Nejste přihlášen/a.
Dobrý den může mi někdo poradit jestli to půjde moje maminka je nezaměstnaná má 56 let je jíž na sociálce Ted musí vykonávat 80 měsíčně, jelikož bydlí semnou v domě já mám plat zhruba nejmenší v letě 12500kč ten plat není stejný +třeba 1000-1500kč rozdíl no prostě zaleží, jestli se děla víc nebo ne a jsme ve společné domácnosti nemá podle sociální pracovnice nárok na sociální dávku
a vůbec ji nezajímalo, jestli má na oblečení ,léky ,a jiné potřeby dokonce ji nezaplatí ani odpady (500kč)které se musí platit
existuje nějaká možnost, aby dostala aspoň 2000kč měsíčně které jsou pro ni
Připadá mi, že na úřadě kde chodí, jsou prostě zaujatí a vůbec danou věc neřeší tak jak byse mělo, jedou prostě podle tabulek
já mám své náklady na bydlení jako benzín,elektřina ,jídlo ,pojistky, příprava paliva na zimu docela jeto podraz od našeho státu
Pro přiznání dávek státní sociální pomoci (např. příspěvek na bydlení) a dávek pomoci v hmotné nouzi (např. příspěvek na živobytí) se vychází z částek životního minima všech společně posuzovaných osob (všech osob tvořících společnou domácnost) a z jejich příjmů.
Žijí-li ve společné domácnosti dvě dospělé osoby, činí životní minimum domácnosti 5.970 Kč měsíčně. Pokud by Vám po odečtení přiměřených nákladů na bydlení zbývala částka nižší než životní minimum, mohly by maminka zkusit požádat o příspěvek na živobytí.
Další možností by bylo požádat o příspěvek na bydlení. Přiměřené náklady na bydlení pro dvoučlennou domácnost zjistíte z tabulky v níže uvedeném odkazu. Přiměřené náklady závisí na typu bydlení a na velikosti obce/města, kde žijete, a pohybují se od 6.042 do 8.157 Kč měsíčně. Nepokryje-li 30 % (v Praze 35 %) Vašich příjmů Vaše náklady na bydlení, budete mít nárok na příspěvek na bydlení. Budete muset doložit své příjmy, potvrzení, na základě čeho byt/dům (např. nájemní smlouvu, výpis z katastru, ...) užíváte a výši nákladů na bydlení (potvrzení o zálohách na energie a o platbách nájemného).
Odkazy: Příspěvek na bydl/... Příspěvek na živo/... Životní minimum
doplněno 19.07.12 22:37:Ověřit případný maminčin nárok na dávku/y si můžete v sociálním poradci .
Pokud Vaše matka opravdu nemá nárok na sociální dávky, tak s tím nic neuděláte. Záleží to na mnoha aspektech, na výdělku ve společné domácnosti, kolik osob žije v domácnosti apod.
Pokud berete 12 500,- plat, o dost překračujete limit 8 000,-, což je limit, kdy se začíná vyplácet sociálka. To bude asi hlavní důvod, proč matka nic nedostane, Váš plat je dostatečný a vysoko nad limitem chudoby. Beru to dle zákona, tak se prosím nezlobte, nemyslím to nijak zle.
Kdyby přece jen chtěla matka sociálku (Z ÚP nic nebere? Je na ÚP registrovaná?), tak pokud máte doma auto, barevnou televizi apod., tak si to sociálka přijde zkontrolovat a může Vám doporučit, abyste tyto věci prodaly.
Pokud Vaše matka pracovala, měla by pobírat příspěvky od ÚP.
Bohužel ÚP nebere už nějakou dobu nic auto bpotřebuji nebo se jinak nemá dostat do práce takže na prodej nepřipadá v uvahu
televize atd. bych asi prodal jedině v opravdu v nouzové situaci podle socialní pracovnice je tv,pračka,lednice a standartní vybavení domacnosti a když by řekla že to mám prodat to by mě asi museli potom zavřít za poškozování cizí věci teda státu
Já Ti odpovím takto.Můj plat je letos v průměru 12 000kč,syn se studiích se připravuje na budoucí povolání a manželka je dva a půl roku bez práce a nárok není na nic,dokonce i když dcera bez práce po matuře bydlela doma a občas udělala brigádu za max 5000 ,jen platit!S odpadem jsem úřednici usmlouvali na 500 měsíčně a přesto poslala upomínku že nedastali platby včas.
Zažádejte si v první řadě o příspěvek na bydlení,tam se nepídí zda máte nebo nemáte televizi.Pokud ani to nestačí tak si můžete zažádat o jiné dávky-doplatek na bydlení,tam musíte přiznat zda vlastníte něco cenného-obrazy a tak,auto.Určitě se do toho nepočítá běžné věci jako pračka nebo televize(teda pokud není za 100tis.:D.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.