Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat, jak v praxi vypadá, když mi chodí do kanceláře sídla firmy mnoho pošty. Ze začátku třeba 20 zásilek denně - jak malé obálky, tak i objemnější obálky A4, časem 50 zásilek, 100 zásilek...
Je mi naprosto jasné, že není v silách doručovatelky toto utáhnout a přinést na doručovací adresu.
Jak se to tedy dělá? Každá firma, které začne chodit trochu víc zásilek, si pak pro zásilky dochází na svou poštu? A na poště se někde v nějaké skříni ty dopisy uschovávají,než si je vyzvednu?
Ptám se mj. proto, že jsme si zřídili na poště P.O.Box (mj. i z důvodu, že mi bylo líto pošťačky, která se s tím musela denně tahat a my máme auto, tak mi jedna cesta na poštu nezabije), jenže na té pobočce mají neskutečný chaos - už se nám několikrát stalo, že do našeho P.O.Boxu vložili cizí dopisy, a naopak naše dopisy končí v cizím P.O.Boxu. Dneska jsem v Boxu našel otevřený dopis, byla na něm poznámka "Omlouvám se, otevřeno omylem" - cizí člověk našel ve svém Boxu náš dopis, asi se nepodíval na adresáta a otevřel ho, pak ho vrátil na poštu a tam ho už vložili do našeho Boxu.
Výše uvedené není vůbec sranda, protože si poštou posíláme s obchodními partnery smlouvy, faktury... a pochopitelně celá řada zásilek mají citlivý obsah (ke kterému by se neměla nepovolaná osoba dostat).
A aby to nebylo všechno - často se stává, že když obdržíme "obsílku" od soudu či úřadu - obálku se zeleným/modrým pruhem, tak vůbec pošta nevloží do Boxu oznámenku-výzvu k vyzvednutí a buď potom po 10 dnech úložní doby vloží obsílku do Boxu, nebo vrátí soudu/úřadu jako nedoručenou. Tohle už není tuplem sranda, protože běží lhůty (u soudu často jen 3 dny) a nedej bože, že vloží obsílku do cizího Boxu (!) a soudu vrátí dodejku, že obálka byla doručena náhradním způsobem vložením do schránky a my se o tom ani nedozvíme, záleží na poctivosti majitele toho cizího Boxu, jestli nám ji vrátí.
Protože mě to už štve, uvažuju raději o zrušení Boxu, ale pak se s poštou bude pošťačka zase muset tahat, nebo je možnost, že bychom si pro ní jezdili na pobočku pošty? A jaký by pak byl rozdíl oproti Boxu?
Nejsem pošťák ale byl otec od poštmistra až po náměstka, byla maminka od doručovatelky po okresní správu a dosud je jedna sestra. Tak neskutečný bordel jak popisujete prý snad ani nemůže existovat, doporučené dopisy se evidují-pokud pro velkou firmu tak má firma svůj sešit v žádném případě se nedávají do boxu a to ani lístek, že dopis je uložený-pouze v případě, že firma nemá doručovací adresu a má jen box se tak stane. Pokud by šlo o jeden přehmat tak se to stát může ale aby jste celkem pravidelně měl své dopisy v cizím boxu nebo obráceně je na velkou stížnost, začněte písemnou stížností na vedení pobočky, rovněž můžete napsat na kraj. Doručovatelka tahá metrák letáků a nikoho to nezajímá a tak i tu vaši poštu bude muset doručit, některé pošty prý mají pravidelné, velké množství dopisních zásilek doručováné službou autem. Na nic nečekejte a sepisujte stížnost!
doplněno 19.01.12 17:02:rewq-já tu SMS službu zase velmi chválím, ještě se mi nestalo, že by pošta nepřišla jak napíše a pokud mám ve schránce lístek o nedoručení (když nejsem doma) volám na telefon co je tam napsaný a nechám si zdarma doručit den který si určím.
Děkuji oběma. Já si vlastně do nedávna na poštu nemohl stěžovat - dokud nám doručovatelka doručovala na fyzickou adresu kanceláře, snad se ani nic neztrácelo - aspoň o tom dodnes nevím a pokud se ztratila obsílka od soudu či úřadu, už bychom určitě měli pokutečku za nesplnění nějaké uložené povinnosti.
Jenže jakmile jsme asi před tři čtvrtě rokem zřídili ten P.O.Box, začaly se dít divy - do mého Boxu vkládána cizí pošta, moje pošta vkládána do cízího Boxu...
Je mi trochu líto té pošťačky (v předdůchodovém věku), co dnes seděla za přepážkou a dala mi cizí doporučený dopis (a pravda taky je, že při přebírání dopisu jsem se mohl kouknout na adresáta, to mě teda nenapadlo). Takže chybu jsme tak trochu udělali oba - vždyť já podepsal převzetí dopisu pro cizí organizaci. Myslíte, že ji vyhodí?
Když to vezmete na sebe, že jste se přehlédl, tak snad ne. Horší to bude, až tam budou sedět do 73 roků.
Tak to je šok! Teď se prohrabávám ještě dnešní poštou a našel jsem v ní zásilku pro nějaké občanské sdružení, které má číslo P.O.Boxu o tři čísla vyšší, než je náš. A nepochopitelný je - že tato zásilka byla zaslána doporučeně, já jsem podepisoval při převzetí dodejku, ale při převzetí jsem nekoukal na adresáta. Pošťačka mi prostě jentak dala cizí doporučenou zásilku!
Kontaktujte správného adresáta ať zažaluje poštu za porušení listovního tajemství. Někdo tam vyletí, nebo si třeba půjde sednout a konečně se to tam vyřeší.
Mě zase pošta doručuje balík tak, že mi pošle SMS, že mi ho večer přivezou, tak čekám, čekám doma... a najednou přijde další SMS, že doručení nebylo provedeno z důvodu nezastižení adresáta, tak hned volám na to číslo, že zjistím co se děje, ale na to číslo se nedá volat. Proč nedají doručovatelům mobily aby zavolali adresátovi, že má problém? Při velikosti poštu by mohli mít hovor za 10h, ale to ne on prostě přijede druhej den znova, to jim příjde asi výhodnější.
Zrušte P.O, BOX ať to vozí na adresu, prostě jste jim chtěl usnadnit práci, ale nezaslouží si to...
Mně také otevřeli doporučený dopis, vykradli, přelepili páskou a ještě i lepidlem z tuby, znehodnotili přáníčko a porušili listovní tajemství a klidně mi jej předložili k podpisu. Nyní čekám na vyřízení reklamace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.