Nejste přihlášen/a.
V 9,20 odjíždí z Vídně vlak do Klagenfurtu. jede průměrnou rychlostí 105 km/ h. Nákladdní vlakodjíždí Kklagenfurtu do Vídně v 8 hodin. na této316 km dluhé trase dosahuje průměrné rychlosti 47 km/ kdyse obavlaky setkají? dát čas. kolik km je místo setkání od Vídně
Z Vídně do Klagenfurtu 105 to se mi moc nezdá. Uvědomujete si, že po cestě jsou serpentýny Semmeringu, kde se vlak plazí sotva třicítkou? Mě teda vychází průměrná rychlost pod 60 km/h, kdysi jsem to počítal, teda nezapočítal jsem kličky semmeringu, tak možná to je víc, když by se počítaly traťové nebo aspoň tarifní kilometry. Nejvíc mi vycházelo, pokud si vzpomínám, na území čech, mezi Brnem a Břeclaví. To teda v tom sešitu neni, to jsem počítal v roce 18, vloni mě zajímala hlavně cesta rychlovlaku, který největší průměr udělá mezi Milánem a Regio Emilia (240 km/h) přestože třístovkou jede i pozdějc.
Ale i pokud vezmu vašich 316 a 3:55 podle současného jízdního řádu, jsem na osmdesátce.
Ale odhlédněme od praktické stránky, on i výpočet s průměrnými rychlostmi je nesmysl (vlak se Semmeringem plazí dvacítkou, zatímco třeba z Vídně přes Vídeňské nové město až někam po Neukirchen klidně může jet 160, náklad nepojede o moc pomaleji, ale spíš bude po cestě hodně stavět, protože osobní vlaky mají většinou přednost), to místo setkání může být prakticky úplně jinde, ale na základce težko uděláte něco jiného (muselo by se to řešit graficky, jako to dělali železničáři před nástupem počítačů). Vlak prostě nejede stálou rychlostí, ale to asi je celkem jedno, jde o to procvičit si tento typ úlohy.
Tyhle výpočty se řeší tak, že si napíšete vzoreček pro dráhu vlaku s=v.t pro oba vlaky. Pak záleží, jestli se honí nebo jedou proti sobě, jestli se dráha rovná, nebo se součet. Ještě je potřeba se vypořádat s tím posunem (každý vyrazil v jinou dobu). Postup už tu napsal/a lesana. Je to celkem jednoduché, ale pamatuju, že na základce jsem v tom taky tápal.
No ještě mě to nedalo spát, podle Open Rail Mapy ( brouter.damsy.net/... ) je vzdálenost po kolejích mezi stanicema Vídeň hbf - Klagenfurt hbf 328 kilometrů a kilometr 175 připadá skoro přesně na Leoben Hbf.
![]() | IT2023u_jř_klagenfurt.ods | 49.24 kB |
Do rovnice s1 + s2 = s dosadím: v1.(t - 4/3) + v2.t = 316 (s je dráha v km, t je čas jízdy v hod, v je rychlost v km/hod)
Dosadím rychlosti (v1 105, v2 47) a dostanu rovnici o jedné neznámé, vyřeším, vyjde t = 3
Čas 8.00 + 3 hodiny = čas 11 hodin, setkají se v 11 hodin
Do rovnice s1 = v1.(t - 4/3) dosadím známou rychlost 1 (105) a vypočítaný čas jízdy vlaku z Vídně (3 - 4/3) a vyjde dráha vlaku z Vídně do místa setkání = 175 km
Vlaky se setkají v 11 hodin na 175 kilometru od Vídně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.