Nejste přihlášen/a.
Bývalý zeť mi dluží 65 tisíc. Půjčka byla na poplatky s koupí a přestěhováním do chalupy na venkově (na hypotéku kterou občas splácí). Písemné uznání dluhu mám, rovněž pís. dohodu o měsíčních splátkách. Nic z toho neplní, za 6 let nesplatil ani korunu. Dluhy nadělal předtím i potom, na nemovitost je nyní několik exekucí. Po rozvodu s dcerou (se 3 nezaopatř. dětmi se odstěhovala) posílá výživné jen občas a v minim. částkách. Znova se oženil. V domě dál bydlí i podniká, dům je zřejmě neprodejný. Vyrábí tam keramiku kterou prodává přes internet, na různých trzích, nebo vozí obchodníkům. Zisky umí minimalizovat, takže neplatí daně a i jinak je "nemajetný".
Poraďte jak na takového rafinovaného příživníka!? Sám jsem v kritické fin. situaci a neumím jej donutit alespoň k nějakým splátkám. - Karel
Existují firmy, které od tebe směnku odkoupí a pak si to vymáhají. Zřejmě ti nedají celou částku, ale tu stejně nikdy nedostaneš a mohlo by ti to vytrhnout trn z paty. Zkus webovky vymahanidluhu nebo najít dle googlu. Obávám se, že klasickou soudní cestou toho moc nezmůžeš a bude to trvat dlouho. Pokud nechceš volit vyloženě nezákonou cestu, mohli by ti na těch stránkách pomoci zákonně.
Podat udání na finační úřad, že neplatí či řádně nepřiznává daně. Za to může být obviněn z podvodu krácení daní a hrozí mu také vysoké pokuty a odebrání živnosti. Podat trestní oznámení, že předstírá, že je nemajetný a přitom podniká, slušné vydělává, ale dluh Vám nesplácí. Na to je paragraf poškozování věřitele za což může být odsouzen k trestu odnětí svobody na 2roky až 8let nepodmíněně. A pak ještě platí Vaší dceři jen občas a v min. částkách výživné na její nezletilé děti. Tam by na něho měla dcera podat trestní oznámení za neplacení výživného podle toho jako mu ukládá soud. Na to je rovněž § v rámci trestního řízení. Takže máte toho na něho dost. Je však nutné jednat rychle neboť po třech letech může být pohledávka opravdu promlčena i přestože máte od něho písemné uznání dluhu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.