Nejste přihlášen/a.
Prosím nějakého zdatného matematika/geometra, zda by neporadil s následujícím výpočtem:
Mám tyto vstupní hodnoty - Obvod základny kuželu (l2), Obvod základny useknutého kuželu (l1) a Vzdálenost mezi nimi (h2). Poloměr a průměr kružnic spočítám (r2 d2 a r1 d1). Vzniknou mi dva kužely s neznámou výškou (h, h1). Pokud oba kužely rozvinu do dvojrozměrného tvaru, vzniknou mi dva trojúhleníky co mají místo jedné strany kruhovou výseč. Potřebuji spočítat poloměr těchto kruhových výsečí. Zkoušel jsem to rozložit na pravoúhlé trojúhelníky, počítat to přes arcustangents, ale výsledky při překreslení do cadu nesedí. Co dělám špatně?
Přikládám obrázek (úhly nemusí platit, oststní hodnoty ano) a kus excelu.
Omlouvám se za terminologii, ale jsem mikroelektronik a programátor (a hotentot)...
![]() | sincos.xls | 14.34 kB |
Nevím, co tam vyvádíš, ale jestli to chápu správně, tak podle mě máš jen spočítat stranu těch kuželů
Ztratil jsem se v těch písmenkách (kdy se h2 změnilo na l2?), ale předpokládám, že to moje x je tvoje h1. Jistě si to dokážeš sám přeznačit nebo přepočítat.
x/r1 = (x+l2)/r2
x.r2 = x.r1 + l2.r1
x = l2.[r1./(r2-r1)]
d2 = √ (x2 + r12)
d = √ [(x+l2)2 + r22]
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.