Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
v zhruba polovině července mi končí rodičovská dovolená a zaměstnavatel mi oznámil že pro mě nemá práci a dostanu výpověď pro nadbytečnost. Vzhledem k tomu, že mi nabízí občasnou práci během výpovědní doby dohodly jsme se i z důvodů na mé straně na neplaceném volnu po necelé 3 měsíce včetně výpovědní doby.
účetní mě ale upozornila že bych měla odpracovat alespon 21 dnů aby se mi poté podpora počítala z výše mé mzdy. také mi zaměstnavatel oznámil že mám nárok na 5 dnů dovolené, čímž si ale nejsem jistá, protože po celou dobu na rodičovské nepracuji a v případě neplaceného volna také nebudu mít žádný odvod - mimo to že si na pojištovně nahlásím že pečuji o dítě do 4 let.
chtěla bych se zeptat jestli tedy pro výpočet podpory z mé mzdy musím odpracovat všech 21dnů po návratů do práce během výpovědní lhůty a zbytek na neplaceném volnu, nebo postačí jen jeden den.
děkuji
Nemusíte odpracovat celých 21 dnů, ale bylo by lépe odpracovat více než jeden den a pracovat hlavně před ukončením pracovního poměru.
Jestli jste ještě o neplacené volno nepožádala, doporučila bych v červenci nastoupit do zaměstnání a trvat na přidělování práce podle pracovní smlouvy. Nebude-li pro Vás zaměstnavatel mít dostatek práce, bude Vám muset platit náhradu mzdy za překážku na jeho straně.
Pokud byste do práce nenastoupila, nepřihlížel by ÚP k potvrzenému pravděpodobnému výdělku. Jestli nastoupíte a alespoň několik dnů odpracujete, nebude se za Vaše poslední zaměstnání považovat náhradní doba (RD). V takovém případě se podpora vypočte i z pravděpodobného výdělku.
dobrý den,
takže jestli to chápu správně stačí tazatelce nastoupit do práce dejme tomu 10.7. pracovat třeba do 15.7. a poté být na neplaceném volnu kdy se bude starat o dítě po celou dobu výpovědní doby a úřad by měl počítat podporu z její mzdy?
Miminka by měla po skončení RD (den po 3. narozeninách dítěte) nastoupit do zaměstnání a trvat na přidělování práce odpovídající pracovní smlouvě.
Podle dotazu maminka pravděpodobně po nástupu obdrží výpověď pro nadbytečnost (§ 52 písm. c - s nárokem na odstupné).
Po celou výpovědní lhůtu je povinna pro zaměstnavatele pracovat a zaměstnavatel je povinen jí přidělovat práci. Nebude-li pro ni zaměstnavatel mít práci ani na dobu výpovědní lhůty, nechá ji doma na překážkách s náhradou mzdy a pro ÚP potvrdí pravděpodobný výdělek.
Já bych situaci řešila obráceně - požádala bych o neplacené volno do 31. srpna a od 1. září bych nastoupila do zaměstnání, aby před registrací na ÚP byla jako poslední doba pojištění práce nebo překážka na straně zaměstnavatele.
Podpora se nemůže počítat ze mzdy a v tomto případě ani z průměrného výdělku, protože v rozhodném období pro jeho stanovení (2. čtvrtletí t. r.) maminka žádný výdělek neměla/nemá. Podpora se vypočte z pravděpodobného výdělku.
Nedoporučovala bych požádat o neplacené volno a jenom chodit zaměstnavateli vypomáhat, trvala bych na přidělování práce podle pracovní smlouvy.
Dobrý den, jestliže Vám zaměstnavatel nemůže po návratu z RD přidělit na pracovní místo podle pracovní smlouvy, může Vám dát výpověď (ze které Vám náleží odstupné) a do konce výpovědní doby (minimálně 2měsíční) Vám musí zaplatit náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku - samozřejmě, že se Vás snaží přesvědčit, abyste požádala o neplacené volno, neboť tím ušetří peníze. Na to přistoupit nemusíte, to záleží na Vás.
Aby se Vám podpora počítala z průměrného výdělku, musíte v předchozím kalendářním čtvrtletí odpracovat alespoň 21 dnů. Vzhledem k tomu, že Váš pracovní poměr skončí pravděpodobně 30.09.2012, tak v předchozím čtvrtletí (4.-6./2012) stejně nebudete mít žádný den odpracovaný a pro ÚP Vám musí potvrdit pravděpodobný výdělek, který ÚP nebude zohledňovat a podporu Vám vypočítá podle průměrné mzdy v národním hospodářství - viz poradte.cz/....
V dotazu, na který odkazujete, šlo o jiný případ. Tam tazatelka nemohla nastoupit do zaměstnání, protože neměla zajištěno hlídání. Jejím posledním zaměstnáním (poslední dobou pojištění) by byla náhradní doba (RD nebo doba péče o dítě do 4 let věku ).
V tomto případě tazatelka zřejmě do zaměstnání nastoupí, takže ji bude ÚP posuzovat jinak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.