Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny postižené rodiče,
syn (8.třída) dostal napomenutí třídního učitele, v žákovské má 5 poznámek a jiné upozornění na nekázeň jsme jako rodiče nedostali. Připadá mi to nepatřičné. Dá se proti tomu odvolat?
čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Já dostala kdysi taky napomenutí, ve druháku na střední. Byla to jen a jen moje chyba,a kdyby se rodiče chtěli odvolat, tak se za ně budu docela stydět. Nedávno měl rodičák brácha, prvák na gymplu. Za chlastání a dělání bordelu na horském pobytu dostali tři výtečníci třídnickou důtku. Zrovna, zřejmě náhodou, to jsou synáčkové bohatých papínků, co se neumí chovat a myslí si, že je tatínci ze všeho vysekají. Je mi z toho docela zle, ale bylo prý komické sledovat napjaté obličeje oněch tatínků, když si přebírali papír s důtkou.
Jak zde již zaznělo, důtku Váš syn nedostal jistě bezdůvodně, i těch pět poznámek je celkem dost, nemyslíte? Místo přemýšlení, jak se odvolat a jak Vám někdo strašně křivdí přemýšlejte o tom, co Váš syn udělal špatně a jak se podobných problémů do budoucna vyvarovat. A uvědomte si, že poznámky a důtky přicházejí jako trest za chování žáka, nikoli z rozmaru učitelů.
myslím si, že žádný třídní nebude dávat napomenutí bezdůvodně, není to v jeho zájmu - určitě pak musí před ředitelem obhajovat (např.) proč je v jeho třídě víc napomenutí, důtek nebo 2 z chování než v třídě sousední... takže to asi mělo důvod...
doplněno 20.04.12 18:38:otázka zněla, jak reagovat: 1. dojít za učitelem a zjistit podrobnosti, 2. promluvit dítku do duše, 3. udělit trest...
toto je také dobrá odpověď - řeší můj dotaz, ne můj charakter nebo charakter syna
děkuji , bodík je Váš
a jak to dopadlo?
zašla jsem za třídní a dozvěděla jsem se, že je dáno zákonem či nařízením, že za určitý počet poznámek je napomenutí - já osobně zapomínám dost, takže jen co to ministerstvo školství schválí, poznámky a posléze napomenutí mě neminou :D
všem ostatním poradcům doporučuji založit nové téma : jak nejlépe vychovat nezdárného syna
tam se teprve vyřádíte
To že dostal Váš syn třídní napomenutí tak asi něco provedl. On Vám všechno popravdě říci nemusí jak a co bylo. Učitel určitě nepíše poznámky a napomenutí jen proto aby splnil nějakou normu. Prostě máte doma pupertáka s kterým to ted šije a chce si něco dokazovat třeba zlobením. Místo odvolání bych si s ním pořádně promluvila. Je to jen jeho chyba. Vy jste tam u toho nebyla. Upozornila bych ho na následky které se mohou objevit třeba i na vysvědčení ve formě třídní důtky snížení známky z chování. Nemusíte ho hned řezat ale lízat mu rány které přišli asi poprávu taky né. A za druhé jedno napomenutí ještě není tragédie. Můžete se také více na syna informovat u třídního učitele třeba telefonem nebo nejlépe osobně a dá se takovým nepříjemnostem předejít. Budete více informovaná a můžete podle toho jednat
Moje máma pracuje jako asistentka pedagoga na ZŠ. Na napomenutí třídního učitele stačí 5 záznamů v záznamníku ( sešit vedený spolu s třídní knihou do kterého se píše zapomínání a kázeňské problémy) Do ŽK se v zásadě zapisují jen velmi "drsná" porušení ŠŘ. Být Vámi poohlédnu se jestli podobný sešit nemají i ve vaší škole...a hlavně kolik zápisů tam Váš bobánek má. Jinak tento postih není zas až tak závažný nepíše se tuším ani do katalogového listu. Odvolat se samozřejmě dá, ale jak už někdo řekl je to směšné.
Samozřejmě se na každé škole podmínky liší a to i mezi školními stupni...
Napomenutí můžete dostat třeba i za to. že 5x zapomenete pravítka, bačkory, TV úbor...
Svoje poděkování posílám poradkyni s nickem giuditta - za neutrální a fakty podloženou odpověď.
Rádci se Vám pokusili otevřít oči, když Vy sami nejste schopni uznat, že chyba je na straně syna, děláte ze sebe "postižené nepravostí" a vymýšlíte nějaké odvolání.
Škoda.
doplněno 19.04.12 21:54:Vůbec mě fascinuje, jak se doba změnila... když dřív zlobivý sígr dostal poznámku nebo nedejbože důtku, následovaly rodičovské řeči a zákazy televize, počítače atd.. Dnes rodiče podávají odvolání, takže dítě vidí, že se nic neděje a příště klidně může přinést důtku znovu, však se rodiče zase postarají. Případně si došlápnou na samotného ředitele a pod nějakou pohrůžkou se to pěkně zamete pod kobereček. A dítěti tak dokazují, že zasloužené tresty se dají nějak obejít a spravedlnost je pro každého jiná. Co z něho vyroste, bůh suď, když vidím některé bráchovi spolužáky...
Každopádně je to výsměch škole a učitelům.
Ale ono i v minulosti se objevovali rodiče, kteří hnali k odpovědnosti učitele, že si dovolil napomenout jejich dítě, viz poradte.cz/...
Jinak zakázat počítače se nadaly, neboť je doma nikdo neměl a na televizi se nikdo nedíval, neboť pořady za nic nestály.
Ale já nemluvím o době před 50 lety, ale plus minus před 18, kdy počítače začínaly a televize byly docela běžné pamatuji si, že když tehdy někdo ze spolužáků (nebo já) dostal poznámku, dostal na zadek a televize nebo lumpačení a lítání po venku se mu zakázaly.
Až na to, že napomenutí třídním učitelem je kázeňský trest, který se samozřejmě do katalogu zapisuje včetně zdůvodnění. Bylo-li uděleno vašemu synovi napomenutí, tak v oznámení muselo být zdůvodnění. Samozřejmě že máte možnost se odvolat _ řediteli → zřizovateli → školní inspekci.
Dovolím si nesouhlasit...napomenutí se nezapisuje jen důtky... (pokud to ovšem je někde jinak o tom nevím)
Přesně jak píše většina - paninko, jaké odvolání? Vymýšlíte kraviny, místo abyste vzala řemen a klukoj dala na prdel. Kvůli takovým jako jste vy je mezi dětma víc a víc agresivity a nenávisti.
Vlastně je to chyba učitele, měl by místo napomenutí vašeho syna jít a dát pár facek vám a panu manželovi, jak se asi může chovat dospívající kluk, když má takovýhle rodiče
Dobrý den, pročítám si tuto stránku, protože mi domů přišlo také napomenutí třídního učitele pro mého syna. Byl to blesk z čistého nebe. Syn NIKDY nedostal jedinou poznámku do žákovské knížky, ani na třídních schůzkách jsem žádnou informaci nedostala, nikdo si mě do školy nepozval. Jak mám tedy vědět, že syn při hodině vyrušuje? Kdybych tuto informaci měla určitě bych zakročila a nemuselo by to dojít k oficiálnímu napomenutí. Domnívám se, že právo na odvolání mám, protože nikdo se za celou dobu neobtěžoval mi sdělit jedinou informaci!
... dozvěděla jste se to prostřednictvím oné třídní důtky, resp. napomenutí nebo jak se tomu teď říká. Možná to byl přestupek takového rázu, že mu to učitel napálil zrovna bez nějakých předchozích poznámek a varování.
A proti čemu se chcete "odvolávat"? Jakože je důtka neplatná? Vy se můžete maximálně tak zeptat proč to dostal nebo si stěžovat, že nejste průběžně informovaná o chování svého syna, jestli to má dlouhodobější charakter.
Napomenutí může dostat i za jeden závažný čin a vůbec nemusí mít žádnou předchozí poznámku. O nic nejde, nikam se to nepíše a když se bude chovat dál v pohodě tak mu nic nehrozí, ovšem od napomenutí je to jen krůček k důtkám, ke snížené známce z chování, (podmínečnému vyloučení, vyloučení (týká se SŠ). Zvláštní, některé rodiče jsem nikdy neviděla a jiné zase až byla nějaká pohroma a většinou tvrdili, že to není možné jelikož jejich dítě se doma chová vzorově. Další věc je, že někdy se dvě učitelky domluví a prostě solí zbytečné poznámky ( za zbytečné pokládám psát Pepa nepřinesl úkol a další den Pepa opět nepřinesl úkol nebo Ferda se nepřezouvá , Maruška nemá podepsnou žákovskou knížku) aby holt ten student zkončil minimálně s napomenutím. Já jsem vždycky byla pro domluvu nebo s oblibou jsem dávala vypracovat nějaký referátek-ne napsat knihu, mně stačilo když to stáhl student z netu a překoktal před třídou. Ovšem učit v dnešní době musí být hrůza, děti drzé, velké zastání mají v prachatých rodičích. Tím neříkám, že je to váš případ, vážně bych to neřešila a synovi připoměla, že se bude chtít hlásit na školu a 2 z chování nevypadá na vysvědčení zrovna nejlíp.
Odvolat? Matení pojmů: demokracie - anarchie na obzoru, pozor.
Jestli v rámci demokracie nezrušili třídní schůzky, tak tam jistě chodíte a dá se při nejbližším termínu prodebatovat o co šlo, jaké přestupky a když se vám to osobně jako rodiči bude zdát "blbostí", můžete to nechat být. Učitel by to měl očekávat a být na to připravený, ovšem dětí má ve třídě víc. Připadalo by mi mimochodem horší, kdyby se při nějaké žákovské nekázni nedělo vůbec nic, vše prošlo. Takovým školám se už rodiče s dětmi delší dobu vyhýbají, pokud vím.
Syn dostal napomenutí třídního učitele za opakované vyrušování v hodině.Nechci obhajovat synovo chování, samozřejmě se takto chovat nemá, ale domnívám se, že kdyby mě někdo upozornil alespoň jednou jedinou poznámkou v žákovské či jinak informoval, pravidelně chodím na třídní schůzky, s pí učitelkou komunikuji e-mailem, mohli jsme oficiálnímu napomenutí předejít a považovala bych to za slušné jednání. Jedná se přece o opakované vyrušování!
Jak bylo psáno výše: nejdříve dotaz přímo na učitele. Nikdo z nás (a vlastně ani vy) neznáte všechny okolnosti, tak se k tomu těžko můžeme kvalifikovaně vyjádřit.
(Alespoň si ve škole neřeknou, že o syna nemáte zájem )
Někde jsem se dočetla, že pedagogové neví, jak komunikovat s rodiči. Myslím, že je to pravda. Jednoduší je vytisknout a podepsat lejstro, než si zavolat rodiče do školy.
Nelíbí se mi tyto nové praktiky a jsem ráda, že to aspoň někdo nahlíží.
doplněno 25.04.12 23:17:tohle jsem našla, jestli někdo znáte stránky pro rodiče školáků, budu ráda, když mi je zde napíšete
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.