Nejste přihlášen/a.
Dceři řekněte, ať jí jednu ubalí. Já byla o hlavu a rok starší než sousedovic pacholek. Pořád mě otravoval a když jsem pak zpod oken volala na mámu, že mě otravuje a mlátí, tak na mě z okna houkla: "Jsi o hlavu větší, tak mu jednu bouchni." A bylo to. Od té doby jsem se začala bránit. Ne, že by si na mě pořád někdo dovoloval, ale když se mi něco nelíbilo, ozvala jsem se. Prostě mi narostl hřebínek a věděla jsem, že se o sebe postarám. Tak nějak jsem si získala přirozený respekt a zlobivé děti věděly, že si ev. šikanu líbit nenechám. A ani to nezkoušely. Víte, je dobré dceři vysvětlit, že slušné chování a respekt k ostatním je fajn, ale některé "bitvy" si musí vybojovat sama. Pokud za ni všechno budete řešit, bude se pořád schovávat za vaši sukni. Do života potřebuje obrousit lokty a když se občas pustí do sporu s ostatními, není to na škodu. Nastaví si limity pro život a vyroste z ní sebevědomá slečna. Tereza je chudák. Pravděpodobně doma strádá, rodiče se jí třeba nevěnují a tak na sebe upozorňuje takhle. A nebo může mít z vaší dcery vítr, proto útočí předem. Dětská psychika je zapeklitá. Nic bych za to ale nedala, že se jednou stanou dobrými kamarádkami.
martina.přehodit je z jedné třídy do druhé,by možná pomohlo jen na chvíli, dokud by si Vaší dceru, ta druhá, někde neodchytla venku. Já bych vzal moje dítě a vyrazili bychom k té druhé domů a pěkně bych si promluvil s rodiči a klidně pohrozil i policií, přece šikanování je trestné a to šikana už je.Vím, že by jí nic neudělali, ale pohrozit může pomoci. Jak začne Vaše dcera ji mlátit, tak může učitelka říci, že Vaše holčička, jí také nedá pokoj. No, a aby jste jednu vrazila Vy, to bych nedělal. Náhodou holka doma řekne, že jste jí dala facku a ted jí bolí hlava, nebo někde slítne bez Vašeho přičinění a něco si udělá, ale prcek to svede na Vás a máte další problém. Musejí zasáhnou její rodiče a chodil bych tam pokaždé, až by jim hlava šla kolem Nenechte svou holčičku šikanovat, ona na Vás spoléhá, že jí pomůžete. Já se taky nedokázal rvát a taky jsem někdy dostal herdu, ale tatka to taky vyřešil pohrůžkou. Pak jsem si to už řešil sám. Ale u holek je to jiné stačí jedna taková dračice která si troufne a ostatní mají smůlu.Ale holky se dají výhružkou postrašit.
Omlouvám se to patří krkovičce a né martině. Jakub
doplněno 16.09.11 12:44:No, tak to rodičům pěkně vycinkat. Třeba jím to nebude vonět v tom jejich frnáků, ale nedá se nic dělat. Přece se nebude dívat, jak Vaše holčička se bojí později chodit do školy.
Víte,že máte pravdu?Každopádně budu muset rovnou zakročit.Myslela jsem si,že to je přirozený vývoj o boj postavení ve společnosti/kolektivu,ale když už mi minulý rok chodila s krvavýma škrábancama,tak to v zápalu hry tedy nevypadalo.Něco jiného je když mi někdo něco veme a odemně schytá facku,než když jsem sama s tyranem v šatně a on mě jen tak přimáčkne ke zdi.Špatný je i to,že dceru v kolektivu mají rádi,začlení se a hrozně trpí tím,když ji učitelka napomene před ostatními a pošle jí na hanbu.Naštěstí jí po škole vyzvedavám a budu tam chodit pořád.Rodiče Terezy jsou jak vystřižení ze žurnálu,frnaky nahoru,řekli mi,že jídomluví,ale neveřily mi,až když učitelka ze školky předložila důkazy že tomu tak je.
Tak to mě může vzít prcek. Tak ty co nikomu nic nedělají, tak musí měnit třídu, nebo i školu, ale ty co jsou agresívní a šikanují, tak těm se houby stane. Zůstanou ve třídě jsou tam co začali a ty slušní musí trpět, stěhovat se jinam. A ještě jedno mi není jasné, to Vaší malou pošle jako do kouta? To je ta hanba? Jestli je to tak, tak tomu se říká ponižování a ještě to zhoršuje vztahy. Protože se jí pak ještě posmívají. Vždyt sotva začala chodit do školy a už používá ůča takové tresty? Nejsem pro psaní poznámek, ale at to tedy vyřeší takto. A věřím, kdyby ji učitelka hlasitěji napomenula, tak určitě poslechne a bude klid. Ale dávat ji na hambu, aby se jí mohla celá třída pošklebovat, tak to je síla. U nás to bylo tak, že učitelka měla jednu lavici pod oknem hned u svého stolu, když někdo zlobil, tak jen řekla, Jakube, pojd si sednou tady ke mně. Nikdo se ani nezasmál, protože nebylo čemu. Taky jsem tam seděl, protože vypadám pořád, že se šklebím a ona si myslela, že si se sousedem povídám a vyrušuji. Ale posílat takové mrně na hambu, to bych tedy nesnesl.
na hanbu proto,že nedokáže učitelce vysvětlit jak dany problém vznikl,necha za sebe mluvit ostatní,neboli Terezu.Ja fakt nevím proč to dělá,ale do její hlavy nevidím.Právě že zřejme neumí nést nasledky a radš odkejve učitelce všechno.Všimla jsem si už ale ve školce,že z učitelek má respekt,víc než ze mě,nebo tátyi
Vím jak Vám je.Moje dcera chodí do druhé třídy,je plachá,taky občas přijde že ji někdo snědl svačinu,atd.ve školce měla problémy s holčičkou která jí bila,nadávala,zakazovala jíst a mluvit.Dcera samozřejmě mlčela nejedla a doma brečela.Manžel to vyřešil jednoduše,šel za ředitelkou a žádal o okamžité přeřazení dcery do jiné třídy.Zajímavé bylo to,že dokud sem to řešila já tak se nic nedělo.Přeřazení nebylo možné atd.Myslím že je lepší pokud to veme do ruky manžel.Když dcera nastoupila do školy tak se strašně bála že ta holka bude s ní ve třídě,naštěstí není.Poradila bych asi ať zajde za rodiči manžel a pokud to nezabere tak bych dala dceru do jiné třídy.Nemá cenu aby se trápila .
Ano, znova odchytit tyrana, tentokrat uz bych se nebala jit s ni primo za reditelem skoly. Mozna by pomohlo par facek od Vas, ovsem zas se mohou ozvat rodice chudinky Terezky, ktera je prece urcite hodna a nikdy by nikomu neublizila.
doplněno 16.09.11 11:44:Musim ovsem souhlasit s panem Matejckem, ze jsou sikanovani ti, co nic nedelaji. Take me sikanovali, do 7. tridy. Pak jsem jednoho agresora nahodila na topeni a druhemu malem zlomila nos. Proste to nahromadene za x let pekne bouchlo. Netvrdim, ze to bylo dobre, mela jsem se branit drive a jemneji... Ale dodnes si na me nikdo nic nedovolil, co se sikany (skola, prace...) tyce.
Tak tak, musím s vámi souhlasit. Taky mě když sem byl ve 4 třídě, pořád šikanoval jeden páťák až už mi "ruplo v hlavě" chytl sem ho za mikinu a hodil s ním o zem. Měl zlomený nos, já dostal třídní důtku, musel sem se mu omluvit, ale od tý doby si nikdo už nic nedovolil. Dcera se nesmí nechat šikanovat, ať jí dá facku ať druhé slečna ví, že ona si nenechá nic líbit.
To me ve treti tride daval kapky jeden patak, tak jsem to vyresil tak, ze mi jednou ujely nervy a tomu patakovy jsem dal bez rozmysleni pesni primo do nosu. Trochu krve z nej vyteklo, ja za trest dostal od ucitelky obvyklych trest "20 prikladu" a bylo po problemu
odkaz: poradte.cz/...
Krušná situace. Dát ji hned na začátku roku do jiné třídy by mohlo stačit a nadělat nejmenší škody - pokud bude ona sama chtít - ale děti, které se stávají obětí šikany, se jí stávají opakovaně, prostě pro povahu, jakou mají. Z toho hlediska by bylo lepší bojovat a hned od začátku rázně a ostře, aby viděla, že bojovat nutno a že to jde; a protože už víte, že ta Terezka byla problém a je to problém, který se zvětšuje. Došlápněte si na ní slovy, které malé dítě nedovede dobře odcitovat, rodičům oznamte, že to proženete přes sociálku nebo policii - po pravdě pochybuji, že s nějakým účinkem, ale to oni neví, že - klidně běžte za ředitelem. Škrábance jsou to menší zlo, zejména holčičky jsou schopné úžasného psychického teroru. Vaši malou učte, aby se bránila, jestli máte po okolí vhodného chlapečka nebo ráznější holčičku, kteří jsou pro to použitelní, ať se prostě učí prát. Určitě ji dejte do nějakého kroužku, nemusí to být ani bojový sport, jestli k tomu neinklinuje, ale aby byla ve společnosti dětí, které ji nešidí a netrpěla tím, že se prosazuje pouze někde, kde je za nejslabšího; zkrátka aby nebyla upnutá jenom na společnost ve třídě. Až začne tvrdit, že je všechno v pořádku, ale každé ráno ji bude bolet bříško a tvrdit, že nechce do školy, bude náprava mnohem komplikovanější.
To zní dobře, to by snad mohlo dopadnout nějak civilizovaně. Snad není milá Terezka až příliš průbojný typ - vůči zcela bezohlednému jednání, fyzickému nebo psychickému, zůstanou stát v úžasu kolikrát i dospělí... nemluvě o tom, že dcerka vůbec nemusí být schopná pojmenovat, co se děje. Že je jedináček je samozřejmě nevýhoda, kterou plně kompenzovat nelze, takový ten určitý cit pro míru spravedlnosti a jistá otrlost tam chybí. Ale jak ji tak popisujete, možná by ten (alespoň mírně) bojový sport opravdu nebyl špatný, jestli máte poblíž něco použitelného Ale určitě bojujte, případné škody se opravdu hrozně těžce napravují. Držím palce velmi
budu jí muset dat na nějakej boj. sport,jenže tam je pravidlo,že to nesmí používat jako napadení
Když se brání šikaně, není to přece napadení.
Můj mladší syn byl odmalička útlý a křehký. Docela jsem se o něj bála, tak ho manžel začal už jako dítě vodit do kroužku sebeobrany. Ohromně mu to prospělo. Má laskavou, neagresivní povahu, ale díky tomu, že se umí ubránit, i dost sebevědomí, takže si na něho až tak nikdo nedovoluje. Určitě dcerku naučte, jak se má bránit, nenechte ji na pospas.
Tady vidim celkovy problem,je treba ,aby chodila na terepii,jak si poradit,aby se to naucila,vysvetlit proc se to tak deje,jak si vybrat kamaradku a tak dale.u kazdehkdyz budou vlci citit slabinu,tak toho vyuziji.Prerazovat do jine tridy je nesmysl,jelikoz pak se to nenauci a driv nebo pozdeji zjisti,ze ji zase nekdo sikanuje.velke orodovani za ni azametani cesticky,ji take nepomuze.chapu to,ze to mamu boli,ale mamy jsme i od toho,ze vydrzime se divat ze dite dostane par kopancu od zivota,protoze vime,ze jinak nebudou nase deti pripraveny do zivota a my tu vecne nebudem.mluvim z pohledu babickovskeho veku,ale mam jeste take male i velke deti.
Dobrý den, právě procházíme stejným obdobím.U mého syna se to snaží řešit škola. Pokud vám škola nevyjde vstříc a nepomůže vám, dejte ji na jinou školu,ale počítejte stím, že na jiné škole to může začít znova. Když děti mají malé sebevědomí vždy si je nějaký grázl najde. Pokud má viditelné modřiny zajděte k lékaři a poté na policii ČR, je to tresný čin. Jestli mohu doporučit přihlašte ji na sebeobranu nebo nějaké jiné bojové umění. Zvedne jí to sebevědomí. budu ráda když mi napíšete jak to dopadlo,držím pěsti s pozdravem Katy. k.zimo@seznam.cz
Chápu, že Karate je ze všech nejdostupnější, ale musím vám říct, že je také ze všech nejzbytečnější. Strávil jsem s tím 8 let (6 shokotan, 2 kyokushin) a opravdu nic hodnotného z toho mít nebudete. Karate vás nenaučí se bránit. I to Judo je užitečnější.
Jinak dětská léta už si moc nepamatuji, ale jsem si jistý, že ty šikanované děti, jejichž rodiče si chodili běžně stěžovat, nikdo nikdy do party nevzal ani když šikana pominula. Jejich rodiče jim kompletně zničili sociální život. Děti, které se naučily šikaně bránit se neopak začlenily dobře.
Chyba bude v Terezce a její rodině. Když jsem před lety dělala vychovatelku ve školní družině, "vyfasovala" jsem Andreu. Druhák, na pohled normální, ale já jí v duchu začala brzy říkat "divoká jalovice". Neustále potměšilý pohled, zatímco ostatní děti si v klidu hrály, jí to v hlavě šrotovalo, co by zase komu vyvedla a největší radost měla, když se jí to povedlo. Schovat bačkory, vysypat aktovku do bláta, cizí svačinu hodit do záchoda. Když pro ni přišel velice příjemný tatínek, občas ho pořádně na uvítanou nakopla. A on nic! Pak jsem se dozvěděla, že rodiče nemohli mít děcko a tak si vzali tuto holčičku. A byli k ní natolik benevolentní, že ji ani neokřikli, natož, nedejbože nějaký tělesný trest. Vše jí bezmezně tolerovali.
Dneska by jí mělo být asi tak okolo 40 let. A často mi vrtá hlavou, jaká asi dneska je, jak žije. Zdali ji život obrousil, či zda to pořád je ta "divoká jalovice". Jaga.
Výměna školy nepomůže, je to ještě horší. Dítě se musí začlenit do nového kolektivu a většina dětí s tím nesouhlasí a šikana se objeví i tam. Teď momemtálně řešíme šikanu typu učitel - žák, kde učitel vyhrožuje synovi v sedmé třídě, že mu dá takovou facku že mu ještě dlouho bude vidět a to jen proto že se syn bránil slovnímu útoku od téže učitelky. Také mu bylo onou paní doporučeno ať to doma neříká. Tomu já říkám výchova ve školství...je to ostuda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.