Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy začíná pubertální věk u dítěte?

Od: krkovicka* odpovědí: 21 změna:
Dobrý den.Nevím i rady s dcerou(7) za 4měsíce 8 let.Chtěla bych vědět zda se jedna o pubertu a tu dětskou,protože jsem četla že když bude mít divokou dětskou pak ta dospěla bude v klidu.
Začíná puberta menstruací?
Jde o to že je neustále drza,odsekava z ničeho nic se na ulici začne smát mě nebo lidem,mě například když se zadrhnu v řeči,když někde mluvim.Když se mě na něco zeptá a já jí hned neodpovim,protože třeba jím,začne se vztekat a dokáže říct že jsem úplně mimo.Ráno po mě hází věcí ať jí pretočím ponožky,protože jí se nechce.Na všechno odpoví-nevím,nebo Jak to mám vědět...Lže o povinnostech-jako: umytí zubů,rukou.Když někam jdeme a jí to tam nebaví je strašně znechucena a začne odsekavat že si tý kalhoty prostě nevyzkousi.Když jsem s ní byla v restauraci,u stolu mi řekla-a tý nevíš že tam chci kečup!Koulí očima navrch hlavy...tohle je jenom výňatek.Dokážu jí hned spacifikovat ale neustále začíná znovu a znovu.Zdá se mi už jakobych s ní spíš bojovala.Bojím se každé volné chvilky s ní.Protože na to opravdu nervy nemám.
Semtam jí vyskočí beďar-tak asi ano,už jen čekám na tu menstruaci.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

2x

Krkovičko, myslím si, že malá chce vaši pozornost. Psala jste, že jste se před časem rozešli s partnerem, že máte dvě zaměstnání. Myslím si, že Vás malá postrádá, neví, jak to udělat, aby měla mámu víc pro sebe a tak těmito úlety v chování na sebe upozorní a ví, že v tu chvíli se jí věnujete, i když je to třeba hubování. Podle mně potřebuje lásku, trpělivost, vysvětlování, ale také důslednost. Zkuste jí věnovat večer, vypněte TV, lehněte si k ní do postele a vyprávějte si, řekněte, jak byla málá, co dělala, a že ji máte ráda. Zkusíte to? Moc se přimlouvám. Po dobrém se pořídí víc, jak po zlém. Vím, že je toho na Vás hodně, že jste časově vytížena, ale zkuste to. Držím palečky. - pt

krkovicka*
hodnocení

Asi v tom něco bude.To je tím že nikdy neměla řád.Vždy vše bylo hrrrhrr.Pavli,já se opravdu bojím že mi z ní vyrůstá nevděčný rozmazleny fracek.Obdobně se chová k dědovi.Taky tzv.zkouší.Jenže on je s ní hned hotový.Taky mi to usnadňuje.Kupuje jí jen tý nejlepší a nejdražší věci.Pak je samozřejmě vyžaduje po mě.Ještě do konce tohoto roku a skončím s brigadou.Potřebovala jsem se finančně stabilizovat.Pak bude čas.Vše moc stojí..Kroužky,obleceni a ty boty pro děti...
doplněno 22.10.12 20:58: Ne-usnadňuje...
pt®

Krkovičko, posílám Vám odkaz, je to sice slovensky, ale důležité je jádro článku: "Mamička, ocko, už dost!"

Je tam o to, kolik příkazů dítě denně slyší, je to zajímavé. - pt

skola.jewel.sk/...

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den, Krkovičko.

Píšete, že jste se rozešla s partnerem. Pro dceru to zřejmě nebude lehké období, stejně jako pro Vás. Ztratila jistotu, kterou měla. A tu jistotu teď hledá u Vás. Ona moc dobře ví, že její otec, i když ji dovolí všechno, nepostupuje správně. Děti vůbec nejsou hloupé. Naopak. Dcera se snaží situace i využít ve svůj prospěch. Zkouší, co vydržíte . Musíte být neústupná, stanovit ji pevné hranice, za které ji nepustíte. Puberta není omluva. Musíte být trpělivá, dceři se více věnovat, projevit ji lásku. Ujistit ji, že přesto, že s partnerem jste se rozšla, vy jste tu pořád pro ni a vždy budete. Ještě píšete, že změna v chování nastala v září. Nemá tedy problémy ve škole? Neubližuje jí někdo? Zkuste si s ní o tom promluvit. Přeji Vám výdrž.

hop®
hodnocení

2x

Krkovičko,

to, že děti a puberťáci na nás, vychovatele, vrčí a štěkají je normální. Jde jen o to, co jim povolíme.

Vaše dcera může mít jiný režim u tatínka, jiný režim u maminky a třeba daleko větší volnost u babči s dědou. Děti nejsou blbé, snaží se vždy vynutit si ten volnější režim, který poznaly, samozřejmě jim to víc vyhovuje.

Ale pravidla hry by měla být přesně dána a DŮSLEDNĚ dodržována a vyžadována, pak je spolužití jednodušší.

Možná to bude znít blbě, ale dobrá výchova psů i dětí má jedno společné, a to je důslednost. Nedávat vysoké cíle, ale na splnění rozumných cílů důsledně trvat...

A pokud se budete "bát" chvilky s dítětem, ta potwůrka to vycítí a okamžitě použije, využije, zneužije! Musíte být stále NAD tím děckem!

A po kom je to taková mrška? ;)

krkovicka*
hodnocení

Být matka je to nejtěžší co může být.Někdy si připadám tak o dvacet let starší.Můžu být jedině ráda,že je zdravá a to jsem s ní byla na vyšetření v Motole kde procházíte uzavřeným oddělení kde jsou děti,které mají leukémií.Stále jsme vedeni ,spíš už jen dohled,na onkologii.Takže i přes to všechno jí miluju.

hahanaj*
hodnocení

0x

Neuražte se... to je spíš rozcapenost a zkouší co vydržíte . Takto brzy pubertu -no nevím, ale dneska je vše možné. Ale snažila bych se jí domluvit, že takto se nebude chovat- ať je to puberta či není. Co bude dělat za 2-3 roky si nedovedu přestavit.

krkovicka*
hodnocení

No právě.Jsem z ní už dá se říct na prášky.Chce si prosadit svoje a prý je to v tomto věku normální zvlášť u holek-já mám pravdu a já mám poslední slovo.
Byla úplně normální tohle se děje denodenně od té doby co šla znovu v září do školy.Jakoby prostě mi tam to dítě vyměnily.

martinaa*
hodnocení

0x

Ano, je možné, že má dcera začínající pubertu, ono se dnes nelze divit, děvčata dospívají čím dál dříve.

Ale je třeba odlišit pubertu od toho, že se vzteká, hází po tobě (budu tykat, ju?:)) věci a že lže. To mi zase moc nesedí. Spíše, než puberta, mi to připadá, že prostě zkouší, co jí projde, a je v nějakém období, kdy ráda dělá naschvály. Jak řešíš, když po tobě hodí ponožku, když zalže? Je velmi, ale velmi důležitá důslednost, jinak to nikam nepovede. Že začíná znovu a znovu, je normální, prostě zkouší, když povolíš a ona projde tou skulinou.

krkovicka*
hodnocení

Ty ponožky jí vrátím s tím že už není mimino abych jí oblekala.Udělá -csccs,kysely obličej...a druhý den znova.Semtam si dupne nohou a to jí pohrozim že jestli mi tady hodlá dupat jdu pryč a ať si pomůže sama.
Když mi lže ohledně ččištění zubů,říkám jí že ať mi nelže že ten kartáček je suchý,že to poznám.Musím jí vše říct-protože ráno jí ani nenapadne provést ranní hygienu a večer totéž.Dokáže ohrnovat nos nad jídlem který jí nachystam.Jednou jsem jí talíř vzala a byla o hladu,po vyztekani začala opět jíst a byl z ní beranek.Opravdu v posledních třech týdnech nedokážu najít hodinu ze dne ,kdy to jakžtakž šlo.
martinaa*

Možná se zeptám hloupě, ale jaký následuje trest za vztekání a lhaní? Víš, naši mě trestali ne za to, že bych třeba něco provedla nebo donesla špatnou známku, ale za lhaní. Za každé zalhání jsem stála "na hanbě" za dveřmi, a pravdou je, že když jsem odsekávala příliš, nebo byla hodně drzá, i nějaká ta facka přiletěla. Případně jsem byla bez televize apod. Zkusila jsi také něco podobného?

Už ve školce děti učíme, že se mají oblékat samy, když přijdou, abych je oblékla, reaguji pouze "ne, umíš to sám". Nic víc, žádné vysvětlování, protože ony to děti dobře vědí a jen zkouší.

Že jsi talíř vzala, bylo velmi správné. Nechceš? Neubyde, dostaneš k večeři. A hotovo, dál to neřeš. Když uvidí, že nereaguješ, nenecháš se vytočit a vztekání neplatí, podle mne to přejde - jako už to přešlo stovky, tisíce dětí.

doplněno 22.10.12 20:43:

Resp., abych nebyla na Heroda:D, netrestat za všechno, ale ona si prostě musí uvědomit, že jsou nějaké hranice, přes které nepůjde. A pokud půjde, bude následovat trest.

doplněno 22.10.12 20:51:

Trest není jen plácnutí.;) Zákaz oblíbené činnosti, ono postavení na hanbu, zákaz jít s kamarády ven...

doplněno 22.10.12 21:00:

Píšeš, že sis změny všimla od září. Nestalo se něco ve škole? Němá dcera nějakou novou kamarádku, ve které by měla takový vzor? Případně, když chce nejdražší a nejlepší věci, nesnaží si je takto vynutit, aby byla mezi spolužáky ta nej?

Rozvod s partnerem v tom hraje roli zcela určitě, to je jasné. Zkusila jsi s dcerou vážně mluvit, že všechno stojí peníze, ty vyděláváš, aby měla pěkné věci apod?

doplněno 22.10.12 21:17:

Ajé, to je dost složitá situace... to, co dcera nedostane od tebe, si vyřve u dědy. A ten povolí.

Bohužel jediné řešení je trvat na tom, aby jí děda drajé věci nekupoval - a to velmi důsledně. Jasně mu řekni, že si tohle nepřeješ, protože si malá neumí vážit ani hodnoty věcí, ani peněz. A že dceru vychováváš ty, ne děda. Proto pravidla určuješ také ty.

Je to běh na dlouhou trať, ale nesmíš se dát a nesmíš povolit. Vidím to i na našich dětech ve školce, jak povolíme, je hotovo.

Tvým největším spolubojovníkem bude důslednost a vytrvalost.

krkovicka*
hodnocení

To víš že jí placnu,ale to beru už jako svojí prohru že to neumím vyřešit jinak než bitím.Tresty nedostává-ohledně televize,dobře.Zkusím to.
doplněno 22.10.12 21:11: Zkoušela-jenže jí je to jedno.Má i svoje penízky v pokladnicce a je jí to úplně jedno jestli jí tam ubývají.Když jde někam s dědou,vše platí a přitom teď byly v kině a říkám-chceš jít na 3d tak si připlať z pokladnicky.Ona-a mě to vůbec nevadí on mi to děda zaplatí.No a co! Dokonce se to dostalo do takový fáze že mu už diktuje co má koupit,ale za to si může sám,protože jí pořád něco kupuje.Semnou do toho krámu jde jak za trest a sním naprosto v pohodě.Chodí oblečená průměrně.Žádný sukynky s blistry za pár stovek.Ale pak neváhá a vybírá si spodní prádlo u Moiry.Mě je to celkem jedno jsem ráda že má kvalitní obleceni nebo bohatý program,nezávidím nic,ale na druhou stranu dobře vím že to není dobře.Protože si neváží věcí.Kdyby někde nechala bundu za tisícovku,tak jí to je jedno.Proč bych jí měla říkat že nemám a ona dobře ví že děda má.S dědou jsem o tom mluvila a je to jak do dubu.Dost možná se stydí jak se jeho syn k nám zachoval a jeho heslo je že Simoně zachová stejnou úroveň jako měl v životě i její táta.

dejavu*
hodnocení

0x

Já bych v tomhle případě rozhodně neřešila, jestli je nebo není toto pubertálního základu, protože v tom se skrývá jakási omluva - a hlavně těšínská jablíčka, že jednou to přejde.

Dceruška je dost velká, aby věděla, že takto se chovat nesmí a je otázkou, proč s tím začala nebo jestl se to táhne dál a proč to dovolíte. Že by tam byl nástup klackovité fáze juvenilní schizofrenie, to nepředpokládám a to by bylo to jediné, co by ji mohlo omluvit.

Bylo by nejlepší navštívit rodinného terapeuta, protože pokud si dcera zvykne, že jí toto projde, nechtěla bych vidět, co by pořádala, až by nastoupila pravá puberta. Někdy to je jen o jistotě rodiče, který se bojí, že by ho dítě nemuselo mít pak rádo, kdyby mu odporoval, někdy o špatném svědomí třeba porozvodových rodičů, kteří si bezbřehou tolerancí kupují loyajalitu dítěte, ale každopádně tohle není dobré ani pro dceru, ani pro vás.

Je potřeba rázně určit hranici, že toto už ne. I to, že hranice chybí, někdy může děti silně frustrovat, kdy stále marně hledají, co si ještě mohou dovolit. Pokud se vám i posmívá kvůli zadrhávání a dělá ostudu na ulici, to už je docela silná agrese a nevím, co je za ní, to je třeba rozklíčovat z terapeutem a pomalu rozmotávat.

doplněno 22.10.12 20:46:

Ach jo, to je mi vás moc líto, ale i za cenu toho, že budete ta zlá, je třeba nepolevovat a stále se držet těch pravidel. Jste skvělá máma, které na dceři opravdu záleží a ona to jednou ocení, nebojte, i to, že jste ji přitáhla uzdu.

krkovicka*
hodnocení

Před rokem proběhl rozchod s partnerem.Máme střídavou péči-on víkendy já všední dny.On jí vše dovolí,domluva s ním není možná.Neustále jí tahá mezi své přátelé kteří taky nejsou nic moc extra-rozvedení snilci.Motorkari atd.Já jsem tu přes zákazy a rozkazy on pro zábavu.
namyslenecek*

Mozna, ze to je prave tim, ze si bere z nej a jeho kamaradu priklad.Kdo vi jak pred ni mluvej a co delaj mozna na ni maji proste blby vliv.

krkovicko,spis to bude nejaky vzdor,prave treba diky stridave peci,tatinek vypada ten hodny.Nespolehejte ńa to,ze jednou to pochopi.Spis si utvori jiny nazor,ktery se do ni zareje a uz to s te hlavy nikdy nemusi dostat.Co radim,neprodlene navstivit psychologa,popripade i z byvalym,aby si uvedomil spatne pusobeni.Pokud by to nechtel chapat,mel by proste smulu.prece si nenechate dceru,aby mela od ted v hlave gulas.Ze zkusenosti vim,ze na konec se vse obrati proti vam,kdyz vcas nezakrocite.snazte se vice s nim domluvit na pravidlech.ja jsem mela vliv sice od nerozumne babicky a to je uplne jedno,kdo to je a do dnes mam se syny problemy a jsou dospeli.Dalsi 2 deti,jsem k babicce proste nepustila a nevidim sebemensi naznak problemu.Nejednotna vychova nadela strasne zla,to mi verte.Zajdete k odbornikovi,ale hlab´vne si poradte sama,nekdy to proste nejde jinak nez...Drzim palce.

krkovicka*
hodnocení

Kdybych aspoň věděla kde je /kamen úrazu/.Začíná už na mě i citově.Když jsem s ní včera šla do vecerky koupit šunku na dnešní svačinu,tak prý že jestli jí koupím kinder vajíčko.Já že ne.Proč?Protože kupuji šunku na svačinu a nekoupím.Ona-táta mi koupi všechno co chcu a tý mě nemáš ráda,protože mi nekoupis vajíčko.moje reakce byla mlčení páč,jsem se za ní styděla.Dělala jsem že jsem to prostě neslyšela.
Tak si predstavte že s ní nemůžu nikam.
vvvv

Odpověď je, že právě proto, že ji máte ráda, jí to zatracené vejce nekoupíte, protože kdyby si zvykla, že je jen po jejím, neměl by ji rád pak nikdo na světě. Že vy byste jí mohla říci třeba, že ona vás nemá ráda, když po vás to kinder vejce chce a ví, že na něj nemáte peníze a je nezdravé.

iz*
hodnocení

0x

Krkovičko, rozchod s partnerem pro Vás byl určitě těžký a pro dcerku je střídavá péče také obtížná.

Nemá jasná pravidla, u Vás jsou nějaká, u bývalého partnera jiná. Dcerka je sice rozumná, ale musí pro ni obtížné přecházet z jednoho "systému" do druhého.

Za dceru odpovídáte oba dva. Já bych se pokusila domluvit s bývalým partnerem na pravidlech, která bude muset dcera dodržovat u Vás i u něj (a to i za cenu, že byste musela z něčeho slevit). Důležité podle mne je, aby si dcera uvědomila, co s mí, a co ne, a aby to u obou rodičů bylo stejné.

Vše ostatní už se může lišit - ale v tom základfu byste se měli shodnout. A bylo by moc dobře, kdyby na své rodiče (hlavně na dědečka) zapůsobil i Váš bývalý partner. Koneckonců Vám všem jde o jedno: aby z dcerky vyrostla slušná, sebevědomá, chytrá a vzdělaná dívka.

__ Alespoň u nás to tak fungovalo (po rozvodu jsme měli nejmladší dceru ve střídavé péči).

hodnocení

0x

Nepsala jste už před delší dobou něco o kamarádce a problémem s ní? K tomu všemu, co jste všichni vyjmenovali, není tam ještě kamarádka, dobrá rádkyně a jakoby motor? Který tohle problémové ještě umocňuje? *sok*

krkovicka*
hodnocení

Ano.Pro ostatní zde poradte.cz/... ale myslím si že už je to v pořádku.Problém již není.
Nedávno zde *plac* poradte.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]