Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,prosím o radu.Mám 19 letou dceru dělá 3 ročník SOU.V lednu tohoto roku odešla z domu a bydlí po podnájmech jak se dá.Vzhledem k tomu že během té doby si nabrala půjčky od Cofidis a Provident cca 55 000.-hrozí exekuce protože neplní splátkový kalendář a hromadí se upomínky od těchto společností.Je s podivem,že tyto peníze využila tím způsobem že první půjčku 6000.-si vzala její kamrádka(smlouva je napsaná na moji dceru) a druhou půjčku si vzala jedna její známá 49000.-a slíbila že to bude platit.(smlouva je taktéž napsaná na moji dceru)Půjčka je na 5let.Moje dcera na tyto obě půjčky nesepsala žádnou smlouvu o poskytnutí druhým osobám takže bude vše platit sama.Tyto půjčky si vzala v době kdy nebyla doma a dozvěděl jsem se o nich náhodou.Trvalé bydliště měla u mě(otce).Protože hrozí exekuce tak jsem jí s jejím souhlasem odhlásil trvalé bydliště.Teď v červnu se vrátila domů a problémy s financema nechce vůbec řešit.Vše se opakuje.Je arogantní,flegmatická ke všemu s neochotou cokoliv řešit.Mám obavu že přijdu o všechno.Můžete mi poradit co s ní mám dělat.Domluvy ani žádné jiné donucovací prostředky nezabírají.
Zdravím Romku! Nemáte to lehké a úplně Vás chápu, že jste ji vzal k sobě. Ale teď příjde to ale. V každém případě ji bude exekutor hledat, protože je jasné, že nebydlí na úřadě. Je to Váš byt, nebo jste pouze v nájmu? Pokud byste ji nechal u sebe a byl např. v obecním bytě, měl byste ji znovu nahlásit. Ale to budete sám proti sobě. A co matka? Ta nemůže na dceru zapůsobit a nebo ji vzít alespoň na čas k sobě? Ty půjčky, které si vzala na sebe, to bude asi bez ručitele,že? Já bych milou dcerušku popadla a šla za údajnými kamarádkami, jestli je pravda, že skutečně byly ty půjčky pro ně. Ona totiž může také mlžit a třeba peníze nějak utratila. A jestli se prokáže, že byly skutečně pro známou a kamarádku, tak bych si připravila tiskopis na uznání dluhu - dají se stáhnout na internetu, aby měly všechny náležitosti. Pohrozila bych jim soudem a jako mimosoudní řešení bych jim nabídla podepsání uznání dluhu, při dobré vůli třeba se splátkovým kalendářem. Ten by měl být shodný se splátkami obou půjček. Je to fakt těžké, ale je potřeba to řešit. Buďte důsledný, jestli to dokážete. Možná bych měla ještě jedno řešení - podívejte se na stránky www.obcanskeporad/... - najděte si ji poblíž Vašeho bydliště. Mají už celkem slušnou síť poraden a zkuste se na ně obrátit. Je to bezplatná poradna a bylo by dobré, kdyby měli v ruce ty smlouvy o půjčkách. Když budete mít kliku a oslovíte dobrého právníka, mohl by vymyslet optimální řešení. No přeji Vám hodně štěstí, pevné nervy a hlavně dobrý výsledek.
doplněno 30.06.09 18:33:Také by to ještě chtělo jednat s oběma společnostmi. Nenechat bez povšimnutí upomínky, ale reagovat na ně. Požádat o strpení, že půjčky řešíte. Tím alespoň trochu oddálíte exekuci a získáte čas na řešení této nepříjemné situace. Ať je požádá písemně a doporučeně, že shání brigádu, aby mohla dodržet splátky. A také by bylo třeba nejen to napsat, ale i ji k tomu "dokopat". Teď by měla příjmout Vaše podmínky, už proto, že jste ji vzal zpět. A určitě do toho zapojte i její matku.
Tak to se omlouvám, to je mi líto. Dcera je sice plnoletá, ale máte k ní stále vyživovací povinnost, protože se připravuje na zaměstnání. Ale to jsou právní normy, zde jde spíš o to, jak to vyřešit. Máma ji určitě chybí, i když jak je vidět, děláte pro ní vše, co můžete. Štve mě to, že tyto společnosti dají mladé holce půjčky a vůbec jim nevadí, že si ještě nevydělává.
doplněno 30.06.09 18:42:Ale samozřejmě, že je plnoletá a zodpovědná za své jednání. Na Vás by neměl exekutor nijak dosáhnout. Ale pro jistotu si vyhledejte doklady k cenným věcem v bytě, kterými doložíte, že je to Vaše vlastnictví. Ale určitě jděte s ní za těmi "dobrými kamarádkami".
Na tu poradnu se určitě obrátím.Tyto společnosti odchytávají náctileté a dávají jim půjčky a když dochází k tomu že ji mají skoro splacenou nabídnou jim druhou půjčku vyšší s tím že tu první si můžou doplatit a tak si drží zákazníky.Ověřil jsem si to a konzultoval přímo s klienty providentu a cofidisu.To je ale věc vedlejší.Nic to nemění na tom,že dcera není ochotna toto řešit a ani mi sdělit kdo má ty půjčky a nechce abych se jakkoliv do toho angažoval.Vždy když dojde na to řeč je drzá a arogantní.
Takže holčina se zasekla a bez ní sám nemůžete jednat, to je jasné. A jakmile byste ji nabídl finanční pomoc se splátkou alespoň té menší půjčky, tak to bude z bláta do louže. Dobré by sice bylo se alespoň té menší zbavit. Protože se sankcemi a náklady na exekutora se to může vyšplhat na pěknou sumu. Ale to Vy asi dobře víte. Tak už jenom ještě jedna věc, co mě napadla. Co babičky a dědové? Já to beru podle sebe, že se svými vnoučaty mohu kolikrát lépe uspět, než rodiče. Tak ještě jednou Vám přeji, ať se to povede a najde se někdo, kdo na ní trochu zapůsobí, aby si vážila Vaší snahy a hlavně spolupracovala. Hodně štěstí a když bude ještě něco potřeba, ozvěte se. A pokud uspějete v poradně, napište nám. Občas to zde doporučujeme, ale zatím nemáme žádnou odezvu. Dobrý večer!
Děkuji všem,co zaslali odpovědi.určitě se ozvu jak věc probíhá a jak probíhá konzultace s poradnou.
Cofidis nikdy nikoho na ulici neodhy tává! Je to společnoat která poskytuje úvěry po telefonu nebo e mailem, pokud tak někdo činí tak to není pracovník Cofidisu ale podvodník! Nepište nesmysli když tomu nerozumíte! Proč Vám neřeknou po telefonu její dluhy? protože je zde zákon na ochranu osob! Měl jste si dceru vychovat lépe a nebrečet teď tady že si vzala půjčky! Domů jí chodí výpisi z účtu tak tam si můžete přečíśt kolik dluží!
Tak předem,praktiky cofidisu jsou známy a doloženy jak jejímy klienty tak i občany kteří s touto firmou přišli do styku.Píšete,že tomu nerozmím,jak si můžete být tak jistá když mě neznáte!?Za další,domů jí výpisy nechodí protože je odhlášená z trvalého bydliště takže nemám možnost dluhy kontrolovat.Říct mi,že jsem si měl dceru vychovat je od Vás netaktní,protože možná sama moc dobře víte,že ačkoliv člověk dělá pro děti to nejlepší a snaží se je vychovat jak nejlépe umí,ne vždy i přes dobrou výchovu se to podaří a děti se chovají ůplně jinak než by jsme chtěli.Na vině je taky společnost která nutí lidi,a náctilété se zadlužovat.O Cofidisu mám své mínění i zkušenosti,které tady nebudu rozebírat protože to není téma této diskuse.Jestli jste si nevšimla tak tady nebrečím, ale snažím se nějak problém řešit v diskusi s ostatními.Víc hlav víc ví.Přečtěte si celou diskusi a ne jen některé odstavce.
romku, jen bych vám chtěla vyjádřit soucit. Toto je strašná situace. Strašná! Zkončíte pod mostem a peníze za váš domov a celoživotní práci si bude užívat někdo, koho vůbec neznáte. Vy nemůžete vyřešit vůbec nic. Nic jste nepodepsal, nic jste po nikom nechtěl, nikomu nic nedlužíte. Jen do vztahu s dcerou jste dal kus srdce. A vypadá to, že dcera vůbec nepochopila, co udělala. A proč by chápala? Má kde spát, lednička je plná. Nikdo po ní nic nechce, jen táta má "blbé pindy". Je to tak? Nenechejte ji v pohodlí a v jistotě, že to vyřešíte. Nepoužívejte slůvko my používejte ty. Chtěla být dospělá a rozhodovat si o svém životě, tak jí to dopřejte! A´t si život udělá a užívá, ale bez vás! Jinak pod ten most půjdete opravdu s ní. Požádejte si o domov důchodců, tam vás exekutor nenajde. Je to strašné, co jsem napsala. Strašné, ale želbohu pravdivé. Moc vám přeji, ať z toho vyváznete se zdravou kůží a vlastní postelí, pod vlastní střechou.
Občas s Vámi souhlasím a je mi jasné, že máte právo na vlastní názor. Ale v tomto případě musím říct, že celou záležitost vidíte zbytečně černě a předpovídáte a navrhujete řešení, které je hodně moc předčasné a zbytečně dramatické. Nevidím důvod, proč by měl otec zadlužené dívčiny přijít o byt, skončit s ní pod mostem a nebo v domově důchodců. On hledá v naší poradně doporučení a radu, jak z této nepříjemné situace ven. Určitě ale nečeká na to, abysme mu vývoj situace vylíčili tak zoufale. Vlastní dítě, i když se zachovalo velice nezodpovědně a navíc odmítavě, je to pořád naše dítě, i když čerstvě plnoleté. Věřím tomu, že podobně jako romek by k problému přistupovala stejně většina rodičů. Je to ještě nevyzrálý dospělák, který si naběhl a bude to něco stát. Ale přiznejme si, kdo neudělal v životě nějakou blbost? Já si je klidně přiznám. Jenom u nás v tomhle věku nebylo tolik lákadel, takže nás tyhle problémy trochu míjely. Ale jinak tomuto tátovi moc fandím a na 100% schvaluji, jak se snaží problém řešit. A věřím tomu, že maximálně pomůže holčině splácet dluh. Samozřejmě, že tím starosti neskončí, protože s dětmi jsou starosti trvalé. Ale kdo je nemá?
Máte pravdu. Synovi je 27 a od 18let, nemá stálejší zaměstnání. Má jen dluhy u VZP, leasing na auto splácí už třetím rokem. Auto z donucení vrátil, neplatil splátky. Dnes ho dohání to, co neplatil od svých osmnácti. A je toho dost. Samozřejmě, že ho také uhání exekutoři. Takže jeden měsíc zaplatí další ne. Pak upomínka. Zase zaplatí a další zase ne. Ale můžu Vám říct, že kdybych ho alespoň netlačila a pár věcí nezařídila, bylo by to horší.
Pro tatínka: Takže nedejte se co se týká institucí, kde dluží. Když mají pocit, že by své peníze mohli dostat, že to někdo řeší, budou se s Vámi bavit. Tlačte na ně. A na dceru také. Nenechte se zviklat slovy "nestarej se". Myslím, že tato odpověď bývá jen tehdy, když má dcera pocit, že slyší výčitky. Předložte před ní, co jste vymyslel, resp. zařídil. A tvrdě to vyžadujte. Už jsi tam byla? Ukaž jak jsi to zařídila. Jdi a udělej to. První splátka je tolik a toho dne. Jdeme za kámoškou spolu, nebo to zařídíš sama? A dejte jí do ruky uznání dluhu na jméno. Systém ohrané desky -stále dokola- . Chce to trpělivost. Myslím, že žádný rodič nechce své dítě nechat na holičkách. Ona má budoucnost před sebou a i když to neřekne, potřebuje Vás.
Také bude chtít mít časem rodinu. Ale to právě všichni pochopí, až když k tomu dojde, že dluhy dělat neměli. Ale k tomu musí dospět sama.
Jo vzít si půjčku, je právě velmi jednoduché vyřešení potíží. Ale oni ani nevědí, jak dál. Potřebují mít pocit, že jim stojíme jako opora, když je zle. A křičí tiše táto, mámo, pomož. Je jim trapně. Přece jsou dospělí a neponíží se říci si o pomoc, abychom jim pak říkali "vidíš já jsem ti to říkal(a)".
Já někdy taky vyletím, když je syn laxní. Ale vím, že to není řešení. Takže vše jde pomalu, ale jistě. Už jsem si zvykla. Teď to držím v mezích. Holt bude platit tak dlouho jak bude třeba. Musím se smířit s tím, že nebude ještě hodně dlouho zajištěný. Dělám mu rozpočet na konkrétní měsíc a když se dodrží alespoň na 90% pak je to úspěch.
Slyšela jsem jeden případ za všechny od bývalého psychologa. Dnes je mnohem více možností, a věřte tomu, že i člověk, který si v zahraničí vydělá spoustu peněz, přijde na mizinu právě těmi všemi nabídkami a investicemi a pokusy.
Jo, děti jsou tu až do konce našeho života! A sakra nám to dávají najevo, že jsou tady.
Přeji Vám hodně, hodně pozitivní energie .
Víte,problém je vtom že v současné situaci nejsem schopen ji hradit jakékoliv ůvěry jak jsem již uvedl.To že děti dělají dluhy a pořizují si věci,které pak nemohou splatit to je neomlouvá.Naše generace(mám na mysli 40let)dělala taky psí kusy ale vetšina z nás si nedovolila se takhle bezhlavě zadlužit.Jak jsem již psal neochota mé dcery cokoliv řešit je tak velká že nelze dojít k žádnému kompromisu.Tvrdě po ní vyžaduji věci tak jak jste psala-výsledek žádný.Když Vám napíšu,že na MU ji vyzvali aby si vyměnila OP(který už 4x ztratila)neuposlechla dodnes si ho nevyřídila,ztratila rodný list a veškeré smlouvy které kdy měla protože je strašná bordelářka asi mi nebudete věřit.Radši bude platit pokuty než aby si věci dala do pořádku.Píšete že to chce trpělivost,možná ano,ale než dojde k nápravě následky budou nedozírné.
Dceři jsem dal na vybranou.Buď si svoje dluhy vyřeší a zajistí si aby lidé kterým půjčila platili tak jak mají s tím že jí pomohu napsat smlouvy o uznání dluhu které ony podepíši.A bude mít 100% kontrolu jestli je platí.Nebo pokud tak neučiní,bude se muset odstěhovat jelikož nelze mít trvalé bydliště na MU a zároveň bydlet doma což je hrubé porušení zákona.A z důvodů exekuce ji nebudu znova přihlašovat v mém bytě.
Udělal jste dobře. Myslím si, že toto je jediné řešení. Jediné! Musíte bránit nejen dítě, ale už hlavně sebe. Od nikoho nic nedostanete. Nikdo se vás nezeptá - Máš na chleba. Opravdu vám nikdo nic nedá. Ani my rádci. Musíte se bránit sám, protože jestli si někdo myslí, že to je konec průserů, tak na 100% to je jen začátek. Někdy pro (nemůžu říct dítě) toho, kdo v našem srdci otáčí nožem, je nejlepší nedělat nic. Jedině tak se postaví na vlastní nohy a začne být zodpovědný za své činy a sám za sebe. Když bude mít veškerý servis, proč by to dělal?! Proč by plnil závazky, když rodič vytáhne z louže, napustí vanu a vytáhne voňavé mýdlo, nachystá ručník a uvaří večeři?! Dospělému člověku, který chce být dospělý. Máte před sebou větší třetinu života, tak si ho musíte zabezpečit sám pro sebe, nikdo to za vás neuděla! Nedat se nikomu! Ani životu, ani nemocem, ani dětem, které neumí ani říct Děkuji! Hodně štěstí!
Souhlasím, napsal jste to trefně. To by si měli přečíst nejen rodiče. " Jestli chcete pomoci, tak nepomáhejte". Je to tak. Já se ještě tímhle možná bohužel neřídím, ale dojde na to určitě. Protože ani já nemám nekonečnou energii.
Dobrý den,
především buďte silný, vím, že psychicky to nejde, ale... Pracuji v jedné z těchto společností, a povím Vám, Váš případ je ještě "OK". Lidé denně vyhlašují osobní bankrot, jsou jich stovky. Být Vámi - tak - ji naženu do práce, je plnoletá, klidně za pokladnu, ale alespoň nějakou snahu. Pokud nebude chtít, vyhodit. Já vím, je to strašné a bolestné, ale jiné řešení neexistuje.
Pokud se dluhy nebudou řešit, bude to horší a horší. DENNE naskakují penále. K dluhům přibyde - provize exekutora, soudní náklady, náklady řízení... A bude opravdu hůř a hůř. I když to asi slyšet momentálně nechcete. Nemá dcera nějaký majetek, který by se dal rozprodat?
Hlavně dluhy řešit, nezapírat se, zkusit se domluvit. Vím, často se setkáte s odmítavým jednáním, ale.. prostě záleží, na koho narazíte.
Každopádně Vám držím palečky. Jesti chcete, můžete napsat. Mohu ještě pomoci, po právní stránce...
PS: nutno zaplatit jistinu. poté nebude nic narůstat.
Zdravím Vás,dceru do práce na stálý pracovní poměr nemůžu nahnat,protože teď bude začínat 3 ročník SOU.Nikdo ji na stálý pracovní poměr nezaměstná.Ale hledá si brigádu,protože ji nic jiného nezbývá.Finanční rezerva kterou má na měsíc je necelých 5 tisíc.(sirotčí důchod po matce)Z těchto peněz hradí občas své pohledávky a jinak to utratí za cigarety,a chození po barech.Na tento důchod má ze zákona nárok a musím ji ho dát.Chtěl jsem jí přispívat také finančně, ale peníze rychle utatila a za týden neměla nic.Doma s ničím nepomůže,má ve svém pokoji věci na hromadě neuklízí a doma nechává po sobě nepořádek,a když ji řeknu aby si je vyprala a vyžehlila,jsem ten nejhorší.Prádlo si nepere a nežehlí-zašpiní,vyhodí a kupuje si nové.Celý den spí a večer jde pryč a vrací se ráno.Nepochopitelné!To vše z těch peněz co dostane a sem tam vydělá na brigádách. Majetek žádný nemá,kromě osobních věcí.Jinak cenné věci co měla po matce jako zlaté věci atd.prodala nebo ztratila.Víte tak si říkám,co by jiné děti za to dali kdyby měli 5000,.na měsíc a dcera si toho nedovede vážit.Je spousta dětí(mladých)kteří mají daleko míň a ještě jsou alespoň slušné k rodičům.Je s podivem ,že u nás v rodině se tak nikdo nechoval,takže nelze říct že to má po otci či matce.
Docela mne udivuje ,že v době finanční krize kdokoli půjčí někomu,kdo nemá vlastní příjem.Nejsem odborník na tuto probematiku,nicméně asi by stálo za úvahu především zrušit trvalý pobyt vaší dcery ve Vašem domě (bytě),protože případný exekutor půjde tam,kde je přihlášena k TP.O nerozumu Vaší dcery netřeba se rozepisovat.
Nevím, jak Vám poradit, ale všechny typy těchto článků mě vytáčí, protože mám syna, a nevím, kdy se mi může něco podobného stát. Chyba je v zákonech, proč by měli rodiče trpět, za to, že si jejich "dospělé - plnoleté děti" nadělají dluhy, a místo toho, aby dluh vymáhali po těchto!dospělých dětech dlužnících" - byť by zřídili, jako dřív - "vězení pro dlužníky" a tam bych tyto nezodpovědné děti pozavírala, ony by si to rozmyslely, zda dělat dluhy, až by si to odseděl nebo zaplatil, potom bych je pustila.Zdá se mi nesmyslné, aby rodičům těchto dětí, kterým cpou banky půjčky ,nabízejí kreditní karty, kontokorenty apod. nesmysly, stíhaly za to rodiče a braly jim majetek (píši o bankách, proto "Y", aby mne někdo nenapadl, že neumím česky!), který si za celý život nabudovali a ještě měli platit za své dospělé děti. Je to celé postavené na hlavu, proč mohou banky takhle zneužívat tyto mladé lidi a odpovědnost za ně mají brát "rodiče". Řekla bych: "rodiče všech těchto dětí spojte se a napište našim představitelům, co tvoří zákony", přece to takhle nemůže jít donekonečna, nakonec i ty děti si na to zvyknou, že "oni si půjčí a rodiče to zatáhnou!"
Moje známá mi říkala,že ted vyšel novej zákon pokud někdo z rodiny neplatí mohou přijít za někým z rodiny a udělat exekuci.Jinak pokud je u Vás a lidé ji vidí exekutor Vám řekně,že tu bydlí a začne zabavovat.Určitě ji zrušte trvalý pobyt a informujt se co máte dělat.Bylo by dobré se domluvit na splátkách.No hlavně to řešte a nenechte to bejt.Nejsem ,také odborník,ale už se to známím stalo.
Už ho má zrušený TP.V současné situaci nejsem schopen finančně jakékoliv závazky za ní platit,žiju sám(manželka zemřela)mám jeden plat a hrozí propuštění v zaměstnání.
Opravdu může dojít exekutor a pokud se s ním nedomluvíte na splátkách bude to horší.Určitě se ještě informujte a určitě sem ještě někdo napíše .Dcera by neměla u Vás bydlet a pozor pokud ji máte napsanou na scchránce nebo někde na dveřích určitě zrušit.
doplněno 30.06.09 18:22:Uvedu ještě jeden příklad.Je dům v tom domě bydlí 2 rodiny a to příbuzní.Jedna příbuzná má přítele a ten udělá dluh.Exekutor jsi jde pro peníze a nejenom,že oblepí její byt,ale oblepí věci i druhé rodiny,která s tím nemá nic společného-ta rodina volá jak právníka známeho,jak policiji známeho řeknou ,že nemohou nic dělat.Toto se stalo a bylo to hodně nepříjemné.Mohou vám obstavit plat cokoliv co si najdou.Nerada Vás straším,ale opravdu to není sranda
Jak to vidím tak ji budu muset říct ať si najde jiné bydlení a to co nejdříve.Jméno na dveřích a schránce bylo zrušeno.
To že jsi Vaše dcera vzala na sebe půjčky opravdu společnosti nezajíma- jediné možné řešení je kontaktovaní Vaší dcerou do společnosti Cofidis a Provident- v Cofidisu pomáhají splátky řešit splátkovým kalendářem- pokud jim nevolá a neřeší svou situaci za 9 měsícu se úvěr odprodá a pak již nastane exekuce- to že si změnila trvalé bydliště nikoho nezajíma- dnes v zemi EU si jí dokážou vyhledat.
V současné době,ačkoliv se dcera doma nezdržuje,jsem přinutil dceru aby svoje pohledávky začala platit.Dali jsme si schůzku a domluvili se co a jak.To jestli splácí tak jak má si ověřuji na internetu protože mám přístup na její ůčet.Situace je zatím taková,že doplatila dluhy a teď splácí jen měsíční splátky.To je maximum co v této chvíli můžu dělat.
Nepolevujte romku, vždyť to je z Vaší strany veliký úspěch, že doplatila dluhy. Je dobře, že máte přehled o její finanční situaci. Nemusela by vždy říkat pravdu a takto máte jistotu. Obdivuji Vaši trpělivost, nejednala bych jinak, věřte tomu. I když má za sebou nějaký průšvih a nechovala se ani vůči Vám solidně, je to Vaše dítě. Kdo jiný by ji měl pomoci? I když se ta naše děcka tváří, že jsou dospělá a vlastně nikoho nepotřebují - není to úplná pravda. Já jsem také rodiče neposlechla a jela si na svatbu bez nich a s kufrem - no a měli pravdu. Ale člověk si musí sám tu svou - promiňte - "hubu" natlouct a někdy to ani jenom jednou nestačí. Tak nepolevujte a doufejte, že ten rozum - sice pomalu, ale přece jen pobere. Moc bych Vám to přála a Vaší dceři také!
Ano ,Lidka to napsala ipřesně.Kdo jiný by jí měl poradit kdyř´ž ne Vy,ale pozor poradit pomoct ake ne zaplatit za ni.zvykla by si na to.
Jen si nedopustím poznámku k autorovi @dallila
Kolik dětí jste vychovala Vy? Ono je to někdy opradvdu marné,některé děti si jdou po svém ať děláte co děláte,musíte jen doufat.Jestli tu začnete hulákat a moralizovat typu : "To jách mu (jí) ukázal zač je toho loket..."pak je jasné,že o výchově nevíte zhola nic.
Za tuto jedovatou poznámku se omlouvám, nemám žádné právo soudit dotyčného romka- jen mám vztek na to, co vše pro děti děláme a nepslechnou nás-
Což o to,v tomhle s Vámi plně souhlasím.Jako matka dvou nezbedů (18 a13 let) mám denně na očích ,že snad jednou ..někdy ...si ..někdo ..možná uvědomí co všechno pro ně děláme...(Ruku na srdce asi jako my jsme to docenili až když jsme sami byli rodiči,že. )
Omluva je na místě, jste trou.a. Jak jinak Vás nazvat. romek situaci chce řešit a řeší. Tohle byste mohl(a) říci o mně. Ale řekla bych, že máte také nějaký problém s potomkem a ještě k tomu máte dost zkušeností s cofidis a jim podobné, že? Než napsat něco ošklivého, tak prosím raději mlčte.
Vidíte a je to snad vyřešené- gratuluji k úspěchu a dceru poučte aby vždy věřitelům volala, brala jim telefon a určitě jí i pomůžou- jenom musí komunikovat nebo volat sama když se opozdí ze splátkou- to jí udělá dobrý profil.
Vzkaz pro romka- kdybych mohla tak ten píspěvek smažu- jinak pokud budete mít problémy napište mě e amil ráda Vám pomůžu, abych odčinila mé již napsané slova, že mě odsoudili udělali dobře a můžu vám pomoci, protože i ten pán psal- raději mlčte-ale pomoc Vám nabízím nevím jak tady psát do pošty.
Vzkaz pro dallilu-nezlobím se na Vás, každý má nárok aby napsal svůj názor.Omluva se přijímá.Budu rád když se podělíte o své zkušenosti.e-mail:r.satanek@seznam.cz
No, trochu Vám to ujelo, ale na druhou stranu si cením toho, že se dokážete omluvit a snažíte se Váš příspěvek nějak napravit. Smazat sice asi nelze, ovšem je to poučení, že člověk má víc přemýšlet, než něco napíše a někoho odsoudí. Jsou věci, které skutečně i při dobré vůli nemůžeme ovlivnit. Jinak napsat do vnitřní pošty je velmi jednoduché. Najedete na lištu nahoře, napíšete vzkaz pro registrovaného uživatele poradny a můžete napsat vzkaz. Registrovaný je romek i Vy - takže by to mělo být bez problému. V této poradně je společenství lidí, které se snaží druhým opravdu podle svých možností pomáhat a ne vychovávat a moralizovat. Hezký večer všem!
No ujelo až moc, mám špatnou vlastnost- nejdřív psát unáhleně a pak myslet- má zbrklost je špatná vlastnost, vždy něco provedu a pak toho lituji, ve svém věku jsem fakt jak pubertálníá dítě. děkuji za radu Liduško , snad budu v něčem někomu nápomocná, nechtěla jsem nikomu ublížit... budu nejdřív číst - pak přemýšle t a teprvé pak psát
Zdravím našel jsem tento článek až ted možná je to už pozdě a článek nesledujete ale měl jsem takovou zkušenost. Když jsem byl mladší bylo to po vyučení vzal jsem si leasing na auto 4 500 splátka a k tomu jedna půjčka 1 500 splátka bydlel jsem u rodičů plat jsem měl celkem slušný kolem 15 000kč z toho jsem 6 000kč dával našim za bydlení spoření atd. moc mi toho nezbývalo. Když jsem se začal zpoždovat se splátkama otec mi vyhrozil, když přišel dopis od exekutora otec mi rozbil hubu já musel s pravdou ven. Rodiče to za mě zaplatily a já musel nechat posílat vyplatu na jejich účet a oni my dávali jakoby kapesné od té doby si myslým že umím hospodařit s penězma a jsem jim vděčný že to tak. Je to už delší dobu tak snad to máte už i vy nějakým způsobem vyřešený. Držím Vám palce a Přejí krásné Vánoce a Hodně štěstí do nového roku hlavně pevné nervy.
Zdravím Vás,máte obdobný případ jen s tím že,moje dcera se odstěhovala do podnájmu je také opožděná se splátkama a přesto že už se zdálo že to vše doplatí a něco za ni zaplatila babička,přišla druhá rána pod pás a to, má vysoké ůčty za telefon (paušál)a z ostatních nebankovních společností hrozí vymáháním pohledávek.Situace se má tak že i když dceři nějakým způsobem pomůžeme(rodina a já)vzápětí se znova objeví další dluhy.Dcera odmítá jakým koliv způsobem komunikovat ze společnostmi a domluvit si splátkový kalendář přesto že ji tyto společnosti to ještě umožňují)Nevím jak dcera skončí ale asi to pro ni bude moc špatné.Musím říci že jsem využil snad všechny dostupné možnosti jak ji pomoci včetně ůřadů a občanské poradny a už nevím jak ji pomoci.Dcera o to stejně nestojí.A vzít si půjčku abych to za ni zaplatil nemůžu,mám jen jeden plat a nebylo by ji z čeho splácet.
doplněno 20.12.09 15:31:Dcera má jen jako příjem sirotčí důchod a chodí do 3 ročníku SOU.Z tohoto příjmu není schopná platit splátky i když chodí na brigády a přivydělává si.
Zdravím,všechny kteří čtou tuto rubriku.jak jsem již slíbil,budu informovat jak se věci vyvíjejí.Svoji dceru jsem směroval k tomu aby placení svojich dluhů měla pod kontrolou,a pomohl jsem jí napsat smlouvy o uznání dluhu,které měla předložit druhým osobám které ji dluží.Oznámila mi že zítra 6.7.09 to vyřeší .Byl jsem s ní domluven,že zítra v ůterý zaplatí dlužnou částku firmě cofidis.Peníze které dostala(sirotčí důchod)utratila a na splátku již nemá.Dnes mi také oznámila,že odchází z domů,ať ji nevolám že mi telefon stejně nezvedne.Sbalila si věci a odešla neznámo kam.Zase je to ůplně stejné jak minule když odešla.Sama není schopná vyřešit problém a moji pomoc nechce.Je přesně jak spousta jiných mladých lidí kteří neumějí nebo nechtějí řešit svoje problémy a závazky ve svém životě a před vším utíkají.V tuto chvíli nemůžu už nic dělat a pokud bude moje dcera mít nějaké problémy bude nucena si je vyřešit sama.
V podstatě se vá to vyřešilo samo (myslím tím ,že případný exekutor má u Vašich dveří smůlu),ale závidět Vám nelze.Snad z toho Vaše dcera vyroste a dostane rozum.
Stejně si myslím,že snadná dostupnost půjček je cesta do pekla pro všechny zůčastněné.
Vzpomínám ,jak jsme před cca 18 lety chtěli půjčit 20tisíc na ojeté auto,nikde nám nechtěli půjčit,já byla na mateřské,manžel měl podle banky malý příjem ...Paní za přepážkou mi povídala:Jó,kdyby pán měl alespoň 25 000čistého ,tak Vám půjčíme.To už jsem jí musela odpovědět: Milá paní,kdyby měl muž tolik peněz ,nepřišli bychom si vůbec půjčit...
I to byl extrém.Nicméně zdravější než ten dnešní,kdy vám půjčí na cokoli a komukoli a nikdo se neptá ,zda pracujete atd...
Nejsem vůbec proti půjčkám.Naopak.Ale vše se musí užívat s rozumem.Na splátky jsme si vybavili cca polovinu domácnosti,ale nikdy jsme nespláceli více než jednu věc,a také jsme se nikdy a žádnou splákou neopozdili,ať se dělo cokoli.
Chci říct ,že vina je i na společnosti,která toto dovolí.No ale Vaše dcera je dospělá,měla by být schopná uvědomit si následky svých činů.Opravdu vydržte,ať si to vyřeší sama,tím jí nejlépe pomůžete.
Také já zdravím romku! Jako táta jste pro svou dceru udělal, co se dalo. I když jste pro ní určitě dělal maximum, asi ji ztráta maminky ublížila víc, než si člověk dokáže představit. Každý má v rodině nezastupitelnou roli. Rozhodla se pro další odchod od Vás, nedá se nic dělat. Jistě Vás to bude trápit, ale s tím se časem jakžtakž srovnáte. Je to škoda, s Vaší pomocí to mohla slušně vyřešit. Málokterý táta by měl takovou trpělivost. Myslím si, že až ji poteče do bot, zase se vrátí. Potom je to na Vás, jak se rozhodnete - není to určitě lehké. Držím Vám palce!
Vím zcela jistě,že kdyby se chtěla někdy vrátit domů asi bych si to důkladně rozmyslel než bych ji k tomu dal svolení.Zjistil jsem také že má ještě další nějaké dluhy,kolik a kde to nevím.Jenom vím že to jde do tisíců.Není v mých silách to zjistit.Po celou dobu co byla dcera doma mi mlžila a lhala jen aby měla odemne klid.Pokud se někdy bude chtět vrátit domů bude ti mít hodně těžké aby mě přesvědčila že je vše v pořádku.
Zdravím, to je velké trápení, co máte s dcerou. Určitě volejte odborníky...psychology...běžte i sám pokud ona nepůjde. Zeptejte se odborníků, co dělat. Oni mají určitě více zkušeností s takovými kvítky. Holka nemá absolutně žádnou zodpovědnost. Pravděpodobně nezná ten pocit, jak to bolí, když se přijde o peníze. Možná by to chtělo, aby okusila tíhu zodpovědnosti za své činy. Držím Vám moc palečky ať to brzy vyřešíte a s dcerou si třeba i více porozumíte. Jana.
Zdravím všechny po delší odmlce,Tak jsem si myslel že dcera si to vše vezme k srdci a bude aspoň splácet vše tak jak má.Stávajíci půjčky jsem jí donutil platit(jen některé).Jak jsem zjistil v současnosti má ještě dluh u T-mobile asi 3000,-a aby nebylo toho málo 16července 2009 si vzala novou půjčku od firmy Provident na 10 500,-.Je vidět že moje usilí se minulo ůčinkem neboť o této půjčce mi neřekla vůbec nic.Včera jsem totiž ,našel ve schránce novou kartu splátek a kopii smlouvy.(doručila jí tam jak jsem zjistil paní-obhodní zástupce firmy,která má dceru na starosti.)Smlouvu o uznání dluhu dluhu,kterou měla dát podepsat uvedené kamarádce ji nedala,neboť se sebrala a odjela do jižních čech na Lipno ůdajně na brigádu.V této chvíli nemá ani vyřízené doklady na MU.Proukazuje se propadlým OP Už opravdu nevím co mám dělat.Je vidět že z její strany není žádná snaha o nápravu a že mě vodí za nos.
Romku, nemůžete čekat, že za měsíc se spraví všechno to, co dcera pokazila řekněte za poslední rok. To by byla neuvěřitelná výhra. S tím jste jistě sám nepočítal a asi ani nikdo zde, kdo s Vámi komunikoval. Je to ještě takové mladé "promiňte" tele, které neumí hospodařit a je vidět, že ani moc nechce. Jenom si promítněte, kolik se tady nepřiměřeně zadlužilo dospělých rodičů, babiček a hledají radu, jak z dluhů ven. Ona chce žít samostatně, ale k tomu nemá přiměřené příjmy. A bohužel na tom parazitují společnosti, které nabízejí půjčky bez ručení a zajištění splátek. Možná, že nová půjčka od Providentu je jakési přefinancování staré půjčky. Zkuste se na to té paní zeptat. Potom by to nebyl tak veliký problém, i když samozřejmě za peníze. Já přiznám, že jsem s radou v koncích. Teď už záleží jenom na Vás, jak se rozhodnete. Udělejte si pro sebe takový malý přehled, co se podařilo napravit a co se znovu objevilo. To rozhodnutí je teď opravdu jenom na Vás. Je to Vaše jediné dítě? Ale zase na druhou stranu nejste tak starý, abyste neměl právo na svůj slušný život. Určitě byste si zasloužil něco pozitivního po ztrátě manželky. Nejenom hasit průšvihy. Ale jak říkám, já bych to dělala stejně jako Vy, takže to chápu. No uvidíte, třeba si na Lipně opravdu vydělá na alespoň část dluhu. Moc bych Vám přála, aby to tak bylo!
Provident- dali půjčku na propadlou občanku? To je teda ale z jejích strany porušení obchodních podmínek-ty jsou vůbec v úrocích nejdraží a tam se platí půjčky jednou týdně- vymahači chodí do bytu, ale vy se jich nebojte- dělají takové bubu ale pokud tam dcera nebydlí na Vás nemůžou- prostě Vy se ničeho nebojte, dcera je dospělá a ať si jí hledají když jí dali půjčku na propadlou občanku- nenechhte se zastrašovat že Vám ´vemou byt a cokoliv- to nehrozí, hlavně klid a jak jsem Vám psala do meilu- jakékoliv zastrašování že vy jste za něco odpovědný nehrozí.
No, vidíte, jsme na tom stejně. Vznik problémů trochu odlišný, ale důsledky stejné. Vůbec nerozumím tomu, proč se takto naše děti staví ke svým problémům. Chceme jim pomoci situaci nějak zvládnout, ale všechna snaha marná. Jak se máme dívat na to, že takhle padají ke dnu a ještě jim tam leckdo pomáhá. Hrozně to bolí a ještě nám řeknou "už mě nebaví se s tebou o tom bavit". Jsou dospělí jen věkem, ale ne psychicky. Jak je nenuceně postrčit k tomu, aby svůj život dokázaly ukočírovat. Pro mě byla a je rodina nade vše. Je pro mě prvořadé všechny udržet v kontaktu a vzájemně si pomáhat. Tak nevím, kde se stala chyba. Hlava mi to nebere, nerozumím tomu. Budeme vděčni za každý světlý okamžik v životě našich dětí.
Ono ačkoliv se to nezdá,tak začala doba kdy máme mít oprávněné obavy o svoji životní existenci.A to v tom smyslu že,současná mládež je nezodpovědná a problémy které my by jsme ůpně lehce vyřešili oni řešit neumí nebo nechtějí.Vede je k tomu současná společnost.Jak jistě víte,dnes je modení na všechno mít psychologa,psychyatra a další instituce které za ně řeší různé životní problémy.A to je špatně.Jak jsem již psal,naše generace (45) byla zvyklá vždy si vše vyřešit sama.Mládež na to spoléhá.Když jako rodiče jim chceme pomoci,tak jsme pro ně nejhorší.Tou obavou mám také na mysli,že naše děti si můžou vzít půjčku na cokoliv aniž by jsme o tom věděli a pak když se dostanou do problémů ze splácením můžeme přijít o všechno,protože ve většině případů bydlí děti u rodičů kam vždy přijde exekutor.Při současné situaci,kdy naše děti shánějí bydlení jsou nuceni hned se zadlužit(koupit byt na hypotéku) aby vůbec měli kde bydlet.A pokud se jim to nepodaří,tak většinou bydlí hodně dlouho u rodičů a postavení na vlastní nohy je pro ně problém. U rodičů bydlí co nejdéle protože mají z jejich strany kompletní servis-nemusí se o nic starat.Nastává doba,kdy exekuční společnosti mají největší zisky.Proto i já se připojuji k tomu,že budeme vděčni za každý světlý okamžik v životě našich dětí.
Pokud jsme u výchově dětí- já pocházím ze sedmy dětí naši toho moc neměli, musela jsem pomáhat třeba v JZD sbírat brambory abychom měli na zimu co jíst - rodiče nás vedli k tvrdé práci , nebyli mobili, nebyli počítače- je to generační proces- dnes je to samá banka, samé půjčky, reklamy na vše možné a mládež chce vše najednou- nechci jim to vyčítat- media jsou silná- blbnou lidem hlavy, kupte si to, nebo to- kde jsou časy když se doma sedělo po tmě při svíčkách a hráli jsme člověče nezlob se Jako rodič si nevyčítám že jsem dceru vychovala špatně- taky mě udělala v životě pár kopancu, scházela mužská ruka, byla jsem tvdrá a dnes musím říct že dcera je rozumná, váží si že má práci a šetří si na důchod - kamarádky se jí smějou že se ho nedožije- ale alepoň má dobrý pocit že pro to něco dělá a stát ji nic nedá- hádala jsem se sní jako teď romek ze svou dcerou- dnes je ráda že může u mě bydlet a šetřit si peníze které by musela,dát na podnájem- věřím že i romkova dcera nebo i jiné děti časem na to přijdou, ale musí dostat velký kopanec- má dcera se vzpamatovala po bouračce v autě- měla na kahánku ale naštěstí přežila- musela mít autonehodu aby si vážila života a dobré bydlo? Možná to tak mělo být...Ne všechna mládež je nezopovědná- učí je to media, politici se haštěří- nic co bylo tenkrát dobré není dnes pro ně dobré- tatínek mě vždy říkal- jaká je vláda , takoví jsou lidé- učí nás se chovat tak, jak se chovají oni- asi měl pravdu...za chyby se omlouvám
Slovenská škola, pražský život
Od vašeho dotazu uběhla nějaká doba a já si na vás a vaši mladou občas vzpomenu. Jak se máte a co dcera? Došlo jí pár věcí a postavila se ke svému životu jako k něčemu, co se jí dotýká a co je její?
A jak vy, jak to zvládáte?
Zdravím Vás,celá věc se má tak že,moje dcera je momentálně doma,jinak byla celé prázdniny na druhém konci republiky,kde dělala brigádu.Dluhy momentálně zatím platí.Pokud by dcera neplatila,mám dohodnuté že finanční zástupci té či oné firmy mi dají vědět kdyby se splácení opozdilo nebo nebylo uhrazeno.Dcera dělá brigády z nichž si vše hradí.Trvalé bydliště má na MU.Začala poslední školní rok tak doufám že to bude bez problémů.Jinak mám pocit,že k sobě nacházíme více cestu,jelikož mi více volá a začíná se svěřovat.Čas vše ukáže.Nějaké věci si už uvědomila,ale mnoho jich ještě si neuvědomuje.
Hodně štěstí pro oba! A mějte trpělivost - doufám, že se to vyplatí. Já vždycky věřím spíš na ty lepší konce, i když to někdy dá hodně zabrat. Já, když už jsem ztrácela naději, tak se to přeci jen otočilo a bylo zase dobře. Tak už to v životě holt chodí.
Je fajn, že si kolegyně na Váš příběh vzpomněla. Dobrá zpráva vždycky potěší!
To je bezva! Vypadá to, že vaše mladá dospívá v mladou ženu, nejen tělem.A taky si konečně uvědomuje, že nejste její nepřítel. A ta důvěra, s jakou se na vás obrací, taky o něčem svědčí. A to je moc dobře.
Občas dejte vědět. Držím vám i mladé všechny palce
Tak situace u mé dcery se následovně obrátila.Včera mi došli upomínky od finančních firem že dcera dluží a neplatí a nabíhají ji penále zprodlení,celá situace se opakuje.V době kdy jsem v práci, jezdí po republice za jakým ůčelem to nevím.Už od začátku školního roku ná první neomluvené hodiny.Peníze z brigády co dělala o prázdninách utratila,půjčky nedoplatila.Je vidět,že jsem se hodně spletl,když jsem dceři věřil. Musím dobře zvážit co teď udělám.
Tak to není romku dobrá zpráva. Teď už bych to asi nechala na ní, ať se s tím popere. Řekla bych, že jste měl velkou trpělivost i snahu pomoci ji z té finanční pasti. Řekněte ji, že i když Vás to hodně mrzí, končíte s pomocí. Ať si tedy život zařídí podle svých představ - jestli vůbec nějaké má. I když nemá u Vás už trvalý pobyt, stejně ji budou exekutoři hledat i u Vás. Proberte si cenné věci, které máte v bytě. Ať máte doložené, že jsou Vaše a ona zde nemá žádný majetek, po kterém by exekutoři mohli jít. Ale ani bych je do bytu nepouštěla. O byt samozřejmě nemusíte mít strach. Já jsem tak nějak věřila, že ta Vaše holčina příjde k rozumu, bohužel jsem se spletla. Máte pravdu, že musíte dobře zvážit, co dál. Je to jenom na Vás, ať jsou naše rady jakékoliv. Zkuste ještě jenom popřemýšlet, jestli není ve Vaší rodině někdo, kdo by na ní měl dobrý vliv. V tomhle věku rady rodičů mají někdy opačný efekt. Tak třeba se ještě od Vás dočkáme dobrých zpráv - naděje je vždycky. Moc bych Vám to přála!
Dnes mi dcera sdělila,že se od 1.10 stěhuje do podnájmu s kamarádkou a že už u mě nebude bydlet.Tak si říkám že to bude lepší když si bude žít podle svého někde jinde.Snažil jsem se zjistit ve škole prospěch,a bylo mi řečeno že informace mi nemůžou sdělit protože moje dcera si to nepřeje.Zjistil jsem si ůdaje přes internet.V rodině není nikdo kdo by jí domluvil-snažili se všichni.Už ji v tom nechám ať si poradí.
Dcera mi dnes zdělila,že jelikož nemůže utáhnout své dluhy,má v ůmyslu opustit poslední ročník SOU a jít normálně pracovat.Jsem z toho na prášky.Nevím jaké řešení bych pro ni našel,a proto se chystám navštívit občanskou právní poradnu kde řeší tyto případy.Snad mi nějak poradí,co v téhle situaci dělat.
Romku, já jsem se té Vaší holčiny hodně dlouho zastávala, jiní měli razantnější rady. Ale po tom všem si myslím, že to je z její strany zase jenom další způsob citového vydírání. Vždyť ona vlastně žádnou Vaší pomoc neakceptovala, jede si podle svého nezralého rozumu. Tak ji v tom nechte plácat. Potřebuje se v těch svých problémech pořádně vymáchat, jinak asi k rozumu nepříjde. Je to kruté, já bych na to také neměla povahu, ale asi Vám nic jiného nezbývá. Určitě ji budete dál asi sledovat, ale to je asi vše, co můžete. Moje vnučka také odešla ze třetího ročníku stavebky, dneska v pětadvaceti a se dvěma děckama má za týden opravnou maturitu. Tak se snažím pomáhat, jak mohu a hlavně ji moc držím palce, ať to zvládne. Třeba se jednou také budete radovat, že dostala rozum a zvládá problémy, které si nyní tak hloupě nakupila. Jestli se půjdete poradit do té občanské poradny, dejte nám vědět, jak na Vás jejich pomoc zapůsobila. Držím palce!
Ano to s Vámi souhlasím,problém ovšem je že když dcera ukončí SOU bude mít jen základní vzdělání,dále sirotčí a vdovecký důchod přestane být vyplácen jelikož by nesplňovala podmínky pro jeho přiznání.A to je nemalá částka.Nechám ji v tom pořádně vymáchat ale jak jsem už psal pracuji na tom abych se pojistil,že nepřijdu o všechno.Co se týč poradny dám vědět jak celá věc postupuje dál.
Zdravím,tak dnes jsem byl v občansko právní poradně, zeptat se jak bych měl postupovat ohledně své dcery.Po rozebrání celkové situace jsme došli k závěru,že nemám v současné situaci žádnou možnost ,se ochránit před zabavením věcí movitých exekutorem.Jediné řešení je odvézt z bytu své věci.Exekutor bude zjišťovat kde se dcera zdržuje a kam dochází případně na návštěvu a tam bude zabavovat.Bylo mi také řečeno,abych takto ochránil svůj majetek, a dceru nechal ať se se situací do které se dostala vypořádá sama.Dnes už dluhy u cofidisu přesahují měsíční splátky,a firma hrozí vymáháním pohledávky.V poradně byla příjemná paní ,která vše náležitě a srozumitelně vysvětlila a teď už vím na čem skutečně jsem.Jak se celá záležitost dál bude řešit,těžko říct.Každopádně jsem z toho smutný a dost mě to trápí,když vím do čeho se dcera žene.Nemám jak ji pomoci,protože mou pomoc odmítá a jak jsem již psal bude od dalšiho měsíce se stěhovat do podnájmu,Jak to všechno utáhne já nevím.Co bude dál dám vědět.
U nás je to se synem také stejné. Minulost ho dohání. Dříve si s přítelkyní napůjčovali, aby se měli dobře. A teď pozor! Aby se nenudili nejdříve si pořídili psa a za rok se jim narodilo dítě. Teď má ona jen mateřskou, on se snaží najít práci. Má ale jen vždycky na 3 měsíce (když se chýlí zkušební doba, tak je propuštěný). Momentálně pracuje u stavební firmy , ale chtěli by člověka co už všechno umí. On je šikovný, ale stále se jen učí něco nového. Takže praxe žádná. A peníze na dluhy také žádné. Bydlí v našem bytě a dohodli jsme se, že fond oprav budeme platit my. Ale to je vše. Nic víc. Pokud přijde exekutor, vezme jen co je jejich.
doplněno 08.09.09 23:37:Za to, že mají dluhy si můžou jen a jen sami. Já z toho nikoho jiného neviním. Odkládali, vyhýbali se, nereagovali na výzvy se domluvit . Chápu je, ale nelituji. My jsme s manželem také měli krizi . Trvala rok. Ale nezadlužili jsme se. Museli jsme se dočasně hodně věcí vzdát. A snížit na maximum výdaje. A samozřejmě zvýšit chybějící koruny brigádou. Ale šlo to******. Ale musí se člověk hodně uskromnit. Rezerva vždy existuje . Věřte mi. Ale člověk se nechce vzdát svého ega. V tom je kámen úrazu.
Ano,plně s Vámi souhlasím.Místo aby se mladí uskromnili a snížili své výdaje,radši se zadluží.Jen si poklůádám otázku kam až to všechno povede?
To jsou situace, kterou lidi našeho ražení neznají, protože nemáme hranici maxima posazenou tak vysoko. Zrovna tak jako pomyslná spirála /viz sportovci a jejich výkony, zadlužování, spotřeba, vysoké pracovní nasazení/ letěla nahoru, logicky uvažující lidi napadne, že to tak nemůže jít donekonečna. Myslím, že se stane stav s dluhy tak neúnosný, že nastane doba a i toto bude mít svoje řešení. Nejdůležitější je, aby byl člověk natolik psychicky silný a přečkal to. Takže hlavně pevné zdraví. To budeme nejvíc potřebovat.
řeši tuto otázku je hodně těžké a bolestné ,nepomuže odhlášení pobytu ani nic jiného ,ptal jsem se jednoho exekutora co se dá v takovém to případě dělat ,odpověď mě dost šokovala ale to asi posoudíte samy ,jediná pomoc je zříct se (vydědit) vlastního potomka ,je to hodně kruté ale je to jediná chrana ,tu nedokáže prolomit žádný exekutor ani soud
jenom předkládám co jsem se dozvěděl,vydědění = zřečení se jakékoliv právní odpovědnosti ale nejsem právník asi by to věděl lépe advokát
Vydědit dítě lze jen za podmínek,kdy dochází k hrubému porušování dobrých mravů vůči rodičům.
Chování dětí je vůči rodičům agresivní,užívají tvrdé drogy a nemají o své rodiče žádný zájem.
Neprojevují žádný soucit a jen rodiče poškozují a trápí.
V takovém případě obč.zák. připouští vydědění dětí.
Je to samozřejmě velmi smutná záležitost, ale pokud se děti chovají vůči rodičům bezohledně a bezcitně,nic jiného si za své jednání nezaslouží.
Dobrý den, romku. Chvilku jsem ztratila z očí váš strašný problém. Dnes, čirou náhodou, jsem objevila v archivu pokračování a zatajil se mi dech. Toto je nesmírně bolestivá záležitost a já vás nesmírně lituji. Schválně jem se koukla, co jsem vám poprvé 30.6. napsala. Kolik času a kolik bolesti od té doby uběhlo! Kolik nadějí a kolik pádů
Asi budete muset od tohoto problému odejít. Odstoupit hodný kus, zatvrdit se a začít si žít svůj život. Svůj život, který vám je dán, bez dcery. A jí dát volnost. Ať si svůj život žije podle svého, bez vás. Vy už nemůžete nic. Vůbec nic! Jen se snažit, abyste nakonec nebyl vy sám odkázán na milosrdenství jiných, protože vám nezůstane po návštěvách exekutora zhola nic. Teď už budete muset bránit jen sebe! A říkat si- Chce to tak, má to tak. Až to bude chtít jinak, změní to. Ale bude muset chtít ona sama!
Prosím vás, nakoukněte do rubriky Vzkazy. Něco jsem tam napsala syrovince. Myslím, že to platí také pro vás. Držte se, budu na vás myslet.
Dobrý den i Vám, na vzkatu pro syrovinku opravdu něco je a stojí za zvážení.V posledních dnech kdy jsem s dcerou mluvil jsem zjistil,že dcera už nemá na měsíční splátky je bezradná neví co dál.Splátky převyšují příjmy a tak je v pozadu se splácením.Od září už má 16 hodin ve škole neomluvených a celkově nebyla 27 hodin na vyučování.Chce ukončit studium SOU ve 3 posledním ročníku a jít pracovat aby vše mohla splácet.Zdůvodňuje to tím že nemá ne dojíždění do školy.Když dnes jsme celou věc rozebírali k ničemu jsme nedošli,jen že bude splácet z důchodu co půjde.Po té mi řekla,že neví jak dál to platit a že můžu být rád že si něco neudělá,protože v tom případě by ty všechny splátky přešli na mě.Na tuto odpověď nemám slov a zařídím se podle toho jak jst psala.
To sdělení, že můžete být rád, že si něco neudělá, beru za absolutní sobeckost. Navrhněte jí ať jde sama do občanské poradny.
Pokud půjde, bude vidět, že jí záleží na řešení. Pokud nepůjde, pak už opravdu pro ní vůbec nic jiného nemůžete udělat. Když ona neudělá krok, ani párem volů s ní nehnete. Teď už chraňte jen sám sebe a nemějte špatné svědomí.
Já už takto funguji 2 měsíce. A vůbec se syna neptám. Pokud přijde s problémem, dám mu jen radu. Když nevím, odkážu ho někam, kde ví. A to je vše. Půjde, nepůjde, jeho věc. Jestli platí dluhy, neptám se a opravdu to nevím. Je to pro nás trochu jednodušší, protože on bydlí v našem původním bytě a my jsme jinde. Takže kdyby mu přišli něco vzít, jsou to jen jeho věci.
Berme to tak, že oni si to takhle vybrali a nic s tím nenaděláme. Já už jsem to vzdala. Pokud to půjde, jak píše už tady někdo, tak vydědit. Ale pozor, prý i vyděděný musí dostat alespoň 50% Vašeho majetku.
Vím je to od dcery absolutní sobeckost,a taky jí to dávám najevo.Občanskou poradnu jsem už jí navrhoval,řekla že nikam chodit nebude.Už pro ni nedělám nic.Každý strůjcem štestí svého.Celou situaci se splácením vyřešila tak,že si vzala od jisté osoby zase půjčku kterou zaplatitla část pohledávek. K dnešnímu dni má už ve škole zameškaných 53 hodin z toho 16 neomluvených.Z vyděděním nemám zkušenost asi by to byla problematická záležitost.Jinak odemne nedostává už nic,kromě toho že bydlí ještě zatím doma.Když jsem jí dal na dojíždění do školy peníze protože mi záleželo aby aspoň chodila do školy,utratila je tím způsobem že se nechala tetovat nesmyslnými obrázky.Je vidět že si ničeho neváží a už jsem od ní dal ruce pryč.
Když se podíváme spolu na začátek naší diskuze, je vidět, jak jsme byli naivní. Je to alespoň návod pro ostatní, že dobrá vůle nic neřeší.
Ale museli jsme k tomu dojít také sami. A je dobře, že jsme k tomu došli. Tak snad už zbývá nám jen přát abychom v tom vytrvali.
Já jsem asi hodně naivní a nebo je to tím, že nemám v rodině podobný problém. I když také ne všechno a vždy vycházelo na sto procent. Ale tak to je. Já si stejně, i po přečtení všech příspěvků a jak sleduji ten problém romka s dcerou myslím, že dobrá vůle řeší hodně. Kolik lidí v mládí zakoplo, třeba se dostalo i do problémů se zákonem. Ale dostali šanci, rodina nebo i přátelé ukázali dobrou vůli a dneska je z nich dobrý táta nebo máma. Shodou okolností jsem dneska viděla z okna mladý pár s kočárkem - čistí a navenek v dobré pohodě. Přitom, když jsem viděla holčinu, že je v jiném stavu - v duchu jsem to děcko litovala, do jaké "rodinky" se narodí. Dneska jsem byla mile překvapena a moc bych to přála hlavně děcku, aby jim to vydrželo. Takže romku, buďte sice nekompromisní, ale stejně připravený pomoci, když bude nejvyšší nouze. Vždyť ta holčina nemá nikoho jiného, než Vás.
No to je právě oo.Milujeme své děti at už se k nám chovají jakkoli.jsou hubaté,nevděčné...prskají na všechny strany.snad jim to jednou dojde.Taky jsem byla hubatá pubertačka,dnes bych chtěla babičku obejmout ,říct jí,že byla zlatá,milovaná,že lepší na světě není...,ale už to nejde.Dnes je na mne hubatý syn,jsou chvíle kdy bych ho vystřelila na Mars a zase chvíle ,kdy je milionový a "pokecám" si s ním mnohem lépe než s mužem,kdy jsem na něj pyšná a hrdá.Nemám s ním až takové problémy jako pan romek,ale starostí je i tak dost.Myslím,že se to stále točí,ty naše hříchy se nám vrací v našich dětech,takové ty boží mlýny.Ne že bych chtěla říct ,že pan romek byl zlobič,ale v mém případě to tak je.Kaju se.
Lidka má pravdu,ona nikoho jiného nemá.Oni se tváří děěěěěěěěěsně dospěle,ale jsou to děti.Každé mládě si musí nabančit čumáček samo,nic mu nepomůžou stokrát dobře míněné rady od nás starších.Oni je nevyslechnou,neposlechnou.Holt si musí ty své prstíky spálit sami.Nechte ji at se v tom trochu vyráchá,vykoupe a až přijde opravdu sama a opravdu si uvědovmí,co ve Vás má.Musíte doufat,že kousek toho zdravého ,správného člověka v ní je a že ho v sobě najde.Školu si může dodělat vždycky,i když je to trochu těžší,ale ne nemožné.
Budeme společně s Vámi doufat,že nakonec vše dopadně ještě v rámci možností uspokojivě.Držím pěsti. Lenka
Lenko, je to tak. Každý si musí natlouct, jinak na rady nedá. Opravdu jsme nebyli jiní. Za nás nebylo tolik lákadel pro to dělat voloviny. Ani za mé generace a ani za Tvé - o generaci později. Já pořád myslím na to, že ta holčina ztratila mámu. A i když je romek určitě skvělý táta a dělá první i poslední - ta máma prostě chybí. Ale samozřejmě, že ji to úplně neomlouvá. Nejen, že nasekala dluhy - to byla nezkušenost, na kterou doplatili i lidé se vzděláním a životními zkušenostmi. Ale fláká i školu, i když otec s ní měl neskutečnou trpělivost. Snad - snad se i romek dočká, že ta jeho holčina, i když s velkými šrámy, přeci jenom dostane rozum a začne se trochu se svými problémy rvát. Je na čase, aby pomalu začala na tom pracovat. Už pokolikáté? hodně štěstí!
Čtu to tady a ...něco jsem si také prožila s dcerou...kašlala na všechno.
Prosím, pokud Vám ještě záleží na sobě, tak se zachraňte alespoň Vy. Přerušte komunikaci, která nevede k ničemu.
Nebo mladá má v plánu, že prodáte byt a tak ji pomůžete? Ona si musí sáhnout na samé dno, pak se buď vzpamatuje a najde cestu opět k Vám ale bez žádného vydírání!
Prosím myslete na sebe a na své zdraví a držím pěstičky.
O to se snažím,mluvím s dcerou jen o nezbytně nutných věcech.Ano,možná si myslela že prodám byt a zaplatím její dluhy,to se ovšem spletla to bych nikdy neudělal.Máte pravdu že by si měla sáhnout na samé dno,ale před několika dny ji slíbila její babička že část dceřiných dluhů uhradí.Tak asi nedojde k tomu aby si uvědomila co vlastně způsobuje.Děkuji za podporu.
Jak jistě víte stará generace si nenechá do ničeho mluvit,a není v mých silách nějakým způsobem zasáhnout(spolu nemluvíme).Její babička to nedělá pro svoji vnučku,ale pro to aby v očích svých známých a veřejnosti byla v dobrém světle.Záleží ji na tom co si o ní budou vykládat lidé a rodina.Je to smutné ale je to tak.Změnit rozhodnutí starých rodičů je někdy nemožné ačkoliv bychom chtěli.Takže si dovolím tvrdit, že výchovné opatření vůči mé dceři je nulové.
Milý romku, je škoda ,že babička dá na pověry a ve své vnučce vidí jen malou cácorku a snaží se jí ochraňovat. Ono to bohužel takhle vždy nelze a jí tím rozhodně nepomůže.Vaše dcera si vůbec neuvědomuje, že zdroj jednoho dne vyschne momentálně myslím na sirotčí důchod a ona dopadne tvrdě na dno. O to těžšší bude návrat do běžného života se zvyklostí umetání cestičky a spoléháním na druhé jí řešení moc nepůjde.
Zdravím romku,problém s dcerou jaký máte mi není cizí.Jsem v podobné situaci se svým synem,jen s tím rozdílem,že se to táhne asi 10let .Odcizil se mi ,bydliště má na MÚ a nemám o něm zprávy.Občas přijde upomínka na zaplacení dluhu a poštu vracím na poštu.Pro zachování svého zdraví se o jeho dluhy už nezajímám.Ztratila jsem už naději že povede spořádaný život.Stále to bolí,že si syn ničí život,ale je to jeho volba a nedá se nikým přesvědčit .Proto vám držím palce aby vaše dcera přišla k rozumu ještě nemusí být pozdě v 19 letech.Mému synovi je 28 let a ten si radit nedá.
Také Vás zdravím,
Vaše situace je takřka identická.Situace se stupňuje,protože se dcera odstěhovala neznámo kam.Doma jsem našel jen prázdný byt.Obávám se že dcera jen tak k rozumu nepřijde.Vyřizuje si přídavek na dítě na sociálce(bydliště má také na MU) a po mě chce abych jí vyplnil dotazník na soc.o výši platu a ůlevě na dani.A aby toho nebylo málo,bude pravděpodobně žádat soud aby mi vyměřil výživné.Takže o zábavu postaráno.Odcizili jsme se ůplně a ani na vánoce si nechce přijít pro dárky.Naše cesty se rozešli.Myslím že k sobě nalezneme cestu velmi obtížně.O její dluhy se nezajímám,ve škole má zameškaných už 71hodin a můžu Vám říct že už mi to začíná být jedno.Chce být samostaná tak ano ale beze mě.
doplněno 16.11.09 11:32:Není mi jasné, proč chce po mě vyplnit žádost na soc.když se mnou nebydlí ve společné domácnosti?Neměla by vystupovat sama za sebe?Na výživné má nárok to je mi jasné,mohli jsme se dohodnout mezi sebou-kdyby přišla a slušně řekla o co jde.Myslím,že když bydlí někde jinde a nemá trválé bydliště u mě tak proč bych měl dokládat nějaké moje příjmy na sociálku?Jaký máte na to názor?
Dobrý večer romku.Nevím jestli mám ten správný názor,ale nikomu bych nedávala žádné údaje o sobě.Vždyť to není pro vás jen dcera potřebuje příjem na přežívání.Dospělé děti,které takovouhle cestou dokazují svoji samostatnost ať se starají.Vždy´t pokud to dojde tak daleko,že ji vyloučí ze školy skončí na pracovním úřadě.I když bych vám přála aby si dokončila vzdělání.Syn ukončil nástavbu po půl roce a okamžitě jsme se zajímali kdy skončil abychom nemuseli vracet přídavky.S velkým úsilím jsme ho přemluvili ať dokončí aspoň gymnázium,povedlo se. To byla ještě doba kdy se občas ukázal.Pak si vymyslel studium na vysoké škole,ale to už bylo pod podmínkou že bude studovat večerně a bude si na školu vydělávat.Proto po svých zkušenostech nemám jiný názor.Přeji vám hodně pevné nervy a myslete na své zdravíčko a nenechte si ho dcerou ničit.Hodně zdaru!
Já mám dojem, že pokud bude chtít brát sociální příplatek, musí mít potvrzení příjmy od členů rodiny , kteří bydlí ve společné domácnost. Ale ona musí přinést potvrzení za poslední 3 měsíce.- To je rozhodné období, ze kterého se vypočítávají dávky. A pak opět za 3 měsíce. Pokud, ale už je v té době hlášená mimo domov, pak stejně bude dostávat nějaké dávky. A ty už se právě budou týkat toho Vašeho výživného.
A co se týká výživného na ni. Pamatujete si, že i i když se manželé rozvedou , nebo jsou rodiče staří, nebo děti nemají příjem je podle zákona , že se musí postarat ti, kteří jsou nejbližší. A to podle toho kolik vydělávají. Když se můj syn se snachou nebudou ,moci postarat o své dítě je podle zákona naše povinnost přispět a to rovným dílem nás i rodičů dívenky. A myslím, že když se budeme cukat a dají nás k soudu, tak to také prohrajeme. Ale to je v mém případě jen příklad, nemyslím si ,že by nás syn hnal k soudu. Tak dalece by si to nedovolil. Ale Vaší dceři určitě někdo dobře poradil. Takže je možné, že budete soudně platit dokud se milostivá nějak nevpamatuje a Vy pak budete muset opět soudně vymoci, že už ji platit nemusíte. Mrkněte se někdy na případy ze soudní síně. Viz vyživovací povinnost. Optejte se na to pořádně. Ale je to tak.
Jo je to bordel, stát se tímto zříká vesměs pomoci, proč taky ne, když se může postarat nejbližší.
Nedalo mi to a šel jsem se zeptat na sociálku.Tam mi řekli,že dcera si zažádala o přídavek na dítě a potřebuje odemne doklad o výši ročního příjmu a že nepobírám ůlevu na dani na dítě.Jinak ať si zruším ůlevu na dani na dítě což bude asi 900,-a tím ona bude mít nárok na přídavek asi 700,-a já s tímto můžu případně se hájit u soudu že jsem se zřekl o své vůli ůlevě na dani a tím jsem vlastně zvýšil nárok dceři na ten přídavek.Jinak pokud to neudělám tak pokud dcera ten přídavek bude brát a já ůlevu na dani taky tak to budu muset i zpětně vrátit.Jsem si vědom toho že mé dceři někdo dobře poradil a radit bude dál.
Trvalý pobyt má přepsán na MU.Odlužení podle insolvenčního zákona nepřipadá v ůvahu protože,to není pro lidi s nízkými příjmy.
Nastala nová situace,dcera se odstěhovala do podnájmu,přerušila poslední ročník SOU a myslela si že najde práci a dluhy zaplatí.Nestalo se tak,je evidovaná na pracáku,podporu nedostává,protože nemá odpracováný 1 rok.Sirotčí důchod byl odebrán,protože se soustavně již nepřipravuje na budoucí povolání.Dělá brigády a z těch něco málo zaplatí.Ostatní dluhy se navyšují.Od ůnora již bude muset se finančně zabezpečit.Jak to udělá nevím.Do školy se asi nevrátí a tak zůstane bez vzdělání.Přesto že jsem ji na všechny tyto věci upozorňoval,nedala si říct.Budoucnost mé dcery v tomto případě je hodně nejistá.
Díky romku za průběžnou zprávu. Není to ovšem zpráva pozitivní a to je škoda. Protože jsem věčný optimista, stále ještě věřím, že až si ta vaše holčina pořádně nabije papulu, tak se jí snad v té její hlavičce rozsvítí. Píšu to proto, že moje vnučka také ve třeťáku odešla ze školy a loni, i když už měla dvě děcka, tak odmaturovala. Doufám, že neudělá nějakou volovinu, až bude opravdu s korunkami na dně. Přiznávám, že jsem také nevěřila na rady rodičů - je to taková opakující se vzpoura vůči dobře míněným radám. Sledujte ji a buďte na blízku, kdyby přišla k rozumu a potřebovala Vaši pomoc. Ne formou peněžní - to už udělala babička a je vidět, že to moc nepomohlo. Tak dobrý večer!
Máte pravdu,že to není zrovna pozitivní zpráva.I nadále neochota řešit dluhy je až zarážející.V současnosti má necelých 10 000 kč dluh u T- Mobile a přestože T-Mobile dceru žádal aby je kontaktovala a řešila s nimi situaci,dceři je to jedno a neřeší to.V bance je na ůčtu v mínusu a požadují taky splacení jistiny-kontokorentu.Než by vyrovnala alespoň část dluhů tak si radši koupí cigarety a nepodstatné věci aby byla "IN".Vím mnozí z nás nedali na radu rodičů,ale tady je problém někde ůplně jinde.A to až banka a T-Mobile přistoupí k tvrdšímu vymáhání pohledávky žačne být dceři pořádně horko.Jestli to dojde až k exekučnímu řízení bude o zábavu postaráno.V ten moment se dluhy navýší o exekuční poplatky a již mnozí už vědí co to znamená.Zatím v tuto chvíli není v mé moci ji finančně pomoct protože na to nemám.To jen tak na vysvětlenou.
Ale romku, v žádném případě si nepůjčujte vy na její dluhy a ani nedávejte svůj byt jako zástavu. To už by nebyla pomoc, ale strašný nerozum, přijít o bydlení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.