Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď ze zaměstnání

Od: rena* odpovědí: 3 změna:

Dobré odpoledne, chtěla bych se zeptat, zda v době, kdy mi končí pracovní poměr /dnes jsem byla propuštěna z důvodu nadbytečnosti a ukončili mi pracovní .poměr k 30.9/, mám nárok na 3 měsíční odstupné. Zajímalo by mě také, zda bych si nějak pomohla, nebo výpověď oddálila, kdybyyh šla třeba na konci září na prac. neschopnost. Dostala bych potom odstupné? Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Viz. zákoník práce - nárok na odstupné:

§ 67

(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně

a) jednonásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval méně než 1 rok,
b) dvojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 1 rok a méně než 2 roky,
c) trojnásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 2 roky.

Pokud byste omarodila před skončením výpovědní lhůty, pak by se Vám po ukončení nemoci výpovědní doba prodloužila o ty pracovní dny nemoci, které trvaly v rámci výpovědní doby (pokud byste na tom trvala). Odstupné by Vám náleželo, na to nemá nemocenská vliv.

atanerss*
hodnocení

Děkuji Vám mockrát za odpověď, ještě dotaz, pak by se mi odstupné počítalo z nemocenské?

iz*

Zaměstnavatel Vám dnes neukončil pracovní poměr k 30. září (PP nelze ukončit předem). Dnes jste pouze obdržela výpověď, PP skončí až uplynutím výpovědní doby.

Nemocenské je dávkou nemocenského pojištění a žádná dávka nemůže sloužit jako základ pro další výpočty (např. odstupného).

Pokud by pracovní poměr skončil ve 4. čtvrtletí t.r., počítalo by se odstupné z průměrného výdělku za červenec až září. Pokud by nemoc trvala déle než jedno čtvrtletí, musel by zaměstnavatel pro výpočet odstupného použít pravděpodobný výdělek (= kolik byste si pravděpodobně vydělala, kdybyste pracovala).

Odstupné se vyplácí až po skončení pracovního poměru spolu s poslední výplatou.

___ PS: Příště pokračujte v původním dotazu, aby odpovídající měli všechny informace pohromadě.

doplněno 18.07.13 15:45:

Odkaz na původní /...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]