Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, chci se zeptat. Jsem v 8. třídě a učíme se chemické rovnice,ale vůbec nerozumím jak se ten zápis dělá.
Kdyby mi někdo alespoň trochu poradil,nebo řekl co k tomu potřebuji vědět.
Např. SO3+H2O > H2SO4
- nechápu jak z toho zjistím,že vznikne H2SO4?
nebo 2Na+H2O > 2 NaOH+H2
- tady také ne a ještě jak poznát,že sem tam přidávají a kdy ty 2?
Předem díky.
Předem upozorňuju, že nejsem chemik a s rovnicemi nepracuju, tak se můj postup může zdát příliš populární
Rovnice od slova, že pravá a levá strana se musí rovnat (nalevo jsou reaktanty, vpravo produkty reakce). Pokud je číslo před prvkem, platí pro všechny ostatní, pokud je za, platí jenom pro ten jeden.
První rovnice
SO3 + H20 ...v SO3 je S jednou, O třikrát, v H20 je H dvakrát, O jednou, to je celkem S jednou, O čtyřikrát, H dvakrát
Aby se sestavila druhá strana, bude to H2+SO4 (čili H dvakrát, S jednou, O čtyřikrát).
Druhá rovnice
Je podle mě špatně, mělo by to být 2Na + 2H2O> 2NaOH + H2
Neboť levá strana: Na je dvakrát (2x1) + H čtyřikrát (2x1) a O dvakrát (2x1)
pravá strana pak musí být: Na dvakrát (2x1), O dvakrát (2x1), H dvakrát (2x1) + H dvakrát
Víc najdeš v učebnici nebo se to řešilo několikrát i tady, poradte.cz/...
Především musíš zvládnout reakce kyselin,zásad a vznik solí.Pak se tvorba sloučenin stává záležitostí rutiny.Pak tedy reakcí kysličníků nekovů s vodou vznikají kyseliny a z kovových kysličníků zásady.Jinak oxidy a hydroxidy.
Z toho pochopíš,že při použití oxidu síry a vody vznikne kyselina podle oxidačního stupně siřičitá,nebo sírová.
V dalším příkladu oxid sodíku(Na2O) a H2O vznikne hydroxid sodný.Stejně reaguje už samotný sodík s vodou za tvorby NaOH ale uvolňuje se z vody vodík.Uvolňuje se ve formě plynu,tedy H2.
Levá a pravá strana rovnice se musí srovnat,doplňují se komponenty,aby se strany rovnaly.Tedy trochu matiky.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.