Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezaplacena mzda

Od: marusak987 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den. Pracoval jsem ve firmě jako svářeč od května roku 2012: Firmě v březnu 2013 přestaly zakázky na výrobu. Firma mi vystavila dodatek k pracovní smlouvě a to pracovní poměr sjednaný na dobu určitou od 24.5.2012 do 30.11.2012 s 3měsíční zkušební dobou se prodlužuje do 15.4. 2013. Firma mi nezaplatila mzdu za duben 2013. Jak dlouho mám ještě čekat na vyplacení mzdy a jak dále postupovat? Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

eda*
hodnocení

0x
Především bych Vám doporučil kontaktovat příslušný úřad práce (podle sídla zaměstnavatele), který by Vám měl poskytnout základní poradenství v této věci. Zpravidla, pokud vám zaměstnavatel dluží mzdu, na základě pracovní smlouvy, bude potřeba podat žalobu k příslušnému soudu (okresní/obvodní soud podle sídla žalovaného), kde jednoduše vyčíslíte čistou mzdu, doložíte vznik a trvání pracovní smlouvy a pak se soudíte. Platí se soudní poplatek, ale můžete požádat o jeho prominutí. Na úřadě práce by Vám ale měli poradit kvalifikovaněji, jelikož jim sdělíte více podrobností, týkajících se Vašeho případu.
eda*
Promiňte, úřad práce podle Vašeho bydliště, nikoliv sídla zaměstnavatele - omlouvám se.

hodnocení

0x

Dobrý den. Doporučuji zaměstnavatele písemně vyzvat k uhrazení dlužné částky do tehdy a tehdy. V případě, že dlužnou mzdu nevyplatí, bych ho upozornila na to, že jí budu vymáhat soudní cestou, čímž mu zbytečně navýším jeho výdaje (s žalobou na zaplacení byste uspěl). A dále zaměstnavatele upozorněte, že dáte podnět i kontrolním orgánům. Poslat s doručenkou, kopii si schovat. Zaměstnavatelé ve většině případech nestojí o problémy a tak se domnívám, že dlužnou čásku uhradí. Pokud ne, pak po stanoveném datu kontaktujte kontrolní oddělení Úřadu práce místně příslušné podle adresy zaměstnavatele tam by Vám měli v této věci být nadále nápomocní. Poslední cesta je ta soudní.

doplněno 27.05.13 10:03:

Jinak splatnost mzdy řeší zákoník práce § 141:

1) Mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku.

Viz: podnikatel.cz/...

iz*
hodnocení

0x

Dnes už jsem na hodně podobný dotaz odpověděla.

Tak jen stručně: Obdobím splatnosti mzdy je celý květen, pak má zaměstnavatel ještě zákonnou lhůtu 15 kalendářních dnů.

Nevyplatí-li Vám zaměstnavatel mzdu do 15. června, začněte 16. června zasláním písemné výzvy.

(Více informací v odkazu.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]