Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šikana v MŠ - strkání

Od: juliet* odpovědí: 30 změna:

Prosím o váš názor, radu ...

Mám pětiletého syna, do MŠ chodí od 2,5 roku, ale s těžkostí, hodně dlouho kvůli tomu brečel a i říkal, že jsou na něj děti zlí, jenže učitelky nic nepotvrdili. Loni v létě mi jedna řekala, že si všimla, že děti mého syna od sebe odstrkují a zakazují mu si s nimi hrát, ale že to řešila, a že se to nebude opakovat. Bohužel letos to pokračuje s jedním určitým klukem, který synovi na procházkách neustále schazuje čepici, strká do něj, aby padal na zem a už do něj prý i buší, do nosu ho bouchl, "zamačkává" mu oči" ... naštěstí se mu zatím neděje nic "horšího", ale evidentně tím jeho dušička trpí. Učitelky jsou toho názoru, že je to jen dětské pošťuchování, ano! ale jen ze strany toho jednoho kluka, podotýkám, že můj syn je spíš samotář a rozhodně není zlý a děti nebije, bohužel kdyby mu jednu vrazil, věřím, že by to tím vyřešil. Jak se mám ale zachovat dál, když učitelky to odmítají vyřešit a mně je syna líto a potřebuji a chci, aby chodil do školky rád.

Děkuji.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

3x

Zdravím, jak to řešit, to už napsali jiní, já se jen přidám se svou celkem čerstvou zkušeností učitelky MŠ.

Máme ve školce dvě děti, které si doma stěžují, že je ten a ten kamarád bije, škrtí, ničí jim věci - holčička doma brečela, že ji dva kluci škrtili apod. Po pár dnech, kdy jsem si to opravdu pohlídala, se zjistilo, že si to děti vymýšlí, aby si jich rodiče víc všímali a aby měly alibi, když se jim nechce do školky. A věřte, že když do školky doletí babička, aby dala pár facek údajnému škrtiči za něco, co neudělal, tak je to také dost nevhodné.

Nemyslím to zle, ale vše, co děi říkají, rozhodně není pravda.

Nicméně také máme ve školce jednoho agresora, který děti bije a obtěžuje. Bohužel nelze dělat nic jiného, než ho sledovat a za toto bití ho pak potrestat sezením, vyloučením ze hry apod. I když víme, že to příště udělá zase. Tomu se prostě nevyhnete, s maminkou jsme mluvili mnohokrát, už si s ním neví rady ( a je na něj přísná, žádné rozmazlování), takže opravdu to jde jen řešit, nikoli vyřešit.

doplněno 22.02.13 16:39:

Ještě doplním - u nás neexistuje, aby někdo někoho odstrkoval od hry a zakazoval mu hrát si. To řeším já, nicméně když jsou ve sporu dva předškoláci, necháváme řešení na nich, aby se naučili domluvě, toleranci a spolupráci.

Pokud se učitelky nečinně koukají na to, jak do syna někdo strká, mačká mu oči apod., žádejte okamžitou nápravu. Máme ve školce 26 dětí, nemlžu mít oči všude, ale 90% stíhám, nejsou u nás žádné bitky, žádné strkání, žádné škrcení. To ohlídat jde - pokud toho učitelky nejsou schopny, je to bohužel jejich chyba.

doplněno 22.02.13 16:53:

Juu*hi*, děkuji*hi*

Martino, bezváááá *palec**palec**palec*

juliet*
hodnocení

Děkuji za vaši zkušennost, ale v tomto případě vím, že se to tak děje, že syn nelže, potože učitelka mluvila jak s ním, tak s tím klukem, co mu to dělá, a oba dva to potvrdili, že to tak je. On se mu musel omluvit, a tím je to pro ně vyřešené. Takže jen čekám, co se stane příště, abych to opět šla řešit, aby mu opět jen vynadali a tak je to stále dokola, což je strašné, protože to synovi nepomůže.

Radila jsem se již i s odborníky a pokud učitelky nejsou schopny danou věc řešit, mám jít za ředitelkou, požadovat zápis z našeho jednání, ve kterém budou jasně napsané kroky, které udělají ke zlepšení, a pokud to nepomůže, tak jít dál za zřizovatelem školy a za inspekcí.

Pro mě je nejhorší, že mě tam nechápou, že mi jde pouze o to, aby ho ten dotyčný kluk nechal být, že mu rodiče nedokážou říct, ať na mého syna prostě vůbec nešahá!

pokud se to stává často, tak je jednoznačně chyba u učitelek.. přece když mají v kolektivu problémové děti, tak by je měli mít co nejvíc pod dohledem, aby se nestávaly takové věci.. a pokud se to děje opakovaně, tak bud jsou neschopné nebo je jim to jedno...

juliete
hodnocení

Říkají, že nemohou vidět všechno. To je začarovaný kruh, nechtějí to řešit, nechtějí mít ve třídě problém, nejlépe všechno ututlat. My jim svěřujeme svoje děti a je jejich práce, se tam o ně postarat.

martinaa*

A víte jistě, že by rodiče poslechl, že na něj rodiče stčí? Třeba s mým agresorem si rodiče neví ray, nepomohly domluvy ani výprask...

Ve školce nemůžeme dát dětem pár facek nebo je vyhodit, prostě jen domluva, aby si v tu chvíli uvědomily, co udělaly. Jenže za nějaký čas to stejně udělají zase. Školka nemůže změnit povahu dítěte ani to, jak je vychováváno.

doplněno 23.02.13 12:37:

"stačí, rady":)

doplněno 24.02.13 10:36:

Jak jsem již psala, tohle nejde "vyřešit". I kdyby to učitelky s rodiči řešily každý týden a ten hajzlík týden co týden dostával výprask nebo domluvu, nemusí to být k ničemu, pokud je kluk tak trochu nezvladatelný a nic na něj neplatí.

I u nás, pokud přijde maminka s tím, že agresor jí bouchl nebo kopl dítě, tak říkáme, že o chování chlapečka víme a snažíme se ho mít pod dohledem a mluvit s jeho rodiči, ale víc bohužel udělat nelze. Ale jak jsem již také psala, nějaké strkání a braní čepic na vycházce u nás netrpíme.

Taktéž je třeba synovi vysvětlit, že když mu kluk ublíží, tak aby to šel ihned a neprodleně říct učitelce (a vysvětlit rozdíl mezi žalováním a tím, když mu někdo ubližuje a měl by to říct), protože ani nejlepší učitelka nemá oči všude.

juliet*
hodnocení

Vím, že učitelky nemohou dítě nijak trestat, tak maximálně vyřadit ze hry, dát ho stranou od dětí, ale to také nejde napořád... ale věřila jsem, že když jim to řeknu, že mě pochopí, a že to vyřeší společně s rodiči toho kluka. Že by jim snad také mělo vadit, že se to v jejich třídě děje. Ale jak ho rodiče vychovávají, zda na něj vůbec stačí, to nevím.

michaltopic*
hodnocení

2x

Buď dejte kluka na nějaký sport nebo klidně bojový sport, kde by se naučil kolektivu mezi kluky a v šatnách se zocelí a nějaký takový "spolužák" mu pak nebude ani stačit. A nebo dejte facku vy těm ženským, protože tohle jestli nepovažují za závažné, tak by proplesknout potřebovaly.

honzmalatny*
hodnocení

2x

Dobrý den,víte já Vám asi poradím trošku jinak než asi většina ostatních.Když se ho zastanete před dětma,bude před nimi srágora a baba.Chápu že Vám to je jedno jak vypadá,ale mu to jedno nebude.Když se nechá otloukávat bude to jen a jen horší. Musí se tomu postavit sám. Doma mu třeba promluvte do duše co a jak.Na tohle je těžko radit,ale můžu Vám jen říct jak jsem tohle řešil já. Kluk chodil taky ze školky a pak i ze školy s tím,že mu ten či onen ublížil,štípl,kousnul kopl atd,atd. povídám mu,tak se braň,vrať mu to. On ne,citlivá dušička,neublíží ani mouše.samo že jsem to zákulisně řešil s učitelkama,ale jen tak,aby se to nedověděl ani on ani jeho "kamarádi".Když pak přišel zase s brekem že ho ten a ten bouchnul,tak jsem mu řekl ,že když donese poznámku ze školy že se pral a ten dotyčný bude stejně starý nebo starší než-li on sám,že se mu doma za to nic nestane,když ale přinese poznámku nebo se dovím že se pral se slabším nebo s holkou tak dostane ran že je nespočítá.(dodnes nedostal ani jednu).Druhý den přišel s jedním monoklem,další den s druhým a od té doby klid.Pochopte že si musí sám vydobít místo a Vy mu nemůžete stále šlapat cestičku.Chápu to moc dobře že když Vám přijde dětátko ze školky s brekem a nebo do ni jde s brekem že je Vám úzko.Tohle by měly ale řešit učitelky a pokud se u nich nedovoláte změny,je nějaký ředitel a provozovatel školky,obec,město atd.A stěžujte si tam.Učitelky by měli naučit děti ve školce být v kolektivu a od toho to zařízení přece je.Aby je naučily nesobeckosti,rozdělit se,hrát si spolu atd.nezlobte se na mě,ale pokud tohle učitelky nezvládají tak není chyba na Vaši straně.Taky je otázka proč se tak ten jeho "kamarád" chová.jestli je v rodině nejmladší a má starší sourozence a musel si taky sám vydobít místo mezi němi a ted to oplácí jinému,kdo ví.Někde to musel vidět,zažít.

PS: Když nám kluk v první třídě brečel ve vaně že ho třeťáci v družině škrtí,udělal jsem takový vítr ve škole že mě ředitelka už z dálky zdravila.

doplněno 22.02.13 16:43:

Ono se pak ukázalo že dotyčná p.u. místo aby dohlížela na děti v družině seděla u pc a surfovala po netu.

juliet*
hodnocení

Děkuji za váš pohled na věc, souhlasím s tím, snažím se synovi vtlouct do hlavy, že pokud ho někdo bouchne, on smí bouchnout i jeho, když do něj někdo strčí, ať strčí taky, kéž by to začal praktikovat a bránit se.

Je pravda, že když se to nenaučí, bude dál trpět, možná i ve škole, ale na druhou stranu, i tomu agrosovi musí někdo důrazně vysvětlit, že tohle se teda nedělá. Má staršího bratra, minulý rok do té třídy chodil ještě taky, a bohužel se choval úplně stejně.

Ve školce jen a jen omlouvají toho, co ubližuje.

1. Pošlu tam příště tatínka, ono to asi opavdu funguje, když se ozve chlap.

2. Budu jednat s ředitelkou.

A ještě jedna taková věc, jsou tam dvě učitelky, a ta jedna mi řekla, že už toho má dost, že si na toho kluka stěžuju neustále jen já, že to je jen dětské pošťuchování, a že už jí to nebaví, ať si dám syna do jiné třídy! Takový je jejich přístup.

honzmalatny*

Dobrý den,zkuste to sledovat zda-li Váš drobek nepřehání(to jen co kdyby)pokud ne,pošlete tam tatínka ať tam trošku rozčeří vodu.

Jednejte s ředitelkou,pohrozte stížností u provozovatele mš(obec,město).ono se to pak musí řešit když se to podá písemně přes podatelnu.

albatros498022*
hodnocení

1x

Tohle je problém zejména povahy vašeho syna, pokud by se bránil tak zpravidla toho ostatní nechají, i když to vyřeší učitelky v MŠ bude to pokračovat i na ZŠ.

juliet*
hodnocení

Dobře, ale každý není takový, aby ránu oplácel ránou, syn spíš hledá pomoc u mě, když mi to říká. A ano, i když se budu snažit ho vést k tomu, aby se bránil, tomu druhému - útočníkovi to přeci nemůže jen tak procházet.

Juliet, platíte si školku tak, jako ostatní. Pokud upozorníte učitelky na to, že se Vám chování, byť by bylo "jen dětským pošťuchováním" nelíbí, pak by to měly učitelky respektovat a upozornit "výtržníka" na to, aby dal Vašemu synovi pokoj. Pokud nejste spokojená s postojem učitelek, řešte to s jejich nadřízeným. Váš syn se neumí bránit, ale to neznamená, že si musí nechat všechno líbit on i jeho rodiče. Chápu, že toho mají učitelky hodně, vážím si jejich práce, ale přece nemohou přehlížet stížnost rodiče, je-li tento v právu a omlouvat toto chování tím, že je to jen dětské pošťuchování...

doplněno 22.02.13 13:42:

ivik - tazatelka píše, že je synovi 5 let, ne 2,5 roku...! (což neznamená, že si to musí nechat líbit)...

Bohužel jsem se setkal s tím, že učitelky moc dobře věděly, co se děje, ale přímo mi řekly, že to řešit nebudou.

ivik*

Od Ivik. pardon, že jsem to přehédla, ale co na tom, že? Ani v 5 letech si dítě nemusí umět poradit a nechá si to líbit, pokud není útočné a vedeno k odplatě...Mně je skoro 50 let a někdy se neumím bránit proti zlým lidem, protože nejsem z tšch , co to ihned umí použít...

ivik*

Jak se může 2,5 letý dítko asi bránit?!

ladaadal*
hodnocení

1x

Tohle by opravdu měly řešit učitelky. I v případě, že by se tvůj syn ubránil a využil tuto možnost, řekl bych, že na 90% na tebe vlítnou útočníkovi rodiče a budou tvrdit, že tvůj syn šikanuje jejich. Prostě dupat na učitelky, aby to řešily. Případně i učitelky i ředitelka mají své nadřízené, tudíž, pokud nepochodíš dole, musíš výš a výš.

zabu
hodnocení

0x

No to se mi snad zdá. Odmítají řešit? Co je to za ženský? Co je to za mámy, když jim to nevadí?

pt®
hodnocení

0x

"juliet", myslím si, že šel Váš chlapeček velice brzy do školky. Ve 2,5 letech by mu bylo lépe doma s mámou, ale stalo se. Tím, že byl malinký a ostatní děti byly starší, tak má možná v sobě obavu z těch většícha starších kluků. Hlavně musí mít ve Vás jistotu, že jste milujicí máma. Dodejte mu sebevědomí, že už je také velký a nemusí se bát a nechat si všechno líbit, poprosila bych učitelku, aby ty kluky trochu víc ohlídala a toho pokušitele trochu usměrnila domluvou. Jinak nevím. - pt

ono myslím že to není jen o sebevědomí.. spíš o povaze... některé nekonfliktní klidné povahy nemají potřebu násilí oplácet násilím... ale když myslíte že to sebevědomí spraví.. myslím si že by na to měly dohlídnout hlavně učitelky.. od toho tam jsou.. a pokud se jim tam mlati děti a je to nezajima tak to teda nevim.. jim to možna připadá jako poštuchovani, ale to dítě to vnímá úplně jinak.. a může se z toho rozvinout psychický problém.. není dobré toto podcenovat.. ale je zase šikovný v tom že se svěří a může se to řešit.. myslím si že takové mrnata jsou ještě malé na to, aby se mezi sebou mlatily a vybojovavali si respekt.. to at si šetří na zš...

alfonsmucha*
hodnocení

0x

dejte ho do juda nebo na něco podobnýho, myslím, že nějaký přípravky jsou už od 6 let.

pokud můžete. dejte ho do jiné školky.

hodnocení

0x

Je to velmi vážná záležitost, pokud to nevyřešíte s učitelkami, uvažovala bych o změně školky. Záleží na celé atmosféře školky, a opravdu je možné, že to tam Vašemu synovi nesedí.

Znala jsem chlapečka, který také byl takhle nešťastný, šikanovaný ostatními, učitelé to přehlíželi - o těch holčičkách, které toho chlapečka šikanovaly věděli, ale nic nedělali, protože to byla drahá anglická školka, kde se platilo přes 12 000 měsíčně... Maminka tohoto chlapečka dala do jiné školky, normální, ne tak drahé, a chlapeček pookřál, byl spokojený, a žádné problémy neměl.

juliet*
hodnocení

Nechci ho dát nikam jinam, co s ním mluvím, tak ani jinam jít nechce, zase by to bylo jiné prostředí, jiné děti, on by to nesl těžce, a věřím, že by to zase obrečel.

ivik*
hodnocení

0x

Okamžitě vyhledejte ředitelku a ihned to řešte, řekněte jí, co se děje.Je to ještě malinký chlapeček a nikdo mu nesmí takhle ubližovat, pak se divíme, že se šikana šíří všude a děti si ubližujou.Pokud by to ředitelka nechtěla řešit, tak si stěžujte na odboru školství, prostě se braňte jak to půjde.Moje dcera je učitelka v MŠ a když mi někdy vypráví jak se děti chovají, je to hrůza...

krkovicka*
hodnocení

0x
řešte to s ředitelkou pohrozte socialkou a vyšlete tatínka.Na to oni slyší.Zde Jestli to pomůže poradte.cz/...
doplněno 22.02.13 13:07: víte co byla poslední kapka ve školce co jsem vlitla do třídy co to má jako znamenat?Při obědu ve školce jí (Terezce)vadil dceřin loket tak vzala vidličku a silou jí pichla do hřbetu ruky.Prosím nenechte to zajít tak daleko-učitelka to řešila že je separovala od sebe ale stejně,ve volných aktivitách jí pořád napadala ze zadu,že jí skákala kolenem na zada.Moc mi v mém příběhu pomohla slova radkyne Jity.Zabralo to.

juliet*
hodnocení

Děkuji, chystám se tam poslat chlapa, pak třeba pochopí, že to myslím vážně. A se synem jsem mluvila, nechce jít do jiné třídy, za jinými dětmi, že tady má i kamarády, a tak si myslím, že on by to nesl těžce, tu změnu. O to je to těžší.

asd*
hodnocení

0x

Řešte to co nejdřív, jinak může mít psychické problémy do budoucna.

1. řešte to s ředitelkou, pokud možno prokazatelně (písemně), tak aby o jejím jednání byl doklad. Učitelky tam jsou od i od toho, aby šikaně zabránily.

2. naučte ho aby se ubránil sám, jinak bude mít stejný problém i na ZŠ i střední škole. Ideální je dát ho na karate, judo apod. Nebojte nevychovávají tam rváče, ale budujou morálku, etiku a vědomí vlastní síly a schopností - pak se šikanovat nenechá a ani nemusí nikoho mlátit - ten šikanující velice dobře vycítí že by mohl dostat přes hubu a nedovolí si to. Teď cítí že kluk je slaboch tak ho vesele strká a shazuje mu čepici.

Změna školky - s velkou pravděpodobností to začne znova.

juliet*
hodnocení

Souhlasím. S učitelkami už jednat nebudu, jen s ředitelkou a opravdu písemně. A na ten kroužek ho dám taky, ať z něj mám "chlapa".

abc*
hodnocení

0x

To mě když někdo otravoval,tak dostal do nosu a měl jsem od něj celej rok pokoj. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]