Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soc. dávky, příspěvky,příspěvek na bydlení?

Od: gasssolina odpovědí: 6 změna:

Chtěla bych poprosit o radu, pokud se někdo vyzná...

Mám kamarádku, která vyrostla u babičky. Matku v podstatě nezná, otec neznámý, blízcí příbuzní po smrti babičky nejsou. Bydlí v garsonce na sídlišti, žádný luxus, s nájmem 6100 (komplet), což je u nás víc než slušné, levněji snad bydlet nelze. Měla slušné zaměstnání, odkud ji ovšem v rámci úspor propustili. Dlouho hledala práci, ale u nás to není zrovna lehké... Vzala teď alespoň místo operátorky u taxi služby, ale plat je žalostný - 11tis hrubého, což je nějakých 9.600,- čistého. Sice se porozhlíží po jiném místě, ale těch je tady opravdu malinko. Chtěla jsem se zeptat, jestli má člověk chodící do práce, ale vydělávající málo, nějakou možnost soc. dávek,příspěvku na bydlení atp. Problém je, že hlášená je na úřadu, protože majitel bytu nepovolí trvalé bydliště. V dávkách se vůbec neorientuji. Kamarádka je slušný, šetrný člověk, snaží se přivydělat si brigádami apod. ale hlavně teď o prázdninách nejsou ani ty. Zrušila si internet, telefon má s nulovým paušálem... šetří kde může. Bohužel má celiakii a tedy její potraviny jsou o hodně nákladnější na pořízení a musí si kupovat kvalitnější věci. Z těch 3.500,-měsíčně se ale vyžívá dost těžko (500,- doprava, nějaké doplatky na léky...)

Ráda bych jí pomohla, ale půjčka nic nevyřeší a na dotování také nemám příjem. Chtěla bych vědět, zda má na něco nárok a nebo dostávat mohou jen ti, co nepracují a pracovat nechtějí? Z čeho žijí prodavačky, uklízečky atp. s podobnými platy, pokud jsou samy, bez partnera?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

socialnipracovnice*
hodnocení

1x

Co se nároku na dávky týče, je to bohužel tak, jak píše ivzez. Značná část sociálních dávek se týká péče o nezaopatřené děti, což ještě není případ Vaší kamarádky. Vzhledem k tomu, že její příjem je vyšší než její životní minimum - 3.410 Kč - mohla by mít nárok jen na příspěvek na bydlení. Na ten by ale mohla mít nárok pouze tehdy, pokud bude mít v bytě, ve kterém bydlí, trvalé bydliště. Pokud má kamarádka celiakii, mohla by si zkusit zažádat o příspěvek na péči, i když šance ho získat "pouze"na základě celiakie je dost malá. Více informací o příspěvku na péči je tady: portal.mpsv.cz/.... Na jiné dávky mít bohužel nárok nebude.

vlazy*
hodnocení

1x

Těch nějakých 9600,- čistého a k tomu ještě občas něco málo přivydělané brigádami je sice dost hodně málo a rozhodně to není žáden luxus, ale na normální přežití pro jednu osobu by to snad mohlo stačit. Je třeba si uvědomit, že jsou i lidi kteří by byli rádi kdyby měli příjem alespoň tolik, např. důchodci s nejnižšími důchody, někteří invalidi, nezaměstnani. Jestli má ta tvoje kamarádka nárok na nějaké sociální dávky nebo nějakou podporu nevím. Pokud by na něco z toho nárok měla tak bych rozhodně doporučil neváhat a požádat o to. My všichni dáváme státu nemalé peníze formou daní a různých poplatků tak ať i nám z toho stát také něco dá pokud máme na něco nárok. Politici se dívají hlavně kde nám obyčejným lidém peníze sebrat tak ať nám občas i něco z toho dají a nerozdělují si to hlavně mezi sebou.

doplněno 29.07.12 23:02:

Nevím to určitě, ale pokud ta tvoje kamarádka vlastní nějaké věcí které nejsou nezbytné k životu (televize, počítač atp.) tak se možná i to při požádání o nějaké sociální dávky prověřuje zdfa by to nemohla prodat a získat tak nějaké peníze místo sociálních dávek. Stát to má velmi dobře promyslené, tak aby na těch sociálních dávkách náhodou někdo nezbohatnul.

Vlazy, moje řeč. Pokud má ta paní opravdu na nějaký příspěvěk nárok. Dostane ho. Ale je třeba zajít na příslušný úřad, ne se vypovídat u kamarádky. Ta jí ho přidělit nemůže.

doplněno 29.07.12 23:17:

A ještě doplním, proč jsem tak vehementní. Mám to toti v blízkém sousedství. Proto vždy reaguji na tyto otázky. není pravda, že sociální podpora je jen pro cikány. Ta paní je jako já, "bílá". Ale je faktem, že než jí byla dávka přiznána, přišli se k ní podívat, jestli je pravda to, co uvádí. Jednalo se o podporu v hmotné nouzi. Co se týče příspěvku na bydlení, tam to je jiné, tam musí jenom doložit příjem a výdaje. To nevím jistě, ale zeptám se jí na to a doplním. Ale jedno vím na sto procent, dostává od státu několik tisíc měsíčně. Takže možné to je.

iz*
hodnocení

0x

Doporučila bych nenavážet se do jiných skupin obyvatelstva.

___ Vše se odvíjí od trvalého bydliště a od životního minima (letos 3.410 Kč pro samostatně žijící osobu).

Má-li kamarádka nájemní smlouvu, ať si s ní zajde na úřad a přihlásí se k trvalému pobytu v místě, kde bydlí (nejde-li o podnájem, nemůže jí to majitel zakázat).

Bez trvalého bydliště nemůže kamarádka získat příspěvek na bydlení a obávám se, že kamarádka nebude mít nárok na jiné dávky.

___ Právě jsem odpověděla na hodně podobný dotaz , podívejte se tam na odkazy, abych sem nekopírovala totéž.

hodnocení

0x

Já teda nevím, ale proč se neobrátit přímo na příslušný orgán v místě bydliště? Tady to nevyřeší ani "sociálnípracovnice", ani nkdo jiný z nás. To jsou jenom rady které nikam nevedou. Řekněte kamarádce, aby se obrátila na skutečný úřad osobně a předložila svůj životní příběh. Jsem si skálopevně jista, že pokud bude splňovat podmínky k tomu, aby jí byly vyměřeny nějaké příspěvky na bydlení, tak je určitě obdrží. Vím, o čem mluvím, nekecám. Jsou tam lidé, kteří umí naslouchat a fokáží i poradit, nebo hledat nějaké východisko. Ale opravdové východisko z nouze. Věřte mi. Pokud je Vaše kamarádka v tísni a může to doložit, bude jí pomoženo. Napište mi pak vnitřně, jak to dopadlo. Jestli budete ovšem chtít, to je samozřejmé.

vlazy*

Té kamarádce samozřejmě přejí aby se ji nějak pomohlo nějakými sociálními dávkami nebo příspěvkem na bydlení. Z vlastní zkušenosti ale vím, že né vždy je něco takového až tak jednoduché získát, hlavně když se v tom někdo příliš nevyzná. Je to někdy i psychicky náročné. Ne všude jsou lidí na těch různých úřadech natolik ochotní aby s tím někomu pomohli a někteří i hledají důvody jak ty různé dávky a příspěvky zamítnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]