Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
připadá mi, že s lidma nemůžu najít téma k hovoru, často mlčim nebo třeba nevim co odpovědět a tak. Je to normální? Stává se vám to také?
Dobrý den. Myslím si, že s dobrýma lidma se dá bavot o všem. Z toho plyne, že pokud se s určitými jedinci nemáte o čem bavit, chyba může byý právě v tom, že nemáte nic společného a jste si cizí. Není to nic špatného. Až narazíte na lidi, kteří jsou naladě na stejné vlně, uvidíte, že není chyba ve Vás
Podívej se např. do této diskuze: poradte.cz/...
doplněno 27.12.12 20:24:Doplním: píšeš, že i nevíš, co odpovědět. Tomu moc nerozumím. V jakých případech se ti to třeba stává? U jakých např. otázek?
U různých otázek, prostě většinou plácnu ňákou kravinu, často se přeřeknu.. závidim lidem, co dokáží pohotově odpovědět a bavit se.. asi to mám v rodině, pozorovala jsem máti, když jsme byli na návštěvě u příbuzných a ta sedí někde na kraji, moc se s nikym nebaví.. asi to mám po ní
Dobrý den. To záleží na tom, s kým se člověk do hovoru pouští. Zda má něco společného s lidmi, společné téma k rozhovoru atd..Pokud si s lidmi nemáte o čem povídat a nemáte si s nimi co říci, pak se nedivím, že mlčíte. Pokud Vás téma neoslovuje, nezajímá, pak se nedivím, že plácnete na otázku první věc, kterou Vám přinese slina na jazyk...Vybírejte si k rozhovoru lidi, s kterými máte společné zájmy, podobné názory, s kterými se prostě cítíte dobře a nemusíte se neustále soustředit na to, abyste neplácla něco hloupého. Témat k rozhovoru je moc, jen se je musíte snažit najít a zapojit se. Pokud ovšem nemáte zájem s kýmkoliv hovořit a již předem Vám to leze na nervy, pak si stýkejte jen s těmi, s kterými se cítíte uvolněná a nebojte se podebatovat...Prostě se přestaňte kontrolovat, sledovat a projevujte o hovor zájem..
Zdravím, měl sem podobný problém. Jak už tady bylo zmíněno, zamyslete se nejdřív nad tím, jestli si s těma lidma vůbec máte co říct. V mém případě to bylo dáno nedostatkem sebevědomí, prostě né a né ze sebe něco dostat a když už, tak úplnou ptákovinu . Pomohlo mi začít prostě mluvit
. Např. když jsem jezdil na stopa ze školy, připravil sem si pár témat o kterých navážu konverzaci s řidičem nebo jsem si začal s babičkama na autobusové zastávce povídat o počasí (moc rádi si povídají, to mi věřte
). Postupem času se to zlepšovalo. Našel jsem si přítelkyni, se kterou jsem byl skoro 3 roky a dnes s tím nemám vůbec problém. Jde jen o trénink.
Pokud se chceš s někým bavit, měli byste mít společné téma. Mladí lidé se mohou bavit o hudebních skupinách, o diskotékách, o módě, děvčata o chlapcích a naopak. Pokud jsi s někým, kdo se nezajímá o hudbu o módu a další témata mladých, těžko s ním budeš udržovat rozhovor.
Pokud o někom víš, že ho něco opravdu baví, má nějakého koníčka, můžeš ho vyzvat, aby Ti o tom povídal: Vyprávěj mi o: plochodrážním závodě, výstavě akvarelů, výstavě chrtů, setkání leteckých modelářů, době Karla IV... Ten druhý bude nadšený svým oblíbeným tématem a začne jistě s chutí vyprávět. Ovšem, pokud to není současně i koníček Tvůj, budeš jen mlčet a naslouchat /a možná že ani to/. Možná se i nudit.
Udržovat rozhovor je těžké, oba účastníci by měli k tématu mít kladný vztah a něco o něm vědět. Jinak to nemá cenu.
Někde jsem slyšela, že je lepší moudře mlčet, než hloupě mluvit. A něco na tom je. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.