Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na odstupné

Od: pavelka777 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Pracoval jsem ve firmě od 24.5.2012. do 15.4.2013. Po určité době jsem dostal smlouvu na dobu neurčitou. Ale firma začala mit v březnu 2013 problémy se zakázkami. Tak mi vystavila dodatek k Pracovní smlouvě a to Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou se prolužuje do 15. 4.2013. Firma není do dnes v insolvenci. Mám nárok na odstupné po mzdě kterou mi firma nezaplatila za měsíc duben. Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Je to trošku zmatené: Pracovní smlouvu zaměstnanec nedostává, ale dobrovolně ji uzavírá se zaměstnavatelem. Totéž platí pro dodatek, ani ten nelze "vystavit", vždy jde o dobrovolnou dohodu obou stran.

Píšete, že jste se zaměstnavatelem dodatkem k pracovní smlouvě "prodloužili" pracovní poměr sjednaný na dobu neurčitou (, a to do 15. dubna 2013). To podle mého názoru není možné, prodloužit lze pouze pracovní poměr sjednaný na dobu určitou.

Jestli jste měl uzavřenu pracovní smlouvu na dobu neurčitou, nejde o její prodloužení, nýbrž o změnu z doby neurčité na dobu určitou.

___ Pracovní poměr sjednaný (upravený dodatkem) na dobu určitou skončil uplynutím sjednané doby bez nároku na odstupné.

___ K (dlužné) mzdě:

Obdobím splatnosti mzdy je celý následující kalendářní měsíc (u mzdy za duben jde o období do 31. května včetně), po uplynutí období splatnosti má zaměstnavatel ještě zákonnou lhůtu 15 kalendářních dnů.

Jestli Vám zaměstnavatel mzdu za duben nevyplatí do 15. června včetně, můžete ji vymáhat soudně. V takovém případě budete mít nárok na úhradu nákladů, jež Vám v souvislosti s vymáháním dlužné mzdy vzniknou (např. právní zastoupení) a na úrok z prodlení.

___ Doporučila bych počkat do 15. června, potom zaměstnavatele písemně vyzvat (nežádat!, neprosit!) k vyplacení dlužné dlužné mzdy.

V písemné výzvě můžete (ale nemusíte) zaměstnavateli sdělit, že se v případě nutnosti budete dlužníé mzdy domáhat soudní cestou.

Zašlete zaměstnavateli doporučeným dopisem s dodejkou. Pro případný soud uchovejte kopii výzvy, podací lístek i dodejku, kterou Vám pošta vrátí s vyznačeným datem převzetí dopisu.

scorpio*
hodnocení

2x

Dobrý den,

pokud jste ten dodatek ke smlouvě o změně pracovního poměru na dobu určitou podepsal, tak bohužel nárok na odstupné nemáte.

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Nárok na odstupné v případě podepsání dodatku nemáte. Pracovní poměr skončil uplynutím doby určité.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]