Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na logaritmy? Aneb zapeklité příklady

Od: heyley odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,
potřebovala bych pomoci s matematikou - logaritmy. Moc prosím o pomoc.
Pokud by to šlo, jakýkoliv příklad je vítán, měla jsem domácí úkol,ale tyto příklady jsem zkrátka ze šesti cvičení nevypočítala.

Děkuji moc.
Zde je zadání:

img.janforman.com/...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miky09
25.03.13 22:21
hodnocení

0x
.
Jak na logaritmy? Aneb zapeklité příklady

heley
hodnocení

Děkuji moc a to c) proč jste tam dal/a to písmenko e? Jestli byste to mohl/a vysvětlit. A tu pětku ještě to a) náhodou nevíte? Výsledek má být 1. :)

miky09
Protože ln je přirozený logaritmus, který má jako základ Eulerovo číslo. To značíme písmenem e. Jedná se o iracionální číslo, tedy o číslo s nekonečným desetinným rozvojem. Jeho přibližná hodnota je: e = 2,718 281 828…. Přirozený logaritmus zapisujeme buď jako log_e x nebo jednodušeji jako ln x. To písmeno „n“ tam je z latinského „logaritmus naturalis“, ale na zapamatování vám postačí angličtina, kde je to podobné: „natural“ = „přirozený“.
.
V tom pátém příkladu má být určitě všude základ 2 a ne 6 a pak je to velmi jednoduché:
Jak na logaritmy? Aneb zapeklité příklady #2
luke237
Kdyz ten zaklad je opravdu 6 a ne 2, tak se mi zkomplikovalo za pro me unosnou mez. *zed*
luke237
Oprava odkazu: "... zkomplikovalo ..."
luke237
proč jste tam dal/a to písmenko e?

Protoze "ln" je jiny zapis pro "loge".
Jak na logaritmy? Aneb zapeklité příklady #3

luke237
hodnocení

0x
Proc jsou tady tyto stejne priklady ve 2 ruznych otazkach? ( Logaritmická rovnice)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]