Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvadratická rovnice

Od: vajjicko* odpovědí: 8 změna:

Pro která m prvkem reálných čísel má rovnice: x^2 + 2mx + m^2 - 4 = 0 oba kořeny kladné?

Děkuji za radu

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

1x

Co na tom je m<2 a zároveň m<-2 takže výsledek m<-2

doplněno 17.04.12 18:08:

Jistě diskriminant musí být kladný, ale v tomhle přípdě je již dáno, že je kladný

Opravdu? Mně to vyšlo jinak, chtělo by to kontrolu. A prosím jak je dáno, že je diskriminant kladný? On skutečně je (je totiž podle mne rovný 4), ale pak ty podmínky m<2 a m<-2 jsou zbytečné, ne?

doplněno 17.04.12 18:15:

Pardon, já přehlédl, že mají být kladné, hledal jsem reálné. Kladnost diskriminantu je skutečně podmínka nutná, Oba kladné jsou tedy skutečně tza uvedených podmínek, moc se omlouvám.

doplněno 17.04.12 18:23:

Nicméně vtipné použití binomické věty doporučuji i k tomuto účelu (dokonce právě k tomuto účelu.

jirbar*

No nevím já vycházím ze zadání aby OBA kořeny byly kladné

Ano, viz má omluva výše

jirbar*

Nic se neděje.I mistr tesař se utne. A kdypak se mi to povede, abych "porazil"MISTRA

doplněno 17.04.12 18:34:

A tady jste se nezúčastnil

poradte.cz/...

Však mi to dalo. A je zajímavá řada součet lichých čísel, že je to vlastně mocnina pořadí lichého čísla. To bzl jen jeden pokus řešení.

honzapic
hodnocení

0x

kristova noho,co pak to je? Co pak studujete? Jen tak pro zvedavost...:) Rad bych poradil ale je to mimo me vedomosti :(

vajjicko*
hodnocení

všeobecné gymnázium :)

hodnocení

0x

Umíte diskriminant? Tak ho spočtěte a podle něj to poznáte; podmínka je, aby diskriminant byl kladný. (Možná budete překvapen.)

doplněno 17.04.12 17:59:

Druhá možnost je, vtipně použít binomickou větu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]