Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se dá uplatnit jako výdaj u podnikání

Od: samadoma* odpovědí: 8 změna:

ahoj ,mám dotaz ,když je bývalý manžel osvč ,(obor zednictví) ,nevede si knihu jízd ,má za lonský rok na zálohách na zdr .i soc.pojištění uhrazeno nula v obou případech ,čili dluh v řádu desítek tisíc korun ,přiznal příjem 265000 za rok z toho 160000 výdaje za stejný rok ,co může být zahrnuto v oněch 160000 kč ,když neplatí celý rok žádné zálohy ,nevede knihu jízd ,jak může být v přehledu příjmů a výdajů uplatnováno jako výdaj něco ,co vlastně prokazatelně neplatí? (zdr.,soc.atd) ,možná svůj dotaz neformuluji správně ,ale nějak mi to celé odporuje proti sobě ,vidím že dluží na zálohách ,přesto uplatnuje výdaje v takové výši ,co v tom může být? Z faktur jsem se dočetla ,že v průběhu 3měsíců přijal v hotovosti 265tis.kč ,další měsíce vůbec nepřiznal do danového přiznání ,přestože vím bezpečně ,že pracoval celý rok ,čili jeho příjem je daleko vyšší ,já se chystám zažalovat o zvýšení výživného ,poněvadž platí na dítě pouze 1100kč už 8let a tyto cifry mně opravdu dráždí*blee* vzhledem k tomu ,že mi bývalý tvrdí ,že si nemůže dovolit zvýšit a dokonce uvažuje o snížení...

Zajímá mě zkrátka ,zda může uplatnit zálohy na zdravotním a sociálním jako výdaj ,když ho prokazatelně neplatil celý rok?je to vůbec možné? Jinak mě nenapadá ,co může jako výdaj uplatnovat v takové výši ,když dělá sám (bez zaměstnanců ) ,jak tvrdí úřadům ,já vím ,že dva dělníky pomocníky má ,zřejmě ale na černo...jak se v tom mám zorientovat? Děkuji za postřehy a rady

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

2x

Samadoma... soc. a zdr. poj. se nezahrnuje do standardních výdajů/nákladů spojených s podnikáním. Máte příjem, z toho jdou zálohy na zmiňovaná pojištění a ze zbytku jdou výdaje. Pak vám zůstane výdělek, z kterého se odvede daň. Jsou dvě možnosti uvedení nákladů - podle skutečnosti nebo paušálně v %. Do přiznání pak dáte to, co vám "vyjde" lépe. A u zedníků (pokud se to od roku 2009 nezměnilo) je paušál na výdaje až 80%.

samadoma*
hodnocení

80% je opravdu dost *sok*

to tak vypadá ,že od soudu opět odejdem poražení a on vysmátý ,ale napadá mně v souvislosti s tím otázka ,zda by u soudu měl ta procenta konkretizovat ,vždyt já mohu oponovat ,že je to jeho záměr ,jak se vyhnout odpovědnosti ,bude mi to muset u soudu nějak vysvětlit,ne mě ,ale soudu samozřejmě? Já vím ,že tohle jsou asi otázky pro právníka ,na něm by bylo dokazování ,ale věřte mi ,to napětí kolem toho ,strach ...Mění se mi totiž na podzim bytová situace .Naše město privatizuje byty a u nás v domě je procentní většina pro ,musím ale složit členský vklad družstvu ,který je pěticiferný ,což nebude v mém případě možné bez zadlužení ,nebo prodeje majetku ,a navýší se mi také zase o něco bydlení ,čili ,pokud prohraju soud...asi se zblázním

karol*

Těch 80 % je dáno zákonem o dani z příjmu, takže on je obhajovat nemusí. Možná byste opravdu měla nejdřív kontaktovat právníka, jestli to má vůbec smysl vyhazovat peníze za soud. Třeba se tady toho nějakej právník chytne... Na druhou stranu, alimenty ve výši 1100 Kč je hodně málo, zejména pokud to platít už 8 let (jestli jsem to dobře pochopila).

karol*

A když budete argumentovat novou a horší bytovou situací, pak by to mohlo projít ...

buss
hodnocení

0x

Třeba rady...
poradte.cz/...
Jinak zákon o daních z příjmu. A poptat se u jeho finančnice na FÚ pokud je ochotna o tom jednat, to je ještě lepší, ona to pak bude případně vyřazovat z účetnictví. Vy jste viděla jeho daňové přiznání, co dal na FÚ? Pokud dluží, může jednoho dne čekat exekucu.

karol*

Na finančáku Vám to neřeknou, nesmí. Leda by to nařídil soud.

iz*
hodnocení

0x

To, že někdo celý rok pracuje, ještě neznamená, že mu všichni odběratelé pravidelně platí (z toho může mimochodem vzniknout i druhotná insolvence OSVČ). Odkud víte, co zaplatil či nezaplatil, jak víte, že neodvádí povinné zálohy na pojištění, jak víte, že se s OSSZ a se zdravotní pojišťovnou nedohodl?

V určitých případech se zálohy na pojištění neodvádějí měsíčně, ale platí se až po skončení roku.

- Myslím, že byste se neměla zabývat tím, co/jak Váš bývalý partner (ne)dokládá či (ne)hradí, ale že byste měla zajímat výhradně o prospěch svého dítěte/svých dětí. Podejte soudu návrh na zvýšení výživného (zkuste navrhnout cca 3.000 Kč měsíčně na jedno dítě). Na soudu pak bude, aby posoudil situaci a na Vašem bývalém partnerovi, aby vše doložil, případně napravil. Můžete zkusit požádat o zvýšení výživného 3 roky zpětně.

samadoma*
hodnocení

no vím to všechno z jeho papírů ,při stěhování ,(malování) jsem měla možnost do nich nahlédnout ,jelikož je měl uloženy jinde ,než ve svém bytě ,on samozřejmě vůbec netuší ,že jsem do toho koukla ,jen jsem zjistila ,že je na něj uvalena exekuce za dlužnou částku starou 3roky ,pak jsem viděla asi 15faktur ,které nešly pod 45000kč no a pak přehled o příjmech a výdajích .které loni přiznával ,a tam mi ty výdaje nebyly moc jasné ,až nyní ,jak píše Hanka ,že se to dá uplatnovat procenty ,už se mi to začíná jevit pochopitelněji . Zkrátka když to shrnu ,tak jsem se zhrozila ,že dostal exekuci za věc starou 3roky ,která byla v částce do 5tisíc ,ale narostla 4kráte tolik ,nerozumím ,proč nezaplatil při jeho příjmech částku mnohem dříve ,mezitím od té doby koupil 2x auto ,renovoval byt ,evidentně nouzí netrpěl .Víte to všechno řeším jedině v zájmu dětí ,a proto ,že už jednou si snížil příjem na takovou hranici ,že nám soud nevyhověl a on odcházel s úsměvem ze soudní síně. Proto mám důvodné obavy ,zda opět nepracuje na záměrném snižování příjmu. Děkuji za rady

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]