Nejste přihlášen/a.
Díky všem za odpovědi, ale nějak nemůžu pochopit, jak ty kořeny kvadratické rovnice do vzorečku dosadit.
Mám kořeny 0,75 a 6,35
Díky za vysvětlení
Kájy
Co vlasně chceš. Kartaginec Ti jen osvětlil postup jaké jsou vztahy mezi koeficienty v kvadratické rovnici a jejich odvození pro jednoduchý výpočet. Odvození těch vzorců zvládnu ještě teď 50 let po školní docházce.
Dotaz však byl úplně jiný a to "výpočet" kvadratické rovnice pokud známe její kořeny. A pokud máme dva kořeny "u" a "v" tak rovnice
(x-u) (x-v) = 0 je vlastně kvadratická rovnice a platí když se x=u nebo se x=v tak levá strana rovnice se rovná nule a rovnice platí.
Stačí jen dosadit ty dva kořeny 0,75 a 6,35 za "u" a "v" dvojčlen roznásobit a následně obě strany rovnice vynásobit myslím číslem 80 pokud si to dobře pamatuji.
Vynásobení obou stran rovnice číslem 80 na rovnici nic nezmění.
Což je zároveň odvození těch vzorců. Rozdíl mezi tímto výpočtem a dosazením je jen v tom, že například koeficient q (tedy absolutní člen; zamozřejmě pokud koeficient u kvadratického členu je jedna) je roven 0,75 * 6,35 = 4,785 výpočtem - roznásobením, kdežto při užití Vietových vzorců je q = 0,75 * 6,35 = 4,785 dosazením do těchto vzorců. Následné vynásobení celé rovnice (osmdesáti, nebo dle potřeby) pak slouží k převedení rovnice na obecný tvar s celočíselnými koeficienty. (Zde "podle potřeby" na první pohled vypadá "tisícem", tak ještě najdu největšího společného dělitele z těch koeficientů, které vyjdou, a vykrátím to s ním; vyjde to tak , jak má)
Autorka nejdříve položila tento dotaz a chtěla se "dostat"na uvedenou kvadratickou rovnici
No a u kvadratického členu má koeficient 80
Tohlle je taky cesta, jak se na tu osmdesátku dostat. Můj návrh směřuje na případ, kdy bych podobnou "nápovědu" k dispozici neměl.
doplněno 20.07.12 09:58:Ad jirba: já myslím, že oba víme, co ten druhý chtěl svým příspěvkem říci, oba to chápeme a oba s tím druhým souhlasíme (tedy to poslední já určitě).
Já rozumím že nejmenší celočíselné koeficienty, ale autorka znala předem výsledek jen nevěděla jak se k němu dostat.
Jinak podmínka splněna je neboť absolutní člen je 3*127 což jou prvočísla
doplněno 20.07.12 11:11:Což o to oba víme o co jde jen "karlicka" nediskutuje a nejspíš založí třetí vlákno
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.