Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych Vás chtěl poprosit, zdali tady někdo neovládá tvorbu map. Mám předmět kartografii a potřeboval bych načrtnout příklad hypsometrie, neboli vrstevnic, jednoduše mapu z ruky nebo pomocí software. Přiložím obrázek hypsometrie z internetu, jak by to mělo vypadat.. Jedná se o výškopis, neboli vrstevnice a různé body. Setkaly jste se stím již někdy? Mám to vypracovat do zítra do 12 hodin.. Dík za případně rady
Tak. Možná už je pozdě - ale nikdy není pozdě se něčemu naučit.
Zadání je obrázek - černobílý - předpokládejme rastrový. Potřebujete grafický editor, který umí pracovat s vrstvami.
Rastrový je PaintNet, vektorový Inkscape. OO Mapper neznám a rozhodně bych nekreslil vrstevnice bod po bodu.
Najedete do Geoprohlížeče (zmíněn v mých odpovědích), najdete a zvětšíte Vítkov tak jak máte v zadání.
Vypnete všechny hladiny kromě vrstevnic. Sejmete obrazovku do obrázku 1.
Zapnete mapu a vypnete vrstevnice. Sejmete obrazovku do obrázku 2.
Umístíte obrázky každý do samostatné hladiny - obr, 1 dospodu, obr. 2 nahoru a tak, aby nějaké referenční body (zvolíte si sám) seděly na sobě.
V obr. 2 vymažete vše kromě řeky a vybraných bodů.
Sloučíte vrstvy a převedete na černobílý obrázek.
To je vše.
Pokud má být výsledek vektorový, použijete Inkscape a dáte vektorizovat bitmapu.
Dobrý den, může to znít trochu divně, ale mohl byste mi pomoci s touto prací? Jak dlouho by trvalo to vypracovat ručně nebo skrze program? Dostal jsem od kolegů informaci, že mám z té barevné topografické mapy udělat toto:
odečíst nadmořské výšky rohů čtvercové sítě a středu čtverců (průsečíků diagonál), obkreslit průběh vodního toku a odečíst nadmořské výšky průsečíků sítě (vč. diagonál) s řekou. Pak pomocí interpolace na liniích sítě (opět s diagonálami) zjistíte místa nadmořských výšek vycházejících ze základního intervalu vrstevnic. Pak vykreslíte vrstevnice podle zásad metody izolinií a doplníte mapu o kompoziční prvky.
A to je vše, co muisím udělat, abych dostal ten černobílý obrázek s vrstevnicemi. Pomůžete mi?
Dobrý den, děkuji za zprávu. Tak když udělám vše, co jste mi řekl, ma bude to úspěšné. He to jako sopučástí zápočtu na školu, pak při písemném testu, myslíte, že vše bude v pořádku? V zadání je uvedeno, když odevzám tuto vrstevnici v elektronické i v ruční podobě, bude mi přičten další bod. Jaká je pravděpodobnostz načrtnou ty vrstevnice ručně? Ten cvičící je strašný detailista a když tam nenakreslím třeba miniaturní koepček nebo mírné nahlou vrstevnici, označí to jako chybu a body dolů. Pomůžete mi?
Můžete mi prosím vysvětlit, jak mám vypnout všechny ty hladiny aby mi zbyly jen ty vrstevnice? Nemůzu to najít a najel jsem na geoportál
Děkuji za radu. Je to naprosto přesné, ale mám jeden problém Nevím, jak mám přenést na mapu přesně červený čtverec s přesnými nadmořskýámi výškami? Myslíte, že program PaintNet a Inkscape umožnuje vytvořit červený rámeček s přesnými souřadnicemi nadmořských výšek? Musí to býrt přesně, jinak celý úkol bude špatně..Poradíte mi?
Primárně mám vytvořit mapu vrsrtevnic s protékající řekou a body. Něco jako na obrázku v úvodu nebo přesněji co přilážím teď. Mám to nakreslit ručně, ale nevím, zdali to bude přesně. Dostal jsem na doporučení program OO Mapper. Nevím, jestli je to dobrý program, nicméně nevím, jestli bude lepší to udělat ručně, nebo přes program. Ukázku, co Vám ted postuji, je ukázka, jak by to mělo vypadat. Myslíte, že je to jednoduché? Nějaký trik nebo fýgl, jak to vytvořit? Na youtube jsem nic nenašel ani na internetu. Ale při pohledu na mapu to vypadá jednoduše, jen neví´m, jak udělat ty čáry, když jsem dostal jako předlohu tuto mapu moravskoslezského kraje, podle které to mám vytvořit. Je to vlastně předloha. Myslíte, že z tézo mapoy se dají vytvořit ta mapa vrstevnic. co postuji v tomto příspěvku? V pdf souboru je mapa podle které to mám vytvořit a výsledný produkt by měl být nějak jako obrázek tady postující ted...
Vrstevnice umí kreslit třeba Matlab (příkaz contour). Ale teda do zítra do 12 to bych nenastudoval ani dokumentaci (3D grafy běžně nedělám (ne že by tohle bylo nějaké 3D ale je to ve skupině funkcí pro 3D) a když nějaký chci nakreslit, tak to vždy znamená spoustu objevování).
viz: mathworks.com/...
Teda samotné nakreslení je asi jednoduché, ale je potřeba připravit nějak data. Ttřeba mě někdy nenapadlo nic lepšího, použít stažená výšková data (hgt) a na nich si to zkoušet, takže jsem cestu vlakem a ještě věčer strávil načítáním těch dat a pak jsem z nich něco mohl nakreslit, v zásadě jsem si to jen vyzkoušel (ale já jsem spíš mířil na tepelnou mapu (takovou, kde jsou nakreslené nížiny zeleně a hory hnědě na to je příkaz surf, ale je potřeba se vzniklým útvarem otočit, aby to vypadalo jako mapa a na jako plocha v prostoru), tak jsem zjistil, že na to matlab má na výběr i barvy obvyklé pro mapy (nebo aspoň tehdy měl)).
Jak jsem se chtěl přesvědčit, jestli si nevymýšlím tu zkratku, našel jsem uloženou historii. Ze zvědavosti zkouším spustit, ale zjišťuju, že nemám výšková data. Tak je hledám a nacházím skript, který taky něco někdy dělal a zase nemám data, takže budu muset stáhnout. Nic složitého třeba z firmware.ardupilot.org/... stáhnu potřebný soubor a vybalim (původní cestu vedoucí někam na stánky americké vlády nebo nasa nenacházím, za to kopií je po internetu spousta). Nakonec jsou potřeba 4 protože tohle už byly jiné hrátky (taky nechávám výchozí přiřazení barev). Ostatně je to věc, po které šáhnu, když si chci zopakovat, jak se kreslí 3d grafy. Tak jsem zkusil drobnou změnu (contour namísto contourf + zapnutí popisků) a asi to bude chtít nějaké to doladění, aby to vypadalo jako mapa.
To teda by byl přístup amatéra. Věřím, že vy kartografové na to máte nějaké specializovanější nástroje. Matlab je univerzální matemativký nástroj. Taky neni úplně nejlevnější, i když na školách bývá běžně dostupný.
![]() | 202308_hgtpokus.odt | 10.22 kB |
![]() | hgtscbhj.m | 1.27 kB |
![]() | hgtscbhju.m | 1.26 kB |
Dík za odpověd. Primárně mám vytvořit mapu vrsrtevnic s protékající řekou a body. Něco jako na obrázku v úvodu nebo přesněji co přilážím teď. Mám to nakreslit ručně, ale nevím, zdali to bude přesně. Dostal jsem na doporučení program OO Mapper. Nevím, jestli je to dobrý program, nicméně nevím, jestli bude lepší to udělat ručně, nebo přes program. Ukázku, co Vám ted postuji, je ukázka, jak by to mělo vypadat. Myslíte, že je to jednoduché? Nějaký trik nebo fýgl, jak to vytvořit? Na youtube jsem nic nenašel ani na internetu. Ale při pohledu na mapu to vypadá jednoduše, jen neví´m, jak udělat ty čáry, když jsem dostal jako předlohu tuto mapu moravskoslezského kraje, podle které to mám vytvořit. Je to vlastně předloha. Myslíte, že z tézo mapoy se dají vytvořit ta mapa vrstevnic. co postuji v tomto příspěvku? V pdf souboru je mapa podle které to mám vytvořit a výsledný produkt by měl být nějak jako obrázek tady postující ted... Výsledný púrodukt z mapoy by měl vypadat nějak takto...
Za 12 hodin - nevím, nevím ...
Sežeňte si Autocad Map - školní nebo trial na 1 měsíc zdarma a pohlédněte na toto video:
Vložení modelu terénu a vrstevnic z Google Earth do AutoCADu.
cadforum.cz/...
více o vrstevnicích v Autocadu Map 3D zde
Přidání a modifikace vrstevnic
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.