Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek od státu-absolvent na UP?

Od: acrev odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, žádám o informaci.

Jsem absolvent VOŠ a od září se musim registrovat na UP. Je mi jasné že od UP nemohu dostat žádnou korunku,jelikož jsem nikdy neodváděla pojištění (stát za mě platil). Měla jsem pouze nárazové brigády na dohodu.

Ja i můj otec žijeme v jeho bytě. Taky je bohužel na UP. Má on nebo já nějaký nárok na nějaký příspěvek od sociální podpory?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

acrev
hodnocení

Najít si práci samozřejmě mám zájem a intenzivně hledám u známých, v okolí, na internetu. Jenže čerstvý absolvent VOŠ se hodí snad jen na prodávání výrobků v podobě obchodního zástupce (a z toho má provize) a nebo nabízení produktů přes telefon (telefoní operátorka).

pacourek*
hodnocení

0x

podivejte se na adresu mpsv .cz tam najdete odpověd na vaší otazku

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Nárok na dávky státní sociální podpory vzniká dle výše životního minima. Sčítají se příjmy všech členů společné domácnosti.

Více a podrobně na: mesec.cz/...

iz*
hodnocení

0x
Registrace na úřadu práce není povinností, nýbrž právem nezaměstnaných. Uvádíte zkušenosti z práce na dohodu v životopise? Mohly by Vám pomoci v případě, že by se na jednu pozici hlásilo více absolventů. Jak hledáte práci, využíváte možnosti umístit životopis v pracovních portálech a hledáte v jejich nabídkách? Můžete také zdarma inzerovat v některých tištěných periodikách. Na webu Annonce.cz můžete pravidelně zadávat inzeráty zdarma prostřednictvím internetu (založíte-li si u Annonce.cz profil, budete mít správu inzerátů snazší ), možností je samozřejmě více. _ Odkazy k hledání práce: Annonce - hledání práce Annonce - zadání inzerátu Jobs.cz Práce.cz Eures (volná místa) Eures v češtině Volná místa na úřadech práce Portál MPSV (zadání inzerátu) _ Dávky státní sociální podpory či pomoci v hmotné nouzi se odvíjejí od životního minima (ŽM) a od příjmů všech společně posuzovaných osob. ŽM pro dvoučlennou domácnost činí v roce 2012 měsíčně 5.970 Kč. První možností by bylo požádat o příspěvek na bydlení. Přiměřené náklady na bydlení pro dvoučlennou domácnost zjistíte z tabulky v níže uvedeném odkazu. Přiměřené náklady závisí na typu bydlení a na velikosti obce/města, kde žijete, a pohybují se od 6.042 do 8.157 Kč měsíčně. Nepokryje-li 30 % (v Praze 35 %) Vašich příjmů Vaše náklady na bydlení, budete mít nárok na příspěvek na bydlení. Budete muset doložit své příjmy, potvrzení, na základě čeho byt/dům (např. nájemní smlouvu, výpis z katastru, ...) užíváte a výši nákladů na bydlení (potvrzení o zálohách na energie a o platbách nájemného). Pokud by po odečtení přiměřených nákladů na bydlení zbývala domácnosti částka nižší než ŽM, mohli (otec nebo Vy) byste zkusit požádat o příspěvek na živobytí. V případě dávek pomoci v hmotné nouzi se posuzují nejen příjmy všech společně posuzovaných osob, ale i majetek. Máte-li Vy nebo otec např. auto, na pomoc v hmotné nouzi pravděpodobně "nedosáhnete". _ Odkazy k sociální pomoci: Sociální poradce (ověření případného nároku na dávku/y) Příspěvek na bydlení Příspěvek na živobytí Životní minimum doplněno 07.08.12 15:59:

Dotaz pro admina: Proč se nevkládají odkazy?

doplněno 07.08.12 16:35:

Zkusím ještě odkaz na stránku zde na Poraďte.cz - měly by tam být funkční alespoň odkazy na sociálku .

doplněno 07.08.12 20:00:

Zákoník práce pojem brigáda nezná, pracovat můžete jenom na základě pracovní smlouvy nebo dohody.

Jste-li registrován na ÚP, můžete vykonávat jenom zaměstnání s výdělkem (v případě dohody odměnou) do 4.000 Kč měsíčně. Zmaměstnání musíte ÚP oznámit a doložit písemnou smlouvou nebo dohodou nejpozději v den nástupu do zaměstnání (radši ale dříve), jinak Vás ÚP vyřadí z evidence a budete si muset navíc sám hradit zdravotní pojištění. Na konci měsíce budete muset doložit potvrzení zaměstnavatele o výši příjmu.

Vydělané peníze Vám nikdo nevezme, ale započtou se do příjmů domácnosti při posuzování nároku na dávky za další kalendářní čtvrtletí.

acrev
hodnocení

POkud by můj otec pobírat příspěvek na bydlení (jsme v bytě dva lidi, oba nepracující, registrování na UP), případně ještě nějaký sociální příspěvek, mohu mít narazovou brigádu, např. dva dny? Seberou mi tyto vydělané penízky? Předpokládám,že někde musím tento výdělek na brigádě přiznat. Co se stane pak?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]