Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okamžitá výpověď v práci

Od: atanerss* odpovědí: 29 změna:

Dobrý den, dnes jsem ráno příšla do práce na denní směnu a v 6h ráno jsem dostala okamžitou výpověď od zaměstnavatele pro nadbytečnost.Bylo mip řiznáno odstupné, ale ve výpovědi nejsou uvedené žádné datumy, nevyznám se v tom. Byla jsem donucena ihned podepsat. Vysvětlí mi prosím někdo, do kdy musím být registrována na ÚP a kolik odstupného dostanu a na jak dlouho nebo jak se to vlastně počítá? Jsem samoživitelka a vůbec si nevím rady. Děkuji

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Pro nadbytečnost se nedává okamžitá výpověď, ale výpověď dle § 52 ZP pro nadbytečnost s výpovění dobou nejméně 2 měsíce.

Pokud pracovní poměr skončil okamžitě, jak říkáte, pak předpokládám, že jste podepsala dohodu pro organizační změny o rozvázání pracovního poměru k dnešnímu dni, v dohodě je sjednané odstupné, které bude navýšeno o 2 měsíce (za nedodrženou měsíční výpovědní lhůtu).

Ve výpovědi samozřejmě musí být datum skončení pracovního poměru uvedeno + musí být vyčísleno počet měsíců odstupného, na které máte nárok.

Jak dlouho u zaměstnavatele pracujete?

Zaměstnanec, který skončil pracovní poměr výpovědí ze strany zaměstnavatele nebo dohodou pro organizační změny (§ 52 písm. a - c ZP), má nárok na odstupné, a to ve výši nejméně 3 násobku průměrného měsíčního výdělku, trval-li jeho pracovní poměr alespoň 2 roky. Trval-li alespoň rok a méně než 2 roky, činí odstupné nejméně 2násobek průměrného měsíčního výdělku, a trvalli PP méně než 1 rok, činí odstupné nejméně 1násobek průměrného měsíčního výdělku.

K takto stanovenému odstupnému si připočtete 2násobek průměrného měsíčního výdělku za nedodrženou 2 měsíční výpovědní lhůtu (jak jsem psala výše).

Na Úřadě práce se můžete zaregistrovat ihned. Nárok na podporu v nezaměstnanosti budete mít v případě, že za poslední 2 roky jste byla alespoň 12 měsíců důchodově pojištěna. Od zaměstnavatele obdržíte Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) a Potvrzení posledního zaměstnavatele (právě pro posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti). Bude-li Vám vyplaceno odstupné, výplata podpory v nezaměstnanosti se Vám odsune o počet měsíců odstupného.

Nezapomeňte své zdravotní pojištovně nahlásit skončení pracovního poměru a začátek evidence na ÚP.

doplněno 18.07.13 09:39:

Ano, výpovědní lhůta začíná běžet 1.8.2013, pracovní poměr tedy skončí 30.9.2013. Pokud jste u zaměstnavatele pracovala 11 let, náte nárok nejméně na 3 měsíční odstupné. Z odstupného se neodvádí zdravotní ani sociální pojištění. Registrovat na ÚP se nemusíte, ale doporučuji to, jinak byste si musela platit zdravotní pojistné.

atanerss*
hodnocení

Moc Vám děkuji za Váš čas na odpověď, máte pravdu, výpověď je podle par.52 c¨zákona č. 262/2006sb., pracovala jsem tam skoro 11let na pozici zdrav.sestry.Ale ve výpovědi není žádné konkrétní datum, jen, že pracovní poměr skonči po uplynutí dvouměsíční lhůty/ to bude 18.9.?/ sama nevím / Výpovědní lhůta začíná běžet prvním dnem kalendář. měsíce následujícího po obdržení výpovědi. / to znamená 1.8? Nevím...Děkuji

atanerss*
hodnocení

A jak si prosím vypočítám výši odstupného?

hodnocení

2x

Dobrý den. Pokud jste dostala výpověď od zaměstnavatele pro nadbytečnost, pak ze zákona poběží dvouměsíční výpovědní lhůta. Ta začne běžet od 1.8. Teprve po uplynutí dvouměsíční výpovědní lhůty dostanete odstupné a můžete se jít zaregistrovat na ÚP. Ale není to Vaše povinnost, na úřad práce nemusí nikdo. Pokud se zaregistrujete, bude za Vás ÚP hradit zdravotní pojištění, na podporu v nezaměstnanosti /pokud Vám na ní vznikl nárok) budete mít ale nárok posunutý z důvodu vyplacení odstupného. Jeho výše záleží na tom, jak dlouho jste pro zaměstnavatele pracovala.

Okamžitá výpověď pro nadbytečnost není v douladu se zákoníkem práce (to byste musela zvlášť hrubým způsobem porušit prac. povinnosti). Ze zákona je dvouměsíční výpovědní lhůta!

doplněno 18.07.13 09:27:

Podívejte se pořádně na znění toho, co jste zaměstnavateli podepsala.

doplněno 18.07.13 09:36:

Potom jste nadále ještě stále zaměstnaná. Jak jsem již psala, výpovědní lhůta je dva měsíce a začíná běžet od 1.8..

doplněno 18.07.13 09:40:

Po uplynutí dvouměsíční výpovědní lhůty se zaregistrujte na ÚP, protože za Vás bude hradit zdravotní pojištění, které je povinné a jinak byste si jej musela hradit sama. Podporu Vám pak budou vyplácet až po třech měsících, neboť dostanete tříměsíční odstupné od zaměstnavatele.

atanerss*
hodnocení

Dobrý den, mockrát děkuji za odpověď. Takže výpověď začne až od 1.8 2013 i když jsem musela podepsat dnes?To znamená do 30.9.2013 a hned 1.10 registrovat na ÚP, i když mi pak bude přiznáno odstupné ve výši trojnásobku? A nepíšou na jak dlouho? Děkuji.

pt®

"ataners", přece jen vemte výpověď, kterou jste podepsala a jděte hned na ÚP, abyste měla nejčerstvější informace, jde o to, abyste nemusela platit zdr. pojištění. - pt

atanerss*
hodnocení

A jak vypočítám kolik to ostupné bude? To znamená že za měsíce říjen, listopad a prosinec dostanu odstupné, jak píší ve výpovědi ve výši vašeho trojnásobku? To je, že kolik jsem brávala ny výplatu, tak 3x tolik po dobu těch 3 měsíců? Děkuji.

ron*

Odstupné se počítá z průměrného měsíčního hrubého výdělku. Zjednodušeně: až dostanete výplatní pásku za červenec, budete tam mít údaj: průměrný hodinový výdělek (je počítaný z předchozího čtvrtletí 4 - 6/2013) a tento průměrný hodinový výdělek bude použit pro výpočet Vašeho odstupného. Tento průměrný hodinový výdělek vynásobíte Vaším týdenním pracovním fondem (např. 37,5) a vynásobíte koeficientem 4,348 (průměrný počet týdnů v roce). Výsledná částka je průměrná hrubá měsíční mzda, tu vynásobíte počtem 3 (měsíce odstupného) a získáte odstupné celkem v hrubém. Z odstupného se neodvádí zdravotní a sociální pojištění.

Odvedená daň z odstupného se Vám může z velké části vrátit v rámci ročního zúčtování daně za rok 2013 ( za předpokladu, že budete od října nezaměstnaná). O roční zúčtování daně si posledního zaměstnavatele požádáte do 15.2.2014 - písemně.

Jakmile na konci září obdržíte Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list), průměrnou hrubou měsíční mzdu (pro výpočet odstupného) budete mít na tomto formuláři uvedenu. Bude tam i průměrná čistá měsíční mzda, která bude sloužit pro výpočet případné podpory v nezaměstnanosti.

doplněno 18.07.13 10:20:

Odhadem to opravdu nejde, neznám Váš hodinový výdělek. Pokud ale chcete velice hrubý odhad, tak si vemte z výplatních lístků hrubý měsíční výdělek, který běžně míváte a vynásobte třemi.

atanerss*
hodnocení

Já se velice omlouvám, asi mi ještě nedošlo, že jsem dostala výpověď, dívám se na výplatní pásku, mám tam jen hrubou mzdu., hodinový úvazek 8, nedokážu to vypočítat, můžete alespoň odhadem plu, mínus. Děkuji

Ne, trojnásobek znamená, že Vám bude vyplaceno odstupné ve výši Vašich tří hrubých platů. Shrnu to: Do konce září jste zaměstnaná a zaměstnavatel za Vás hradí i pojištění. Od 1.10. se můžete zaregistrovat na ÚP, ale klidně stačí k vůli zdrav. pojištění až poslední den v měsíci říjmu, abyste měla uhrazeno od ÚP zdrav. pojištění za celý měsíc říjen. Podpora by Vám byla vyplácena pak stejně až od ledna 2014.

doplněno 18.07.13 11:56:

Ještě upřesním, máte to trošku pomotané... Vy jste dostala od zaměstnavatele výpověď pro nadbytečnost.Výpověď je jednostranný právní akt, tudíž zaměstnavatel Vás k ničemu nepotřeboval nutit. Nepotřebuje Váš souhlas ani jiné vyjádření akceptace, jestli-že Vám dal výpověď.. Dal Váím to pouze na vědomí. Vy jste podepsala v tomto případě zřejmě pouze převzetí (doručení) výpovědi. Nevyjadřujete tím žádnou svoji vůi (souhlas či nesouhlas), takže jste k ničemu, co se týče výpovědi, nucena nemohla ani být.

wogoos*
hodnocení

0x

Oni vám vedli ruku abyste podepsala? Panebože proč tak spěcháte? Stačilo říct, že si to v klidu pročtete, proberete se svým právníkem a přinesete podepsané. Teď už s tím nikdo nic nenadělá. Pokud tam nejsou žádná data je to možná neplatné. Jak bude zaměstnavatel dokazovat kdy vám to dal k podpisu? Zaneste to na ÚP a poptejte se tam.

atanerss*
hodnocení

Musela jsem ihned podepsat, odevzdat veškeré klíče IHNED.Nedal mi ani 5 minut , prý se uvýpovědi pro nadbytečnost nerozmýšlí.

wogoos*
hodnocení

0x

Kecy v kleci. Je to váš podpis ne? To jsou jen manýry zbohatlíků-zaměstnavatelů a lidi si to nechávají líbit. Dal vám tedy HNED i zápočťák a doplatek mzdy? Asi ne že? rozhodně se poraďte s odborníkem a pokud tam bude nějaká chybička, dejte jim to vyžrat. A příště nejdřív myslet a pak podepisovat.

wogoos*
hodnocení

0x

A víte co jste vlastně podepsala? Co je tam napsáno?

atanerss*
hodnocení

Podepsala jsem výpověď z pracovního poměru pro nadbytečnost.

iz*

Ataners, toto je bohužel dost častý omyl.

Vy jste výpověď nepodepsala. Výpověď podepisuje ten, kdo ji dává, v tomto případě zaměstnavatel. (I pro další písemnosti platí, že je podepisuje pisatel, nikoliv příjemce.)

Příjemce výpovědi (adresát písemnosti) svým podpisem pouze potvrzuje převzetí výpovědi nebo jiné písemnosti.

Váš podpis nevyjadřuje Vaši vůli, pouze jste jím zaměstnavateli potvrdila převzetí výpovědi.

___ Odstupné bude se bude odvíjet od hrubého průměrného výdělku v předchozím kalendářním čtvrtletí.

Váš pracovní poměr skončí 30. září (tedy poslední den 3. čtvrtletí). Odstupné se tedy bude počítat z průměrného výdělku za 2. čtvrtletí (z výdělků za měsíce duben až červen t.r.)

doplněno 18.07.13 12:42:

PS:

"Okamžitá výpověď" neexistuje.

Okamžité zrušení pracovního poměru (to není výpověď) ze strany zaměstnavatele není možné pro nadbytečnost.

Dalším možným způsobem skončení pracovního poměru je dohoda o rozvázání pracovního poměru k určitému datu (ani dohoda není výpověď).

Jde o různé způsoby ukončení pracovního poměru.

atanerss*
hodnocení

Ano, máte pravdu, bohužel nerozumím , jak se vypočítá výše odstupného. Nevíte zhruba , úplně jednoduše plus minus? Děkuji

iz*

Atanerss, vezměte si výplatní pásky za březen až duben, sečtěte z nich hrubé mzdy a výsledek vydělte třemi. Vyjde Vám (zhruba) průměrný měsíční výdělek.

Přibližně trojnásobek tohoho průměru byste měla obdržet jako odstupné.

Pro přesný výpočet je potřeba znát i přesný počet odpracovaných a zameškaných dnů, proto Vám to z výše uvedeného postupu vyjde jen přibližněty).

Máte-li možnost výplatní pásky nascanovat, můžete je sem vložit (znečitelnit osobní údaje!), spočtu Vám to.

atanerss*
hodnocení

A taky máte pravdu, hodil mi ji jen na stůl a řekl sprostě podepište to, dnes ani jindy už Vás potřebovat nebudu. Chování gestapáka je slabé slovo.

honzav88*
hodnocení

0x

Nevýhoda okamžité výpovědi je, že sice dostanete 5 platů na ruku (2+3 pokud jste odpracovala minimální roky) ale na ÚP budete mít po 5 měsících kdy vzniká nárok sniženou podporu v nezaměstnanosi. Takže pokud si ihned najdete novou práci je to super, ale pokud ne trochu na tom proděláte. A samozřejmě, že zaměstnavatelé na tuto dohodu tlačí protože, kdyby jste využila ze zákona povinnou výpovědní lhůtu museli by za vás doplácet odvody apod. a mohla byste jim dělat problémy takže pro ně úspora a zbavení se případných problémů.

Příště se do ničeho nenechte tlačit a se základy ZP by měl být každý zaměstnance srozuměn neb si pak často nabije nos a zbytečně.

zamestnanec007
hodnocení

0x

Nerozumím formulaci: byla jsem donucena. Pokud by Vás někdo nutil násilím nebo Vám vyhrožoval, tak je samozřejmě možné podat trestní oznámení. Ale otázka je, zda se tím policie bude zabývat a pokud ano, tak zda nátlak prokážete. Pokud jsou totiž v dané firmě mafiánské způsoby, tak to bude tvrzení proti tvrzení a policie pravděpodobně trestní oznámení odloží.

Co se týká odstupného, na to má ze zákona zaměstnanec nárok, pokud není ve zkušební době. Vy jste asi nebyla, takže je povinnost firmy vyplatit odstupné. Není lhůta, do které se musíte registrovat na ÚP, ale nejlepší pro Vás by bylo, aby jste se zaregistrovala co nejdříve a zažádala o podporu v nezaměstnanosti(oficiálně se to nazývá hmotné zabezpečení).

bob1*

Dobrý den,mě se stalo něco podobného.Hodili mi na stůl výpověď dohodou a pokud nepodepíši tak tam napíší,že jsem

porušil nějaký předpis a nedostanu podporu.Samozřejmě jsme si vyměnily názory ale nakonec jsem to podepsal.opravdu to

nemělo cenu,na mé místo měl přijít někdo jiný,dnes může majitel asi všechno.Paní co také měla odejít se bránila a nakonec

ji vzali zpět,ale udělali ji takové peklo,že za měsíc odešla sama.Sice zákon je pěkná věc ale vždycky jde obejít a vyhodit někoho

není problém.

atanerss*
hodnocení

Děkuji za Váš názor, je to smutné, že mě stálou pracovnici, která vždy přišla, když někdo vypadl vyhodí pro nadbytečnost/ pracovala jsem tam skoro 11let a brigádnice z ÚP přijímají.

marf*

Prošla jsem tím samým, s rozdílem místo 10 let 20 na jednom místě. Nastoupil nový šéf a byl nejchytřejší. Do smrti nezapomenu, jak spolu s předsedou odborů se zájmem pozorovali ředitele, jak mává výpovědí. Nebyla podepsaná ani jednou stranou. Ono to mohlo být bububu, rozvázání pracovního poměru a nový na zkrácený úvazek, tak to dělali "babičkám" (těm se hodí víc volna na hlídání). Tak jsem se jednoho po druhém zeptala, zda s řešením souhlasí, nestačila se divit jací jsou pánové bestie a byly podpisy. Už by byli jenom "zlí". Pak jsem šla na pracák, do 3 dnů po skončení pracovního poměru platí ještě začínající měsíc pro obě pojištění. Po 3 měsících s odstupným nastane podpůrčí doba s podporou podle věku. Nad 50 let je to 11 měsíců.

Nejste náhodou svobodná? LAvinově dávali výpovědi svobodným, protože asi nejsou tak "soft" a mají více svou hlavu. Odmluví, když se porušuje příliš zákoník práce, třeba.

Reorganizační výpověď je vždycky spolehlivě znamením neschopnosti zaměstnavatele, něco neřešil, takže: Nic si z toho nedělat, prosím! Jste dobrá. Také jsem zapracovávala mladé, pobíhala kam poslali, mluvila s úsměvem dvěma jazyky zároveň...Jenom jsem si neměla v největších vedrech vzít den dovolenou..po 20 letech.. Tak jsou "kolezi" důležití, najednou. Více méne mne ale nuceně souhlasíce s vedením vyměnili za mladou blondýnu, dceru komanče.

atanerss*
hodnocení

Děkuji za Váš názor, svobodná nejsem, bude mi 47let, a mám 2 odrostlé děti. Za skoro 11let na stejném oddělení jsem měla jen minulý rok 14 dnů paragraf, protože dcera musela na operaci páteře. Nechápu přístup šéfa, když může říct už jste pro nás nepotřebná máte výpověď. Má na to vůbec právo aniž by Vás upozornil a vy jdete ráno do práce a nic netušíte? mám v sobě tolik zlosti, že nevím co udělat.

marf*

No je to pravděpodobně víceméně blb šéf.Doporučuji být nad věcí, protože už se toho moc nevyřeší. Znám. Já to řeším mj. vstupem do organizace bojující za ženská práva, tím trochu upustím ventil. Dám si pozor, abych bezelstně nepomáhala, jako doteď, a je to předsevzetí, které za chvíli nedodržím. Divná doba. Kromě toho jsem našla nové zaměstnání: Shánění zaměstnání.

Nesouhlasím, vyhodit někoho je naopak sakra problém, a proto se to snaží obcházet, co to jde. Pokud by bylo možné někoho propustit bez důvodu (pochopitelně se zachováním odstupného a výpovědní dobou jako je dnes), takové věci by se neděly. Důvodem může být jednoduše i to, že zaměstnanec zaměstnavateli nesedí. To ovšem není důvod ze zákona. Viděl jsem (a ne jednou) v praxi zaměstnance, který během zkušební doby sekal latinu, aby se z něj poté stal líný nepropustitelný lempl.

atanerss*
hodnocení

Samozřejmě jsem vedoucímu neseděla, protože jsem na něj poslala kontrolu, za porušování zákoníku práce. Že by pomsta? A to může?

majsterjoe*

Muze-nemuze. V tomto pripade budte rada, ze mate odstupne. Zakon timto nikdo neporusil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]