Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Syn nechodí do školy - jak na něj?

Od: simika6 odpovědí: 46 změna:

Mám 20 letého syna,kterého loni před maturitou vyhodili ze školy za časté absence,tak jsme ho přihlásili do jiné školy,kam samozřejmě také nechodil,ale udělal si závěrečné zkoušky,tak postoupil do dalšího ročníku.Jenže tam samozřejmě také věčně nechodí.Já jsem rozvedená a dote´d jsem na něj pobírala alimenty,jenže bývalý už mu je platit nechce,když nechodí do školy (čemuž se nedivím,komunikujeme spolu).Z těchto peněz jsem za něj hradila dlužné částky za 3ks sim karet do různých operátorů.které si pořídil bez mého vědomí i když už jsem mu jeden telefon platila.Teď už nebudu mít z čeho,mám 100chutí ho varazit z baráku,ale tím nic nevyřeším,protože má u mě trvalý pobyt a když ty dluhy zaplaceny nebudou,tak můžu čekat exekutora.Mám ještě dceru 11.Děkuji Simona

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

andrea1*
hodnocení

3x

Váš syn je už dost starý na to aby si uvědomil o čem je život. Podle mého názoru nemá cenu jej neustále držet na škole, o kterou nemá zájem, ale měl by přerušit školu a jít pracovat. Potom buď si uvědomí jaké by měl možnosti, kdyby školu měl a vrátí se na ni a bude tzv vyšívat, nebo skutečně je mu škola tak protivná, že zůstane pracovat a potom ho nemá cenu přemlouvat a nutit. Pak, kdyby někdy změnil názor, si může školu dodělat dálkově . Máte ještě dceru, která je nyní na prvním místě. Syn je plnoletý a vy jste pro něj udělala co jste mohla. Taky by si s ním měl promluvit otec, ale nevím, jaký má s ním vztah. Vím, těžko je nám mámám koukat se na to, jak si naše dítě nedobře vede, ale něco špatné pro něco dobré, jak se říká. Také se může stát, že mu ani práce vonět nebude, ale co vy sama s ním svedete? Nic. Máte pravdu, že když ho vyrazíte z baráku nic s tím nevyřešíte. Takhle aspoň budete vědět co s ním je. Jak postupovat v případě exekutora nevím. Napadá mě bezplatná právní poradna. Přeji pevné nervy.

hodnocení

2x

Dobrý den. Když se synovi nechce chodit do školy a studovat, ať jde pracovat. Ať si na dluhy a na sebe vydělá a netrápí mámu. Jinak ať se odstěhuje třeba na ubytovnu, abyste nepřišli ještě o střechu nad hlavou všichni. Máte ještě mladší dceru, je třeba myslet i na ni. Když to nejde se synem po dobrém, přitvrďte a požádejte o totéž i jeho otce, jestli je větší autoritou pro něho.

doplněno 17.10.12 15:04:

Paní Simono, synovi můžete zrušit trvalý pobyt, až u Vás nebude nějaký čas bydlet. Pak stačí zajít na ohlašovnu úřadu, že u Vás syn již nebydlí a odstěhoval se a oni Vám sdělí další postup. Ale dokud u Vás bude mít syn veškerý servis, bude se na Vás spoléhat...

hodnocení

2x

Je mu 20 let, ze školy vyhozen, do další nedochází - takže pokud to takhle chce dělat dál, ať si to dělá někde jinde.Dluhy za něj neplaťte, to není vůbec k ničemu.Trvalý pobyt se dá zrušit na příslušném úřadě - s tím bych neváhala.V dnešní době si může nabrat půjčky, aniž o tom budete vědět.Od tohoto chování je jen krůček ke drogám.Pokud už v nich není.Moje rada?Můj dům - moje podmínky a moje pravidla.Pokud chceš žít jinak, běž to dělat někam jinam.Nyní je důležitá dcera.Rodinu seznamte se situací, protože to, co dělá doma, bude chtít dělat i tam, kam se dostane.Mějte na paměti, že dcera tohle všechno vnímá.Na netu je spoustu článků na toto téma, zkuste počíst i zkušenosti ostatních.

sépi

iz*

Půjčky si nabrat nemůže, protože není zaměstnán, a nikdo mu nepotvrdí průměrný výdělek. Pro nebankovní půjčky sice nepotřebuje potvrzený příjem, ale musel by ručit nemovitostí. Takže se domnívám, že tohoto se tazatelka obávat nemusí.

Nemáte tak úplně pravdu,nebankovním institucím typu,,Profi a jiný kredit,,aj.těm na tom zda pracuje nebo ne nezáleží a to nemluvě o lichvářích!Dluhy může nasekat,ikdyž není zaměstnán.Zrušit trvalý pobyt,nedat mu ani korunu a ať se nahlásí na ÚP,protože mu jinak vznikne dluh i na zdravotním pojištění.

lidus*

Ivzez i já si myslela, že půjčka není jen tak ale omyl, nepotřebujete u spousty nebankovních společností víc než OP u lichvářů ani ten.

ladaadal*
hodnocení

2x

No asi pozdě Bycha honit aneb, na co si stěžujete, co jste si vychovali, to máte. Osobně jsem na tyhle povaleče dost alergický, takže moje rada by mohla být v rozporu s pavidly této poradny. Ale i ve 20ti může dostat nařezáno ať už od táty nebo od mámy. A hlavně zaškrtit jakýkoli příliv peněz. Platit za něj dluhy přinese jen další a větší, to byla pitomost.

simika6
hodnocení

Nejspíš nemáte děti že?!Pak chápu vaší reakci.Ale díky.

jirbar*

Z čeho soudíte že je nemá. Prvotní zádrhel je vždy u rodičů. Takže nejsou špatné děti, ale špatní rodiče.

jirbar*

Já děti zásadně nebiju. Maximálně jenom v sebeobraně.

martinaa*
hodnocení

0x

Zkuste si se synem vážně promluvit a stanovit jasná pravidla (chození do školy, informování o dluzích atd). Na oplátku nabídněte podporu a pomoc. Nejlépe aby u toho byl i manžel.

V krajním případě může vlastník bytu či domu odhlásit syna z trvalého bydliště (snad to píši správně).

doplněno 17.10.12 14:16:

V tom případě ať se o sebe stará, jak umí. Pokud do školy nechodí, už bych ho na ní nevydržovala.

simika6
hodnocení

Děkuji za radu,ale domluvy i příkazy a vyhrožování,proběhlo i s otcem dětí.

Všechno odkýval a stejně si to udělal po svém.

O odhlášení z trvalého pobytu jsem slyšela,ale nevím jestli se to nechá tak snadno.

simika6
hodnocení

Všem moc děkuji,asi jsem se potřebovala ujistit,že nedělám nic špatného.

prochy35*
hodnocení

0x

Váš bývalý má vyživovací povinnost i když dítě nestuduje, zajděte k advokátovi a zkuste to probrat Je to jeho dítě a zrovna tak jak se musíte starat vy o něj on se musí starat o vás v případě nouze. Pokud dítě nemá žádný příjem je to stále na rodičích, snad do 28 roku ale to nevím jistě

pb®

Vyživovací povinnost platí pouze do 26ti let a to za podmínky, že dítě souvisle studuje. Pokud nestuduje, má smůlu a žádné alimenty nedostane.

jirbar*

Základní neznalosti. Vyživovací povinnost je nadosmrti pokud vyživovaná osoba není schopna se sama živit. Ve výjimečných případech může skončit i před 18. rokem věku. Po tomto datumu pokud se student řádně nepřipravuje tuto povinnost zruší každý řádný soud.

iz*
hodnocení

0x

Promluvte si se synem a nastavte jasná pravidla, která musí dodržovat, jinak se bude muset odstěhovat. Dokud ale bude studentem, budete vůči němu mít Vy i otec vyživovací povinnost. Přestat vyživovat byste ho mohli v případě, že by jej škola vyloučila - např. pro absenci. Pak by se o sebe musel postarat sám.

Má-li syn dluhy, bylo by podle mne rozumné si shromáždit doklady k majetku a synovi zrušit trvalý pobyt. Úřad mu pak zřídí trvalý pobyt na obecním úřadu.

daniell*
hodnocení

0x

Syn je debil s prominutím je to tak tatínek by měl asi zavítat a synovi uštědřit výchovnou lekci já bych ho v tom nechal podusit on si všechno způsobil sám a spoléhal se že to maminka s tatínkem zařídí že to zaplatí že on bude dělat průsery a rodiče to budou po něm žehlit. Domluvte mu ze školy ho vykoply má to blbé synáček a teď makat sehnat si práci (jeho vina že bude zbírat v parku hov*a) a vidělávat a on vám všechny peníze hezky vráti když ne tak letí budou vánoce a nebudete mít na dárky na nic a nejvíc to odnese ta vaše dcera která vlastně za nic nemůže váš syn si neuvědomuje že netáhne dolů jenom sebe ale i vás a dceru .. doporučuji vám se zbavit zátěže dřív než vás strhne na zem ..*bum*

hodnocení

0x

Udělejte si chvilku čas a přečtěte si skoro totéž. *hej* poradte.cz/... *plac*

simika6
hodnocení

Díky moc,nemohla jsem žádný stejný dotaz najít,celé jsem to prošla a jak vidno,tak si pán taky pěkně užil.

Nevíte jak to skončilo,koukala jsem,že je to staré 3 roky.

ok12
hodnocení

0x

Přidávám se k diskuzi.Co já bych za to dal kdybych mohl ještě studovat.U mě byl ten problém, že jsem si vybral špatný obor studia a celé 4 roky jsem vlastně chodil, co mě moc neuspokojovalo.Maturitu jsem úspěšně složil, obor jsem se snažil alespoň dochodit.Chci jít ještě na jinou střední školu, kam jsem měl jít hned po ZŠ, ale blbě jsem se rozhodl.Takže přístí rok, to mi bude 21 let chci zkusit ještě jinou střední-denní studium.Byl bych rodičům vděčný, kdyby mě podpořili.Nechápu lidi, co si neváží možnosti vzdělání.Pro mě to bylo vždy důležitější než např. jet na dovolenou, mít nejnovější mobil apod.

Mohu se zeptat v jakém ročníku váš syn nyní je a co původně studoval za obor SŠ a co studuje nyní? Předpokládám, že to je denní studium.

Děkuji.

simika6
hodnocení

No mluvíte mi z duše,pořád jsem mu říkala,koukej si udělat školu co jsi si vybral,dodělej maturitu a pak už si můžeš udělat nějakou nástavbu nebo cokoliv jinýho,ale máš v kapse to vysvědčení.Ne i jsem se ho snažila motivovat,vyhecovat,prostě nic platný.Také nebyl nikdy z těch co by museli mít značkové oblečení,nebo něco podobnýho,ale pak když se odstěhoval do pronájmu,tak si myslel,že je borec dospělej,tak si to všechno pořídí.

Je ve 3.ročníku,původně chodil na střední školu dopravní,obor autotronik.Když ho vyhodili,tak přešel na učiliště obor truhlář.Nebaví ho to,ale mistr si ho chválil,že je šikovný z toho mála co měl možnost ho vidět.Je zblblý do holky co se s nim rozešla a líný,to je asi celý.

buss
hodnocení

0x

Nicneříkající předmět. Syn je už dost starý na to, aby se uměl uživit sám, pokud ho servisujete, nemá k tomu důvod. Domluvit, nebo vyrazit, neživit, ať naopak přispívá na domácnost. Je to na VÁS!

simika6
hodnocení

Díky za odpověď,ale platit jeho dluhy musím,jinak přijdu o všechno to málo co mám.A pracovat sice jít může,ale to by tu práci sehnat musel a se základním vzděláním nic nenajde,hlavně tam kde bydlíme (malé město),takže nebude mít peníze a nic mi přispívat nebude.Každopádně vím,že s tím musím něco dělat já,už se na to chystám,akorát že to není tak jednoduché jak to vypadá.

Je potřeba zařídit plno věcí.

ladaadal*

Néé, nikoli, je to jednoduché, to jen ty si to děláš složitější, aby ses mohla vymlouvat, proč ho máš ještě doma. Neděláš, nepřispíváš, neučíš se, postarej se o sebe sám, co je na tom složitýho? To je jen výmluva.

taurus*

Je lehké někoho soudit když se tě to netýká.

dluhy platit nemusíte, on je dospělý.Pokud nepřijme podmínky nastavené doma, ať jde někam jinam.Uvědomte si, že to vše dcera vidí.Pokud je v rodině ,,zlobivé dítě" tak se mu věnuje spousta času a péče a přemlouvání a domlouvání a dělá se pro něj maximum.A to hodné? no to si přece poradí samo, protože je hodné a je vlastně dobře, že je hodné a tak se mu nemusím tolik věnovat, a navíc už ani nemám tolik sil se mu věnovat, protože zlobivé značně vyčerpává.Na zlobivé dítě v rodině doplací nejvíce to hodné.S tím něco dělejte.Odsuňte zlobivé, to si musí namlít čumák, jinak se nepolepší.

hezký den sépi

simika6
hodnocení

Jj,díky.Akorát s tím rozdílem,že holka je od malička ta zlobivá a je stále.Kluk byl vždy ten co byl hodný,bezproblémový do určité chvíle.

buss

ale platit jeho dluhy musím,
omyl, vy chcete platit! Užívá si váš byt, živíte jej... vyšupujte ho, ať jde za prací, i s ubytováním. Buď, anebo. Jinak si nestěžujte,

ok12
hodnocení

0x

Paní Simono, ono záleží dost na tom jaká priorita je pro ně jednou dělat to, co ho baví.Pokud mu jde jen o to vydělat si nějaké peníze, asi nemá cenu ho dál podporovat.U mě je to třeba tak, že bych jednou dělal rád něco, co mě od malička zajímá-přesněji řečeno elektrotechnika.Podle toho, co píšete, tak on nešel na toho truhláře hned od 1.ročníku, když v 19. se skládá maturita a oni ho vyhodili ze školy? Dělal nějaké rozdílové zkoušky nebo něco podobného? U nás doma je to neopak.Já spíš musím matku přemlouvat k tomu, abych mohl ještě konečně jít studovat, to co mě vždycky zajímalo.

simika6
hodnocení

Je to napsané v otázce, vyhodili ho půl roku před maturitou,pro časté absence.Na tuhle druhou skolu nemusel dělat nic.A po roce mu došlo,že ten autotronik ho bavil a že by to chtěl dodělat.

ok12

Dobrý den.Posunulo se ve vaší situaci něco k lepšímu? :) Díky.

simika6
hodnocení

No zatím se jen rýsuje situace,kluk tedy do školy chodit nebude,prý bude vydělávat a přitom si chce něco udělat dálkově,což netušim co.Každopádně do konce tohoto týdne odejde z domova.Díky za optání.

ok12

Sám chce odejít nebo na vaši žádost? Já se ptám proto, že jsem v trochu podobné situaci s tím rozdílem, že já bych naopak studovat chtěl, ale rodiče mě v tom spíš utlačují než podporují.Pracovat se dá pak až do sedření.Ale podle mě důležité, aby měl člověk vzdělání takové, jaké ho baví a jednou bude bavit dělat a ne še jen řídit, kolik je za ten a ten obor na pracovním trhu peněz.

simika6
hodnocení

Samozřejmě,že nechce,ale bude muset,už nemám z čeho bych ho živila a platila jeho dluhy.Mě by se taky líbilo,být v klídku a ležet si v teple,mít co jíst a čistý oblěčení.jenže takhle to nefunguje.Co se tebe týče,tak tvé rodiče na jednu stranu taky chápu.nepíšeš tady kolik ti je let.

Vše už tady bylo napsáno. Já si jen myslím, že syn si na Vás vymýšlí pohádky. Půjde z domu - dobře: Věk na to má a pomáhali jste mu s manželem hodně dlouho a on to promarnil.

Ale sama píšete, že u vás práce není. A navíc on nemá co nabídnout, má jen základní vzdělání a to je žalostně málo. Takže leda práce jako popelář, kopáč, pomocník na stavbách, nebo úklid města a péče o zeleň. Teď na zimu se nabídky ještě sníží.

A že si chce něco udělat dálkově? Myslím, že Vám jen skutečně krmí uši. Studovali jsme s manželem oba - já dálkově, on večerně. Měl to na 5 let, podotýkám, předtím už byl řádně vyučen automechanikem. Stálo nás to hodně odříkání. Ostatní mladí jezdili na výlety, bavili se, chodili tancovat. My dělali do školy. Slohy z češtiny i ruštiny jsem mu psala já. On rýsoval. Složitý rys mu zabral půl nedělního dne. Když skončil, šla jsem mu dát pusu a vylili jsme na rys skleničku tuše. A rýsovalo se znovu. Řádně školu zakončil.

Proto bych mu nevěřila. Neudělal pro sebe nic, dokud mohl, dokud jste mu školu hradili. Jak by ji mohl dělat teď, když se bude starat sám o sebe?

Jinak s tím odchodem z domova souhlasím, ať se postaví na vlastní nohy. Ale s tím dálkovým studiem pěkně kecá, tvrdím, že si odvykl a zůstane pouze "záklaďák". A podle toho se bude pak odvíjet jeho plat a vlastně i jeho celý život.

Pro dálkové studium by si musel hodně odříci a jít hodně, hodně do sebe. Není to legrace. Jaga.

simika6
hodnocení

Už to máme vyřešený,jen čekáme na nějaké dořešení pár věcí.Už toho nasliboval dost,bohužel jsem mu pořád chtěla věřit,protože tohle není on.Strašně se změnil od té doby co začal chodit s jednou holkou.Ta holka ho zkazila úplně neskutečně a tím si podělal celý život,ale já už jsem udělala co jsem mohla a teď už je řada na něm.Všem vám moc děkuji za podporu.

Rozhodně už za něj nic neplaťte!To je cesta do pekla.Jak s tím jednou začnete,bude na to spoléhat a klidně bude dělat další dluhy,protože bude vědět,že to máma zaplatí! Nejste povinna na něj stále doplácet!

orchidejka
hodnocení

0x

Prosím ozvěte se mi na email, že bychom si vyměnili kontakty, poradili se... Přítel má to samé se synem, také se fláká, dělá dluhy a přes veškerou snahu si nedodělal IT střední, a všechny nás to tahne dolů.

Máme stejný problém, taky nevíme co s ním.

Marie

artik*

to je jednoduché , vyhodit z domu , nic jiného nepomůže

simika6
hodnocení

ráda bych se ozvala,ale váš email jsem nikde nenašla,tak se ozvěte vy simisimca@seznam.cz

alcago*
hodnocení

0x

Krutý názor vám napíši: Moc jste ho rozmazlili. Měl samé výhody a žádné povinnosti.

Jediné řešení: Starej se chlape sám o sebe!

Dřív než na vás bafne exekutor. Dovolte mu krátké návštěvy, když jste doma, aby jste měla přehled a dala mu najevo, že jste ho nevyhodila, jen dbáte o jeho osamostatnění. Pokud si to ovšem zaslouží. A modlete se, aby přišel k rozumu.

simika6
hodnocení

Všem bych chtěla poděkovat co mi tenkrát poradili,syna jsem nakonec odhlásila z trv.pobytu,dlouho mu trvalo než pochopila,jak to všechno v životě funguje,ale konečně si našel práci,začal splácet dluhy a zdá se,že je to na dobré cestě.

To jen aby jste věděli jak to nakonec dopadlo.

majsterjoe*

*palec* ;)

gratuluji a dekuji ze jste dala vedet. To je pro radce dobra vec, kdyz se nakonec dozvime, jak pribeh nakonec skoncil.

martinaa*

No hurá, vypadá to, že se mu v tý palici přece jen rozsvítilo *uf*.

Gratuluji a přeji, abyste měli všichni hezký a spokojený život ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]