Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Morální dilema v práci

Od: pracantka odpovědí: 8 změna:

Ahoj.
Mám takový dá se říct "morální trable" :). Zkrátka nevím, jestli udělat jednu trochu sviňárnu, nebo se na to vykašlat. O co jde?
Moji dva kamarádi maj sdružení živnostníků (takže v podstatě něco jako agentura). Nechci říkat, na to konkrétně, protože to je na dlouhý vyprávění. Proto to vyměním za jinej job, kterej je ve svý podstatě dost podobnej a jde o to stejný. Dejme tomu, že vytváří webový stránky nějakejm internetovejm portálům a pak se o to pravidelně staraj. Maj celkem široký portfolium desítek různejch klientů.
Já dělám v podstatě to stejný, co oni, ale nemám živnosťák, ani žádnou agenturu, firmu a tak. Zkrátka se tomu věnuju tím způsobem, že si mě nějaká firma (klient) najme jako externistu a já pro toho klienta pracuju - jen pro něj.
No a ve čtvrtek večer mi ti dva kamarádi (nebo spíš známí, vídám se s nima tak jednou za půl roku náhodně) zavolali, že maj další den jít na pohovor k potenciálnímu klientovi, kterej ale chce, aby to na starost měla holka (žena) a ne muž. Tak jesti nechci jít s nima a dělat, že pro ně taky pracuju. Tak jsem řekla OK, proč ne, stejně se mi peníze hodí... Tak jsme tam šli, měli ten pohovor, bylo to tam super, prostě firma, pro kterou bych klidně pracovala. Myslím, že to působilo, že máme dost šanci. Kluci jim slíbili, že jim do pondělí pošlou finanční plán, na základě kterýho se ta firma rozhodne, koho z těch, co měla na pohovorech, se vybere. Netušíme, zda tam měli jednotlivce, agentury, firmy...
Tak jsme šli potom do hospody a promejšleli jsme ten finanční plán. Vyšlo z toho to, že si řekneme o cca 9 tisíc, z toho 4 tisíce budu dostávat já, zbytek si nechají kluci. O ten portál se samozřejmě budu starat já.
Jenže já jsem si uvědomila, že mám hroznou chuť v tý firmě pracovat sama za sebe. Že je mi líto, že neměli někde inzerát, abych se jim sama ozvala. Takže teď mám chuť napsat tý ženský, která s náma vedla pohovor, že pokud by měla zájem, mohla bych pro ně pracovat sama za sebe a poslat jí finanční návrh třeba na 5 - 6 tisíc, což by bylo ještě levnější, než ten finanční návrh, co dostane od kluků, ale zároveň bych měla víc. A hlavně, byla bych tam jako externista sama za sebe s možností postupu a tak.
Ale samozřejmě vim, že to je hnusný vůči klukum. Ale na druhou stranu, oni by mi dávali ty 4 tisíce, ale dalších 5 tisíc by si vzali oni, ačkoliv by na tom nijak nepracovali.
Mohou se stát následující situace:
1. nabídnu to tý ženský, ona mi řekne, že ano. Vybere mě, jim zavolá, že je nechce. Zřejmě se to kluci jednou dozví a zabijou mě :D.
2. nabídnu to tý ženskký, žekne, že ne a řekne to klukum. Ti mě zabijou a samozřejmě si najdou někoho jinýho, kdo to pro ně bude dělat.
3. nic jí nabízet nebudu, budu pracovat pod klukama s tim, že většinu peněz shrábnou oni, ale aspoň nějakou práci budu mít.
Prostě teď nevím, co dělat. Já vím, že by to ode mě bylo hnusný a tak, ale přece jen oni se taky nechovaj fér, když tý ženský tvrdili, že s nima spolupracuju a tak. Zároveň budu děsně moc riskovat, když jí napíšu. Ani nevim, jak bych jí to vysvětlila. Ale já vim, že i pro ně by bylo lepší, kdyby měli takhle nějakýho jednoho externistu...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pracantka
hodnocení

P.S.: Jedná se o pravidelnou měsíční výplatu.

sargo*
hodnocení

0x

A jejich jediný vklad byl, že to domluvili a berou si víc než půlku, jestli tomu rozumím, ačkoli tu práci odvedete vy? To by morální dilema trochu ulehčovalo, pravda ;)

doplněno 15.09.12 19:47:

Myslím, že si odpovídáte sama *smich* Nemyslím, že by se to vyplatilo - vědomí, že to byla podpásovka, dlouhodobý stres, kdy a jak to praskne... takové věci prostě nejsou správné a člověk by si je neměl dělat, protože tím beztak nejvíc ublíží sám sobě; za to peníze nestojí. Nechte to uležet, má to být dlouhodobější, kdo ví, jak se to tam celé vyvine. Třeba si nebudete vyhovovat a za pár týdnů spolupráce skončí, třeba je tak nadchnete, že vás osloví sami, třeba ještě nějak úplně jinak a povede se vám je infiltrovat ve vlastních zájmech za dalšími úkoly; třeba časem mládencům vysvětlíte, že by mohli připlatit. Určitě začněte a napřed se v tom pořádně rozkoukejte. :)

doplněno 15.09.12 19:50:

Btw, beztak se mi moc ten poměr nelíbí - ano, firma dává zaměstnanci práci, ale také prostředky k té práci, pojištění, zajišťuje účetnictví, poskytuje dovolenou a další věci - ne, není to srovnatelné s tím, že vám zprostředkují něco, co sami dělat nemohou a pak z toho takto tyjí trvale. I realitky si za zprostředkování bydlení berou dva tři nájmy, ne větší část z každého trvale - to by bylo asi nejpřesnější srovnání... ;)

doplněno 15.09.12 20:05:

To asi zní nejlíp, vzhledem k okolnostem - zkuste to brát pozitivně, zajímavou práci máte, něco za ní i dostanete, a podobné zkušenosti jsou k nezaplacení. A pořád tam zbývá ten výhled, že by z toho mohlo být něco víc :)

pracantka
hodnocení

Jenže oni mi to řekli dopředu. Že čím větší si řeknu částku, tím větší si oni přidaj přirážku pro sebe. Tak to prostě funguje :). Berte to tak, jako by to byla firma, která svému zaměstnanci dohodí práci a dává mu výplatu :). Firma si také nechá velkou část pro sebe.

Konkrétně mi jde spíš o to, jestli mám riskovat a té ženě psát. Asi je dost pravděpodobné, že mi řekne, že ne, řekne to těm klukům, takže nebudu mít ani přivýdělek a navíc už se mnou oni nikdy nepromluví :).

pracantka
hodnocení

Ano, máte pravdu. Není to úplně fér. A asi i proto mě napadlo právě to, že bych tam ráda pracovala sama za sebe. Holt asi do toho půjdu přes ty kamarády a pak časem se v té firmě zeptám, zda by pro obě strany nebylo výhodnější zaměstnat mě jakožto externistu.

milanacerven*
hodnocení

0x

Zdravím,

pokusím se napsat jak bych to asi řešil já.

1) Ohodnotil bych svou práci na 5000,-kč

2) Obětoval bych za ,,svůj klid´´ 1000,-kč

3) Protože jsem si vědom svých kvalit, vím že za dva, tři měsíce mě postup nemine a navíc můžu klidně usínat k nezaplacrní :) . Každý jsme originál, tak přeji ať se rozhodnete ke své spokojenosti. A dejte když tak průběžně vědět, docela mě vývoj zajímá.

S pozdravem milanacerven

iz*
hodnocení

0x

Rozmyslete si, zda chcete pro své známé za uvedených podmínek pracovat (v každém případě s nimi uzavřete nějakou smlouvu nebo dohodu) nebo ne a podle toho se zařiďte.

Do té firmy, v níž jste byla na pohovoru, nepište. Firma by Vaši "nabídku"to nejspíše vyhodnotila jako podraz a nedostatečnou loyalitu vůči těm, s nimiž jste se o zakázku ucházela, práci by Vám z tohoto důvodu stejně nesvěřila a navíc by pravděpodobně informovala i Vaše známé.

tomasgulas

Souhlasím s Vámi. Navíc, měsíc uběhne jako voda, slovo dá slovo a třeba i sama firma bude mít na něčem takovém zájem, abyste pro ně dělala. Vycházím z toho, že se budete scházet a řešit nějaké nuance apod. A také by mě, jako Milana nahoře, zajímalo, jak se to bude vyvíjet.

figurek*
hodnocení

0x

Víte jak to chodí v Kuvajtu? Kuvajťáci nedělají. Kuvajťák si sežene práci jako nějaký kopáč kanálů. Kopat ho samozřejmě ani nenapade. Domluví s nějakým cejloncem nebo pákistáncem, ať ty kanály kope místo něj. Dá mu půl výplaty, druhou půlku si nechá. Pakistánec je v extázi, tolik peněz v životě nevydělal a Kuvajťák si může jít hledat další místo kopáče kanálů a dalšího pákistánce, který je bude kopat místo něj.

Toto mě napadlo při přečtení vašeho dotazu. Vaši kámoši si hrají na kuvajťáky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]