Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych radu ohledně půjčky peněz na smlouvu, kterou jsem vytiskl na internetu a uzavřel s jednou známou (dříve kamarádkou)
Odkaz na předešlé téma: poradte.cz/...
Poslal jsem jí ještě výzvu k zaplacení dluhu, kde bylo napsané datum do kdy to má vrátit. To už bylo.
Smlouvu jsem předtim stáhnul z internetu. Vyplnil jsme jí a podepsali, tak jak to má být.
Nyní mi tvrdí, že jí nemam právnicky ověřenou, že se ptala známého, který je právník a ten jí to řekl. Pak tvrdí, že to mám z internetu vytisklé a že je to neplatná smlouva, která je jen mezi náma a že tam neni žádná třetí osoba. Asi myslí, svědek.
Chci se zeptat jestli má pravdu nebo ne. Je tu někdo kdo tomu rozumí nebo má odkaz na nějaké stránky, kde by mi poradily?
Děkuji.
Dobrý den. Smlouvu jsem neviděla, ale čistě teoreticky - pravdu nemá. Všimněte si, že zpochybňuje smlouvu, ale nepopírá svůj dluh. Pokud smlouvu podepsala, pak s ní souhlasila a je platná. Stvrdil by někdo svým podpisem smlouvu o půjčce, kdyby si peníze ve skutečnosti nepůjčil? Nedejte se obalamutit. Buď vyhledejte advokáta, aby Vám pohohl pohledávku vymoci, nebo si žalobní návrh na vydání platebního rozkazu napište sám. Náklady jí půjdou k tíži, pokud budete ve sporu úspěšný...Takové argumenty, které používá Vaše ex kamarádka jsou opravdu dětinské, vždyť i ústní dohoda je platná...
doplněno 05.06.13 20:27:Není zač.
Děkuji za názor. Sdílím ho s Váma, ale radši se zeptam. znáte to přísloví s tim prověřováním Radši si prověřit a zjistit věci než se do něčeho pouštěť. ještě jednou děkuju.
Pro neplatnost by bylo napadeno xy smluv, ono zde je rozhodujici, ze ji byly nejak dodany penize. Resili jsme podobnou situaci u kolegyne, nakonec druha strana prestala vymyslet "chujoviny", kdyz se reklo, ze nebude problem aby se tedy chovali podle pravni platnosti a museli prokazat, odkud, ze ty penize maji a kdyz je pry vydelali, jiste radi prokazi kde a zajiste i to, jak v te dobe odvedli i dane...
Smlouva nemusí mít žádné zvláštní náležitosti. Stačí když v ní je dostatečně identifikován kdo půjčuje, komu půjčuje, kolik půjčuje, datum uzavření smlouvy a oboustranně podepsána.
Není nutný ani datum do kdy má být vráceno. Od data do kdy má být vráceno běží tříletá promlčecí doba. Pokud tento datum není, tříletá promlčecí doba běží ode dne uzavření smlouvy.
Dlužník může dodatečně podepsat PÍSEMNOU dohodu o uznání dluhu, pak je promlčecí doba desetiletá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.