Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nepatří to tak úplně do sekce "podnikání", ale sekci "práce" jsem nenašla (možná jsem špatně hledala, v tom případě se omlouvám). Potřebovala bych poradit s jednou situací, vysvětlím "background":
Moji dva známí mají agenturu a nabízejí internetové služby mnoha firmám, kapelám apod. Na podzim je oslovila česká pobočka jedné mezinárodní velké firmy, že by také ráda využila jejich služby (nechci zde rozepisovat, o co konkrétně se jedná, ale dá se to přirovnat např. k redakční správě webu apod.). Tato česká pobočka ovšem oněm dvou kamarádům oznámila, že by rádi, aby práci vykonávala žena, protože výrobky oné firmy jsou určené ze 70% ženám. Jelikož se externě věnuji podobným službám, jak ti dva známí, a oni to o mě ví, tak oslovili mě. Firmě řekli, že ženu na tuto práci k dispozici mají.
S firmou uzavřeli smlouvu (mé jméno v ní nefiguruje). Já, protože se jedná spíše o kamarády než o známé, jsem se s nima dohodla pouze ústně. Na začátku mi řekli, jakou si představuju finanční odměnu. Řekla jsem 4000,- (jedná se o přivýdělek, ne full time job). Oni řekli OK, že budu mít ty 4000 a že si k tomu přidají peníze ještě pro sebe. Firmě navrhli 9000,-, firma řekla OK, že s tím souhlasí a že s nimi tedy mohou podepsat smlouvu.
Jak už jsem psala výše, já jsem s kamarády nic nepodepisovala, jen jsem se dohodla, že mi každý měsíc budou posílat ony 4 tisíce na můj účet. Řekla jsem, že si plánuji založit Živnostenský list, takže jim mohu poslat fakturu. Oni řekli, že to je jedno, že mi to mohou posílat i tak...
Práce začala na začátku listopadu. V půlce prosince jsem jim napsala číslo účtu, aby mi poslali 4000 za listopad. Jeden z kamarádů řekl, ať pošlu fakturu, že mi obratem peníze zašle. Já jsem mu řekla, že ale nemám živn.list., tudíž nemohu poslat fakturu, on mi ale řekl, že s tím ŽL počítal a že si ho mám založit, že chce mít všechno vyplácení peněz v pořádku a že přes fakturu to bude ok... Bohužel poté byly svátky, nebyla jsem v Praze atd., nakonec si jdu ŽL založit pozítří.
Mezitím jsem se během listopadu dozvěděla, že firma nakonec ještě oněch 9000,- zvedla na 15000. Řekla jsem jim, že by tedy bylo fér, kdyby se moje odměna také zvýšila. Prý uvidíme na jaře, jak mi to půjde a potom možná...
Tato práce mě však naprosto ničí, jednání s onou mezinárodní firmou je děsné, e-maily s úkoly mi chodí téměř pořád, a to i večer. Bohužel musím být aktivní stále. Práce mě nebaví a je v úplně jiném časovém rozsahu, než jsem myslela. Firma zkrátka chce ode mě práci v hodnotě 15 000,-, já ovšem dostávám 4 000. Ale i kdybych dostávala třeba 10 000, tak je to jedno, protože opravdu jednání s touto mezinárodní firmou je katastrofální, práce strašná. Tudíž jsem se rozhodla skončit. Už nechci být v této práci ani o měsíc déle.
Řekla jsem si, že těm dvěma kamarádům to oznámím toto pondělí. Budu pracovat až do konce ledna a oni budou mít v podstatě 4 týdny na to najít si za mě někoho jiného. A teď následující problémy:
1. celkem oprávněně se bojím, že mi po založení ŽL nepošlou ti dva kamarádi výplatu za listopad, prosinec a leden. Mohu si za to já sama, když jsem s nimi nepodepsala žádnou smlouvu, já vím...
2. Bojím se jim to oznámit. Řeknou mi, že jsem to měla říct dřív, že podle nich žádnej problém v práci neni a ať si najdu náhradu sama.
3. Celkem oprávněně mi asi řeknou, že jím kazím tu zakázku. Ta mezinárodní firma taky bude hodně naštvaná, že se mění pracovník. Ale copak jsem mohla vědět, jak to bude probíhat?
Tady asi neni rady ani pomoci. Jen jsem se potřebovala vypovídat z toho, jak jsem pitomá. A jak se bojím těm dvěma téměř kamarádům v pondělí napsat, že končím, a zároveň pár dní potom jim poslat fakturu.
Podle mne to nejsou kamarádi, ale známí, kteří se na Vás přiživují.
Nemáte uzavřenu pracovní smlouvu ani žádnou dohodu o pracích mimo pracovní poměr (DPČ nebo DPP). Tzn., že pro ně pracujete na černo, což může mít nepříjemné důsledky pro Vás (pokuta až 100.000 Kč) i pro Vaše "kamarády"(pokuta od 250.000 do 10.000.000 Kč).
Teď bych doporučila "práci"pro ně okamžitě ukončit a pokračovat až po uzavření řádné smlouvy nebo dohody.
Protože smlouvu ani dohodu nemůžete uzavřít zpětně (to by byl podvod všech tří), ale až od data jejího podepsání, trvejte na takové odměně, která pokryje i dosud vykonanou práci.
Odvedenou práci jim vyčíslete a trvejte na odměně odpovídající náročnosti - časové i odborné. Při práci na DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně se neodvádí zdravotní ani sociální pojištění. DPP by pro tento případ mohla být nejschůdnější.
Vykonáváte odbornou práci (nevím z hlavy, do které skupiny prací patří, ale rozhodně nejde o práci odměňovanou nejnižší zaručenou minimální mzdou), odměna 4.000 Kč měsíčně tedy podle mne neodpovídá.
Doporučuji napřed dořešit rok 2012 a teprve potom se dohadovat dále.
___ Předpokládám, že od "kamarádů"nemáte ani objednávku, takže těžko můžete něco fakturovat.
Podle mne byste záležitost neměla řešit živnostenským oprávněním, nýbrž pracovně právním vztahem - pracovní smlouvou nebo DPČ či DPP.
doplněno 09.01.13 12:06:Konečně se mi podařilo najít Váš dotaz z 15. září 2012.
Vzhledem k tomu, že Vám Vaši známí neplatí za práci, bych nyní považovala za rozumné se obrátit přímo na zadavatele a informovat jej o situaci.
Můžete firmě sdělit, že u svých známých končíte, protože Vám neplatí za práci, a nabídnout jim, že pokud mají o Vaši práci nadále zájem, byla byste ochotna v ní pokračovat přímo na základě DPP.
Sjednáte-li odměnu do 10.000 Kč měsíčně, bude za Vás firma odvádět pouze daň, zdravotní a sociální pojištění ne. Tzn., že byste je vyšla levněji, než přes "kamarády".
Jestli nejste-li nikde zaměstnána, nebo jestli nestudujete, musela byste se nahlásit na své zdravotní pojišťovně jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) a hradit si sama zdravotní pojištění (zakalkulujte do odměny).
Zdravotní pojištění OZP v r. 2012 činilo 1.080 Kč měsíčně, myslím, že se v r. 2013 částka nezměnila (ale ještě si to ověřte).
Ad 1
Ano, to se může stát, dokonce bych řekl, že je to velmi pravděpodobné vzhledem k vámi popisovaným okolnostem.
Ad 2
Chápu, že není úplně příjemné říct jim, že vaše spolupráce s nimi končí, ale nedá se nic dělat. Když vaši přátelé neustále mění podmínky (napřed že je to bez ŽL OK, pak ne atd.) a nelze se s nimi dohodnout, je to asi zřejmě jediná cesta.
Ad 3
Říct to můžou, pokud by jim na zakázce opravdu záleželo a nikoho jako vy mít nebudou, budou vás přemlouvat a třeba vám vyplatí zálohu, abyste pro ně i nadále pracovala. Samozřejmě by bylo nejlepší celou tuhle záležitost zlegalizovat (a teď nevím, jestli by to nešlo třeba v rámci dohody o provedení práce nebo činnosti).
Hodně štěstí
Je zřejmé, že kamarádi o náročnosti vaší práce vědí, protože se zdvihla odměna z 9 tisíc na 15. Není od nich fér, že vám odměnu také nezvýšili. Takže bych si nedělala starosti s tím, jestli budou mít dost času na sehnání náhrady za vás. Podle dohody bych doporučovala zajistit si výpis ze živnostenského rejstříku (dříve ŽL), předat jim fakturu s kratší dobou splatnosti (na faktuře pro vás si od nich nechat podepsat převzetí. Uzavřít s nimi dodatečně písemnou smlouvu, kde bude uvedena i povinnost vám platit dohodnutou částku, výpovědní lhůta a podmínky, kdy lze smlouvu ukončit okamžitě. Teprve až po uhrazení faktury jim sdělit, že končíte a jaké jsou důvody. (rozsah vámi zajišťovaných prací neodpovídá smlouvě a těmto pracem neodpovídá ani odměna atd). Myslím, že by jste takto mohla uspět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.