Nejste přihlášen/a.
hadame se v kancelari o y/i ve slove dobit kredit.
Je fakt, ze kredit nabijim, ale nebiju. Muze mi k tomu dat nekdo gramaticke vysvetleni?
Diky
IN
Poznáte to vždy jednoduše podle budoucího času, resp. infinitivu - pokud budete v budoucnu NABÍJET (nabiju)/DOBÍJET (dobiju), je tam měkké. Pokud NABÝVAT (nabudu)/DOBÝVAT (dobudu), je tam tvrdé. Více viz poradna Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR zde.
Kredit dobývat asi nebudete, takže budete dobíjet = dobijete.
Já bych to viděla tak,že je to stejné jako nabít pušku - taky ji nebijete a zase naopak dobýt hrad- - tam se sice zbrojnoši bili - tloukli ,ale hrad dobyli ve smslu získali.
Jinak zdravím všechny zastánce českého spisovného jazyka,sice si taky někdy říkám,že jsou ty pravidla někdy až krkolomná,ale když někdy čtu ty "úžasné" hrubky je mi až mdlo.Hezký den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.