Nejste přihlášen/a.
Zdravím rádcové moji milí,
máme za úkol před vánoční prázdniny napsat do slohu odborný výklad. To by nebylo zas až tak těžké. Již před Vánoci jsme psali odborný popis. Ale mám takovou otázku. Nevidím rozdíl mezi popisem a výkladem. Když jsme měli napsat popis, tak jsem popisovala budovu. Dostala jsem výbornou. Teď mám napsat výklad, zamýšlím napsat výklad o nějaké nemoci. Obávám se však, že se to bude stejně hodně podobné na popis. Budu přece popisovat tu chorobu. Nejprve asi začnu nějakým úvodem. Pak popíšu příznaky nemoci, původce nemoci, léčbu, dobu léčby atd. No a vidíte, je z toho hotový popis. Jak se tomu mám vyhnout. Nevím, jak mám napsat výklad o nemoci. Potřebovala bych nějakou radu. Díky moc všem ochotným poradit.
díky za milé oslovení... i nás ta výborná potěšila...
já takové věci řeším s pánem Googlem... napsal jsem výklad, nabídlo mi to výklad sloh, otevřel jsem a ejhle:
nebo
nebo od nás z poradny poradte.cz/...
třeba referaty-seminarky.sk/... Výklad je najbežnejším útvarom výkladového sl. postupu. Cieľom výkladu je vysvetliť nejaký technický alebo spoločenský problém, poučiť o nejakej veci. Výkladom sa vysvetľujú a sprístupňujú známe vedecké poznatky. Výklad sa člení na úvod, jadro a záver. Aby bol jasný, využívajú sa schémy, grafy,.. Pri vysvetľovaní sa používajú základné postupy logického myslenia (indukcia, dedukcia, argumentácia,...). Sloh výkladu je intelektualizovaný, potláčajú sa všetky prvky, ktoré by mohli pôsobiť na cit. Zdôrazňujú sa rozumové prvky. Patrí sem : referát, prednáška, prejav, diskusia, úvaha, úvodník, komentár, causerie, esej, recenzia.
4. dialogický slohový postup - utvárajú najmenej dvaja autori, ktorí hovoria ako samostatní účastníci textu, no kompozícia textu pôsobí ako skĺbený, jednotný celok. Charakteristické črty sú aktualizovanosť, postupnosťnesúdržnosť, subjektívnosť. Má blízko k rozprávaciemu slohovému postupu.
a mnoho dalších, jen otvírat a číst, co se hodí...
Díky za milou odpověď.
Tento proces s googlem mám již za sebou, ale jaksi bez výsledku. Všechny teoretické poučky mám pročtené, ale ty mi vůbec nepomohly. Jak mi také zaručí, že pokud napíšu výklad, že to bude skutečně výklad? Potřebovala bych spíše nějaké tipy a triky, popřípadě úplně laické vysvětlení, jak z výkladu neudělat popis a naopak. Nechtěla bych totiž napsat veledlouhý sloh, piplat se s tím a pilovat to, a potom zjistit, že to co jsem vlastně napsala není výklad.
Ale i přes to díky moc.
Ten váš výklad má přívlastek odborný, tím je něco naznačené. K výkladu by mělo být něco nastudované z teorie a potom teprve předložené dál. V 1/ úvodu o nemoci: třeba kolik lidí na světě tou chorobou trpí, kde nejvíce, kde nejméně a proč, když všude stejně tak také proč (třeba civilizační choby - nemoci cév -cukrovka), kdo kdy a jak vynalezl/nevynalezl lék, jak byl zkoušený/úspěšný. Vykládat může člověk se širšími znalostmi, odborník na něco, nebo je nutné se tak alespoň tvářit .
V 2/ popisování té nemoci by se mohlo zahýřit odbornými termíny, (původce bacil latinsky) které třeba každý nezná, ty samozřejmě s přehledem vyložit...a třeba diagnostika: např. odhalení choroby nukleární magnetickou rezonancí, to je metoda...
Do 3/ závěru nějaké poučení z výkladu, podle choroby perpektivy/neperspektivy do budoucna. Bude jí přibývat, ubývat, budou ne/strádat mladší a mladší...
Úplně na začátek odborného článku se dává tzv. abstrakt, tj. řečeno co nejstručněji o čem pojednání bude. Ale nevím, jestli to takhle chce škola...? Spíš asi osnovu...
Popisovat můžeme třeba módní přehlídku. Ovšem uvedeme-li takový popis historií toho kterého modelu, dřívější a nynější materiál použitý na model, kdo jej nosí/nenosí - které filmové hvězdy nebo jiné známé/významné osobnosti...tak myslím, že je to už výklad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.