Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám psát měkké nebo tvrdé i/y?

Od: limdalidna odpovědí: 3 změna:

Zdravím, už jsem pár let ze základky a asi jsem trubka, ale upřímně nevím, jaké i/y napsat. Když budu psát například: společně jsme si představili - Jaké i bude na konci v případě že se vlastně jedná o kolektiv kde jsme dvě ženy a potom je tam kolektiv dětí kde jsou kluci i holky? Na ty základní pravidla si ještě vzpomenu, když tam jsou jenom ženy píšu tvrdé y, když tam jsou ženy a muži píšu měkké, Vím že ,,děti byly,, je tvrdé y, ale naopak když bych chtěla napsat ,,žáci byli,, tak je to měkké. Akorát teda to co nevím, jestli i v kolektivu dětí platí jakoby ,,ta přednost,,? Že prostě vím, že nás ve skupině bylo celkem 20, dvě byly dospělé ženy, 10 dívek a 8 chlapců - tak prostě nevím, jestli brát, že jelikož tam jsou kluci, tak to bude měkké i? Je mi jasný, že kdybych pak psala samostatně o dětech , tak bych podle toho jestli bych použila žáci nebo děti vybrala měkké nebo tvrdé i ale jsou chvíle kdy potřebuji napsat právě že jsme něco dělaly společně s dětmi, tam už mi děla problém jaké i vybrat. Ještě vím, že bylo nějaké pravidlo my všichni, každopádně já kdyz budu psát text, tak je to ve chvíli kdy už se ví (ze zahlavi), zda jsou v kolektivu děti holky,kouči a kolik a kdo tam byl z dospělých, jestli muži nebo ženy. Pardon, omlouvám se, pokud je tu někdo, kdo by mi to dokázal upřesnit budu velmi ráda. Děkuji moc

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

0rion
hodnocení

1x

Pokud není explicitně řečeno, o koho se jedná (muži, ženy, děti), píšete měkké i. Pokud se jedná o smíšený kolektiv lidí, ve kterém jsou/můžou být i muži, píšete měkké i.

hodnocení

0x

Je to tak trochu ošidné. Pokud tam byli všichni /muži. ženy, děti/, tedy si to představili.

Muži si to také představili. /ty jejich představy bych vážně chtěla vidět.*smich*/ Stejně tak psi, strýci, velbloudi, sloni, žraloci, vše co je mužského rodu životného.

Mužský rod neživotný - v přísudku je tvrdé Y. Stroje pracovaly, traktory jely, kolotoče se točily a řízky se smažily. ;)

Ženy si to také představily. /i když třeba trochu jinak/. Stejně tak třeba i prodavačky, pěnkavy, servírky, krtonožky...vše, co je rodu ženského. Je lhostejno, zda jde o životný či neživotný rod, to se rozlišuje jen u mužského.

Vnoučata a děvčata si to ale představila. Podmět je rodu středního, tedy v přísudku na konci -a. Stejně tak třeba káčata či písklata. Koĺena mi tedy vrzala, ne že vrzaly. Auta se srazila, ne že srazily.

Pokud sem vložíte konkrétní text, který potřebujete poslat dál, opravíme. Tohle, co jsem napsala, je jen suchá teorie. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]