Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravopis - jaké i/y mám psát v tomto případě?

Od: lucylucy odpovědí: 16 změna:

Dobrý den všem, nedávno jsem zjistila, že mám jisté ,,mezery,, v psaní Y i, řekla bych podmět+přísudek. Mám v současné době brigádu, v rámci které musím psát výkazy/zprávy a to se poté odesílá ředitelům či zástupcům škol. Tak mi bohužel není příjemné, že jsem toto zjistila a jsem si vědoma toho, že si toho určitě všimnou... Ráda bych zde vysvětlila, co přesně mi nejde nebo co vlastně nevím. A pokud byste mi to byl schopný někdo vysvětlit, budu velmi ráda.

Dost často musím do výkazu psát, např. byli jsme, hráli jsme, čekali jsme, vrhli jsme se...atdd... Vždy se jedná o kolektiv nás dospělých (učitelé, vychovatelé, lektoři...). Kromě nás jsou v kolektivu také děti.

Vím, že když v našem kolektivu celkově je alespoň jeden muž, tak bude vždy měkké i. Někdy se stane, že v ,,dospělém,, kolektivu jsou pouze ženy, takže když třeba rozdáváme něco, napíšu rozdaly (jsme), protože jsme jen ženy, tudíž tvrdé Y.

Vím že když mám psát děti hrály, bude to tvrdé Y protože --> děti. Když napíšu žáci hráli, píšu měkké i, protože --> žáci.

Ale co mi doopravdy není jasné, zda ta přednost muže a tudíž psaní měkkého i platí v kolektivu dětí? Když jsme třeba v dospělém kolektivu dvě ženy a pak tam jsou děti, kde jsou i chlapci i dívky. Tak v této chvíli nevím, co mám napsat, když píšu My všichni. Jako např. Společně jsme se podívali, spolu jsme probrali atd.. Vždy jsem v této situaci psala měkké. Jenže mi ani nikdo z mého okolí nebyl schopný říct, zda je to správně. Já se k tomu dostala tak, že sice jsme dvě ženy, ale v kolektivu dětí jsou i chlapci a tak jsem napsala měkké i. Nevím právě, zda se to muži a ženy bere i u dětí, jakože ta přednost? Přijde mi to malinko jako nesmysl, protože žena a dívka (třeba v 5. třidě) není úplně to ,,stejné,, a taky u muže tomu tak není.

Když to vezmu z pohledu MY VŠICHNI, jak jsem se na netu dočetla, tak má opět přednost mékké i, pokud z kontextu podmět nelze vysledovat. Což se ale úplně v mé situaci říct nedá, protože už v záhlaví toho výkazu se píše, kolik tam bylo holek a kluků a taky kdo tam byl z dospělých. Takže se ví, kdo je vlastně tím ,,podmětem,, i když sice nevyjádřeným, ale ví se, zda je mezi dospělými lidmi muž, nebo jen ženy, jen muži a to stejné i u dětí.

Můj dotaz tedy zní, jaké i je vlastně v mém příkladě správně? Když tam bude ten dospělý chlap vím, že měkké i, ale co v tom případě, kde jsme jen ženy mezi dospělými? A v kolektivu dětí i holky i kluci.

Doopravdy si přiznávám, že nikdy dřív jsem nad tím ani tak moc nepřemýšlela, vždy mi bylo jasné jaké i napsat, ale nyní mě to fakt trápí. Zároveň stále studuji a na to, jak daleko jsem už došla, se necítím moc dobře, že vlastně chybuji v těchto základních věcech. Budu velmi ráda za osvětu a případně nějaké vysvětlení. Moc moc děkuji a přeji hezký den. PS omlouvám se za delší story, ale musel jsem to rozepsat pořádně. Když jsem se snažila ptát lidí ve svém okolí, stále mi říkali věci, co vím... že se mám držet toho, že děti tvrdé, ženy tvrdé a muži měkké...což ale není to co chci vědět...

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rajskyprotlak
hodnocení

4x

Vyjdetě z toho, jak si na danou skupinu (celou, ať už se skládá z kohokoliv, mužů, žen nebo dětí, nebo je mezi nimi i nějaké zvířátko) ukážete. Pokud jsou to oni, píšete měkké -i. Pokud si na tu skupinku ukážete ony, pak tvrdé (Všechny mé kamarádky se odstěhovaly.), no a pokud si na ně ukážete ona (letadla,housata, auta), pak píšete -a (Letadla letěla. Housata štěbetala. Auta houkala.)

hodnocení

1x

Neřešte počty a pohlaví, ale to jestli jsou to TY/TI... podle toho píšete Y/I

Takže TY ženy chodily, TY děti chodily, TI žáci chodili, TI muži chodili

lucylucy
hodnocení

Toto je mi asi jasné, ale právě když chci říct teda My chodili po třídě... tak tam už nevím jak si pomoci ani tím ty/ti :D (myslím stále případ kdy jsme tam ženy a kluci jen děti - jako ty ženy, ty holky, ti kluci - takže měkké i? :D Asi jsem fakt hloupá ale nevím.

V případě My chodili to určíte dle přítomnosti mužského elementu. Pokud to bude čistě ženský kolektiv, tak to bude My chodily po třídě. Pokud tam bude byť jen jeden klučina, už je to My chodili po třídě.

hodnocení

0x
To dítě, ty děti si hrály. Ti kluci si hráli, ty holky si hrály.
lucylucy
hodnocení

Tomuto rozumím, ale nevím jak v případě, když tam jsou holky, kluci a ženy zároveň, tak bude prostě měkké?

hodnocení

0x

Byly jste tam samé ženy a děti. Ty děti byli kluci a holky. Byli jste tam všichni spolu.

O stáří se tady nejedná, jen o ty rody.

V první větě jsou jen ženy a děti - tvrdé Y.

V druhé větě jsou i kluci - měkké I.

Třetí věta nemá uvedený pomět, takže se vztahuje k té předchozí, jsou tam i ti kluci - měkké I. Ale kdybych tu druhou větu vynechal, tak by tam bylo tvrdé, protože by ten pomět byly ty ženy a děti z věty první.

Ale úplně obecně, když tam budou nějak zahrnutí ti kluci (tedy smíšený dětský kolektiv a dospělé vychovatelky), tak pokud to není někde úplně jasně dané opačně, tak to ber, že tam nějací kluci jsou a dávej měkké I.

Ono se to řídí tím, co v té větě je za podmět - pokud tam jsou nějací muži, kluci, mládenci, kojenci nebo nalezenci tak je to jasné, pokud tam jsou jen děti a ženy tak je to taky jasné ale pokud tam jsou nějak neurčitě všichni (a ví se, že jde o smíšený kolektiv), tak je tam měkké I.

Omyl v druhé větě! Podmět je děti, tedy přísudek byly! Kluci a holky je předmět!

hodnocení

0x

Psaní i/y se řídí podmětem.

Podmět může být vyjádřený (1), nevyjádřený (2), všeobecný (3).

Děti spaly (1). Byly odkopané (2). Smáli jsme se tomu (3).

Pokud je v podmětu vyjádřeném nebo nevyjádřeném mužský životný rod, píše se vždy měkké i. U všeobecného podmětu taky.

jaj*
hodnocení

0x
Buďto je z kontextu jasné, že jde o ženy nebo stroje nebo děti, tak bych psala y, pokud je to tak, že jen já vím že se to týká těchto, tak měkké. Protože věta v práci jsme dnes byly unavené, je špatně, i když je myšlena dobře, dneska na směně byly samý ženský,ale to by nikdo nevěděl.

Ta věta je dobře. Naopak čitateli sdělujete, že tam byly jen ženy!

jaj*
Tam by mel byt všeobecný podmět, takže i, protože není jasné o koho jde. Kdyby to tam bylo, třeba v předchozí větě, tak je y.

ml

Ta věta s -y je v pořádku, explicitně tím vyjadřujete, že šlo o ženský kolektiv. Navíc je tam pěkná shoda podmětu s přísudkem (a i tím příslovcem nebo co to je)

V práci jsme byly všechny unavené.

To přece jasně říká že šlo jen o ženy (někde v číně třeba i o děti, ale u nás děti nechodí do práce).

Pokud by to měl být neznámý podmět, tak jedině:

V práci jsme byli všichni unavení.

pak nikdo neví o genderovém složení nic (ale předpokládal by, že tam bude minimálně jeden muž).

hodnocení

0x
Já bych to brala jako "děti". Prostě děti. U dětí bych neřešila, zda to jsou kluci nebo holky. Když jsem potřebovala něco takového napsat (i když v záhlaví bylo napsáno počet dětí a jména), tak jsem to házela do jednoho pytle. Vlastně jsem nad tím nikdy nepřemýšlela, proč to tak dělám. U dětí píšu tvrdé, jen když je jasné, že to byly samé holky.

ml
hodnocení

0x

1. Uvědomit si problém: Mám problém s minulým časem...

2. Myslet na to při psaní: Pokaždé, když napíšu sloveso v minulém čase se zarazit a zamyslet, jaké tam má být i/y a případně to opravit. Při rčním psaní se zarazit ideálně před jeho napsáním.

Pravidla jsou jednoduchá, to už tu zaznělo. Pokud je v podmětu byť jen jediný muž, tak je tam tvrdé. Chytákem jsou děti, které jsou v množném čísle ženského rodu, ale to už víte.

>>Když to vezmu z pohledu MY VŠICHNI, jak jsem se na netu dočetla, tak má opět přednost mékké i, pokud z kontextu podmět nelze vysledovat. Což se ale úplně v mé situaci říct nedá, protože už v záhlaví toho výkazu se píše, kolik tam bylo holek a kluků a taky kdo tam byl z dospělých.
To je jednoduchá situace, pokud mezi dospělými je aspoň jediný muž, tak měkké, jinak tvrdé (jen ženy a děti), ale za měkké Vás snad nikdo neoběsí. Tady mluvnický podmět nelze vysledovat, ale jestli je v hlavičce seznam toho, z čeho se podmět skládá, tak je to jasné, a pravopis bych dělal podle toho.

Vím, že bývaly nějaké fajnovosti kolem toho, když podmětem jsou třeba masy (já bych psal tvrdé, protože masa je rodu ženského, ale když masy lidí něco dělaly, tak snad může být i měkké). A nebo když je podmětem instituce ženského rodu (vláda, Strana, policie), jako že se myslí její příslušníci, jen mě nenapadá, kde by se to dalo uplatnit, aby to mohlo být v množném čísle, snad jen u té vlády, ostatní snad nemá smysluplné množné číslo.

hodnocení

0x

Pokud tam přímo neuvádíte, že šlo pouze o ženy, je stylisticky lepší psát měkké i. Vypadá to vhodněji (pokud vím, toto doporučuje i Ústav pro jazyk český - kdysi jsem to četla na jejich stránkách, můžete tam pohledat v oddílu pravopisných jevů). To stejné u dětí. Je-li podmětem slovo děti, v přísudku bude tvrdé y. Ale v případech jako "v matematice jsme probrali mnohočleny" (bez přesného označení podmětu) bych napsala měkké.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]