Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dostala jsem se do pekelné situace, kdy mě chce majitel bytu kde mám trvalý pobyt odhlásit. Bohužel v tuto chvíli jsem se ocitla i bez domova tak přespávám u známích kde to bohužel taky nejde dlouho. Práci na HPP zatím nemám pouze brigádně a to si více jak 4000 nevydělám, proto bohužel není možné si sehnat vlastní podnájem když ani podporu v nezaměstnanosti nemám. Mou hlavní otázkou je zda mám nárok na nějaký sociální příspěvek a v jaké výši. Aby bylo možné se co nejdříve postavit na vlastní nohy. Předem Vám všem děkuji za dopověd.
Jste-li registrovana na úřadu práce (= můžete-li prokázat, že si zaměstnanání aktivně hledáte), a získáte-li bydlení s nájemní smlouvou, můžete požádat o příspěvek na bydlení. K získání příspěvku je potřeba doložit, že v bytě bydlíte na základě nájemní smlouvy (v případě vlastního bytu se dokládá výpis z katastru nemovitostí) a skutečnou výši nákladů na bydlení za uplynulé kalendářní čtvrtletí (formuláře získáte na kontaktním místě úřadu práce, vyplněné formuláře Vám potvrdí majitel bytu a dodavatelé energií). Příspěvek na bydlení tedy lze získat až po nějaké době, nezískáte jej hned při uzavření nájemní smlouvy. Dále budete muset doložit výši příjmů, potvrzení o evidenci na ÚP si kontaktní místo stáhne samo.
Vzhledem k výši životního (od 1. 1. t.r. pro jednu osobu 3.410 Kč) a existenčního (2.020 Kč měsíčně) minima se domnívám, že na jiné dávky nárok mít nebudete.
Přesné informace získáte na kontaktním místě úřadu práce.
___ Informace na webu MPSV a na Portálu MPSV:
___ Informace na Portálu MPSV:
___ Poznámka: Státní sociální pomoc ani pomoc v hmotné nouzi neslouží k poestavení se na vlastní nohy, ale pomáhá přežít.
doplněno 29.07.12 20:22:Oprava: ... postavení ...
Máte pravdu Ivzes. Asi v tom oboru pracujete. Jde o pomoc v hmotné nouzi, tedy o přežití.To si někdy mladší lidé pletou. Nejedná se o to, aby stát pomáhal mladým lidem k tomu, aby měli "čas" se postavit na "vlastní nohy". Já znám dost mladých lidí, kteří se na ně stavět nebudou v případě, že jim bude někdo pomáhat. Proč by se namáhali? Ale tito lidé budou křičet nejvíc.
ivzez má pravdu, tak to funguje. Bohužel nikoho nezajímá, za co, nebo z čeho, má ten člověk platit ty tři měsíce nájem, aby mohl doložit náklady na bydlení. Je to jako začarovaný kruh. Bez příspěvku na bydlení nemáte na nájem, a bez nájmu nemáte doklad o placení. Komentář asi netřeba. Jednou jsem takhle pomohl své známé. Museli jsme to udělat podvodem, a napsat jí ty tři potvrzení zpětně. Podvod? Ano, ale s naprosto čistým svědomím. Částku do 20.000 nemusím danit, a ona dnes spokojeně bydlí, a příspěvek na bydlení dostává. Nájem prý platí. Když tenhle začarovaný kruh neumí rozetnout stát, tak mám alespoň dobrej pocit. Proč to píšu? Chytrému napověz, hloupého ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.