Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bez trvalého pobytu

Od: nisvkkaui odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, dostala jsem se do pekelné situace, kdy mě chce majitel bytu kde mám trvalý pobyt odhlásit. Bohužel v tuto chvíli jsem se ocitla i bez domova tak přespávám u známích kde to bohužel taky nejde dlouho. Práci na HPP zatím nemám pouze brigádně a to si více jak 4000 nevydělám, proto bohužel není možné si sehnat vlastní podnájem když ani podporu v nezaměstnanosti nemám. Mou hlavní otázkou je zda mám nárok na nějaký sociální příspěvek a v jaké výši. Aby bylo možné se co nejdříve postavit na vlastní nohy. Předem Vám všem děkuji za dopověd.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Jste-li registrovana na úřadu práce (= můžete-li prokázat, že si zaměstnanání aktivně hledáte), a získáte-li bydlení s nájemní smlouvou, můžete požádat o příspěvek na bydlení. K získání příspěvku je potřeba doložit, že v bytě bydlíte na základě nájemní smlouvy (v případě vlastního bytu se dokládá výpis z katastru nemovitostí) a skutečnou výši nákladů na bydlení za uplynulé kalendářní čtvrtletí (formuláře získáte na kontaktním místě úřadu práce, vyplněné formuláře Vám potvrdí majitel bytu a dodavatelé energií). Příspěvek na bydlení tedy lze získat až po nějaké době, nezískáte jej hned při uzavření nájemní smlouvy. Dále budete muset doložit výši příjmů, potvrzení o evidenci na ÚP si kontaktní místo stáhne samo.

Vzhledem k výši životního (od 1. 1. t.r. pro jednu osobu 3.410 Kč) a existenčního (2.020 Kč měsíčně) minima se domnívám, že na jiné dávky nárok mít nebudete.

Přesné informace získáte na kontaktním místě úřadu práce.

___ Informace na webu MPSV a na Portálu MPSV:

Životní minimum

Státní sociální p/...

Pomoc v hmotné nouzi

___ Informace na Portálu MPSV:

sociální tematika

sociální poradce

___ Poznámka: Státní sociální pomoc ani pomoc v hmotné nouzi neslouží k poestavení se na vlastní nohy, ale pomáhá přežít.

doplněno 29.07.12 20:22:

Oprava: ... postavení ...

Máte pravdu Ivzes. Asi v tom oboru pracujete. Jde o pomoc v hmotné nouzi, tedy o přežití.To si někdy mladší lidé pletou. Nejedná se o to, aby stát pomáhal mladým lidem k tomu, aby měli "čas" se postavit na "vlastní nohy". Já znám dost mladých lidí, kteří se na ně stavět nebudou v případě, že jim bude někdo pomáhat. Proč by se namáhali? Ale tito lidé budou křičet nejvíc.

zabu

ivzez má pravdu, tak to funguje. Bohužel nikoho nezajímá, za co, nebo z čeho, má ten člověk platit ty tři měsíce nájem, aby mohl doložit náklady na bydlení. Je to jako začarovaný kruh. Bez příspěvku na bydlení nemáte na nájem, a bez nájmu nemáte doklad o placení. Komentář asi netřeba. Jednou jsem takhle pomohl své známé. Museli jsme to udělat podvodem, a napsat jí ty tři potvrzení zpětně. Podvod? Ano, ale s naprosto čistým svědomím. Částku do 20.000 nemusím danit, a ona dnes spokojeně bydlí, a příspěvek na bydlení dostává. Nájem prý platí. Když tenhle začarovaný kruh neumí rozetnout stát, tak mám alespoň dobrej pocit. Proč to píšu? Chytrému napověz, hloupého ...

pacourek*
hodnocení

2x

Obavám že to bez trvalé adresy nepujde.Jedna z podmínek k čerpaní sociální davek je trvalá adresa i kdyby byla na ubytovně(adresa na městký uřad se nepočítá)

nisvkkaui
hodnocení

tak to se bohužel nedá nic dělat děkuji :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]