Nejste přihlášen/a.
Přeji všem skvělou popůlnoc, chvíle, kdy je tomasgulas nejživější, takže vlastně dobré ránko
Měl jsem před pár dny tohle téma:
Takže ano, bylo to v pohodě, prachy byly na spořáku v mžiku, jediné, co bylo potřeba, byla občanka.
Nicméně nedalo mi to, abych se jakožto neuvěřitelně hodný syn nezeptal matky a nepokusil se ji přesvědčit, že by přecijenom bylo lepší (a bezpečnější), kdyby neměla peníze doma a zřídila si nějaký ten účet. Iluze o velkých poplatcích jsem rozptýlil, nicméně na mě matka zaútočila ze zálohy dvěma agresivními otázkami:
1/ Museli by mít oba, tzn. otec i matka stejná práva výběru. Na to jsem řekl, že si nejsem stoprocentně jistý, ale že něco takového určitě existuje, protože tohle musí chtít hodně lidí.
2/ Tato otázka je mnohem podlejší - jde o to, co by se stalo, kdyby jeden z nich zemřel, jestli by si ten druhý mohl ty peníze vybrat. Prostě ABY TY PENÍZE NEŠLY DO DĚDITSTVÍ. Tak to mě odzbrojilo a absolutně jsem netušil odpověď. Nechce se mi to ani nějak sáhodlouze hledat, spíše je to asi o zákonech ČR než o nastaveních účtu, ale zase si říkám, že tohle někdo ze zdejších rádců musel taky řešit. Proto se ptám.
Díky za odpovědi a teď je čas na co? No přeci na Plants vs Zombies
S vyluxováním účtu to není tak jednoduché. Pokud majitel účtu zemře, je jedno kolik osob má dispoziční právo k účtu. Banka zablokuje účet, neprodleně, jak se dozví o úmrtí majitele účtu. Takže, ano kdo má dispoziční právo k účtu, múže z účtu od úmrtí do zablokování vybírat. Ovšem, dotaz notáře vyřizujícího dědictví nezní kolik je na účtu dnes, ale kolik bylo na účtu ke dni úmrtí a to je rozhodující. Takže do dědictví jde částka která ležela na účtu ke dni úmrtí, i když ke dni zablokování na něm není nic. No a kdo peníze vybral se pozůstalí od banky dozví, budou-li mít o to zájem. V to je ten fígl.
Konto se dá napsat na oba nebo jeden majitel druhý ma dispoziční pravo
doplněno 27.10.12 03:17:Zaleží na tom kdo bude ukladat na konto .Pokud to bude jen neboštík tak to konto jde do dědictví
Problém společných účtů je právě to že v případě úmrtí úřady okamžitě zablokují účet a vše spadne do dědického řízení. I když se třeba následně prokáže, že peníze vkládal jen jeden z majitelů účtu , nebo třeba že se jedná o peníze které dostal darem s tím že nespadají do spoluvlastnictví manželů, tak se stejně vystavujete nebezpečí, že účet bude po celou dobu dědického řízení zablokován.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.