Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pár dotazů ohledně vysokých škol

Od: anzionka® odpovědí: 15 změna:
Zdravím rádce,brouzdám po netu a koukám se na různé stránky. S tím se objevuje řada nejasností, které nejsem schopna sama vyřešit. Snad mi někdo pomůže. Já totiž v rodině žádného vysokoškolského jedince nemám. Bohužel ...1) Jakou mám šanci se dosat na žurnalistiku v Brně. Prokousávála jsem se mnoha stránkami a nikde jsem to nenašla. Vím, že se k žurnalistice musí studovat ještě něco, např. psychologie. 2) Divadelní manažerství (JAMU) = jaké je reálné uplatnění? 3)KATEDRA DIVADELNÍCH, FILMOVÝCH A MEDIÁLNÍCH STUDIÍ OLOMOUC (na jejich stránkách píšou ( filmadivadlo.cz/... že stačí zaslat nějakou vlastní tvorbu, to jako nebudou jiné přijímačky?; ať hledám, jak hledám, nic nenacházím)4) Na závěr mám takovou otázku: Co myslíte, mám si zvolit vysokou školu podle toho, co mě baví (žurnalistika+divadlo) nebo podle uplatnění (lékařství a farmacie)? Nemohu se rozhodnout ... Ani předměty ve škole mně moc nepomohou, baví mě skoro všechny. Moje záliba je divadlo, ale na herečku nemám. Baví mě psát divadelní recenze. Ale píšu, myslím dobře, jakékoliv texty. O lékařství přemýšlím, baví mě biologie, ale celkově k tomu vztah nemám. Bojím se, že 6 let na medicíně nevydržím, že na to nemám. Na medicínu musí asi jít jedinci, co ví, že budou doktory. Já si vůbec neumím představit, že budu doktorka. Nevím ... Zase abych se tou žurnou uživila a abych se tam dostala.Díky za všechny odpovědi a názory. Přeji klidný zbytek neděle. ;)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

1. Na zurnalistiku se hlasi prumerne 800 uchazecu, na psychologii klidne i 1000. Berou jich asi 30-50, takze jen ty nejlepsi z nejlepsich - o tom uz jsem ti psala. Nevi, zda na to mas a zda ne, to se neda rict. Jen pocitej s tim, ze prijimacky jsou tezke. Psat "dobre" nestaci.

3. Dole maji uvedeno, ze maji jakesi prijimaci pohovory. Ten te nejspis take ceka, a stejne jako na vytvarne skoly musis donest nejake obrazy a na treba konzervator (hudebni obory), seznam skladeb, tak i tady musis skze tyto veci prokazat, ze neco umis.

4. Na zurnalistiku i medicinu je tezke se dostat, medicina je jedna z nejtezsich skol obecne. Pokud k tomu nemas vztah, nevim, jak se budes motivat ke kazdodennimu uceni a vubec silene makacce, kterou na medine vyzaduji... nebylo by dobre dat si do rezervy nejakou skolu, ktera by te i bavila a kryla te v pripade, ze se na medinu ani zurnalistiku nedostanes (filozofie - tam mas ruzne vedy...?)

doplněno 30.10.11 13:26:

A ja si skolu vybirala podle zajmu:) Nedokazala bych si predstavit, ze bych vystudovala neco, co me nebavi, a pak to pulku zivota delala...

hodnocení

Díky moc za odpověď. No na žurnu v Brně se myslím dělají testy Scio (všeobecný test a ZSV) ... Samozřejmě, že tam berou málo lidí, ale u příjmaček to asi o psaní moc nebude. Jinde na obor žurnalistika berou podle pohovoru (osobního) např na KU, tak jisté znalosti z oboru asi budou nutné. K druhé otázce, ano dole tam nějaké pohovory jsou uvedeny, ale vůbec z toho nejsem chytrá. O té "krycí" škole jsem přemýšlela, asi bych si dala něco z té medicíny, myslím, bakaláře, ošetřovatelku nebo zdravotní sestru. Možná pajdák? Vůbec nevím. Školu si vybírám podle zájmů ... Jenže těch já moc nemám, to je ten problém.

A co to to divadelní manažerství? Je to perspektivní?

martinaa*

Pokud by ses hlasila primo na masarycku - tak pozor, sama ji studuji, ted mam preruseno a uvazuji o prechodu do olomouce, protoze masarycka ma cim dal vetsi probelmy jak s pristupem, tak s legislativou - ne nadarmo ma na krku kolem 50 zalob.Od pajdaku v brne si dovoluji te primo odrazovat, protoze vetsi bandu dementu jsem dlouho nevidela - a to rika plno jak vyucujicich, tak studentu i absolventu. Ja delala prijimacky na zurnalistiku prave v olomouci, kamaradka se na ni dostala a celkem pohoda:)

Ja si myslim, ze vse dostanes vedet dopisem az po poslani prihlasky, tak to byva. Mas napsano co, kdy a kam se mas dostavit na jaky typ prijimacek, takze nebud nervozni. Vyplati se do vybrane skoly zajet na den otevrenych dveri:)

Bohuzel o perspektive divadelniho manazerstvi ti nic nereknu, neb o tomto nemam nejmensi potuchy:(

hodnocení

Tak to je tedy síla - já myslela, že masarykačka je nejlepší vysoká škola u nás. Časy se mění ... Jestli se můžu zeptat, jaké jsou tam konkrétní problémy? Snad s tím jejich systémem, jak je to vše přes počítače, či co? Já jsem právě hlavně přemýšlela o tom Brně, poněvadž je to nejblíž. Osobně se mi nikam dál nechce. Říkáš pajdák, tak se musí dělat TSP nebo něco jiného? Bylo jednoduché se tam dostat? Neboj, o tom pajdáku skoro vůbec neuvažuji. A co ta žurna v Olomouci, jaké byly příjimačky tam a proč jsi se nedostala, smím-li se zeptat?

martinaa*

:D Nejlepsi rozhodne ne, a proslycha se, ze posledni roky je nastavena zbytecne obtizne. Oproti jinym skolam samozrejme. Pocitace by mi nevadili, ale spatny system a naprosta neochota poradcu ke studentum te dokaze opravdu otravit. Kdyz neco potrebujes a vsichni se tvari, ze strasne obtezujes a ani oni sami to nejsou schopni podat souvislou normalni odpoved (!), proste jak u blbecku na dvorecku. Oni pro tebe neudelaji vubec nic... A cela masarycka ma jedny testy TSP (samozrejme pak plus zkousky, vyzaduje-li to obor (hudebka, vytvarka).

Na zurnu jsem delala prijimacky pred 6 lety, uz to je jaksi mlhave... ale urcite tam byla cestina, nejaky diktat, pak rozbor...a nedostala jsem se - jak uz jsem psala - proto, ze tam byli lide, co byli daleko nabusenejsi nez ja:) Vetsinou uz nekolik let vedli casopis, psali do novin ci vypomahali v televizi.

studujicimu

Martino,

podáváte mylné nebo snad záměrně zkreslené informace - že by proto, že na MU Brno nejste úspěšná?

Nesouhlasím s Vaším tvrzením ohledně přístupu zaměstnanců, mám jiné zkušenosti - na inteligentní dotaz vždy inteligentní (a slušná, ochotná) odpověď. A pokud za vadu školy považujete, že je studium náročné, tak to už je úplně mimo: dnes, kdy na nejrůznějších "takyVŠ" získá diplom každé trdlo, je předností školy, že svým studentům dává víc, než jen "papír o absolvování".

Vlastně je to o tom, co od školy očekáváte: zda kvalitní vzdělání (a tedy i nutnost studovat) nebo jen ten "papír na hlavu" - pardon "papír na titul".

martinaa*

Ty zkusenosti maji desitky lidi kolem mne:) castecne po prichodu noveho rektora. Jak rikam, na skolu je podanych asi 50 zalob (to taky vim, kamarad je pravnik a skolu zaluje tez).

Tez se posledni roky proslycha, ze ma masarycka takrka neumerne zvysene naroky v nekterych oborech. Pro nekoho dobre, pro nekoho spatne:)

doplněno 31.10.11 22:25:

Tez dle mne neni nahodou, ze jak s vedenim, tak zejmena studijnim oddelenim nejsou spokojeni ani sami vyucujici.

studujicimu

Nechci to tady příliš rozvíjet - je to mimo téma, ale:

1. 50 žalob při těch tisících studentů a absolventů je zanedbatelné číslo. Mimochodem jistě je mezi nimi více takových, jako je žaloba pomateného, dnes již bývalého studenta, který se škole za vyloučení mstil výkaly na chodbách a zaslepováním klíčových dírek. Co to říká o škole?

2. Co jsou "neúměrně vysoké nároky"? Má snad Harvard či Cambridge neúměrně vysoké nároky? To je přece jen záležitost školy, jaké standardy si nastaví, a v zásadě platí, že čím kvalitnější škola, tím vyšší nároky (viz. prestižní zahraniční školy). Poptejte se u absolventů různých škol, kteří si hledají práci - již i u nás platí, že personalisté absolventy některých škol z výběrového řízení automaticky vyřazují.

3. Informace o tom, že pro přijímačky na celou MU jsou jediné TSP je silně zavádějící. MU má podle fakult a studijních oborů velmi různorodé požadavky: někde jde o Scio testy - OSP, ZSV, jazyky ..., jinde o TSP v kombinaci s testy odborných znalostí.

4. Přístup ke studenům na různých fakultách se určitě může lišit, tak jako se budou lišit zkušenosti jednotlivých studentů. Vy však prezentujete jen Váš vlastní názor jako obecně platnou skutečnost - tazatelce doporučuji hledat informace i z jiných zdrojů, např. na stránkách MU, z diskuzí uchazečů a studentů na netu apod.

martinaa*

1. normalni mi neprijde ani jedna zaloba, natoz nekolik desitek.

2. srovnavate MU a Harvard?:D Oproti jinym fakultam jsou na pajdaku velke problemy, tezka komunikace a zbytecne moc klacku pod nohama. To nemluvim jen ze sebe, ale setkala jsem pri zasedani parlamentu ci reseni problemu se stovkami studentu i absolventu (i vyucujicich), kteri opravdu nechapou, proc to ma zrovna pajdak jinak, nez spratelene fakulty.

3. skutecne jsem se mohla splest, prijimacky jsem delala pred 5 lety a tou dobou byly vsude TSP, plus pro hudebni, vytvarne a jazykove obory "talentovky".

4. vysvetleno v bode 2. Jiste, at tazatelka patra i v jinych diskuzich. Pokud narazi na clanky oslavujici PdF, rada si je prectu.

dzordz*
hodnocení

2x

Jednoznačně to, co vás baví. Jak vás studovaný obor přestane bavit, je to v pytli.

sulfan*
hodnocení

2x

Co studuješ za střední školu, případně v jakém jsi ročníku? Již na střední škole se dá do jisté míry poznat, jaká oblast nebo alespoň obor činnosti by tě mohl zajímat. Sice říkáš, že tě baví všechny, ale například k Českému jazyku nebo Biologii ten vztah musí být nějakým způsobem lepší, než třeba k fyzice nebo zeměpisu, ne?

Obecně medicína a žurnalistika jsou příliš rozdílné obory na to, aby se daly porovnávat - jeden je humanitno-jazykovo-literárně zaměřený a ten druhý je zase zaměřený ryze na biologii, anatomii. Z doslechu vím, že studovat žurnalistiku a medicínu je obrovský rozdíl - můj kamarád žurnalista vyučuje jen tři dny v týdnu, skoro se neučí, naopak medici se o víkendech biflují neskutečné množství knih a různých (skoro bych řekl až nepotřebných, ale kdo ví) informací, nemají příliš volna. Samozřejmě záleží na oboru a ročníku.

hodnocení

Díky za odpověď. Studuji čtyřletý všeobecný gympl a jsem ve třetím ročníku. Jak říkám, baví mě toho docela dost. Můj vztah k určitým předmětům do jisté míry ovlivňují zejména učitelé. Právě třeba na čj máme dobrou profesorku, která tu látku umí podat zajímavě ... To samé třeba biologie. Neříkám, že mě tyto předměty baví jen díky učitelům. Ale na druhou stranu třeba zeměpis, kdybysme měli nějakého jiného učitele, určitě by mě bavil. Ale s tím naším jedeme podle jeho lejster, mapu jsme za ty tři roky viděli opravdu málo. Koníčky bohužel nemám skoro žádné. Tedy kromě divadla, do kterého jezdím jednou za měsíc či dva. To mě opravdu baví. Jenže na herečku nemám. Jiné zájmy nejsou. Na konci druháku jsme si měli zvolit volitelný předmět a já si dala seminář s chemie. Protože jsem myslela na tu medinu. Máme totiž opravdu hrozného chemikáře. Jenže teď se to přiklonilo k té žurnalistice ... Ten seminář navštěvuji, ale bereme v něm věci, co jsem v životě neslyšela. Neříkám, že mě to nebaví, já jsem schopná se naučit i takové věci, ale že bych si ve volném čase četla nějaké chemické knížky, to ne. To si raději přečtu noviny, třeba nějakou pěknou recenzi.

sulfan*

Samozřejmě, že je vztah k předmětu určen také tím, kdo ho vyučuje. Já jsem například neměl rád matematiku celou první polovinu gymnázia (chodil jsem tehdy na osmileté), protože profesorka naprosto neuměla podat vyučovanou látku, samé chyby na tabuli, překlepy, přepadové písemky a zkoušení. Tím mi ji naprosto znechutila. I přesto jsem na vyšším stupni gymnázia dostal shodou okolností dva profesory na matematiku, kteří byli výborní, oba dokázali učit, dokonce bych řekl, že k tomu byli stvoření. Vysvětlování a podněcování jim velice šlo, dokázali narozdíl od té předchozí učitelky motivovat. A tudíž jsem se i o tento předmět začal zajímat a dokonce doteď studuji její aplikace na vysoké škole.

Tím chci říct, že oblíbenost předmětu může do velé míry ovlivnit učitel, který tě dokáže podnítit zajímat se o něco více, případně se na danou problematiku více soustředit. Problém všeobecného gymnázia obecně je, že se člověk musí zajímat tak nějak o všechno, aby tím dokázal projít s lepšími známkami. Tudíž je potom obtížné rozhodnout se pro něco konkrétního narozdíl od člověka studujícího střední zdravotní školu nebo průmyslovku.

Nicméně máš ještě hodně času si vše rozmyslet, navštívit dny otevřených dveří a hlavně se zeptat již studujících na všechno možné, co by mohlo ovlivnit tvoji budoucí volbu. Důležité je také prostudovat si konkrétní plány výuky, pokud by se ti nějaký obor vyloženě líbil (vyučované předměty), protože tě můžou překvapit. Například i na ČVUT se vyučuje na některých oborech psychologie, a i někteří medici na UK musí ovládat specifický matematický aparát (genetika apod). Mezioborové zaměřenosti se tudíž v dnešní době skoro nedá vyhnout a je to dobře, protože právě v té je největší potenciál.

Minimálně doporučuju ty dny otevřených dveří, klidně na dvou různých školách - dozvíš se tam (většinou) o dost více a o dost praktičtější informace než na webových stránkách, kde se jen vychvalují :D.

miss007*
hodnocení

0x

Jakej diktát apod. na žurně? Co vím tak jsme všichni dělali SCIO testy. Nejde jim vlastně vůbec o to, jestli umíš psát nebo ne. Nevím jak je to na žurně, ale nejspíš tak jak u nás na sociologii... Všechny texty jsou v angličtině, povinně chodíš na předměty v aj, píšeš aj slohovky apod. To je potřeba si rozmyslet - jak umíš dobře anglicky? Rozhodí tě zátěž 500 stran aj četby na předmět? A pokud chceš pokračovat dál a dál, tak zatím není doktorandské studium a beztak dlouho ani nebude, musela bys jít na sociologii potom...

Problém zájem x užitek je na místě vždy. Já šla tam kde mě to bavilo, ne tam kde se dalo čuchnout k práci po studiu a penězům. Kolikrát ze mě mají doma srandu.. Jenže už jsem na té škole 4 roky a kdyby mě to nebavilo, tak bych to nedokázala prostě, nikdy. Podle mě jít někam bez zájmu jen proto, že bys pak mohla mít super práci, chce hrozně moc vůle to dokázat a hrozně materiální a schopnou povahu. To si rozmysli, jak jsi na tom. Navíc - na LF budou kolem tebe hlavně synáčkové všech doktorů, kteří už mají u nich jasnou práci v ordinaci domluvenou předem. Pomůže ti někdo se prosadit? - Toť další otázka. Co se týče divadla, nevim jestli to tam jde vůbec bez známých, to si nedovedu představit.

Tak přeji šťastný výběr ;)

sulfan*
hodnocení

0x

Pokud to je tak jak píšeš - že rodiče rozebírají každou jednotlivou známku a hledají v tom důvod tak zřejmě nejsou normální. Copak nevídí, že se opravdu třeba každý den připravuješ a záleží ti na tom uspět? K věci - známka 2/3 není tak špatná známka na to, aby to byla taková tragédie. Sice asi budou obě hrát významnější roli na vysvědčení, ale pokud píšeš, že ti angličtina doteď šla, tak se ti to určitě podaří vylepšit v příštích zkouškách. Rozhodně se příliš nenervuj třeba kvůli tomu jen proto, že už tám máš dvě horší známky, mohlo by ti to při dalších testech jen uškodit, navíc ty další už rozhodně vyjdou lépe. Píšeš navíc, že se učíš pro sebe, což je chválihodné a určitě správné.
Je teprve první pololetí a případné známky, které by ti mohly pomoci při přijímacím řízení na vysokou školu se většinou berou až z pololetí druhého. Proč vlastně jde rodičům tolik o ty známky, nevíš? Myslí si, že pro tebe mohou být přínosné třeba až půjdeš na zmíněnou vysokou školu, nebo proč? Na jednotlivých známkách nikdy nic nestálo - pokud jsou třeba zeměpis a angličtina jediné předměty, které ti nejdou , určitě existují i ostatní další, které ti jdou a baví tě. Špatná známka závisí na spousta vlivech - hlavně na štěstí, náladě učitele, občas i na těch znalostech ...
Řekni jim popravdě, že se na předměty připravuješ důkladně a zodpovědně, ale vždy výsledek nemusí být vždy 100%. řekni i to, že na vysokou školu chceš a už se díváš i po konkrétních zaměřeních (soudě z tvého přípěvku o vysokých školách).
Pokud budou ale rodiče stále naléhat a rozebírat tvé známky, tak je se jich také můžeš schválně zeptat na jejich vysvědčení v té době, třeba tě to překvapí.

doplněno 04.11.11 15:26:

postnuto do špatné sekce, prosím smazat (díval jsem se sem při odpovídání na poradte.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]