pak opravu jen pomsta, nic jiného. Zda kupující prodal, nebo neprodal svůj starý noťas, tak to je pouze na jeho uvážení, nebyl do toho nikým nucen. Kdyby se zásilka rozbila po cestě, koho by žaloval pak? Pokud nemám v ruce novou věc, tak se ještě staré nezbavuji, nejsem blázen.Jednání prodejce rozhodně není ok, to ani omylem, ale řekla bych, že kupující zbytečně vytváří problémy a je dost pomstychtivý.

hodnocení

2x
Takže kdyby vám notebook upadnul a rozbil se tak by trval na tom abyste sehnal jiný? Je to nepříjemné, takže kompenzace 500 je fér. Mel by ustoupit. Vy jste mohl argumentovat lépe ;)

hodnocení

2x

Uzavřel jste obchod? - Uzavřel. Dostal jste peníze? - Dostal. Takže ten notebook už Vám nepatří. Nejste jeho majitel a nemáte právo ho nevydat. Prodej jste si měl rozmyslet včas. Já být na místě kupujícího (a tedy už nového majitele), neváhal bych podat na Vás trestní oznámení.

doplněno 24.12.13 16:06:

"neexistuje kupní smlouva od které by nešlo odstoupit"

Jistě, ale musí s tím souhlasit obě strany.

ohneta*

Trestní oznámení? A za co? Sám prodávající navrhl vrácení peněz + odškodné, takže se mu těžko prokáže úmysl někoho okrást.

danys*

Lidem jako jste vy bych zrušil veškeré účty na aukčních a prodejních servrech, přestřihl občanský průkaz, dal papír, že jste nesvéprávný a hotovo! Pak si "prodávejte" co chcete

ohneta*

To je na mě? Já nic neprodávám a žádné účty nikde nemám :D

Za co?

Za zadržování mého majetku, který jsem řádně zaplatil, tudíž je můj a nehodlám se ho vzdát. O vrácení peněz nestojím, trvám na dodržení smlouvy, která zaplacením nabyla pravomoci.

doplněno 24.12.13 18:07:

Sám prodávající nemá co navrhovat, obchod byl uzavřen a on už není majitelem.

wogoos*

V Německu už podobný případ před lety byl. Prodejce zadal při prodeji jachty omylem velmi nízkou cenu a kupující se prodeje jachty nakonec u soudu domohl.

hodnocení

1x

osobně bych pánovi zaslal peníze zpět na jeho adresu poštovní poukázkou a zaslal omluvný doporučený dopis s dodejkou a v něm by stálo asi toto :

vážený pane tímto se vám omlouvám že vám zmíněný notebuk nemohu prodat protože mi při manipulaci s ním vypadl z ruky a rozbil se a jeho oprava převišuje jeho cenu ,zasílám vám proto zpět vámi zaplacenou částku a ještě jednou se omlouvám s pozdravem atak dále

policie bych se vůbec nebál

1aa1
hodnocení

On to prý předal PČR.Jelikož má údajně firmu, tak asi bude v dané problematice zběhlý.On odmítá cokoliv jiného než dodání notebooku.Já jsem si druhý den od prodeje uvědomil, že bude lepší si ntb ponechat už vzhledem k běžné ceně.

Mám z té PČR celkem obavy.On se ze mě asi daný pán snaží udělat podovníka, co nechce dodat peníze ani notebook.

Je to někdo z přítomných právník?

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Víte, asi jste si měl rozmyslet dřív zda NB chcete prodat nebo ne. Pravděpodobně jste ho již inzeroval, tak jste měl být rozhodnutý. Tohle se prostě nedělá - dohodli jste se, on zaplatil, vy neposlal. Byť se snažíte vše zachránit vrácením peněz, ale druhá strana v tom může vidět něco jiného.

Internet je plný podvodníků. Vzhledem k tomu, že věc řešíte od 11.12. a dnes je 24. 12., tak se pánovi nedivím, že vše oznámil na PČR.

Posílat peníze bez vědomí toho druhého je nesmysl - takto sice budete mít ústřižek o platbě, ale pán to nemusí přijmout.

olaf71*
hodnocení

0x

když to vezmu laicky, tak u mě je to otázka svědomí, charakteru či slušnosti. pro ostatní stačí vymyslet nějakou pohádku, kvůli které není možno NB poslat a peníze vrátit zpět. prostě nemám, tak nemohu prodat.

už se mi stalo, že jsem prodal něco na Aukru a cena byla stejně cca.vysoká jako poštovné. mohl jsem si vymyslet tu, již zmíněnou pohádku, ale ...

proč jste najednou změnil svoje rozhodnutí neprodat, je Vaš věc. nicméně obchodovat s Vámi bych nechtěl

1aa1
hodnocení

Došel jsem k závěru, že daný ntb budu potřebovata a nebylo by nakonec výhodné se ho zbavovat.Jako kompenzaci jsem mu nabídl 500Kč navíc.Ale on cokoliv odmítá a odmítá potvrdit i svoje podnikání.

prostě ste si to rozmyslel no a co to se stává podvodník nejste peníze mu vrátit chcete tak mu je pošlete jestli si je nevyzvedne jeho starost potvrzení o zaslání schovejte a hotovo já bych to víc neřešil

jen to na vás skouší tímto se policajti opravdu zabývat nebudou to není trestný čin

doplněno 24.12.13 11:27:

nic navíc neposílat je to nákej prudič odeslat jen to co zaplatil !

olaf71*

v pohodě. vrátil bych mu peníze zpět na účet, ze kterého přišly a vyhul bábě hrábě. prostě nemám, neprodám.

buss
hodnocení

0x

A co tak může po P ČR žádat, když je to občanskoprávní věc? Dokážou vám podvod?

ohneta*
hodnocení

0x

Pokud máte uchovanou korespondenci, včetně toho, že nabízíte vrácení peněz s určitým navýšením, tak bych se PČR vůbec neobával. Vyrovnání vázne na straně kupujícího, který nechce sdělit číslo účtu.

vosikac*
hodnocení

0x

Jak jste se dohodl, ústně, písemně či přes nějaký prodejní portál (Aukro,Bazoš...)?

Každopádně z jeho výhružek s PČR si hlavu nelámejte,ani by se tím nezabývali.Buď je on bláhový nebo Vás má za úplného idiota ;).

Schovávejte si veškerou komunikaci s kupujícím.Ještě jednou mu napište, že jste si prodej rozmyslel a až vám pošle číslo účtu,odešlete mu jeho platbu zpět.A čekal bych na jeho reakci,víc bych se tím netrápil.

Nicméně, ve Vašem výpisu určitě bude číslo účtu, z kterého byla platba odeslána.Pokud tomu tak bude,odešlete platbu zpět a tím považujte věc za vyřízenou ;).

1aa1
hodnocení

On mi peníze vložil přímo na účet, takže oficiálně jeho č.účtu nemám.Ale neoficiálně jsem si ho zjistil, nicméně s takto problematickým pánem bude lepší jednat jinak.Poslal bych mu peníze zpět poštovní poukázkou na jeho adresu.Mám mu poslat i dopisem nějaké odstoupení od prodeje a co když si ani jedno nepřevzeme a na PČR vypoví, že jsem mu nic neposlal nebo, že o ničem nevěděl, přestože jsem ho na to jasně upozornil zasláním emailu?

už sem ti to psal pošli mu to doporučeně s dodejkou potvrzení si schovej že si to případně nevyzvedne je jeho problém

kami95
hodnocení

0x

Taky by vám mohlo pomoct, na jakém serveru jsi to prodával?

danys*

S takto problematickým pánem? podle mě, jste problematický akorát vy! Na něčem jste se dohodli, pán uhradil a notebook nikde. To, že jste se rozmyslel vás neomlouvá! Pokud vám neprokážou podvod, tak budete mít stejně běhání po policajtech. Myslím, že jste svéprávný jedinec a prodej notebooku jste měl řádně zvážit před jeho prodejem.

danys*

Jinak lidí jako jste vy a vám podobných je na prodejních a aukčních portálech mraky. Věc prodají/vydraží a pak ejhle, věc se rozbila, ztratila, byla odcizena a další hloupé výmluvy. Buď to chci prodat a prodám nebo ne a neprodávám. v aukcích mám jistě nějakou představu o min. ceně za kterou chci prodat, tak začnu od této min. částky. bohužel ne všichni jsou tohoto schopní a pak to dopadá tak jak to dopadá.

buss
hodnocení

0x

Různé názory na věc, a co tak si sednout a načíst si příslušnou pasáž v OZ, kdy přechází vlastnictví na kupujícího včetně nebezpečí zkázy (o kupní smlouvě)? Platila též již dáávno tomu zásada, že "když je smlouva o koupi uzavřena, pak okamžitě přechází nebezpečí prodávané věci na kupce, a to i tehdy, když věc není kupci odevzdána".
Kupující může podat žalobu o vydání zadržované věci.

doplněno 25.12.13 11:30:

? zadejte "občanský zákoník"

doplněno 25.12.13 11:58:

martinaa: "Vymoci notebook soudně" je nesmysl, stejně jako když zakoupíte zboží v běžném internetovém obchodě a ono už není na skladě.
Ale otázka je přece o něčem jiném, že? Takže kupující k soudu může. Zboží zaplaceno, nevydáno.

1aa1
hodnocení

Dá se někde na internetu nahlédnout do Občanského zákoníku, případně je z Vás přítomných někdo právník?

Zřeba § 588 a 591

tady

doplněno 25.12.13 12:03:

Od 1.1.2014 platí Nový Občanský Zákoník. Jeho úplné znění najdete zde. Příslušný paragraf si už najděte sám.

Nechtěl by jsem se mrknout?

poradte.cz/...

Zatím sem s tím nic nedělal. Mám dost strach že když to pustím, plyn naskočí voda nikde a tím taky můžu odrovnat výměník, to nechci.

Jediný co mě napadá výměník oddělat a zkoušet to bez něj. Ten oheň. Beztoho se musí oddělat protože u jedný převlečný matice kape když je puštěná voda do karmy. Potom to nějak vyregulovat těmi dvěma šrouby.

buss

Nový je jim prd platný, že?

doplněno 25.12.13 12:58:

NE, věc nastala za účinnosti starého OZ, NOZ - přechodná ustanovení (retroaktivita).

No momentálně asi jo. Ale myslím, že by záleželo na tom, kdy by se případná žaloba podávala.

martinaa*

Docela by mě zajímalo, kdybych noťas pečlivě uschovala a bránila se, že došlo k jeho zničení, jak by ze mne potom kupující soudně mámil věc, kterou "oficiálně" nemám... podle zákoníku je podvod podvodem, pokud je prokázán úmysl podvést obchodního partnera a prodávající odmítá vydat zboží či vrátit peníze. V tomto případě neplatí ani první, ani druhé.

V tomto případě je to taky podvod, ale neprokazatelný. Navíc je nepravděpodobné, že byste vyhodil byť zničený notebook, takže bych chtěl vidět jeho foto.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]