Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vykradený doporučený dopis

Od: pt® odpovědí: 33 změna:

Dnes mi přišel doporučený dopis od dcery s přáníčkem /budeme mít s manželem výročí/, vložila tam pro nás Euro a dopis je vykradený. Volala jsem na poštu vedoucí, řekla, ať s dopisem přijdu osobně, že se snad udělá zápis. Myslím si, že Euro už neuvidím, myslíte, že se to vyšetří? Co jsou to za zaměstnanci, že si dovolí krást? Přáníčko posílala 3.1 a dnes je 9.1, čili mohl mít přes víkend takový zaměstnanec dost času obálku vykrást. Jít s tím na policii? Je mi z toho špatně. - stařenka

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Peníze se opravdu v dopise posílat nesmějí. Hodná dcera je měla poslat raději na účet. Lze je také poslat poštou v dopise, ale na to je nějaká speciální obálka a vím, že kolem toho bylo plno vyplňování a obstrukcí. Dopisy se prý prosvěcují a i když peníze jsou v papíře /přáníčku apod./, pod tím světlem je vidět, že tam jsou. Pak už stačí na poště nějaký výlupek a je to hotovo. Dneska už krade kde kdo a když vidím ty vyhlídky do budoucna, bojím se, že bude ještě hůř...

Je mi Tě moc líto, stařenko, ale těžko s tím půjde něco dělat.*mala*Jaga.

pt®
hodnocení

"babuško", snad mi ten zákon, že se takto peníze posílat nesmí, ta vedoucí, ukáže. Za dvacet let se mi to nikdy nestalo. Jít s tím na policii? Byl by to trestný čin? - stařenka

jiri99*

Bohužel ne. Trestný čin je to od 5000,- nahoru, Do této hodnoty je to "jen" přestupek..:(

cocinkamichalka*
hodnocení

1x

Stařenko, ať zkusí reklamovat ještě Vaše dcera, jako odesilatel. Bohužel jako "poloviční pošťák" Vám můžu říct, že je zřejmě vše ztraceno. Pokud nebyla zásilka zvlášť pojištěna atd., není prakticky možné dohledat, kde k vykradení došlo, zda v Belgii, nebo v ČR, nebo to vybrala Vaše doručovatelka...

pt®
hodnocení

Michalko, děkuji za informace. Dnes jsem byla na poště, bude se postupovat podle rekl. řádu, trvat to bude asi tři měsíce a pokud uznají reklamaci, tak bude částečná náhrada, podle zákona o poštovních službách. Tak se musíme obrnit trpělivostí a čekat. Všem ještě jednou děkuji. - stařenka

krkovicka*
hodnocení

0x
Penízky nikdy neposílejte v obálce ani doporucene.Nam se to taky stalo.1000kč.Jenže muj 90 ti lety děda si nikam chodit nezašel.Jednejte s poštou.Stížnost a reklamaci.Tezko najdete viníka.penízky ať vkládá dovnitř praní.nesmí být vidět pod podsvícení.
Každopádně je to sprostota!
martinaa*

Kdyby tam byla ta tisícovka, ale kvůli Euru? To je hnus...

pt®
hodnocení

Děvčata, jsem z toho překvapená, ještě se to nikdy nestalo až dnes. Zítra půjdu na poštu za vedoucí, ale syn mi říkal, že se to stejně nevyřeší. Kde to jsme, otevírat cizí dopis? - stařenka

Jakmile řeknete že tam byly peníze, nedostanete nic. Ty se tam posílat nesmí. Jedině snad neplatné, sběratelské.

pt®
hodnocení

Ta p. vedoucí sice říkala, že se takto posílat peníze nesmí, ale je zde někdo, kdo pracuje na poště, aby mi to potvrdil a jakým zákonem je to zakázáno, to je jedna věc a druhá věc, že peníze doporučený dopis přišel z Belgie a tam se toto neděje. U nás zákon říká, např. zabezpečit auto proti odcizení při jeho opuštění a v Belgii můžete mít naložené auto až po střechu, když jedete s nákupem, klidně necháte auto státo stát před krámem, rádio vyhrává na plné pecky a jdete si klidně nakoupit a nic se neztratí, to je ten rozdíl. - stařenka

krkovicka*
Napis vnitřně cocincemichale tak na poště dela
martinaa*

Bohužel, v Česku. A posvítila bych si na toho, kdo dopis doručoval. Sice to nemusí nutně být pachatel a Euro se na 99% nenajde, ale aspoň Vás pošta začne brát na vědomí. Já bych udělala takový bengál, že by na to hodně dlouho nezapomněli.

Protože jsou věci, co se dají skousnout, ovšem toto je těžce za jakoukoli hranicí!

Ale no tak... lidi kradou všude a taky proto se tam nesmí posílat peníze. Překročení zákazů je ale v ČR běžná norma.

martinaa*

Krádež je taky překročení zákazu:)

A nestačilo by neříkat, že tam byly peníze, ale třeba něco jiného cennějšího?

kdokoliv*

Kde to jsme? Přece v Čechách. V této republice se krade vše a všem, možné a nemožné - ukradnou, zničí, zlikvidují - nedívají se ani napravo ani nalevo, nezajímá je co to pro koho znamená atd, atd. Vybrat peníze z obálky je jednou z nejjednodušších ve výčtu krádeží, které jsou na denním pořádku. Bohužel to není vše - stejně, jako okrade jeden druhého , stejně tak jsou narušeny i vztahy mezi lidmi. To je náš pohled na svobodu a její důsledky - z mého pohledu úplně špatné! Takováto věc zamrzí a bude nějakou dobu trvat něž tuto věc zkousnete, je to podobné zaplatit za nic, jak se také u nás rozmohlo. Rád bych věřil ale... oni budou oponovat tím, že se takto peníze neposílají, že za to nemohou ručit a tak nějak..Když u mě dojde k něčemu podobnému - říkám si když nejde o život..

buss
hodnocení

0x

PT, já se nepodivuji, krade se a dokonce vraždí! Vitzte ceskaposta.cz/...

Obecně může být obsahem zásilky cokoliv! mimo vyjmenovaných věcí. Do zahraničí jsem zasílal prachy cenným psaním, protože bylo lépe pojištěné, podmínky bank byly tehdy kruté..

letitbe*
hodnocení

0x

Je to sice otřesné, že si někdo dovolí otevřít cizí dopis, ale pokud to nebylo pojištěné, tak vám pošta asi nic nevrátí. Nanejvíš s Vámi sepíší hlášení, slíbí že to prošeří a vy svoje penízky už nikdá neuvidíte :(

hodnocení

0x

Peníze, šeky, doklady a pod. lze posílat cenným psaním ceskaposta.cz/...

Pak pošta ručí za obsah zásilky. Při ztrátě obsahu obyčejného nebo doporučeného psaní lze těžko dokázat, že se z obsahu něco ztratilo.

pt®
hodnocení

Milí rádcové, tyto informace ale přesné zná hlavně zaměstnanec pošty, tak jen ten ví, co za lumpárnu si může dovolit. Nevím, jak je to ošetřeno v Belgii, jen vím, že takto mi již nikdy nesmí dcera nic poslat. Dělala to takto celých dvacet let a vždy přišlo vše v pořádku. Zajímá mně u nás ten zákon zákazu, abych šla zítra na poštu trochu připravená. Částka odpovídá trestnému činu a taktéž je obálka přelepena páskou a lepena pastou, která vytekla do obálky, což jsem zjistila, po jejím otevření. Peníze se s určitostí nenajdou, ale pokud to začnou vyšetřovat, tak se zlodějíčkovi stáhne p...l. - stařenka

buss
hodnocení

0x

Já bych neposlouchal pindy, ale vzal dopis a šel na poštu co nejdříve reklamovat zásilku! Před tím si přečetl podmínky pošty abych mohl popřípadě oponovat. Výsledek reklamačního řízení sdělí odesílateli, má podací lístek. Může tedy reklamovat i dcera.
Tady ztrácíte čas. Vždy, když jdu na úřad se podívám na práva a povinnosti obou stran, nebo o ně žádám. Jednání je pak zcela jiné než u ponížené ovečky.

doplněno 09.01.12 16:59:

Pod Euro bez částky... jenomže u DZ je náhrada max. 500 Kč. Bylo-li tam více, smůůla! Cenné psaní není o nic dražší bez DZ, to bych se informoval... P ČR zkuste je-li to nad 5000 Kč.

pt®
hodnocení

Dobře "bussi", něco si načtu a zítra uvidím. Zatím děkuji všem za rady, bodíky už nemám. - stařenka

pt®
hodnocení

Děkuji "bussi"a "bruno2", tak už jsem si to přečetla. Volala jem i právníkovi, doporučil mi zákon o poštovních službách a otevírání dopisu. Zákon, že nesmí být v doporučené zásilce peníze si mám nechat ukázat od vedoucí. Pokud takový existuje, měla by o něm vědět.

zakonyprolidi.cz/... -

Aktuální znění - 29 ZÁKON

ze dne 18. ledna 2000

o poštovních službách a o změně některých zákonů (zákon o poštovních službách)

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Otevření poštovní zásilky

(1) Provozovatel je oprávněn otevřít poštovní zásilku, jestliže

a) ji nelze dodat a současně ji nelze vrátit nebo nemá být podle poštovní smlouvy vrácena,

b) je důvodné podezření, že obsahuje věc považovanou podle poštovních podmínek za nebezpečnou, nebo věc, jejíž poštovní podání není podle poštovních podmínek dovoleno,

c) byla poškozena,

d) je důvodná obava, že došlo nebo že by do dodání mohlo dojít ke vzniku škody, nebo

e) je to nezbytné k dodržení povinností uložených provozovateli zvláštním právním předpisem 3b).

(2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na poštovní zásilku, z jejíž vnější úpravy je zřejmé, že je podle mezinárodní smlouvy, která je součástí právního řádu České republiky 4), nedotknutelná.

(3) Provozovatel je povinen o otevření poštovní zásilky informovat při dodání adresáta, popřípadě odesílatele při vrácení poštovní zásilky.

(4) Obsah poštovní zásilky smí být při jejím otevření prohlížen jen v rozsahu nezbytném pro zajištění účelu prohlídky. Při otevírání musí být zajištěna ochrana skutečností, jež jsou chráněny podle zvláštního právního předpisu 5), jakož i ochrana poštovního tajemství ( § 16) a listovního tajemství 6).

určitě není zákon, že se nesmí posílat peníze v DZ. nicméně v přepravních podmínkách české pošty je stanoveno, že DZ je pojištěná na 500,-Kč.

vedoucí Vám žádný zákon ukazovat nebude a nemusí. od ukazování a vysvětlování zákonů jsou advokátní kanceláře. najít toho správného advokáta bude těžké. a ve finále hodně drahé. také budete těžko dokazovat, co v DZ bylo. proč jste nereklamovala při převzetí?

Neznám takový zákon, který by zakazoval tímto způsobem posílat peníze. Je to lotrovina, která se prostě děje *bum*Viz:

novinky.cz/...

brno.idnes.cz/...
doplněno 09.01.12 20:18:

Tak stačí zadat a seznam to vyhledá... brno.idnes.cz/za-vykradene-a-vyhazene-zasilky-v-nbsp-breclavi-posta-zaplati...

brno.idnes.cz/Brno-zpravy.aspx?c=A080926_114247_brno_atk

Je tam psáno o tom, jak zaměstnanci pošty vykrádají dopisy.

pt®
hodnocení

Dobrý den "kapko", přesně. jak píšete. Na celnici zásilku prosvěcují z různých důvodů, zda tam nejsou léky, drogy nebo jiné nepravosti. Pokud by peníze byly nepravost, mělo by se s takovým dop. dopisem postupovat stejně. Jenže tomu tak nebude, proto si dovolí takový informovaný zaměstnanec zásilku otevřít a vykrást, a tím porušuje zákon o poštovním tajemství. - stařenka

buss

No joo, ale jak toto souvisí s tou zásilkou? Když bylo napsáno poslala €uro, tak jsem myslel z toho slova 1 €! ne €a. Takže i kdyby bude náhrada max. 500 Kč. Bylo by více, kdyby byla udaná cena.

nu*
hodnocení

0x

Dcera určitě kecá, proč by stařeně posílala eura, v Belgii je také krize:-Pvše si vymyslela

pt®
hodnocení

"nu", pokud jste svůj příspěvek mínil, jako žert, tak věřte, že je to "blbá" sranda. A pokud budete mít státnici z holandštiny, budete mluvit plynně německy a rusky a budete se vcizím jazyce učit další jazyky, jako francouzsky a anglicky a pokud budete mít své zaměstnání a k tomu tlumočit pro soud a pro policii, tak Vás ani nebude zajímat nějaká krize. Tak, pa. - stařenka

buss

když ono nejsou všichni chudííí

hodnocení

0x

Pošta nic nevyřeší. Peníze se mají posílat, jako cenné psaní. Tuto informaci vám asi dají na poště.
K expresnímu poslání peněz využijte cenné psaní
Pavel Nesejt,Finance.cz16.9.2004
Také se vám stalo, že jste potřebovali rychle poslat peníze na opačný konec republiky? Cenné psaní České pošty je starý, ale pořád dobrý způsob, jak takovou expresní přepravu zajistit a navíc: za slušné peníze!
Téma týdne:Deset způsobů, jak poslat peníze
Česká pošta je státní podnik, ale její služby (ať si říká kdo chce co chce) jsou na velmi slušném evropském standardu. Někdy si sice zanadáváme na přepážkové pracovnice, které nám "ochotně" poskytují informace, ale svými službami se Česká pošta řadí k evropské špičce.
K osvědčenému a léty prověřenému produktu patří cenné psaní. A protože se již druhý týden v naší rubrice finančních tipů a triků věnujeme zasílání peněz po republice (a zítra také do zahraničí), nemůžeme službu "cenné psaní" české pošty opominout.
Co můžete posílat
·peníze
·doklady
·drahé kovy a kameny
·cenné papíry
·šperky a drobné cenné předměty
Jak cenné psaní podat, požadavky na obal s cenou do 1000 Kč
·lze použít obyčejnou obálku s maximálními rozměry 35,3 x 25 x 5 cm
·obálka se zalepí a uzavře pomocí papírové nebo průhledné plastové lepicí pásky
·není-li páska potištěna znakem jednoznačně identifikujícím odesílatele, opatří se nejméně dvěma podpisy nebo razítky odesílatele
Jak cenné psaní podat, požadavky na obal s cenou nad 1000 Kč
·musí být ve zvláštní obálce nebo bezpečnostním plastovém obalu a uzavřený podle pokynů, které jsou na obalu vyznačeny
Druhy bezpečnostních obalů
·Papírová obálka na cenné psaní
·Bezpečnostní plastový obal (formát C4 a C5 nebo dobírkový formát C4 a C5)
Doplňkové služby
·Dodejka
·Dobírka
·Dodání do vlastních rukou adresáta, jeho zmocněnce nebo zákonného zástupce
·Dodání do vlastních rukou výhradně jen adresáta
·Zkrácení lhůty pro vyzvednutí poštovní zásilky

hodnocení

0x

Prosím vás, skutečně se peníze v obálce posílat nesmějí? Není to nějaká blbost? Chápu, že se posílat nemají a že pošta se může zříci odpovědnosti a vskutku může, jednostranným prohlášením?), nebo že xistuje zákon proti placení vysokých částek v hotovosti (ale to není nařízení pošty, na to pošta nemá gebír), ale z jakého titulu by mi to mohla zakázat? To by byl případ pro ústavní soud.

samozřejmě, že vám to nikdo nezakáže. a ani snad nezakazuje. pokud se alezásilka nebo obsah ztratí, tak vám to samozřejmě pošta neuhradí. doporučený dopis je pojištěn (a k čemu je tato služba určena je v přepravních podmínkách) na 500,-Kč. je tak těžké, pro tento účel, využít službu, která je pro posílání peněz (a jiných cenností) určena? já na tom nevidím nic divného a peníze bych doporučeným psaním nikdy neposílal. nejde přece o jednostranné prohlášení. jedná se přepravní podmínky, které buď akceptujete nebo neakceptujete a pošlete jinak nebo jinde. stejně tak obchody mají své obchodní podmínky...

p.s. pokud si uzavřete pojištění domácnosti, také vám z něj pojišťovna neuhradí škodu třeba na motorovém vozidle. na to má pojišťovna jiný produkt. a stejně jako pošta za jiných podmínek a za jinou cenu.

No ale já souhlasím s tím, že pošta mi tu ztrátu nenahradí, sice jsem tam položil jakousi jakoby zpochybňující otázku (to jsem si vzpomněl na různá taková prohlášení, že podnik neručí za odložené věci), ale spoustu (nebo aspoň několik) příspěvků tady tvrdilo, že peníze poštou posílat NESMÍM, o to mi šlo.

Jinak taky souhlasím s tím, že na posílaní peněz jsou jiné a vhodnější mechanismy. Ale dekme tomu padesátikorunu bych klidně do obálky strčil (ale vložil bych ji do kopíráku).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma doporučený dopis

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]